Przed wyruszeniem w drogę

- fantasy, science fiction
- Drużyna do zadań specjalnych (tom 0.5)
- Imaginatio [SQN]
- 2022-02-28
- 2022-02-09
Czy zastanawialiście się może, co krasnolud Gramm właściwie robi wśród ludzi? Albo w jakich okolicznościach Kociołek poznał Żychłonia? Co podczas Waśni robił Urgo? Skąd się wzięło imię Eliah? Czy Zwierzak umie się na kogoś obrazić?
Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziecie w "Przed wyruszeniem w drogę" - antologii czterech opowiadań o tym, jak powstała drużyna Kociołka. Prequel "Nie ma tego Złego" oraz "Głodnej Puszczy".
Kup Przed wyruszeniem w drogę w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Przed wyruszeniem w drogę
Gdybyście się zastanawiali jak powstała ekipa do zadań specjalnych złożona z kucharza, goblina, elfa, krasnoluda, rycerza doli i guślarza to nie musicie więcej czekać. Na stronie facebookowej autora znalazła się wiadomość, że audiobook prequela do serii o Kociołku jest już dostępny na Audiotece, więcej mi nie trzeba było, żeby go od razu ściągnąć. Sam kociołek akurat został kwatermistrzem Dziesiątego Pułku Piechoty w armii księcia Stefana, co w praktyce oznaczało, że dostał awans, bo ktoś doniósł przywódcy, że nasz kociołek całkiem nieźle gotuje. Jak to z kociołkiem bywa, szybko pilnowanie własnego nosa zamieniło się w pasmo przygód, awantur i kłopotów, podczas których poznawał kolejnych przyjaciół ze swojej paczki, w między czasie tłumacząc się żonie Sarze z nowych gęb do wykarmienia i usiłując zapobiec wizycie swojej teściowej w Gryfie. Swoją drogą listy między Edmundem i Sarą w mojej opinii są jednymi z najzabawniejszych elementów w serii. Możliwość dowiedzenia się czegoś więcej, o poszczególnych bohaterach, jeszcze bardziej zżyła mnie z tą ekipą. Najbardziej zaskoczyła i troszkę zasmuciła mnie historia naszego Rycerza Doli, ale tak naprawdę każdy z kompanów miał swój moment w tej historii i każdy zasłużył żeby, chociaż postawić mu piwo. Uwielbiam tą serię i mimo, że papierowa wersja książki jeszcze nie wyszła to mi się już marzy kolejny tom przygód tej wspaniałej grupy przyjaciół. Nic mi tak nie poprawia humoru jak ich przygody i przekomarzania. I jest to jedna z takich serii, przy których mam pewność, że będę się zaśmiewać w głos przyciągając wzrok zdziwionych ludzi (szczególnie słuchając interpretacji pana Filipa Kosiora). Kocham tą serię i zdecydowanie polecam.
Oceny książki Przed wyruszeniem w drogę
3576 użytkowników ma tytuł Przed wyruszeniem w drogę na półkach głównych- Przeczytane 2 767
- 2022 95
- 2023 66
- Fantastyka 66
- Audiobooki 64
- 2024 59
- Fantasy 54

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przed wyruszeniem w drogę
Wysłuchana :) Super audiobook. Poznajemy historię poznania Kociołka z Drużyną do zadań specjalnych. Na prawdę fajna seria :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo dobra warta przeczytania Początek całej serii
Książka bardzo dobra warta przeczytania Początek całej serii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Przed wyruszeniem w drogę" Tekst znany wielu graczom gier komputerowych kiedy wymawia je słynny Piotr Fronczewski we "Wrotach Baldura". Jak w dobrym RPG-u najpierw trzeba zebrać ekipę unikalnych bohaterów i tak jest i tu, tyle, że mamy do czynienia z niezwykle unikatową ekipą :)
Prequel to jest, bo jakby inaczej.
"Drużyna do zadań specjalnych", bo taki nosi tytuł seria. To nie kto inny jak Kociołek i jego zakręceni kompani, których poznajemy właśnie w tym tomie.
Ten tom składa się na 4 krótkie opowiadania, w których autor tłumaczy nam zapoznanie się bohaterów.
Splotem różnych wypadków Edmund poznaje Gramma, Urga, Żychłonia, Eliaha i Zwierzaka.
Wszystkie te wydarzenia rozgrywają się podczas trwania Waśni, wojny między książętami.
Edmund został wtedy kucharzem wojskowym i bardzo dobrze sobie radził, pomimo tęsknoty do domu solidnie spełniał swoje obowiązki, ale do czasu.
Wszystkie opowiadania są inne, ale cechuje je ten sam super klimat i humor.
Narracja jest pierwszoosobowa z perspektywy Kociołka, co niektórym może przeszkadzać.
Ten zbiór opowiadań pomimo tego, że jest tomem 0,5, wiele osób poleca czytać na sam koniec serii. Jako, że ja lubię czytać chronologicznie to czytam jako pierwsze!
Książka jest lekka z fajnym humorem.
Pomimo tylko niecałych 200 stron lektury da się poznać głównego bohatera i mamy wyobrażenie, jakim typem człowieka jest, np. pomaga wszystkim i oferuje schronienie. Ciekawe wprowadzenie zobaczymy co będzie dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrequel to jest, bo jakby inaczej.
