Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości

Okładka książki Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości autora Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum, 9788328150805
Okładka książki Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości
Jérôme HamonLena Sayaphoum Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Emma i Wioletta (tom 2) komiksy
48 str. 48 min.
Maria Mosiewicz

Kup Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości

Wioletta ma, jak sugeruje to tytuł, wątpliwości. Czy szkoła baletowa opery jest dla niej odpowiednim miejscem? Co prawda z lektury komiksu nie dowiemy się co sprawiło, że dziewczyna przeżywa kryzys, za to zobaczymy, jak sobie z tą sytuacją poradzi. Tymczasem jej siostra Emma próbuje swoich sił w hip-hopie. Chce dołączyć do grupy, w której ćwiczy jej przyjaciel z dzieciństwa. Czy tylko przyjaciel? Jak potoczy się dalej przygoda z tańcem obu dziewczyn? Chcecie się przekonać – komiks czeka. Jeśli zaś chodzi o stronę graficzną, to nie mogę z nią dojść do ładu. Niektóre rysunki mnie urzekają, zwłaszcza tańczących postaci, użycie miękkich, pastelowych barw również. A potem, gdy wkraczają na scenę długie, spiczaste i zadarte nosy (zwłaszcza, gdy bohaterowie są ukazani z profilu),to cała przyjemność pryska. Treść jest z lekka chaotyczna, wypowiedzi lakoniczne, a postacie dość podobne do siebie wizualnie, więc czasami ciężko zrozumieć rozwój akcji. Jakoś nie mam przekonania, by zachęcać do lektury.

Na półkach: , , , , , , ,

Scenarzystą serii jest Francuz Jérôme Hamon, który stworzył scenariusze do kilku znanych cykli, takich jak publikowana także w Polsce historia „Green Class”.
Wraz z rysowniczką Leną Sayaphoum wykreował dwie bardzo dobrze przyjęte we Francji serie: „Dreams Factory” oraz właśnie „Emma i Capucine”.

Siostry Emma i Wioletta marzą o karierze baletowej i uczeniu się w elitarnej szkole tańca, Szkole Tańca Opery Paryskiej.

Wadą komiksu są niektóre rysunki a konkretnie wizerunki twarzy poszczególnych postaci. Czasem wręcz tak groteskowo nienaturalne, że ma się wrażenie patrzenia na maski. :-( Nudne jest też zastosowanie kolorystyki oraz powtarzalnego tła.

Ogólnie - nie ma szału.
Moim zdaniem komiks jest na niższym poziomie niż np. ''Siostry" czy Asterix i Obelix.

Siostry Emma i Wioletta marzą o karierze baletowej i uczeniu się w elitarnej...

2040

Uroczy, choć schematyczny komiks dla dziewczyn.

Uroczy, choć schematyczny komiks dla dziewczyn.

50 użytkowników ma tytuł Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Emma i Wioletta - 2 - Pierwsze wątpliwości

Okładka książki Green Class, tom 5: Ostatnia ofiara Jérôme Hamon, David Tako
Green Class, tom 5: Ostatnia ofiara Jérôme Hamon, David Tako
Okładka książki Emma i Wioletta -8- Pierwszy dzień nowego życia Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum
Emma i Wioletta -8- Pierwszy dzień nowego życia Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum
Okładka książki Emma i Wioletta - 5 - Za krótkie lato Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum
Emma i Wioletta - 5 - Za krótkie lato Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum
Okładka książki Green Class, tom 4: Przebudzenie Jérôme Hamon, David Tako
Green Class, tom 4: Przebudzenie Jérôme Hamon, David Tako
Okładka książki Emma i Wioletta - 4 - Prawdziwy powód Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum
Emma i Wioletta - 4 - Prawdziwy powód Jérôme Hamon, Lena Sayaphoum

Okładka książki Delisie - 1 - Życie ma smak Magdalena Kania, Maciej Kur
Delisie - 1 - Życie ma smak Magdalena Kania, Maciej Kur
Okładka książki Giganci. Siegfried. Tom 2 Lorien Aureyre, James Christ, Paul Drouin, Lylian
Giganci. Siegfried. Tom 2 Lorien Aureyre, James Christ, Paul Drouin, Lylian
Okładka książki Giganci. Erin. Tom 1 Lorien Aureyre, James Christ, Paul Drouin, Lylian
Giganci. Erin. Tom 1 Lorien Aureyre, James Christ, Paul Drouin, Lylian
Okładka książki Czarolina - 4 - Zmora Paola Antista, Sylvia Douyé