Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej

Okładka książki Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej autora Krystyna Kurczab-Redlich, 9788328099586
Krystyna Kurczab-Redlich Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
reportaż
2022-06-15
2022-06-15

Kup Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej w ulubionej księgarnii

Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej

Oceny książki Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej

Ciekawa i rzetelnie napisana, jak chyba wszystkie książki tej autorki.

Ciekawa i rzetelnie napisana, jak chyba wszystkie książki tej autorki.

Czytając ten reportaż człowiek uświadamia sobie jak dobrze, że urodził się w Polsce.

Miks tematów dotyczących Rosji lat 90-tych dwudziestego wieku. Rozpiętość tematyczna omawianych spraw jest bardzo szeroka od kwestii toalet do wojny czeczeńskiej.

Pierwsza część książki w ogóle sprawia wrażeniem posklejanych ze sobą spraw na zasadzie: Patrzcie, jaka ta Rosja jest dziwna!

Zapoznałem się w formie audiobooka co dodatkowo utrudniło odbiór treści, bo zdania budowane są w bardzo dziwny sposób i wiele z nich zawiera wtręty rosyjskojęzyczne. Jak bym czytał to pewnie musiałbym kilka razy przeczytać takie zdanie by je zrozumieć…

Do tego dochodzi oceniający styl autorki, który nie pozwala na własne przemyślenia....

1633 użytkowników ma tytuł Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej na półkach głównych
240 użytkowników ma tytuł Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej na półkach dodatkowych

Krystyna Kurczab-Redlich
Krystyna Kurczab-Redlich
Polska dziennikarka i autorka reportaży. Była wieloletnią korespondentką w Rosji(lata 1990–2004) Jest autorką filmów dokumentalnych o wojnie w Czeczenii.Laureatka m.in nagrody Amnesty International, nagrody im. ks. Józefa Tischnera. 2005 roku zgłoszona była do pokojowej Nagrody Nobla. Przylgnęło do niej przezwisko "polska Anna Politkowska"

