Chciałbym... Męskie fantazje seksualne

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2022-03-09
- 2022-03-09
Magdalena Kuszewska zabiera nas w podróż po świecie męskich fantazji, które łączy jeden wspólny mianownik – są skrywane. Przed światem, przed partnerką, czasem przed samym sobą. Dlaczego temat fantazji seksualnych w XXI wieku nadal stanowi tak silne tabu? O czym fantazjują faceci i dlaczego nie rozmawiają o swoich fantazjach z partnerkami? Co w sytuacji, gdy fantazje stają się niezdrowe, gdy przekraczają granice, których przekraczać nie należy?
Obecnie najpopularniejszą fantazją polskich mężczyzn jest MILF. Dojrzała kobieta, silna i niezależna – czy tego właśnie szukają faceci? Czas zweryfikować nasze myślenie o tym, czego pragną mężczyźni, i po prostu oddać im głos.
Po świecie męskich fantazji oprowadzają nas eksperci z różnych dziedzin, a także sami mężczyźni. Autorka wraz z nimi tłumaczy nam, dlaczego warto o fantazjach rozmawiać i że wcale nie chodzi tylko o seks.
Kup Chciałbym... Męskie fantazje seksualne w ulubionej księgarni
Oceny książki Chciałbym... Męskie fantazje seksualne
221 użytkowników ma tytuł Chciałbym... Męskie fantazje seksualne na półkach głównych- Chcę przeczytać 117
- 2022 5
- Przeczytane 2023 2
- Do kupienia 2
- Literatura polska 2
- Psychologia 1
- EmpikGO 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chciałbym... Męskie fantazje seksualne
Magdalena Kuszewska w swojej publikacji „Chciałbym... Męskie fantazje seksualne” podejmuje próbę skruszenia jednego z najtwardszych murów milczenia w polskiej przestrzeni publicznej. Autorka, znana z rzetelnego podejścia do tematów społecznych, tym razem oddaje głos mężczyznom, pozwalając im opowiedzieć o tym, co dzieje się w ich wyobraźni, gdy gasną światła. Książka, będąca zbiorem intymnych wyznań, zasługuje na ocenę 6/10. Jest to pozycja potrzebna jako gest przełamania tabu, lecz momentami cierpiąca na brak głębszej analizy eksperckiej, która nadałaby tym historiom szerszy, socjologiczny kontekst.
Największą wartością tej książki jest jej walor poznawczy i próba odczarowania męskiej seksualności, która w powszechnym mniemaniu bywa sprowadzana do uproszczonych schematów. Kuszewska udowadnia, że męskie fantazje są równie skomplikowane, wielowarstwowe i silnie podszyte emocjami, co kobiece. Czytelnik znajdzie tu pełen wachlarz pragnień – od tych klasycznych, po te ocierające się o fetyszyzm czy niszowe upodobania. Autorka stworzyła bezpieczną przestrzeń, w której bohaterowie mogli zrzucić maski „twardzieli” i przyznać się do lęków, tęsknot oraz ogromnej potrzeby bliskości, która często stoi za konkretnym obrazem erotycznym. To ważne świadectwo, które rzuca nowe światło na kondycję współczesnej męskości.
Niestety, jako reportaż czy zbiór wywiadów, książka ma swoje słabsze strony. Narracja bywa monotonna – po kilku rozdziałach poszczególne wyznania zaczynają zlewać się w jedno, a brak wyraźnego komentarza psychologicznego czy seksuologicznego sprawia, że zostajemy z ogromem surowego materiału, którego nie mamy jak merytorycznie przetworzyć. Choć autorka stara się zachować obiektywizm, momentami brakuje tu głębszego spojrzenia, które wyjaśniałoby, dlaczego pewne motywy dominują w naszym kręgu kulturowym. Można odnieść wrażenie, że publikacja zatrzymuje się na powierzchni zjawiska, serwując nam formę kontrolowanego „podglądactwa” bez obiecanej w tytule próby pełnego zrozumienia mechanizmów rządzących ludzką psychiką.
Warsztatowo pozycja jest poprawna. Język jest bezpośredni, co dobrze koresponduje z tematyką, a anonimowość bohaterów sprzyja szczerości wypowiedzi. Jednakże, dla czytelnika poszukującego czegoś więcej niż tylko zbioru anegdot, „Chciałbym...” może okazać się lekturą niewystarczającą. To solidny punkt wyjścia do dyskusji o potrzebach i komunikacji w związku, ale nie jest to kompendium wiedzy, które wyczerpuje temat w sposób naukowy.
