Tajemnice Fleat House

- The Murders at Fleat House
- 2022-06-01
- 2022-06-01
- Małgorzata Stefaniuk
Niepublikowana dotąd powieść Lucindy Riley.
To szczególna pozycja, którą autorka udowodniła, że potrafi wykraczać poza ramy powieści obyczajowej, i zrobiła to w doskonałym stylu. Powieść kryminalna i choć nasuwają się przy niej oczywiste skojarzenia z Agathą Christie, z resztą twórczości Lucindy Riley łączy ją sposób splatania aktualnych wydarzeń z przeszłością.
Prywatna szkoła z internatem na angielskiej prowincji.
Podejrzana śmierć jednego z uczniów.
Kolejny zgon osoby związanej ze szkołą, który nie może być przypadkowy.
Zniknięcie małego chłopca.
A wszystko to owiane całunem tajemnicy.
Kiedy w internacie Szkoły Świętego Szczepana umiera jeden ze starszych uczniów, wszystko wskazuje na to, że nie doszło do przestępstwa. Wpływowy ojciec chłopca domaga się jednak wszczęcia śledztwa.
Prowadzenie dochodzenia zostaje powierzone młodej błyskotliwej detektyw Jazz Hunter, która ma za sobą bardzo ciężki rok. Czeka ją trudne zadanie, choćby dlatego, że nie jest w stanie wykrzesać w sobie sympatii dla ofiary. Ale przede wszystkim dlatego, że osoby, z którymi rozmawia, wyraźnie coś przed nią ukrywają. I Jazz czuje, że nie chodzi im tylko o chronienie dobrego imienia szkoły.
Jazz, która musi walczyć z własnymi demonami, zaczyna zdawać sobie sprawę, że czeka ją najbardziej skomplikowane śledztwo w jej karierze. Bo Fleat House skrywa tajemnice tak mroczne, że być może sama nie chciałaby ich odkryć.
Prywatna szkoła z internatem na angielskiej prowincji.
Podejrzana śmierć jednego z uczniów.
Kolejny zgon osoby związanej ze szkołą, który nie może być przypadkowy.
Zniknięcie małego chłopca.
A wszystko to owiane całunem tajemnicy.
Kup Tajemnice Fleat House w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Tajemnice Fleat House
4122 użytkowników ma tytuł Tajemnice Fleat House na półkach głównych- Przeczytane 2 936
- Chcę przeczytać 1 138
- 2025 30

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice Fleat House
Dobra,warto przeczytać.
Dobra,warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem przekraczamy progi Fleat House szkoły z internatem, która pełna jest tajemnic i duchów z przeszłości. Kto zna pióro tej autorki, choćby z cyklu Siedem Sióstr ten wie, że potrafi ona wzbudzić ciekawość i z elegancją przejść od zbrodni do rozwikłania zagadki.
Tym razem to śmierć jednego z wychowanków zaskakuje wszystkich, a w trakcie prowadzonego śledztwa na jaw wychodzą powoli kolejne tajemnice szkoły.
To nie książka z szybką akcją, a raczej kryminał ze starej dobrej szkoły, gdzie dedukcja i zaangażowanie, oraz kobieca intuicja grają pierwsze skrzypce.
Jeśli chodzi o bohaterów są wyraziści, choć niekoniecznie spektakularni. Bardziej „ludzcy”, co akurat bardzo mi odpowiada. Dzięki temu łatwo było mi wejść w tę historię i poczuć się jej częścią.
Nie jest to najmocniejszy kryminał, jaki czytałam, ale ma w sobie coś bardzo kojącego i klimatycznego. Myślę że będzie idealny dla osób które wolą lżejsze klimaty, ale uwielbiają kryminalne zagadki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem to śmierć jednego z wychowanków zaskakuje wszystkich, a w trakcie prowadzonego śledztwa na jaw...
Lucinda Riley kojarzy nam się z pięknymi książkami obyczajowymi, a szczególnie z serią Siedem sióstr, tymczasem oto jej jedyny kryminał.
Powiem Wam, że to bardzo fajny kryminał. Nie ma w niej góry flaków, krwi i przekleństw, bo przecież Lucinda pisała książki pięknym językiem, aczkolwiek połasiła się też na jakiś sprośny żart. Bardzo żałuję, że nie będzie kontynuacji, bo to naprawdę jest świetny zalążek do kryminalnej serii.
W prywatnej szkole z internatem na angielskiej prowincji nastąpił zgon jednego z uczniów. Śledztwo prowadzi Jazz Hunter, pani komisarz, która w sumie złożyła rezygnację z policji, na skutek problemów osobistych.
