Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn

Okładka książki Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn autora Elinor Cleghorn, 9788368217568
Elinor Cleghorn Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Unwell Women: A Journey Through Medicine And Myth in a Man-Made World
2024-09-11
2024-09-11
2021-06-08
Paulina Surniak, Adrian Stachowski

Kup Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn

Ciekawy przegląd medyny, ale głównie spojrzenia na tą dziwną istotę, jaką jest kobieta, przez wieki. Dowiedziałam się wielu interesujących zdarzeń plus sporo historii dochodzenia do faktów, które dzisiaj są oczywiste. Dobrze napisane, czyta się wartko i mamy zachowaną chronologię. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czemu pokutuje mit, że bolesne okresy znikną po urodzeniu dziecka, czemu kobiety powinny jeść dużo masła i pomarańczy albo czy może Cię udusić/uratować przed skutecznym powieszeniem macica, przeczytaj.

"Wybrakowane" to książka, która nie pozostawia czytelnika obojętnym. To wstrząsający, ale jednocześnie niezwykle rzetelny przewodnik po historii medycyny kobiet – historii, która przez wieki była spychana na margines, ignorowana, a nierzadko wręcz brutalnie wypaczana przez uprzedzenia, mizoginię i pseudonaukowe przekonania.

Autorka z ogromną dokładnością i pasją przygląda się temu, jak postrzegano kobiece ciało – nie jako równorzędny obiekt medycznych badań, ale jako „inne”, „słabsze”, często „wadliwe”. W książce pojawia się mnóstwo faktów historycznych, anegdot, cytatów i przykładów z przeszłości, które momentami wywołują złość i niedowierzanie. Mimo dużej dawki wiedzy, tekst pozostaje bardzo przystępny i wciągający – styl autorki łączy dziennikarską precyzję z autentycznym zaangażowaniem emocjonalnym.

To nie tylko opowieść o tym, co było, ale też ostrzeżenie przed tym, co nadal może się dziać – bo wiele z opisywanych zjawisk nie odeszło w zapomnienie, tylko przybrało nowe formy. Wybrakowane czyta się z rosnącym poczuciem, że edukacja i świadomość są absolutnie kluczowe w walce o równe traktowanie w medycynie i nauce.

Zdecydowanie polecam tę książkę każdemu – nie tylko osobom zainteresowanym medycyną, historią czy feminizmem, ale każdemu, kto chce zrozumieć, jak systemowe zaniedbania i stereotypy mogą wpływać na rzeczywistość całych pokoleń. To pozycja, która zostaje w głowie na długo.

Autorka z ogromną dokładnością i pasją przygląda...

Przejmująca historia o tym, które schorzenia i jak leczono na danym etapie historii ... Smutna i poruszająca ...

501 użytkowników ma tytuł Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn

Elinor Cleghorn Wybrakowane. Jak leczono kobiety w świecie stworzonym przez mężczyzn Zobacz więcej