Strażnicy wolności Jacek Hugo-Bader
Strażnicy wolności
Jacek Hugo-Bader
Najważniejszą wolnością jest ta, którą nosisz pod żebrami, a nie ta, którą obiecują ci politycy” – ten duch buntowniczości i reporterskiego głodu prawdy przenika najnowszy tom „Strażnicy wolności”. Zawartość tej publikacji to wielogłosowy reportaż, w którym Jacek Hugo-Bader oddaje mikrofon ludziom stojącym na straży bardzo różnych wartości: od aktywistów miejskich i obrońców przyrody, po postacie kontrowersyjne, budujące własne definicje suwerenności na obrzeżach systemu. Najważniejsze treści książki koncentrują się wokół pytania o cenę osobistej niezależności w świecie, który coraz mocniej naciska na konformizm. Jacek Hugo-Bader pozostaje mistrzem detalu, jednak w tym tomie jego charakterystyczny styl spotyka się z pewnym narracyjnym chaosem. Pogląd na świat prezentowany przez autora jest, jak zawsze, głęboko humanistyczny, choć podszyty sporą dawką goryczy. Hugo-Bader nie ukrywa swojego sceptycyzmu wobec wielkich instytucji, szukając „strażników” tam, gdzie inni widzą jedynie dziwaków lub buntowników. Autor kreśli losy swoich bohaterów, umiejętnie wplatając je w autentyczne realia historyczne i społeczne współczesnej Polski, co pozwala czytelnikowi zrozumieć, że walka o wolność to proces ciągły, a nie jednorazowy zryw. Wyczuwalna w tekście kunsztowna więź z przeszłością – zwłaszcza z etosem dawnego reportażu drogi – nadaje całości wyjątkowej głębi, przypominając, że wolność ma zawsze bardzo konkretną, ludzką twarz. Dlaczego tylko sześć punktów? Głównym mankamentem tomu jest jego niespójność. Choć poszczególne historie są fascynujące, ich zestawienie sprawia wrażenie przypadkowego, a kunsztowna więź między poszczególnymi rozdziałami bywa zbyt cienka. Hugo-Bader z dużą dozą fantazji literackiej buduje metafory, które niekiedy przesłaniają samych bohaterów, sprawiając, że reportaż niebezpiecznie dryfuje w stronę publicystyki emocjonalnej. Ponadto, specyficzna maniera językowa autora, pełna kolokwializmów i gwałtownych przeskoków myślowych, dla części czytelników może być barierą utrudniającą skupienie na istocie problemu. Mimo to, „Strażnicy wolności” to lektura, która nadaje całości wyjątkowej głębi poprzez zmuszenie nas do wyjścia z własnej strefy komfortu. Choć sama historia każdego z bohaterów jest fikcyjna jedynie w sferze subiektywnego odbioru świadków, ich cierpienie i determinacja są boleśnie prawdziwe. Jacek Hugo-Bader wciąż potrafi słuchać tak, jak mało kto, wyciągając z cienia ludzi, których opinia publiczna dawno spisała na straty. To solidna, momentami porywająca, a momentami irytująca książka o tym, że wolność to nie przywilej, ale obowiązek, który bywa niezwykle ciężkim brzemieniem. To pozycja dla tych, którzy nie boją się konfrontacji z niewygodną prawdą o nas samych.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 miesiąc temu
Rosja Putina Anna Politkowska
Rosja Putina
Anna Politkowska
,,Ta książka traktuje o Władimirze Putinie- nie w taki sposób, w jaki jest on zazwyczaj postrzegany na Zachodzie. Czyli nie przez różowe okulary''. diagnoza Rosji putinowskiej po ~4 latach jego samodzierżawnej, pełnej zbrodni prezydentury - sprawozdania osób formatu takiego jak - zamordowana w 2006 roku przez Putina (w dzień jego urodzin) - Anna Politkowska, zawsze dostarczają nie tylko szczegółowych opisów bezeceństw despotycznej/autorytarnej/tyrańskiej/dykatatorskiej/totalitarnej władzy ale pokazują sam ich typ - i to właśnie na podstawie ich typu dokładniej można przewidzieć rozwój przyszłych wydarzeń en masse... "Nie możemy się porozsiadać wygodnie i biernie obserwować otaczającej Rosję politycznej zimy przez kolejnych parę dziesięcioleci. Chcemy żyć dalej, żyjąc w wolności. Tak bardzo chcemy, żeby nasze dzieci były wolne, i żeby nasze wnuki rodziły się jako wolni ludzie! Dlatego tak bardzo tęsknimy do odwilży w jak najbliższej przyszłości, ale zmienić polityczny klimat panujący w Rosji możemy tylko my sami. Czekanie na kolejną odwilż, która wyjdzie nam naprzeciw od strony Kremla, jak to się stało za Gorbaczowa, jest dzisiaj głupie i pozbawione realizmu; także