Podsumowując, Magdalena Kuszewska wykonała istotny krok w stronę normalizacji rozmów o seksualności, za co należą się brawa. Ocena 6/10 odzwierciedla fakt, że choć temat jest fascynujący, sama forma jego podania mogłaby być bardziej drapieżna i analityczna. To poprawna lektura dla osób chcących otworzyć się na dialog, ale jako pozycja z nurtu non-fiction pozostawia lekki niedosyt merytoryczny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie nic odkrywczego. Ciągle powtarzane te same tezy.
Jak dla mnie nic odkrywczego. Ciągle powtarzane te same tezy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł przywodzi na myśl, że to męska wersja książki o niemal identycznym tytule "Chciałabym, chciała" znanego seksuologa Depki. I pierwsze zaskoczenie- te książki nie mają ze sobą nic wspólnego. Ale cóż, zaczynamy czytać. pierwsze paręnaście stron faktycznie jest o męskich fantacjach, przykładów jest może z osiem, po czym... cała niemal książka jest starszych kobietach, które maja młodszych partnerów. I to praktycznie jest jedyny temat książki, za to gęsto przeplatany litanią kobiecych krzywd- o złym społeczeństwie, o niedojrzałych mężczyznach, złym patriarchacie. Feministyczny słowotok, a treści w dawkach homeopatycznych. Szkoda własnych oczy i wyciętych drzew.
Tytuł przywodzi na myśl, że to męska wersja książki o niemal identycznym tytule "Chciałabym, chciała" znanego seksuologa Depki. I pierwsze zaskoczenie- te książki nie mają ze sobą nic wspólnego. Ale cóż, zaczynamy czytać. pierwsze paręnaście stron faktycznie jest o męskich fantacjach, przykładów jest może z osiem, po czym... cała niemal książka jest starszych kobietach,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ,,Chciałbym… Męskie fantazje seksualne” składa się z dwóch części.
W części pierwszej Autorka dość ogólnikowo przygląda się męskim fantazjom erotycznym. Rozmawiając ze specjalistami z dziedziny seksuologii, psychologii i psychiatrii, próbuje ustalić naturę wyobrażeń. Czym są? Skąd się biorą? Z jakiego powodu? Co w przypadku, gdy fantazje obejmują czyny prawnie lub społecznie zakazane?
Najciekawszym wątkiem w pierwszej części książki są przykłady fantazji ,,z życia wzięte” (lub przynajmniej na takie wykreowane). Od niewinnych przebieranek, przez seks grupowy aż do … seksu w oborze.
Skąd mężczyźni czerpią inspirację do swoich fantazji? Czy tylko z filmów lub portali erotycznych? Jak często są one realizowane ? Z jakim skutkiem?
Ponieważ Autorka ustaliła, że jedną z najczęstszych, męskich fantazji jest seks ze znacznie starszą partnerką, to właśnie temu zagadnieniu poświęcona jest druga część jej książki- ale już nie tylko relacjom o charakterze czysto seksualnym. Podobnie, jak w pierwszej części, Kuszewska rozmawia na ten temat ze specjalistami.
Co skłania ludzi do wchodzenia w związki, w których partnerka jest starsza o 10 lub więcej lat? Czy taka relacja ma szansę w satysfakcjonujący sposób przetrwać przez długie lata? Jakie obawy ma każda ze stron? Dlaczego społeczeństwu tak trudno zaakceptować takie pary- podczas gdy związek starszych mężczyzn z młodziutkimi kobietami nie dziwi nikogo; jest wręcz traktowany w kategorii sukcesu?
Po książkę sięgnęłam z zainteresowaniem- zaintrygowana możliwością odkrycia niektórych, męskich sekretów. Spodziewałam się czegoś naprawdę fajnego, ciekawego- czegoś, o czym jeszcze nie słyszałam. Tajemnic alkowy. Niestety, mocno się rozczarowałam.
W książce nie znajdziemy niczego, czego aktywny seksualnie dorosły nie wie. Ot, marzenia o seksie w trójkącie, wymianie partnerów, seksie z nieznajomą lub przebierankach. Dzielenie włosa na czworo i analizowanie, dlaczego starsze kobiety wiążą się z młodymi mężczyznami? Bo chcą przeżyć coś fajnego, lubią, mogą? Bo się kochają? Niech inni gadają- ludzie zawsze muszą mieć o czym rozmawiać i dość szybko zmieniają swoje obiekty zainteresowań.
Nie polecam, bo choć książka niewielka, zwyczajnie szkoda na nią czasu.
Książka ,,Chciałbym… Męskie fantazje seksualne” składa się z dwóch części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW części pierwszej Autorka dość ogólnikowo przygląda się męskim fantazjom erotycznym. Rozmawiając ze specjalistami z dziedziny seksuologii, psychologii i psychiatrii, próbuje ustalić naturę wyobrażeń. Czym są? Skąd się biorą? Z jakiego powodu? Co w przypadku, gdy fantazje obejmują czyny prawnie lub...
