ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać386
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Śmierć frajerom: Złota maska

- Śmierć frajerom (tom 2)
- 2021-11-25
- 2015-11-18
Heniek Wcisło powraca. Jest zakochany i szczęśliwy. Postanawia rozpocząć uczciwe życie, jednak jak to w życiu bywa – los ma wobec niego inne plany.
Akcja prowadzi nas na masońskie salony międzywojennej Warszawy, pokazuje szalone życie skupione wokół Witkacego w Zakopanem, a nawet... pozwoli zajrzeć nocą do parku Ujazdowskiego, aby posłuchać japońskich muzyków.
Namiętna miłość, polityka i wielkie tajemnice!
Kup Śmierć frajerom: Złota maska w ulubionej księgarnii
Śmierć frajerom: Złota maska
Drugi tom przygód sympatycznego warszawskiego cwaniaczka Heńka Wcisło utrzymuje przyzwoity poziom. Na plus - mniej wątków politycznych niż w pierwszym tomie. Na minus - wprowadzenie postaci policjanta Karola Denhela (wyjątkowo paskudny, antypatyczny i irytujący typ). Jednak jak dla mnie show skradł niejaki Tadek - przez jego rymowankę omal nie zadławiłam się herbatą :D. Wielka szkoda, że nie było o nim więcej, ale to pewnie dlatego, że autor nie nastarczyłby tych rymowanek :).
Oceny książki Śmierć frajerom: Złota maska
771 użytkowników ma tytuł Śmierć frajerom: Złota maska na półkach głównych- Przeczytane 433
- Kryminał 6
- 2018 6
- 2019 4
- Z biblioteki 3
Tagi i tematy do książki Śmierć frajerom: Złota maska

Cytaty z książki Śmierć frajerom: Złota maska
- Powiedz no, Tata, a co Ty w zasadzie robisz, bo ja mam warsztat, a Ty?
- Jak to, co ja robię? Od lat jestem w partii!
- Ale to nie robota!
- Jak to nie robota?
(...)
- To ty jesteś zawodowy polityk!
(...) Tasiemka zupełnie jak Król Słońce mógł powiedzieć: Partia to ja! [s.169].
- Powiedz no, Tata, a co Ty w zasadzie robisz, bo ja mam warsztat, a Ty?
- Jak to, co ja robię? Od lat jestem w partii!
- Ale to...
-No jak tam teges z tą panienką?-Stryjek był nieustępliwy.-Żaden teges, znamy się z księgarni.-Ho ho, z księgarni-zahuczał stryjek.-I co, chodzicie razem po księgarniach i bibliotekach, a jak się zmęczycie, to się położycie?-Stryjek wybuchnął na koniec głośnym śmiechem. Heniek spojrzał na niego z politowaniem.-Stryjek to chyba powinien maglem zawiadywać, a nie warsztatem-powiedział gniewnie.-No, kochany, nie unoś się bo nie ma o co.-Jan Wcisło był wyraźnie rozbawiony.
Rozwiń Zwiń Z roku na rok 1 Maja, święto robotników, kończy się coraz większymi awanturami. (...) Socjaliści biją komunistów i narodowców, a narodowcy komunistów i socjalistów, komuniści zaś biją narodowców i socjalistów, a do tego wszystkiego dołącza się policja, która tłucze komunistów. Każdy bije się z każdym i to nie na żarty.
(...)
- Spokojnie, panie aspirancie. To nie my będziemy zbierać, tylko pogotowie i magistrat - zaśmiał się Stolarczyk - A jak już ich pozbierają do karetek i karawanów, to będzie luźniej na ulicach - ze stoickim spokojem ciągnął swoje wyjaśnienia doświadczony policjant.
- Pewnie się pan zastanawiasz, czy tak można? Można, można drogi panie aspirancie, bo tam nie ma przypadkowych ofiar, oni są między sobą ustawieni, tak jak chłopaki z Targówka albo Czerniakowa, na bitkę. Jakbyśmy chcieli się w takie rzeczy angażować, to musielibyśmy też obstawiać wszystkie wesela i chrzciny. A najlepiej to ich zabronić i jeszcze tak jak w Ameryce zakazać picia alkoholu. Jak to się nazywa?
- Prohibicja - podpowiedział Denhel.
- No właśnie, prohibicja - wycedził z nieukrywanym wstrętem Stolarczyk. - Wiadomo, że jak jest wódka, to są kłopoty, a jak jej nie ma, to jeszcze większe. Się wie, czym to grozi. Tak samo jest z pochodami, jak kogo tam ciągnie, to wie, co jest grane, to nie jest tak, że ktoś na kogoś napada. Oni się spotykają i naparzają, ot tak po prostu.
- A jeżeli jednak się trafi ktoś naprawdę przypadkowy?
- To przypadkowo oberwie [s.172-176].
