The Ballad of Never After

- romantasy
- Baśń o złamanym sercu (tom 2)
- 2022-09-27
- 2022-09-27
- angielski
Not every love is meant to be.
After Jacks, the Prince of Hearts, betrays her, Evangeline Fox swears she'll never trust him again. Now that she’s discovered her own magic, Evangeline believes she can use it to restore the chance at happily ever after that Jacks stole away.
But when a new terrifying curse is revealed, Evangeline finds herself entering into a tenuous partnership with the Prince of Hearts again. Only this time, the rules have changed. Jacks isn’t the only force Evangeline needs to be wary of. In fact, he might be the only one she can trust, despite her desire to despise him.
Instead of a love spell wreaking havoc on Evangeline’s life, a murderous spell has been cast. To break it, Evangeline and Jacks will have to do battle with old friends, new foes, and magic that plays with heads and hearts. Evangeline has always trusted her heart, but this time she’s not sure she can. . . .
Kup The Ballad of Never After w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
The Ballad of Never After
Od niedawna zmienił się mój gust czytelniczy na tyle, że zaczęłam sięgać po książki, na które jeszcze ze dwa lata temu bym nie spojrzała. Powoli odkrywam przyjemność obcowania z fantastyką. Jedną z moich ulubionych autorek, od której zresztą owa przygoda się zaczęła, jest Stephanie Garber. Jej cykl Caraval mnie urzekł, a najnowsza seria Baśń o złamanym sercu utwierdziła w przekonaniu, że takiego relaksu i oderwania od codziennych problemów w literaturze szukam. Na drugą część cyklu przyszło mi trochę poczekać, ale w końcu mogłam się zabrać za lekturę. Ponownie spotykamy rezolutną Evangelinę Fox zadomowioną już w Cudownej Północy. Po ostatnich przygodach obiecała sobie, że stanie się kowalem swojego losu i samodzielnie zadba o szczęście i miłość. Z pewnością już nie zaufa Jacksowi ani nie zawrze z nim żadnego układu, bo ostatnio kiepsko na tym wyszła. Na ukochanego męża ktoś rzucił klątwę, która sprawiała, że z miłości zaczął na nią polować, chcąc pozbawić ją życia. Jakby tego było mało, klątwa była lustrzana, czyli jej ból i rany były odczuwane również przez niego. Sama postanowiła poszukać odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób można zdjąć zmyślne i straszne zaklęcie. Jednak przewrotny los miał względem niej inne plany. Na jej drodze znów postawił przebiegłego Mojra Księcia Serc. Również demony przeszłości nie dały o sobie zapomnieć. Znów w jej życiu pojawiła się pierwsza miłość, która teraz ma zasiąść na tronie, zastępując jej męża w pełnieniu obowiązków króla. By odzyskać utraconą miłość, szczęście i spokój ducha ponownie musi zawrzeć szyki z Mojrem. Wyrusza z nim w pełną niebezpieczeństw podróż w poszukiwaniu magicznych kamieni, które mogą zmienić wszystko, nie tylko jej los... Ballada o nieszczęśliwej miłości ku mojej wielkiej uldze okazała się dobrą, trzymającą poziom kontynuacją. Momentami nawet lepszą i jeszcze ciekawszą niż poprzedniczka. Zanurzyłam się w świecie magii niczym w wannie pełnej cudowanie pachnącej piany. Fabuła osnuta jest wokół legendy o zamkniętym portalu Valorni, magicznych kamieniach o silnych mocach: pomyślności, prawdy, młodości i szczęśliwości oraz wokół baśni o łuczniku i lisiczce, którą matka opowiadała Evangelinie w dzieciństwie, a której zakończenia nikt nie zna. Jak zwykle