i Zachód nam nie pomoże. Ten ledwie że reaguje na Putinową politykę „antyterrorystyczną”, a przy tym tak wiele znajduje we współczesnej Rosji elementów, które są mu całkowicie w smak: a to wódka, a to kawior, i jeszcze gaz, i ropa, tańczące niedźwiedzie, zawodowcy w tej czy innej profesji. Egzotyczny rosyjski rynek funkcjonuje tak, jak oczekiwał tego Zachód; Europa i reszta świata są doskonale ukontentowane biegiem spraw na tym naszym szóstym co do wielkości masywie lądowym na świecie." *** Spis treści WSTĘP - ROSYJSKA ARMIA I JEJ MATKI - - Numer U-729343. Zapomniany na polu bitwy - - Pięćdziesięciu czterech żołnierzy, czyli emigracja – do domu, do mamy - - Parę krótszych opowieści - NASZE NOWE ŚREDNIOWIECZE, CZYLI ZBRODNIARZE WOJENNI WSZECHRUSI - - Stalin wiecznie żywy - - Precedens pułkownika Budanowa - TANIA, MISZA, LENA I RINAT: CO SIĘ Z NIMI DZISIAJ DZIEJE? - JAK SIĘ PRZYWŁASZCZA MIENIE PRZY BIERNYM WSPÓŁUDZIALE WŁADZ - - Fiedulew - - Jak to się zaczęło - - Siły prawa i porządku - - Wódczane wojny - - Nietykalni - - New Deal, czyli nowy układ - - Kaczkanar - - Uralski wymiar sprawiedliwości bije rekordy świata w korupcji - - Pewien ważny szczegół dotyczący współczesnej rosyjskiej procedury sądowej - INNE OPOWIEŚCI Z ODLEGŁYCH REJONÓW KRAJU - - Stary człowiek z Irkucka - - Kamczatka: walka o przetrwanie - - Starsze panie i nowi Rosjanie - NORD-OST, CZYLI NAJNOWSZA OPOWIEŚĆ O ZNISZCZENIU - - Ten piąty - - Nr 2251: niezidentyfikowany - - Sirażdi, Jacha i przyjaciele - AKAKIJ AKAKIJEWICZ PUTIN II - POST SCRIPTUM - PO BIESŁANIE *** wyjątek z POST SCRIPTUM: "10 lipca to po prostu kolejny dzień w rosyjskim kalendarzu. Tak się składa, że jest to ostateczna data wyznaczona na dokonanie ewentualnych zmian w treści niniejszej książki. Wczoraj późnym wieczorem zamordowano w Moskwie Paula Chlebnikowa, redaktora naczelnego rosyjskiej edycji „Forbes Magazine”. Skoszono go w chwili, gdy wychodził z redakcji pisma. Słynął on z pisania o naszych oligarchach, 0 strukturze rosyjskiego „gangsterskiego kapitalizmu” 1 o ogromnych sumach łatwego pieniądza, na których zdołali położyć łapę niektórzy z naszych obywateli. Również wczoraj wieczorem we Władywostoku wybuch granatu zgładził Wiktora Czerepkowa. Był on deputowanym do naszego parlamentu – Dumy Państwowej, słynącym z orędowania za najsłabszymi i najbiedniejszymi w naszym kraju. Czerepkow kandydował na burmistrza swego rodzimego Władywostoku, najważniejszego miasta na rosyjskim Dalekim Wschodzie. Udało mu się dotrzeć do drugiej rundy i wyglądało na to, że szanse na jego wybór przedstawiają się wcale realnie. W chwili, gdy opuszczał siedzibę swego sztabu wyborczego, zginął w eksplozji miny przeciwpiechotnej, uruchomionej za pomocą linki naciągowej." [...]
MrOrinow - awatar MrOrinow
Na ciężkim kacu. Nowa Rosja Putina i duchy przeszłości Shaun Walker
Na ciężkim kacu. Nowa Rosja Putina i duchy przeszłości
Shaun Walker
Na ciężkim kacu. Nowa Rosja Putina i duchy przeszłości Shona Walkera to pozycja, która wnikliwie i z reporterską precyzją ukazuje złożoność rosyjskiego państwa i społeczeństwa. Autor, wieloletni korespondent w Moskwie, imponuje nie tylko doskonałą znajomością realiów politycznych, ale także głębokim zrozumieniem rosyjskiej duszy i tożsamości narodowej. Walker sprawnie wydobywa na światło dzienne mechanizmy, dzięki którym elity władzy nieustannie odwołują się do mitologii historycznej – zarówno tej imperialnej, jak i sowieckiej – by legitymizować swoją pozycję i utrzymywać społeczną kontrolę. Szczególną wartością tej książki jest portret przeciętnego Rosjanina, który buduje swoją tożsamość na fundamencie wielkich narodowych narracji oraz dawnych mitów, często nieświadomie internalizując oficjalną propagandę. Walker pokazuje, jak akceptacja opresyjnego systemu staje się częścią codzienności, a społeczne frustracje znajdują ujście w niechęci wobec mniejszości i odmienności. Autor nie poprzestaje na powierzchownych obserwacjach – jego doświadczenie i lata spędzone w Rosji pozwalają na uchwycenie subtelnych niuansów oraz sprzeczności, które kształtują współczesne rosyjskie społeczeństwo. Recenzowana książka doskonale wpisuje się w nurt literatury próbującej zrozumieć Wschód bez uproszczeń i stereotypów. Walker unika jednoznacznych ocen, skupiając się na analizie procesów historycznych i społecznych, które nieustannie wpływają na teraźniejszość i przyszłość Rosji. To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć, jak przeszłość i jej mitologia determinują dzisiejsze wybory i postawy Rosjan.