Autorka chciała napisać książkę o związkach starszych kobiet z młodszymi mężczyznami. To, co napisała na ten temat, się broni; zwłaszcza warte lektury są wywiady z ekspertami. Wyszło tego niestety niecałe 150 stron, trochę mało, a poza tym taki temat może by się dobrze nie sprzedał, stąd autorka dopisała pierwszą część na kolejne 150 stron, która traktuje o męskich fantazjach seksualnych. I jest to tekst bełkotliwy, źle zredagowany i oparty w większości o śmieszne źródła. Żeby jakoś uzasadnić drugą część książki autorka forsuje tezę, że seks ze starszą kobietą jest najpopularniejszą męską fantazją. Na jakiej podstawie? Ano Polacy najczęściej oglądają kategorię MILF na Pornhubie, więc chcą żeby im w łóżku matkować. A prawda jest taka, że dla mężczyzny w wieku 30-50 MILF to tak naprawdę kategoria jego równolatki, a dla starszych to kobieta młodsza od nich (tu odpowiednikiem już zaczyna być GILF).
Na stronie 258 autorka wprost głosi, że związki, w których kobieta jest co najmniej od dekadę starsza od partnera są uważane za "śmieszne, żenujące, bez sensu i nierokujące" i "jest głęboka potrzeba, aby ten temat wreszcie poruszyć (...) i przestać o nim mówić wyłącznie w kontekście fantazji czy zachcianek seksualnych". Szkoda, że tego zdania nie usunęła, jak już zmieniła tytuł książki na "męskie fantazje seksualne".
Jak komuś wpadnie w ręce to drugą część można przeczytać, z pierwszej ciekawe są w sumie tylko same przykłady fantazji (jak to mawiają Włosi -- nieprawdziwe, ale ładnie zmyślone). Daję bardzo niską ocenę, bo autorka i wydawca to oszuści, którzy sprzedaję co innego, niż deklarują. Nigdy więcej już książki wydanej przez Znak nie kupię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka oparta na rozmowach z wieloma seksuologami. Pozwala zrozumieć potrzeby i męskie fantazje, ale nie tylko. Jak się okazuje, sporo dowiadujemy się o kobietach. Dużo miejsca w książce jest poświęcone związkom typu: ona starsza — on młodszy. Seksuolodzy analizują te związki, przeszłość i przyszłość partnerów. Do każdego zagadnienia podchodzimy bez tematu tabu i z wielką dozą tolerancji i zrozumienia dla drugiego człowieka. Książka bardzo rozwijająca, przekazująca dane, która są poparte badaniami psychologicznymi i doświadczeniem. Muszę przyznać, że przypadła mi do gustu i kiedyś do niej jeszcze wrócę. POLECAM
Książka oparta na rozmowach z wieloma seksuologami. Pozwala zrozumieć potrzeby i męskie fantazje, ale nie tylko. Jak się okazuje, sporo dowiadujemy się o kobietach. Dużo miejsca w książce jest poświęcone związkom typu: ona starsza — on młodszy. Seksuolodzy analizują te związki, przeszłość i przyszłość partnerów. Do każdego zagadnienia podchodzimy bez tematu tabu i z wielką...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam nie wiem czego się spodziewałem po tym tytule. Osobiście zabrakło mi analizy skąd czerpiemy nasze fantazji, czym są warunkowane i jak powstają. Wiem że dawno temu powstały takie badania w Izraelu ale może autorka do nich nie dotarła.
Można przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna przeczytać.
Jeśli spodziewacie się po niej treści powstałej w oparciu o literaturę akademicką, to się rozczarujecie... I to bardzo. Książka jest zlepkiem przemyśleń, wyciągniętych z ogólnodostępnych "kioskowych" czasopism, nie miejących nic wspólnego z wiedzą naukową. Nie jest ona napisana w syntetyczny sposób, niektóre stwierdzenia są powtarzane, rozdziały porozrzucane po książce zdaje się, że w sposób nieprzemyślany i przypadkowy. Moje 5 gwiazdek to nieco za dużo, ale niech to będzie ocena za fragmenty wywiadów oraz wprost opowiedzianych fantazji mężczyzn, które mimo, że momentami nie są zaskakujące, to wybrzmiewają związaną z nimi gamę emocji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się ta książka. Pozwala spojrzeć na fantazje i tematy związane z seksem i pożądaniem z szerszej perspektywy. Ciekawe rozmowy z ekspertami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem spoko. Dobrze się czyta, nie jest używany zbyt trudny język.
Całkiem spoko. Dobrze się czyta, nie jest używany zbyt trudny język.