Hohenzollernowie. Władcy Prus

Okładka książki Hohenzollernowie. Władcy Prus autora Grzegorz Kucharczyk, 9788311164253
Okładka książki Hohenzollernowie. Władcy Prus
Grzegorz Kucharczyk Wydawnictwo: Bellona historia
historia
2022-03-23
2016-08-31

Kup Hohenzollernowie. Władcy Prus w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Hohenzollernowie. Władcy Prusi

Od lenników do cesarzy. Dzieje Hohenzollernów

923 333 646

Oceny książki Hohenzollernowie. Władcy Prus

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hohenzollernowie. Władcy Prus

Wyczerpuje temat dla osoby, która interesuje się rodami arystokratycznymi oraz historią. Jednak czytelnik oczekujący naukowego ujęcia tematu będzie musiał sięgnąć po dodatkowe źródła.
Całość czyta się bardzo przyjemnie, ponieważ informacje zostały podane w przystępnej formie.

„Hohenzollernowie. Władcy Prus” jak sama nazwa wskazuje nie jest książką o Prusach, lecz o tytułowej dynastii, wywodzącej się ze Szwabii, a rozwijającej jako władcy Brandenburgii. Początek rodu Grzegorz Kucharczyk przedstawia pobieżnie, właściwą opowieść zaczynając od Fryderyka Wilhelma, Wielkiego Elektora, który swoje panowanie rozpoczął w Brandenburgii w 1640 roku. Autor dostatecznie szczegółowo przedstawia losy kolejnych władców, przy okazji przedstawiając też przy tym historię elektoratu, Brandenburgii-Prus i tak dalej aż do Cesarstwa Niemieckiego, przy czym dzieje te splatają się z dziejami Rzeczpospolitej, przynajmniej dopóki ta istniała. W książce nie brakuje charakterystyki poszczególnych władców, ich relacji z rodziną i dworem czy podejścia do polityki zagranicznej. Wartościowym dodatkiem są też ilustracje, zdjęcia i mapy. Polecam