Z roku na rok 1 Maja, święto robotników, kończy się coraz większymi awanturami. (...) Socjaliści biją komunistów i narodowców, a narodowcy k...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmierć frajerom: Złota maska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom cyklu czytałem ponad sześć lat temu i obawiałem się, czy będę cokolwiek pamiętał, gdyż akcja zaczyna się od razu po tamtych wydarzeniach. Na szczęście autor wszystko nam dokładnie przypomina, a przy okazji od razu pcha akcję do przodu. Ta książka, podobnie jak poprzednia część, to taki zlepek opowiastek z życia Warszawy lat 20. zręcznie zmontowanych w całość. Czyta się z zaciekawieniem, zwłaszcza o przewrocie majowym, który rzadko pojawia się w książkach. Sporo mamy również ciekawostek o Zakopanem oraz Trójmieście z tamtych lat, gdzie momentami przenosi się akcja. Jedyny zarzut to brak jakiejś większej intrygi, właściwie dopiero w końcówce otrzymujemy jakąś jej namiastkę. Generalnie czyta się bardzo przyjemnie i na pewno z kolejną częścią cyklu nie będą tyle zwlekał.
Pierwszy tom cyklu czytałem ponad sześć lat temu i obawiałem się, czy będę cokolwiek pamiętał, gdyż akcja zaczyna się od razu po tamtych wydarzeniach. Na szczęście autor wszystko nam dokładnie przypomina, a przy okazji od razu pcha akcję do przodu. Ta książka, podobnie jak poprzednia część, to taki zlepek opowiastek z życia Warszawy lat 20. zręcznie zmontowanych w całość....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHenio w górach z Japończykiem czyż może być coś pięknego
Henio w górach z Japończykiem czyż może być coś pięknego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiąg dalszy przygód Henryka Wcisły byłego kasiarza, który chce już żyć spokojnie, ale wchodzi w konflikt z młodym policjantem zakochanym w tej samej kobiecie. Złota maska, skarb z Ameryki Południowej przewija się przez całą powieść, ale książce brakuje silnika do akcji. Fabuła nie jest nudna, ale biegnie od jednego do drugiego historycznego wydarzenia, a sama historia maski dociera do głównych bohaterów dopiero na koniec powieści. Do tego momentu trzeba się zadowolić ciekawymi perypetiami życia z obrzeża świata przestępczego i policyjnego. Jednak konflikt między policjantem a tego nieświadomym byłym kryminalistą to za mało na utrzymanie napięcia i całkowite wciągnięcie czytelnika. Na plus dużo prawdziwych elementów fabuły.
Ciąg dalszy przygód Henryka Wcisły byłego kasiarza, który chce już żyć spokojnie, ale wchodzi w konflikt z młodym policjantem zakochanym w tej samej kobiecie. Złota maska, skarb z Ameryki Południowej przewija się przez całą powieść, ale książce brakuje silnika do akcji. Fabuła nie jest nudna, ale biegnie od jednego do drugiego historycznego wydarzenia, a sama historia maski...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli poczuliście klimat części pierwszej, musicie to przeczytać - trzyma poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki z klimatem. A ta taka jest. Niestety biorąc knigę w ciemno, po raz kolejny okazało się, że zaczynam od któregoś tomu z kolei zamiast od pierwszego. Jednak mam szczęście i okazało się, że drugi tom to oddzielny rozdział i jest tyle wyjaśnień i nawiązań do poprzedniego tomu, że szybko dało się ogarnąć o co tu chodzi.
Heniek Wcisło jest młodym mężczyzną o bogatej przeszłości. Co tu ukrywać, był kasiarzem. Ale teraz jest praworządnym obywatelem. No przynajmniej stara się nim być. Bo szybko okazało się, że nieświadomie nadepnął na odcisk pewnemu zaciętemu młodemu funkcjonariuszowi policji. I tak zaczyna się skomplikowana gra. A to wszystko osadzone w okresie dwudziestolecia międzwojennego. I ten klimat. Tak prawdzie odmalowana atmosfera. Nieraz zabrzmiała mi w głowie przewodni utwór z filmu "Va banque". Zwłaszcza, że pojawia się postać najsłynniejszego polskiego kasiarza. Tak, tak, chodzi o Szpicbródkę. I ważne wydarzenia historyczne w tle. Mowa o przewrocie majowym z 1926 roku. I umiejętnie wpleciona legenda o peruwiańskiej księżniczce. Niesamowicie wiele wątków, z których nie wszystkie zostały rozwikłane.
Postacie są tak wyraźne, namacalne jakby to byli sąsiedzi. I nie ważne czy chodzi o głównych bohaterów czy o ciecia z bramy. Zakochałam się i na pewno sięgnę po kolejne tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHeniek Wcisło jest młodym mężczyzną o...
dalej jest fajnie
dalej jest fajnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny ciekawy powrót do gangsterskiej Warszawy. Warszawy, której już nie ma. Udano połączenie fikcyjnych postaci z autentycznymi osobami
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak poprzedni tom, bardzo wciągająca historia. Tym razem wyszła poza Warszawę. Postacie oraz wątki historyczne dodają powieści walor edukacyjny. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza od pierwszej części. Dzieje się.
Lepsza od pierwszej części. Dzieje się.