Avatar - 3 - Następny cień.

Okładka książki Avatar - 3 - Następny cień. autora Jeremy Barlow, Michael Heisler, Josh Hood, 9788324175987
Okładka książki Avatar - 3 - Następny cień.
Jeremy BarlowMichael Heisler Wydawnictwo: Amber Cykl: Avatar (tom 3) komiksy
komiksy
Avatar (tom 3)
Avatar: The Next Shadow
2023-03-28
2023-03-28
Agnieszka Kowalska, Kamil Kuraszkiewicz

Kup Avatar - 3 - Następny cień. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Avatar - 3 - Następny cień.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Avatar - 3 - Następny cień.

Historia rozgrywa się między wydarzeniami z pierwszej części Avatara a Istocie Wody.

Jake Sully jako nowy lider klanu Omaticaya próbuje łagodzić konflikty między ocalałymi ludźmi którym pozwolono zostać na Pandorze a poszczególnymi członkami klanu którzy im nie ufają.
Główny bohater wewnętrznie obwinia się za zniszczenie drzewa domowego i ma trudności z zaakceptowaniem siebie jako Na'vi, Neytiri która zazwyczaj go wspiera wraz z Ikeyni wyjeżdża do Klanu równin (Olangi) by nieść pomoc poszkodowanym w bitwie Na'vi.

Dogodną sytuację wykorzystuje Artsut (matka zmarłego Tsu'teya i wpływowa dama klanu Omaticaya która pragnie za pośrednictwem najmłodszego syna otruć Jake'a i przejąć władzę nad klanem.
Okazuje się jednak że Jake mimo działania trucizny żyję a Mo'at, Ka'ani wraz z doktorem Normem i Kathariną próbują go ocalić.

Szczególnie ciekawymi postaciami są Ateyo (młodszy brat Tsu'teya który manipulowany przez swoich rodziców dopuszcza się próby zabójstwa mimo że nie jest jednoznacznie zły a zagubiony i rozgoryczony życiem w cieniu rodziny.

Kolejną bohaterką jest ludzka zarządczyni Katharina która pragnie zapewnić żyjącym na Pandorze ludziom niezbędne surowce do funkcjonowania bazy nie wszczynając konfliktu z tubylcami.

Książka dobrze ukazuje rozterki Jake'a Sullyego oraz konflikty nie tyle między ludźmi a Na'vi co niezabliźnione rany wewnątrz klanu Omaticaya co dodaje głębi poznanej w filmie społeczności.
Cała historia jest opowiedziana w formie komiksu dzięki czemu czyta się ją szybko mimo to niektóre wątki są uproszczone i choć ilustracje stoją na bardzo wysokim poziomie to fabula byłaby o wiele ciekawsza gdyby była dłuższa.

Książkę polecam miłośnikom filmu Jamesa Camerona (Avatar) oraz miłośnikom ładnych ilustracji na całej reszcie lektura nie zrobi wrażenia ponieważ fabuła jest spłycona mimo sporego potencjału do rozbudowy.

Na koniec warto wspomnieć o smaczkach jakie z pewnością wyłapią fani trylogii Jamesa Camerona najciekawszym z nich jest wspomnienie klanu popiołu (Mangkwan) tego samego którego liderką jest dobrze znana I uwielbiana przez fanów Varang.

Seria raczej dla fanów.

Seria raczej dla fanów.

29 użytkowników ma tytuł Avatar - 3 - Następny cień. na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Avatar - 3 - Następny cień. na półkach dodatkowych

Okładka książki Star Wars: Pakiet Jeremy Barlow, Geraldo Borges, Juan Frigeri, Guru-eFX, Brian Level, David Lopez, Stephen Mooney, Javier Piña, Will Sliney, Charles Soule, Paolo Villanelli, Roberto di Salvo
Okładka książki Star Wars: Darth Maul. Syn Dathomiry Jeremy Barlow, Juan Frigeri
Star Wars: Darth Maul. Syn Dathomiry Jeremy Barlow, Juan Frigeri
Okładka książki Alien vs. Predator. Krew nie Woda Jeremy Barlow, Doug Wheatley
Alien vs. Predator. Krew nie Woda Jeremy Barlow, Doug Wheatley
Okładka książki Alien Vs. Predator: Thicker Than Blood #2 Jeremy Barlow, Doug Wheatly
Alien Vs. Predator: Thicker Than Blood #2 Jeremy Barlow, Doug Wheatly
Okładka książki Alien vs. Predator: Thicker Than Blood #1 Jeremy Barlow, Doug Wheatly
Alien vs. Predator: Thicker Than Blood #1 Jeremy Barlow, Doug Wheatly
Okładka książki Star Wars: Rebelia #2 Brandon Badeaux, Jeremy Barlow, Glasser William, Michel Lacombe, Dustin Weaver, Rob Williams, Colin Wilson
Okładka książki Star Wars: Imperium #4 Scott Allie, Thomas Andrews, Michael Atiyeh, Brandon Badeaux, Jeremy Barlow, Joe Corroney, Jeff Johnson, Michael Lacombe, Ron Marz, Adriana Melo, Scott Nicholson

Okładka książki Cyberpunk 2077: Słowo honoru Jesus Hervas, Bartosz Sztybor
Cyberpunk 2077: Słowo honoru Jesus Hervas, Bartosz Sztybor
Okładka książki Deadpool. Tajny agent Salva Espin, Christopher Hastings, Nic Klein, Skottie Young
Okładka książki Diuna: Ród Atrydów, tom 2 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Dev Pramanik
Diuna: Ród Atrydów, tom 2 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Dev Pramanik
Okładka książki Tomb Raider. Tom 4. Piekło Collin Kelly, Jackson Lanzing, Phillip Sevy
Tomb Raider. Tom 4. Piekło Collin Kelly, Jackson Lanzing, Phillip Sevy
Okładka książki Marvel Action. Kapitan Marvel: Kosmiczna Kotastrofa Sweeney Boo, Sam Maggs, Brittany Peer
Okładka książki Krok po kroku Matias Bergara, Mat Lopes, Simon Spurrier
Krok po kroku Matias Bergara, Mat Lopes, Simon Spurrier

Cytaty z książki Avatar - 3 - Następny cień.

Dodaj cytat z książki Avatar - 3 - Następny cień.