Od lenników do cesarzy. Dzieje Hohenzollernów.
„Niniejsza książka nie jest historią Prus, choć wątki dotyczące polityki zagranicznej i przemian politycznych w samych Prusach nieuchronnie pojawiają się na jej kartach. Bohaterami są Hohenzollernowie, którzy doprowadzili do wielkości i znaczenia w skali europejskiej swojej dynastii przez niemal dwieście pięćdziesiąt lat”.
Niemal każdy Polak kojarzy słynny obraz Jana Matejki pod tytułem „Hołd pruski”. Do wydarzenia uwiecznionego przez słynnego malarza doszło w 1525 roku. Wtedy to na rynku w Krakowie przysięgę lenną złożył pierwszy książę Prus Albrecht Hohenzollern. Czy ktoś mógł wtedy przypuszczać, że za dwieście lat Prusy będą dokonywać rozbiorów Polski? Jak do tego doszło? W jaki sposób dynastia Hohenzollernów zdobyła tak ogromną władzę i stała się jedną z najpotężniejszych w Europie?
Na te i podobne pytania odpowiada znakomita książka Grzegorza Kucharczyka pod tytułem „Hohenzollernowie. Władcy Prus”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Bellona. W tym miejscu na podkreślenie zasługuje jej staranne wydanie. Twarda oprawa oraz liczne ilustracje i zdjęcia sprawiają, że jest to naprawdę piękny wolumin. Autor jest profesorem nauk humanistycznych, pracownikiem Instytutu Historii PAN. Znany z licznych publikacji książkowych i artykułów.
„Hohenzollernowie” wpisują się w liczne książki historyczne, poświęcone konkretnej dynastii. Jest to podejście ostatnio bardzo modne i bardzo interesujące. Łączy bowiem w sobie swoisty poczet władców z wykładem historii kraju, w którym rządzili. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jest to jak najbardziej zrozumiałe. Można by powiedzieć, że nie ma Hohenzollernów bez Prus a Prus bez Hohenzollernów.
Grzegorz Kucharczyk w swojej niezwykle interesującej publikacji przedstawia dzieje tej dynastii. W pierwszym rozdziale pokazuje, w jaki sposób dynastia ze Szwabii znalazła się w Brandenburgii i Prusach. Silne są wątki polskie, głównie za sprawą księcia Albrechta. Można by powiedzieć, że rozgrywka między Hohenzollernami (Prusami) a Jagiellonami (Polską) przypominała grę w pokera. Była to rozgrywka o tyle dziwna, że Polska dysponowała w niej wszystkimi najsilniejszymi kartami. Wystarczyła odrobina determinacji, by nigdy nie zaistniało coś takiego jak Prusy. Nie jest to bynajmniej stanowisko ahistoryczne. Już w czasach Zygmunta Starego były osoby, które optowały za wojną prowadzoną aż do ostatecznego zwycięstwa. Jednak nawet sam hołd pruski nie był dramatem. Wszystko co najgorsze rozegrało się za królów elekcyjnych. Oczywiście najgorsze dla Polski, jednak najlepsze dla Hohenzollernów i Prus.
Kolejne rozdziały to są poświęcone kolejnym władcom z tej dynastii. Grzegorz Kucharczyk snuje fantastyczną opowieść o władcach wielkich i małych i prowadzonych przez nich polityce. Nie zapomina jednak, że przede wszystkim byli oni ludźmi. Sporo miejsca poświęca ich życiu osobistemu, młodości, wykształceniu czy stosunków z rodzicami. Ważne miejsce w życiu każdego Hohenzollerna zajmowała religia i osobisty do niej stosunek.
Kim był Wielki Elektor? Dlaczego jego wkład w rozwój pruskiej monarchii i znaczenia dynastii jest nie do przecenienia? W jaki sposób osiągnął tak wiele w swojej polityce? Jak doszło do uwolnienia się od podległości lennej wobec Rzeczpospolitej Obojga Narodów? Nie zapominajmy, że był to krok milowy dla rozwoju znaczenia Prus i samych Hohenzollernów.
Kto był „pierwszym królem w Prusach”? Jakiego władcę Grzegorz Kucharczyk uważa za najwybitniejszego, a o którym sądzi, że był najmniej zdolny?
Władcy z dynastii Hohenzollernów to niezwykle barwne postacie, pełne swoich pasji, namiętności, przywar i umiejętności. Tylko dzięki ich osobistym rządom było możliwe zreformowanie państwa i uczynienie z niego sprawnego i nowoczesnego kraju. Kraju, który coraz bardziej zyskiwał na znaczeniu. Świadczy o tym kolejne wielkie wydarzenie – zjednoczenie Niemiec pod przewodem Prus i narodziny Cesarstwa Niemieckiego. Dlaczego Wilhelm I miał w tej kwestii odmienne zdanie niż jego pierwszy minister Otto von Bismarck? Dlaczego król Prus nie chciał zostać cesarzem?
Wreszcie, czy I wojna światowa musiała oznaczać kres panowania Hohenzollernów? Czy możliwe było, aby Cesarstwo przetrwało i aby nie doszło potem do powstania III Rzeszy?
Profesor Grzegorz Kucharczyk w swojej publikacji opisuje dzieje niezwykłej dynastii. Hohenzollernowie w krótkim czasie przeszli drogę od lennika polskiego króla do królów Prus i cesarzy Niemiec. Jak to osiągnęli? Dlaczego musieli opuścić tron po Wielkiej Wojnie? Właśnie o tym wszystkim traktuje recenzowana publikacja.
„Hohenzollernowie. Władcy Prus” to świetnie napisana książka. Autor barwnie opisuje władców z tej dynastii, nie zatrzymując się tylko na sprawach politycznych. Sporo miejsca poświęca wątkom miłosnym, religijnym, pasjom i zainteresowaniom, z których słynęli kolejni pruscy władcy. Wszystko to sprawia, że czytelnik otrzymuje znakomitą lekturę. Polecam wszystkim miłośnikom historii i biografii.
Wojciech Sobański

Od lenników do cesarzy. Dzieje Hohenzollernów.

416 użytkowników ma tytuł Hohenzollernowie. Władcy Prus na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Hohenzollernowie. Władcy Prus na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Hohenzollernowie. Władcy Prus