"Drużyna do zadań specjalnych", bo taki nosi tytuł seria....
Ciekawe wprowadzenie do historii. Tak naprawdę to świetny pomysł, poznajemy każdą z postaci, a potem w kolejnych częściach mamy czas żeby się z nimi zaprzyjaźnić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytanie polskich autorów ciąg dalszy! Z Marcinem Mortką miałam wcześniej do czynienia tylko przy “Miasteczku Nonstead”, ale jego seria o Drużynie do Zadań Specjalnych kusiła mnie już długo. I tak w końcu wpadło do słuchania w audio. :)
Lubię wątki DnD, lubię opowieści o drużynach i ich przygodach. Wiem, że przede mną walczenie z potworami i dworskie intrygi, a tutaj wszystko jeszcze jest okraszone słowiańskim klimatem! Język jest bardzo lekki, fabuła wciąga - jest przede wszystkim zabawnie, bez pompatyczności.
Edmund Kociołek jest takim trochę bohaterem z przypadku i zupełnie przypadkiem zaczyna zbierać swoją drużynę, zapraszając wszystkich do rodzinnej karczmy (no bo przecież wszystkie kampanie DnD muszą zacząć się w gospodzie!). Dodatkowo, co jest bardzo odświeżające, Edmund ma żonę i dziecko, nie jest mistrzem fechtunku, a tak naprawdę najlepiej radzi sobie z gotowaniem.
Każdy z bohaterów i przyszłych kompanów - krasnolud Gramm, elf Eliah, guślarz Żychłoń, błędny rycerz Urgo i goblin Zwierzak - mają swoją krótką historię i wprowadzenie. Oczywiście najczęściej poznają się w tarapatach, z których trzeba się jakoś wyplątać. Wszystkie te postacie są bardzo barwne, zupełnie różne (co fantastycznie także słychać w audio!) i… prawdziwe. Absolutnie nie miałam problemu z wyobrażeniem sobie, z kim mam do czynienia. :)
“Przed wyruszeniem w drogę” jest super. Dostajemy fajne wprowadzenie do całej serii. Jeżeli ktoś jeszcze nie miał okazji sprawdzić, gorąco polecam!
A w ogóle, ktoś kojarzy jeszcze ten ikoniczny tekst pana Piotra Fronczewskiego z gry Baldur’s Gate I? „Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę”. Szanuję to nawiązanie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię wątki DnD, lubię opowieści o drużynach i ich przygodach. Wiem, że przede mną walczenie z potworami i dworskie intrygi, a tutaj...
Oto otrzymujemy "origin story" Drużyny od Zadań Specjalnych. Kociołek jest kwatermistrzem w armii Księcia Stefana, rozbita na dzielnice Dolina trwa w stanie wojny pomiędzy potomkami króla, a nasz bohater codziennie walczy o to, żeby zarobić, przeżyć, nie narazić się żonie, a przy tym wszystkim pozostać porządnym człowiekiem. Niebawem na jego drodze pojawiają się zaś krasnolud, Stary Dziad, zabójczy elf, honorowy rycerz, pewien goblin, a finału tych spotkań możecie już się spodziewać.
Bardzo lekki, krótki zbiór opowiadań (który jednak porusza momentami bardzo głębokie kwestie, jak chociażby etykę prowadzenia wojny przez wielmożów). Idealne wprowadzenie do kolejnych cześć serii właściwiej, jednak zdecydowanie warto najpierw poznać chociażby "Nie ma tego złego", a dopiero później dociekać, w jaki sposób postaci właściwie się poznały. Dobre, jednak nie tak wciągające, jak kolejne cześci. Pozycja idealna dla fanów, ale nowi czytelnicy mogą się nieco zrazić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria spotkania i zawiązania przyjaźni kilku ciekawych postaci: wojskowego kucharza Edmunda zwanego Kociołkiem, krasnoluda, elfa, goblina itd. Zabawna, dobrze się słuchało. Lubię takie bajki😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj brakowało mi tego od czasów studiów. Czuję, że wchłonę tą serie! Barwne postacie, wartka akcja i ten Kociołek. Lecę po następny tom :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ polecenia znajomego puściłem sobie audiobooka z lektorem Filipem Kosiorem. Powieść lekka przyjemna, po chwili dopiero ogarnąłem, że to jakiś prequel jest czyli tak naprawdę dopiero zaczniemy przygodę z bohaterami. Powieść lekka, z lekkim humorem, pisana lekkim językiem, ale za to świetna i klimatyczna. Sam motyw nie jakiś druzgoczący i wymyślny ale był całkiem spoko. Mocnym atutem tej powieści jest przedstawienie postaci : ) Warto było posłuchać poleceni więc i ja przekazuje dalej Polecam!
Z polecenia znajomego puściłem sobie audiobooka z lektorem Filipem Kosiorem. Powieść lekka przyjemna, po chwili dopiero ogarnąłem, że to jakiś prequel jest czyli tak naprawdę dopiero zaczniemy przygodę z bohaterami. Powieść lekka, z lekkim humorem, pisana lekkim językiem, ale za to świetna i klimatyczna. Sam motyw nie jakiś druzgoczący i wymyślny ale był całkiem spoko....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja
Rewelacja