Arek - awatar Arek
ocenił na71 miesiąc temu
Bielmo. Co wiedział Jan Paweł II Marcin Gutowski
Bielmo. Co wiedział Jan Paweł II
Marcin Gutowski
Przytoczę kilka cytatów z książki, a resztę niech każdy dopowie sobie sam. Karol W.: "Wykorzystywanie nieletnich jest poważnym przejawem kryzysu, który dotyka nie tylko Kościół, lecz także całe społeczeństwo. Jest to głęboko zakorzeniony kryzys moralności seksualnej, a nawet relacji międzyludzkich, a jego pierwszymi ofiarami są rodziny i nieletni." Ofiara księdza-pedofila: "Kompletnie nie byłem w stanie zrozumieć, o czym on mówi. Można było wysnuć z tego wniosek, że to, co wydarzyło się w moim małym, liczącym kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców miasteczku w Massachusetts, to, że ksiądz zmuszał mnie do oralnego seksu, było efektem tego, co wtedy puszczano w telewizji?" Ofiara księdza-pedofila McCarricka o spotkaniu z Karolem W.: "Powiedziałem mu wtedy, że Theodore McCarrick wykorzystuje mnie od czasu, gdy byłem dzieckiem. Wtedy zmarszczył brwi i spojrzał na mnie w taki sposób, że byłem pewien, że mnie usłyszał. Ale nie wiem, czy mi współczuł. Miałem nadzieję, że mnie wysłucha i będzie mi współczuł. A on tylko położył dłonie na mojej głowie, wymamrotał coś i dał mi pudełko z krzyżykiem i listem do ojca – opowiada z trudem." O zbrodniarzu seksualnym Degollado: "Choć znane już były wszystkie zarzuty i trwało dochodzenie, Jan Paweł II wypowiedział się przy okazji obchodów sześćdziesięciolecia kapłaństwa Marciala Maciela Degollado w 2004 roku. (...) Podczas uroczystości Jan Paweł II skierował oficjalne podziękowania "za dar takiego kapłana, którego życie jest naznaczone misjonarską i duchową płodnością", posyłając ojcu Macielowi specjalne błogosławieństwo. Słowa papieża, odczytane przez kardynała Sandriego, słyszały też ofiary Degollado, które Jan Paweł II zdawał się ignorować." O austriackim księdzu-pedofilu Groërze: "Kiedy w 1998 roku do Austrii wybiera się z pielgrzymką Jan Paweł II, sprawa Groëra znów nabiera rozgłosu. Gdy papież odwiedza Sankt Pölten, gdzie gorąco wita go biskup Kurt Krenn, głośny obrońca Groëra, część niezadowolonych wiernych wychodzi na ulice z transparentami. Jeden z duchownych skomentował tę wizytę: "Papież odwiedza dom, który płonie, ale zamiast mówić o ogniu, mówi o ślicznych kwiatkach przed domem".
Darosław - awatar Darosław
ocenił na81 miesiąc temu
Prywatne armie świata czyli jak wyglądają współczesne konflikty Zbigniew Parafianowicz
Prywatne armie świata czyli jak wyglądają współczesne konflikty
Zbigniew Parafianowicz
Tak jak wspominali wcześniejsi czytelnicy jest to książka głownie o rosyjskiej grupie najemników Wagner. Pokazane są korzenie, mechanizm działania oraz cele gdzie jest wykorzystywana przez Rosję tj. gdzie chodzi o wpływy polityczne oraz walkę i ochronę interesów związanych z pozyskiwaniem zasobów naturalnych w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Kilka biogramów najważniejszych działaczy/polityków/najemników. Ta część książki jest najciekawsza. Mamy później krótką notatkę o ukraińskiej nazistowskiej grupie Azow i Prawy Sektor (tak, tak nazistowskiej, określonej tak tylko dlatego, że książka została napisana przed wybuchem wojny rosyjsko-ukraińskiej kiedy nie obowiązywała politpoprawność w tym temacie i autor pisał jak jest naprawdę). Jest opisany, dzisiaj zupełnie pomijany wątek o ich powstaniu jako prywatne armie ukraińskich oligarchów chroniących swoje biznesy czy szykujących się do przewrotu politycznego (przeciwko rządom Wiktora Janukowycza),a nie siły napędzane patriotyzmem czy wręcz antyrosyjskie. Cytat "Tak kręcił się ten biznes. Między państwem, wielkim biznesem a co bardziej obrotnymi weteranami