Okładka książki Obecność Korony. Raport o wielkiej tradycji państwowej Jacek Bartyzel, Michał Gołębiowski, Aleksander Hall, Andrzej Horubała, Łukasz Jasina, Marek Jurek, Bogusław Kiernicki, Kacper Kita, Krzysztof Koehler, Janusz Kotański, Jacek Kowalski, Grzegorz Kucharczyk, Marta Kwaśnicka, Paweł Lisicki, Jan Maciejewski, Filip Memches, Józef Michalik, Paweł Milcarek, Andrzej Nowak (historyk), Tomasz Rowiński, Wojciech Turek, Maciej Zachara MIC
Okładka książki Zamach na polskość Adam Bujak, Przemysław Czarnek, Janusz Królikowski, Szczucki Krzysztof, Grzegorz Kucharczyk, Paweł Lisicki, Jakub Maciejewski, Andrzej Nowak (historyk), Barbara Nowak, Wojciech Polak, Wojciech Reszczyński, Wojciech Roszkowski, Robert Skrzypczak, Artur Śliwiński, Leszek Sosnowski, Rafał Ziemkiewicz
Grzegorz Kucharczyk
Grzegorz Kucharczyk – historyk i publicysta, profesor nauk humanistycznych, pracownik Instytutu Historii PAN oraz Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się wokół dziejów Niemiec i Prus, relacji polsko-niemieckich, myśli politycznej i przemian kulturowych w Europie i USA w XIX i XX wieku. Autor kilkudziesięciu książek naukowych dotyczących tych zagadnień. Jest członkiem Akademickiego Klubu Obywatelskiego im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu. Stały współpracownik prasy katolickiej i konserwatywnej („Do Rzeczy”, „Polonia Christiana”, „Nasz Dziennik”, „Miłujcie się”, „Christianitas”, miesięcznik „Wpis”). Opublikował m.in.: „Chrystofobia. 500 lat nienawiści do Chrystusa i Kościoła” (Warszawa 2020),„Długi Kulturkampf. Niemieckie i pruskie wojny kulturowe przeciw Polsce 1795–1918” (Warszawa 2020),„Prusy. Pięć wieków” (Warszawa 2020). Doktorat obronił w 199 w Instytucie Historii UAM na podstawie rozprawy „Prusy, Rosja i kwestia polska w myśli politycznej Constantina Frantza (1817–1891)”, a pięć lat później habilitował się w Instytucie Historii PAN na podstawie rozprawy „Cenzura pruska w Wielkopolsce w czasie zaborów 1815–1914”. Tytuł profesora nauk humanistycznych otrzymał w 2014.

Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy Peter H. Wilson
Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy
Peter H. Wilson
Po czterokrotnym przeczytaniu tej pozycji w ciągu ostatnich 5 lat, w końcu czuję się na siłach by wystawić jej ocenę. Obszerna tematycznie - dająca znakomite podstawy. Należy podkreślić, że mimo wszystko pozostaje to dziełem absolutnie bazowym i w p r o w a d z a j ą c y m do tematu wojny trzydziestoletniej. Brak rozwinięcia wielu tematów nadrabia naprawdę mistrzowskimi wskazówkami bibliograficznymi zamieszczonymi w przypisach. Podnoszono kilkukrotnie, że Wilson zdaje się faworyzować stronę habsburską i bawarską. W kilku miejscach jest to rzeczywiście widoczne, ale autor zdaje się raczej po prostu zlikwidować istniejące w historiografii mity stworzone przez hagiografów czy to Gustawa Adolfa (demitologizacja bitwy pod Lutzen jako wielkiej wygranej szwedzkiej) czy d'Enghiena (Rocroi w wydaniu Wilsona nie jest wcale jakieś bardzo zatrważające). Wykorzystuje też okazje by podnieść z błota zapomnienia kilku wybitnych dowódców wojny (e.g. Mercy czy Guebriant),dotychczas ocenianych jako średnich lub niewspominanych. Nie boi się krytykować spostrzeżeń wcześniejszych autorów (lady Wedgewood czy też samego wielkiego Parkera) - plus za odwagę. Wilson również bardzo bezkompromisowo rozlicza czarną legendę Wallensteina jako rzekomego zdrajcy. Pod względem sposobu napisania, rozmiaru i doboru treści - dzieło doskonałe. Ma oczywiście również (co prawda nieliczne) błędy merytoryczne - te drobne, niewielkie literówki (e.g. pomyłka przy dacie ordynacji Reichskammergericht wprowadzającej procedurę wizytacji),ale również nieco większe - co prawda obecne właściwie we wszystkich większych opracowaniach dotyczących omawianego tematu (S. Murdoch parę lat temu już wykazał, że opis bitwy pod Lemgo, który znajdujemy m.in. u Wilsona to absolutna bzdura, niemająca pokrycia w źródłach). Mimo wszystko jest to absolutnie najlepsza dostępna na rynku pozycja wprowadzająca do tematyki wojny trzydziestoletniej - przez wiele lat będzie najpewniej stanowić podstawową literaturę w temacie największego konfliktu nowożytnej Europy.
Meribbaal - awatar Meribbaal
Prusy. Pięć wieków Grzegorz Kucharczyk
Prusy. Pięć wieków
Grzegorz Kucharczyk
I dotarłam do końca tej dość obszernej księgi, ale trzeba przyznać, że napisana w sposób przystępny i ciekawy. Autor opisuje nie tylko pięć wieków istnienia państwa pruskiego, ale też genezę jego powstania, nawiązując do Marchii Brandenburskiej i państwa zakonu krzyżackiego. Przedstawiając sytuację geopolityczną Prus w XVI I XVII wieku autor nawiązuje do stosunków tego państwa z Polską, która w tamtych czasach liczyła się na scenie politycznej Europy; autor charakteryzuje ówczesne elity panujące w naszym kraju, które nie potrafiły wykorzystać nadarzających się sytuacji, brak z ich strony dobrych decyzji stwarzających pozytywne skutki. Z upływem czasu państwo polskie upadało, Prusy – będące wcześniej lennem Królestwa Polskiego – wykorzystując krytyczną sytuację Polski, będącej w stanie wojny, uniezależniają się od naszego państwa, a kolejni ich władcy przeprowadzają reformy militarne, gospodarcze, społeczne, a następstwem tego jest wzrost znaczenia Prus na scenie Europy. Pięć wieków Prus to wiele wybitnych osób u steru tego państwa, władcy z dynastii Hohenzollernów, czy taka postać, jak kanclerz Otto von Bismarck, który odegrał dużą rolę w procesie zjednoczenia Niemiec, a więc połączenia Prus z południowymi państwami niemieckimi, i utworzenie Cesarstwa Niemieckiego. Warto zwrócić uwagę na rozżalenie Niemców traktatem wersalskim kończącym I wojnę światową, ustanawiającym nowy porządek w Europie, przyczyniającym się w pewnym stopniu do wzrostu popularności partii nazistowskiej i ich dojścia do władzy w latach 30-tych XX w. , którego następstwem było zlikwidowanie autonomii Prus. „Prusy” to obszerna książka, ale interesująca, przedstawia dzieje państwa pruskiego w sposób chronologiczny, poukładany, co dla mnie jest dużym plusem. Książka bardzo dobrze napisana, warto przeczytać, bo dotyczy mocarstwa, które miało duży wpływ na naszą sytuację geopolityczną.
AnnaDe - awatar AnnaDe
ocenił na81 miesiąc temu
Samobójstwo Europy. Wielka wojna 1914-1918 Andrzej Chwalba
Samobójstwo Europy. Wielka wojna 1914-1918
Andrzej Chwalba
