Szeptanka o krasnoludkach

Okładka książki Szeptanka o krasnoludkach autora Agnieszka Sozańska, Barbara Supeł, 9788381545860
Okładka książki Szeptanka o krasnoludkach
Barbara SupełAgnieszka Sozańska Wydawnictwo: Zielona Sowa baśnie, legendy, podania
48 str. 48 min.
baśnie, legendy, podania
Szeptanka o krasnoludkach
2021-03-10
2021-03-10
48 min.

Kup Szeptanka o krasnoludkach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szeptanka o krasnoludkach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szeptanka o krasnoludkach

„Szeptanka o krasnoludkach, które wylazły z norek na Jare Gody, a po dożynkach wlazły z powrotem” to ciepła i pełna magii opowieść Barbary Supeł, która przenosi czytelników w świat słowiańskich wierzeń i tradycji.

Jaki to jest ładne :) I pięknie ilustrowane! No i zdradza dlaczego warto pokochać wiosnę :P Polecam!

Ciiiiiii.,..cichutko...wsłuchajcie się. Czy to szum wiatru w koronachch drzew? A być może wyszeptana z dziada, pradziada niezwykła baśń? Taka, która drzemie w pulsującym cieple ziemi, w łanie zbóż falującym na wietrze, w kropelkach rosy.

Szeptanka o Krasnoludkach - to magiczna, pełna folkloru opowieść o zwyczajach i tradycjach słowiańskich, opowiedziana z perspektywy Krasnoludków właśnie.
Autorka luźno nawiązując do znanej bajki o Krasnoludkach i sierotce Marysi prowadzi czytelnika poprzez świat wierzeń i obrzędów jednocześnie ukazując zmienność pór roku i jej wpływ na otaczającą nas przyrodę.

Dawno temu, gdy po świecie chodziły krasnoludki, ludzie żyli blisko natury i w zgodzie z jej rytmem, a czas płynął wolniej - to właśnie obrzędy wyznaczały zmieniające się pory roku. I tak oczami dziwujacych się Skrzatów mamy okazję podejrzeć Szczodre Gody, Jare Gody, Zielone Świątki i Dożynki. Poznajemy postać Diducha, Turonia czy Marzanny. Nasza ulubiona to oczywiście Diduch, o którym wcześniej nigdy nie słyszeliśmy. I tu należy się ukłon w stronę ilustratorki, która bardzo ciekawie zilustrowała tę niezwykłą, pełną dziwów, czarów i uroków baśń.

Dodam jeszcze, że książka jest bardzo ładnie wydana, ma duży format, twardą oprawę i świetnie nada się na prezent

36 użytkowników ma tytuł Szeptanka o krasnoludkach na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Szeptanka o krasnoludkach na półkach dodatkowych

Okładka książki Pętelkowy bal choinkowy Agata Łuksza, Barbara Supeł
Pętelkowy bal choinkowy Agata Łuksza, Barbara Supeł
Okładka książki Jadzia Pętelka idzie na zakupy Agata Łuksza, Barbara Supeł
Jadzia Pętelka idzie na zakupy Agata Łuksza, Barbara Supeł
Okładka książki Co zrobi Frania? Klasa pierwsza Ą Agata Dobkowska, Barbara Supeł
Co zrobi Frania? Klasa pierwsza Ą Agata Dobkowska, Barbara Supeł
Okładka książki 12 opowieści o przyjaźni. Polscy autorzy o tym, jak tworzyć dobre relacje Liliana Bardijewska, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Tomasz Plebański, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Barbara Supeł, Kazimierz Szymeczko
Barbara Supeł
Barbara Supeł
Pochodzi z Hajnówki – zielonego miasteczka położonego na skraju Puszczy Białowieskiej. Ukończyła studia na kierunku nauki o rodzinie; po studiach założyła własną praktykę (czyli rodzinę). Kolekcjonuje codzienne absurdy i oprawia je w ramki. Pisze teksty do książek dla dzieci.

Cytaty z książki Szeptanka o krasnoludkach

Dodaj cytat z książki Szeptanka o krasnoludkach