Mojr wzbudzał we mnie całą masę emocji zarówno negatywnych, jak i pozytywnych. Mimo iż jest czarnym charakterem, nie sposób go nie polubić za cięty język, uszczypliwości, inteligencję. Jacks potrafi być czarujący i odpychający jednocześnie. W tej części otrzymujemy wyjaśnienie jego zachowania, bo Autorka odkrywa przed nami jego ponurą i smutną przeszłość, przez co jego postać staje się jeszcze bliższa sercu. Stephanie Garber przeniosła mnie w świat pełen magii, zaklęć, klątw, mitów, ballad, ale i zwykłych dobrze nam znanych ludzkich odruchów: zawiści, chęci zemsty, kłamstw, niedomówień, ale i miłości. Takiej prawdziwej, która daje siłę do walki z problemami i nadzieję na spełnienie się niemożliwego. Jest to piękna ballada o utracie, nadziei, poświęceniu, oddaniu, przyjaźni, odwadze. Jestem bardzo zadowolona z lektury i już niecierpliwie oczekuję III tomu trylogii. Zakończenie bowiem zwaliło mnie z nóg i rozdrażniło. Autorka pozostawiła w tak niejasnym i opłakanym położeniu moich ulubionych bohaterów, że najchętniej bezzwłocznie chwyciłabym za następną część. Za możliwość zapoznania się z treścią książki dziękuję PORADNI K
Oceny książki The Ballad of Never After
2409 użytkowników ma tytuł The Ballad of Never After na półkach głównych- Przeczytane 1 438
- 2024 50
- 2023 43
- 2025 27
- Fantastyka 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Ballad of Never After
Drugi tom pozytywnie mnie zaskoczył – przede wszystkim cieszę się, że książka nie padła ofiarą „klątwy drugiego tomu”. Wręcz przeciwnie, wciągnął mnie jeszcze bardziej niż pierwsza część – pochłonęłam go w dwa wieczory. Postacie stają się bardziej złożone, relacje między nimi nabierają głębi, a wątki są konsekwentnie rozwijane i wzbogacane o nowe elementy. Pojawiają się także kolejne lokacje, które świetnie wpisują się w baśniowy klimat świata i sprawiają, że uniwersum wydaje się jeszcze bardziej rozbudowane i żywe. Jednym z ciekawszych motywów jest relacja Evangeliny i Jacksa. Niezależnie od tego, jak bardzo bohaterka próbuje się od niego zdystansować i trzymać z dala, los nieustannie ich ze sobą splata – co prowadzi do wielu emocjonujących i momentami frustrujących sytuacji. Ten powracający schemat działa jednak na korzyść historii, budując napięcie i podtrzymując zainteresowanie czytelnika. W porównaniu do pierwszego tomu, tutaj pojawia się też kilka naprawdę udanych zwrotów akcji, których zupełnie się nie spodziewałam. Zakończenie to klasyczny cliffhanger, który skutecznie zostawia czytelnika z niedosytem i ogromną chęcią sięgnięcia po kolejną część. Ja na pewno nie będę zwlekać – od razu zabieram się za trzeci tom ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza książka z Księciem Serc jaką czytałam. Zakończenie mnie rozdarło. Ma taki sam czar jak powieści z Caravalu. Nie wiem czy trzecia część zdoła być lepsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toʙᴀʟʟᴀᴅᴀ ᴏ ɴɪᴇsᴢᴄᴢęśʟɪᴡᴇᴊ ᴍɪʟᴏśᴄɪ
★★★★★★★★☆☆
Q: Wolicie szczęśliwe czy smutne zakończenia?
ᴡsᴘᴏ́ʟᴘʀᴀᴄᴀ ʀᴇᴋʟᴀᴍᴏᴡᴀ @PoradniaK
ฅ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊᴀ
Ta część? O matko, to było tak dobre!!
Totalnie przepadłam – nie umiałam się oderwać i wkręciłam się w świat Cudownej Północy w 200%. Wszystko, co podobało mi się w pierwszym tomie i czego brakowało, tutaj zostało rozwinięte. Dostałam: więcej emocji, napięcia i bólu, czyli dokładnie tego, czego oczekuję od romantasy.