Szybko okazuje się, że przyczyną śmierci chłopaka był szok anafilaktyczny, ktoś prawdopodobnie zamienił jego leki na epilepsję na aspirynę, na którą był uczulony.
Śledztwo jest trudne, bowiem osoby z którymi rozmawia coś przed nią ukrywają.
Tymczasem zgonów zaczyna przybywać, a wszystkie poszlaki prowadzą do internatu Fleat House, który skrywa straszne tajemnice.
Musicie to przeczytać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstęp i podziękowania pisał jej syn. Książka ta została skończona w 2006 roku, ale wydać ją chciała dopiero po skończeniu serii o siostrach.
Jej syn Harry zrobił w niej tylko lekką "kosmetykę" i wreszcie książka ujrzała światło dzienne....
Jak ktoś ma dar w pisaniu książek,to odnajdzie się w każdym gatunku i taki dar ma właśnie Pani Riley.
Doskonale odnalazła się w tym kryminale.
Napisała pełen emocji i napięcia klimatyczny kryminał osadzony w angielskiej prowincji.
Od samego początku buduje napięcie i praktycznie przez całą powieść wodzi czytelnika za nos myląc tropy.
Ciekawa historia niewyjaśnionych śmierci osób powiązanych ze szkołą Fleat House,tajemnica sprzed lat i do tego błyskotliwa pani komisarz sprawiają,że powieść czyta się z dużym zaciekawieniem i szybkim tempie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonale odnalazła się w tym kryminale.
Ciekawa historia niewyjaśnionych śmierci...
Ciekawa książka, ciekawe,zaskakujące zakończenie. Dobrze się ją czytało, między pracą a dziećmi pochłonęłam w kilka dni. Dość gruba, ale nie czuje się tego. Chętnie przeczytam więcej historii głównej bohaterki. Tym bardziej, że po tym zakończeniu aż się prosi :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna pozycja Lucindy i znowu czytałam jednym tchem.Fajna fabuła,szybki postęp akcji,bez zbędnych nudnych opisów i wiele tajemnic, wszystko co lubię najbardziej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Tajemnice Fleat House” to książka lekka, miła i przyjemna. Wątki kryminalne autorka przeplata wątkami osobistymi. W powieści mamy angielską prowincję, kilka niespodziewanych morderstw, nieślubne dziecko, rozwody, alkoholizm, niepokój o chorego ojca, nieślubne dziecko, adopcję, miłość, zapowiedź romansu... Nie ma brutalnych opisów agresji czy okrucieństw. W eleganckim stylu dzielna pani detektyw rozwiązuje zagadkę morderstwa w internacie, jednocześnie odzyskując pełnię życia. Skojarzenie z Agathą Christie jest oczywiste. Jak należy się spodziewać, szczęśliwe zakończenie wszystkich satysfakcjonuje.
„Tajemnice Fleat House” to książka lekka, miła i przyjemna. Wątki kryminalne autorka przeplata wątkami osobistymi. W powieści mamy angielską prowincję, kilka niespodziewanych morderstw, nieślubne dziecko, rozwody, alkoholizm, niepokój o chorego ojca, nieślubne dziecko, adopcję, miłość, zapowiedź romansu... Nie ma brutalnych opisów agresji czy okrucieństw. W eleganckim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitny kryminał. Trzymający w napieciu przez praktycznie cały czas. Dodatkowego klimatu dodaje fakt, że książka została napisana w 2006r., ale sama autorka ze względu na chorobe nie zdążyła jej wydać, więc zrobiła to jej rodzina... Pierwszy raz spotkałam się z twórczością Lucindy Riley, ale nie żałuję, było to fantastyczne spotkanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie miałam ochoty na sagę o siedmiu siostrach tej Autorki. Ich opis wystarczył mi do stwierdzenia, że to zupełnie nie mój klimat. Natomiast Tajemnice wzięłam z biblioteki przez zupełny przypadek i jestem miło rozczarowana. Bardzo miło "wchodzący" kryminał, w którym autorka daje szansę czytelnikowi zbliżyć się do przewidzenia, gdzie może tkwić źródło tragedii, a nie dorzuca na koniec jakiś wątek, zupełnie nieobecny wcześniej. Miłe spędzenie czasu, jak przy dobrym serialu do obiadu.
Nigdy nie miałam ochoty na sagę o siedmiu siostrach tej Autorki. Ich opis wystarczył mi do stwierdzenia, że to zupełnie nie mój klimat. Natomiast Tajemnice wzięłam z biblioteki przez zupełny przypadek i jestem miło rozczarowana. Bardzo miło "wchodzący" kryminał, w którym autorka daje szansę czytelnikowi zbliżyć się do przewidzenia, gdzie może tkwić źródło tragedii, a nie...