14/2026 Pierwsza wojna światowa znajduje się w cieniu swojej następczyni. I nie można się temu dziwić. W latach 1939-1945 wszystko było niestety największe i najbardziej krwawe. Jednakże nie można zrozumieć II wojny światowej bez zapoznania się z historią Wielkiej Wojny, bo dwadzieścia lat, które je dzielą to tak naprawdę pauza, która dzieli jeden długi konflikt na dwie części. Zresztą w 1919 po konferencji pokojowej w Paryżu Ferdinand Foch, marszałek Francji podczas I wojny światowej popisał się wielką przenikliwością i stwierdził, że: „To nie pokój, lecz zawieszenie broni na dwadzieścia lat”. „Trafił” wręcz idealnie. Osobnym aspektem jest, iż wojna z lat 1914-1918 położyła podwaliny pod wiele wynalazków, które miały kluczowy skutek dla biegu nie tylko wojen, ale cywilizacji ogólnie. Czy to jeśli chodzi o medycynę, politykę czy gospodarkę wiele zjawisk, które nas otacza było stworzone na potrzeby prowadzenia wojny totalnej, nieznanej jeszcze do początków XX wieku. Tytuł książki uważam za o tyle adekwatny, bo po zamachu w Sarajewie na arcyksięcia Franciszka Ferdynanda Habsburga, tak naprawdę Europa popełniła samobójstwo i już nigdy później nie była tak wielka, jak na początku 1914 roku... *** Książka Andrzeja Chwalby jest kompleksowym opisem wszystkich aspektów Wielkiej Wojny. Od zmagań na wszystkich frontach wojny na lądzie, przez raczkujące lotnictwo, marynarkę wojenną, wojnę wywiadów aż po skutki dla społeczeństw poszczególnych państw. Wszystkie te historie są okraszone świetnym piórem Autora i bardzo przyjemne w odbiorze. Jest to jedno z lepszych opracowań podejmujących tematykę I wojny światowej na naszym rynku wydawniczym, zarówno jeśli chodzi o treść, jak i sposób podania informacji.
Ahura Mazda - awatar Ahura Mazda
oceniła na82 dni temu
Krucjaty. Wojna o Ziemię Świętą Thomas Asbridge
Krucjaty. Wojna o Ziemię Świętą
Thomas Asbridge
„Krew sięgała koniom do pęcin” – ten makabryczny obraz, wyjęty prosto z kronik Pierwszej Krucjaty, stanowi doskonałe memento dla monumentalnego dzieła Thomasa Asbridge’a. „Krucjaty. Wojna o Ziemię Świętą” to książka, która w świecie mediewistyki pełni rolę potężnego taranu: rozbija romantyczne mity o szlachetnych rycerzach, ale też uproszczone wizje barbarzyńskich najeźdźców, oferując w zamian obraz tak krwawy i złożony, że momentami przypomina on mroczne fantasy, tyle że boleśnie prawdziwe. Rozmach bez uprzedzeń Asbridge podejmuje się zadania niemal niemożliwego – opisania dwóch stuleci zmagań między chrześcijaństwem a islamem w sposób, który nie faworyzuje żadnej ze stron. To, co wyróżnia tę pozycję na tle dziesiątek innych, to rygorystyczne korzystanie ze źródeł łacińskich i arabskich w równym stopniu. Autor z ogromną wprawą zestawia ze sobą relacje kronikarzy krzyżackich z pismami takich postaci jak Ibn al-Asir, co pozwala czytelnikowi spojrzeć na oblężenie Jerozolimy czy bitwę pod Hittin z obu stron murów. Autor nie boi się brutalności. Opisy kanibalizmu w Ma’arrat an-Numan czy rzezi po zdobyciu Jerozolimy w 1099 roku są wstrząsające, ale u Asbridge’a nigdy nie służą taniej sensacji. Są one niezbędne, by zrozumieć psychologię tamtych ludzi – ich fanatyzm, desperację i głębokie przekonanie, że działają z mandatu niebios. Bohaterowie z krwi i kości Jednym z najmocniejszych punktów książki jest sposób kreowania postaci historycznych. Asbridge nie buduje pomników. Jego Ryszard Lwie Serce to genialny strateg, ale też człowiek o porywczym i trudnym charakterze, natomiast Saladyn zostaje odarty z nadmiaru dziewiętnastowiecznej legendy, by ukazać polityka pragmatycznego, który budował swój autorytet równie sprawnie mieczem, co dyplomacją. Autor wyśmienicie analizuje ich relację, pokazując, jak wzajemny szacunek mieszał się z bezwzględną chęcią zniszczenia przeciwnika. Krytyka: Erozyjna szczegółowość Czy „Krucjaty” mają wady? Dla czytelnika przyzwyczajonego do wartkiej akcji powieściowej, problemem może być ekstremalna szczegółowość. Asbridge potrafi poświęcić kilkanaście stron na analizę logistyki dostaw wody do obozów oblężniczych. Choć dla historyka to czyste złoto, laik może poczuć się przytłoczony natłokiem dat, nazwisk drugoplanowych baronów i topograficznych detali syryjskich zamków. Książka wymaga od czytelnika ogromnego skupienia; to nie jest lektura do pociągu, lecz wielkie danie, które trzeba trawić powoli. Można by również zarzucić autorowi, że momentami zbyt mocno skupia się na aspektach militarnych i politycznych, nieco po macoszemu traktując życie codzienne prostych pielgrzymów czy kwestie kulturowego przenikania się Wschodu z Zachodem, które działo się „pomiędzy” bitwami. Werdykt Mimo tych drobnych zastrzeżeń, dzieło Thomasa Asbridge’a to absolutny majstersztyk. To historia pisana z rozmachem kinowego hitu, ale wsparta twardymi dowodami naukowymi. Autor udowadnia, że krucjaty nie były czarno-białym starciem dobra ze złem, lecz tragicznym, wielowarstwowym splotem wiary, chciwości, odwagi i niezrozumienia. To lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć korzenie dzisiejszych napięć między światem Zachodu a islamem, choć Asbridge słusznie ostrzega przed zbyt łatwym wyciąganiem współczesnych paraleli. To książka, która zostawia czytelnika z poczuciem podziwu dla ludzkiej wytrwałości i przerażenia nad tym, do czego zdolny jest człowiek w imię Boga.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na82 miesiące temu