Największą siłą książki są bohaterowie, szczególnie Jacks. Niby cyniczny i wyrachowany, a jednak między wierszami widać przebłyski czegoś więcej. To właśnie ta niejednoznaczność i napięcie w relacji z Evangeline wciągają najbardziej. Sama Evangeline też wypada lepiej – jest odważniejsza, choć nadal kieruje się sercem, co momentami frustruję i nie wypada dla niej najlepiej, to pasuje do klimatu historii i jej fascynacją baśniami.
Fabuła jest intensywna – pojawia się więcej intryg, sekretów i mroku, a stawka wyraźnie rośnie. To już nie tylko baśń, ale opowieść, która potrafi zaboleć.
Zakończenie? Mocne, ale zostawiło mnie z niedosytem. Od początku coś mi nie pasowało w Apollu i czułam, że to zmierza w złym kierunku – i się nie pomyliłam. Czuję jednocześnie frustrację i ogromną ciekawość.
Jakbym miała to krótko podsumować powiedziałabym, że jest to fantastyczny rollercoaster, po którym natychmiast chce się sięgnąć po kolejny tom.
ʙᴀʟʟᴀᴅᴀ ᴏ ɴɪᴇsᴢᴄᴢęśʟɪᴡᴇᴊ ᴍɪʟᴏśᴄɪ
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to★★★★★★★★☆☆
Q: Wolicie szczęśliwe czy smutne zakończenia?
ᴡsᴘᴏ́ʟᴘʀᴀᴄᴀ ʀᴇᴋʟᴀᴍᴏᴡᴀ @PoradniaK
ฅ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊᴀ
Ta część? O matko, to było tak dobre!!
Ta część była zdecydowanie lepsza od pierwszej! Momentem nie mogłam się od niej oderwać! Kilka ciekawych zwrotów akcji, no i bohaterowie w końcu zaczęli mi się podobać! Nie zapalałam wielką miłością do Evangeliny, ale szanuje ją za wielki upór i mam nadzieję, że to właśnie przy jego pomocy dojedzie do swojego szczęśliwego zakończenia (oczywiście wiadomo z kim!) Cieszę się, że pierwszy tom mnie nie zniechęcił, bo drugi rozkwitł i świetnie sie w nim czułam! Zabrałam się już za trzeci, nie mogąc sie doczekać tego, w jaki sposób Evangelina dotrze do końca swojej bajki.
Klimat baśni wciąż zachowany, co mi się podoba, ma to swój urok i książka jest przez to ciekawsza mam wrażenie. No i dalej jestem pod wrażeniem tego, jak ten świat został przedstawiony, bardzo mi się on podoba; poznaliśmy w tej części kolejne lokacje na Cudownej Północy, kolejne zaczarowane i magiczne!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, dużo akcji, trzyma w napięciu do końca.
Ciekawa, dużo akcji, trzyma w napięciu do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo średnim początku serii trudno od razu zabrać się za kontynuację, ale w tym przypadku zdecydowanie warto!
W "Balladzie o nieszczęśliwej miłości" Evangelina szuka sposobu, by ocalić swojego męża i z całych sił stara się trzymać jak najdalej od Jacksa. Po tym, jak Mojr zawiódł jej zaufanie, dziewczyna nie zamierza dłużej mu pomagać, ani tym bardziej - wchodzić z nim w układy. Jednak pragnienia
i chęci nie zawsze idą w parze z tym, co szykuje dla nas los.
Jestem absolutnie oczarowana tą kontynuacją. Dzieje się tutaj mnóstwo już od pierwszych stron. Fabuła cały czas skupia się na dworskich intrygach, magii i delikatnie mówiąc - skomplikowanych relacjach pomiędzy bohaterami. Nadal obcujemy z baśniowym klimatem, stworzonym przez Garber, jednak mam wrażenie, że więcej w nim mroku ... I nie ukrywam - szalenie mi się to podoba.
O ile, w poprzedniej części tempo akcji nieco mnie przytłaczało, o tyle tutaj było świetne. W każdym rozdziale coś się działo, a mimo tego czułam przestrzeń, w której po pierwsze - mogłam zżyć się z bohaterami, po drugie przetrawić ich emocje. Nie da się ukryć, że to właśnie one są bardzo mocnym punktem tej historii. Czujemy wszystko: smutek, żal, frustrację, napięcie, euforię i podekscytowanie.