Majdanu i Donbasu." Tytuł książki jak wspominałem jest na wyrost. Nie ma ogólnej analizy najemnictwa jako takiego czy porównania z działaniami najemników w innych konfliktach np. w wojnie dekolonizacyjnej w Afryce czy walkach karteli w Ameryce Południowej kiedy cele walki były zupełnie inne niż w obecnym wieku, tam gdzie ma to znaczenie geopolityczne. Są wspominane bardzo krótko działania amerykańskich najemników w wojnach o ropę na Bliskim Wschodzie i w Afganistanie i jednej z szyickich band działających w Iraku. Główne wnioski z lektury są takie, że każda prywatna grupa najemników działająca w XXI ma zupełnie różne cele działania, maskowane opowieściami o demokracji i patriotyzmie, a do realizacji ma głownie cele gospodarcze, a z kolei poprzez siłę ekonomii także cele polityczne swego państwa mocodawcy. Na poziomie samych uczestników chodzi głównie o duże pieniądze i nie ważna jest strona konfliktu.
Paździoch - awatar Paździoch
Potosí. Góra, która zjada ludzi Ander Izagirre
Potosí. Góra, która zjada ludzi
Ander Izagirre
To książka, która już od pierwszych stron uderza brutalną prawdą o miejscu, gdzie historia wyzysku nigdy się nie skończyła, a bogactwo jednych wciąż budowane jest na cierpieniu innych. To nie jest tylko opowieść o dalekiej Boliwii, to gorzkie świadectwo mechanizmów, które nadal rządzą współczesnym światem. Najbardziej poruszającym elementem reportażu jest historia Alicii, czternastoletniej dziewczynki, zmuszonej do pracy w kopalni, by utrzymać rodzinę. Jej codzienność, pełna strachu, głodu i fizycznego wyniszczenia, staje się symbolem losu tysięcy dzieci, które zamiast dorastać, walczą o przetrwanie. Izagirre oddaje jej głos z ogromną wrażliwością, ale bez upiększeń, niemal czuje się duszący pył i ciężar skał. Autor nie ogranicza się jednak do jednostkowej historii. Z niezwykłą precyzją pokazuje, jak kolonialna przeszłość splata się z brutalnością współczesnego kapitalizmu. Wskazuje odpowiedzialność globalnych korporacji i instytucji, które korzystają z taniej pracy i zasobów, pozostawiając lokalne społeczności w skrajnej biedzie. To reportaż, który oskarża, system, polityków i obojętność świata. „Potosí” to książka trudna, momentami wręcz przytłaczająca, ale niezwykle potrzebna. Zmusza do refleksji nad ceną, jaką płacą inni za nasz komfort, i nad tym, czy naprawdę chcemy pozostać głusi na ich cierpienie.
Natalia - awatar Natalia
oceniła na812 dni temu
Na ziemi Izraela Amos Oz
Na ziemi Izraela
Amos Oz
Na ziemi Izraela Autor: Amos Oz Moja ocena: ★★★★★★★★★☆ (9/10) „Na ziemi Izraela” to wyjątkowa i niezwykle wartościowa publikacja, w której Amos Oz podejmuje próbę opisania izraelskiej rzeczywistości w sposób daleki od uproszczeń i publicystycznych skrótów myślowych. Autor oddaje głos ludziom reprezentującym bardzo różne środowiska, poglądy i doświadczenia, dzięki czemu czytelnik otrzymuje wielowymiarowy obraz kraju naznaczonego konfliktem, historią i sprzecznościami. Siłą tej książki jest perspektywa — spokojna, refleksyjna i empatyczna. Oz nie moralizuje, nie narzuca interpretacji, lecz uważnie słucha i pozwala bohaterom mówić własnym głosem. To właśnie ta optyka, często niezrozumiała lub upraszczana w zachodnim dyskursie, czyni lekturę tak cenną. Autor pokazuje Izrael jako przestrzeń napięć, kompromisów i codziennych wyborów, a nie jedynie jako symbol konfliktu politycznego. Język książki jest klarowny, oszczędny i bardzo precyzyjny, co dodatkowo wzmacnia przekaz. Każdy rozdział wnosi coś istotnego i skłania do refleksji nad tożsamością, historią oraz trudnym procesem współistnienia różnych narracji w jednym państwie. To lektura wymagająca uważności, ale jednocześnie niezwykle satysfakcjonująca intelektualnie. „Na ziemi Izraela” to książka zdecydowanie warta przeczytania — szczególnie dla osób, które chcą zrozumieć Bliski Wschód nie przez pryzmat nagłówków, lecz ludzkich historii i rozmów. Jedna z tych publikacji, które zostają z czytelnikiem na długo po zakończeniu lektury. 📖 12:48 · 27.12.2025 · 117/2025
Paweł - awatar Paweł

Cytaty z książki Pandrioszka. Rosja. Nic tutaj nie jest podobne do tego samego gdzie indziej