Bardzo podoba mi się też to, jak Stephanie Garber operuje tajemnicami. Jej intrygi są logiczne, ale zaskakujące. Dodatkowo bardzo umiejętnie dzieli się z czytelnikami wskazówkami, zachęcając ich tym samym do odkrycia prawdy.
Końcówka łamie serce i myślę, ze spokojnie możemy nadać jej miano cliffhangera, ponieważ po trzeci tom sięgam od razu!
Na koniec muszę jeszcze dodać, ze uwielbiam Jacksa i nie mogę się doczekać, by poznać całą jego historię. Dawno nie poznałam tak złożonego, spójnego i moralnie szarego bohatera. I nie jest on w żadnym wypadku moim kolejnym książkowym crushem, ale ogromnie intryguje.
"Ballada o nieszczęśliwej miłości" to przykład mrocznej baśni, w której sekrety i tajemnice grają pierwsze skrzypce. To istny rollercoaster emocji i dowód na to, że miłość nie zawsze wystarczy.
Polecam z całego serca!
Współpraca reklamowa z @poradnia_k_wydawnictwo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW "Balladzie o nieszczęśliwej miłości" Evangelina szuka sposobu, by ocalić swojego męża i z całych sił stara się trzymać jak najdalej od Jacksa. Po tym, jak Mojr zawiódł jej zaufanie, dziewczyna nie zamierza dłużej mu pomagać, ani tym bardziej - wchodzić z nim w...
𝐓𝐲𝐭𝐮ł 𝐤𝐬𝐢ą𝐳𝐤𝐢: Ballada o Nieszczęśliwej Miłości
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫: Stephanie Garber
𝐆𝐚𝐭𝐮𝐧𝐞𝐤: Romantasy
𝐎𝐜𝐞𝐧𝐚: 6/10★
𝐏𝐨𝐦𝐢𝐚𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐬𝐮:♥♥♡♡♡
𝐎𝐠ó𝐥𝐧𝐞 𝐰𝐫𝐚ż𝐞𝐧𝐢𝐞: Po takim cliffhangerze z tomu I, musiałam kupić dwie kolejne części (szybko się czyta, w sam raz na jeden wieczór) trylogii. Na szczęście był w niej Chaos, który okazał się być dość bardzo ważną postacią, a nie byle wampirem 😗. No i na Evangeline poluje zaklęty książę. Ponownie mi go szkoda, bo mógłby mieć potężny redemption arc 😤. A Jacks… no powiem tak, shipuję Evangeline z Chaosem, ale… wiadomo. Czworokątu nie może być 😭.
𝐏𝐨𝐝𝐨𝐛𝐚ł𝐨 𝐦𝐢 𝐬𝐢ę: Motyw Łucznika i Lisiczki. Zresztą, bardzo dużo nawiązań do lisków, które k o c h a m! I też Chaos 😏.
𝐃𝐥𝐚 𝐤𝐨𝐠𝐨: Miłośnicy baśniowych klimatów i potężnego napięcia powinni być zadowoleni.
𝐏𝐨𝐝𝐬𝐮𝐦𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞: Polowanie, i kolejny potężny cliffhanger na końcu książki, którą sprawił, że musiałam sięgnąć po ostatni tom.
𝐓𝐲𝐭𝐮ł 𝐤𝐬𝐢ą𝐳𝐤𝐢: Ballada o Nieszczęśliwej Miłości
Kocham
Kocham
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tą książkę. Polecam
Uwielbiam tą książkę. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaśniowy świat Cudownej Północy oraz historia Jacksa i Evangeliny ma w sobie coś magnetycznego, przyciąga mnie i intryguje coraz bardziej z każdym tomem. Obecnie znienawidziłam Apolla i mam nadzieję, że szybko się z nim pożegnamy, Jacksa z kolei polubiłam jeszcze bardziej (chociaż Książę Serc zyskał moją sympatię już w serii Caraval). Bardzo przyjemna, lekka lektura:)