Kampania zimowa w 2015 roku na Ukrainie

- militaria, wojskowość
- 2017-01-01
- 2017-01-01
W styczniu 2015 roku siły rosyjskie na Ukrainie rozpoczęły wielką ofensywę, której celem było przejęcie nowego terminala lotniska w Doniecku, zamknięcie w okrążeniu i zniszczenie zgrupowania debalcewskiego, a także zdobycie kluczowych pozycji ukraińskich w obwodzie ługańskim. Doprowadziło to do zaciętych walk wzdłuż całej linii frontu w Donbasie.
Książka, którą trzymacie Państwo w ręku, jest próbą prezentacji dramatycznych bojów stoczonych w styczniu i lutym 2015 roku, ukazującą nie tylko przebieg walk, ale także losy zwykłych żołnierzy.
Publikacja zawiera również analizę taktyki obu stron oraz strat przez nie poniesionych.
Kup Kampania zimowa w 2015 roku na Ukrainie w ulubionej księgarni
Oceny książki Kampania zimowa w 2015 roku na Ukrainie
20 użytkowników ma tytuł Kampania zimowa w 2015 roku na Ukrainie na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Wolski 1
- Rosja 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kampania zimowa w 2015 roku na Ukrainie
Kampania zimowa w 2015 roku na Ukrainie doprowadziła do najbardziej intensywnych walk pancerno-zmechanizowanych w Europie od czasów II wojny światowej, co już sprawia, że jest to temat wart zainteresowania. Łukasz Nadolski w swojej książce przedstawia początek wojny na Ukrainie, bitwę pod Iłowajskiem z sierpnia 2014 roku oraz działania tytułowej kampanii zimowej, do których zaliczyć można między innymi walki o lotnisko w Doniecku czy bitwę pod Debalcewem. Trzeba docenić autora, że udało mu się stworzyć całkiem żywy obraz walk, opis zdobycia donieckiego lotniska jest naprawdę znakomity, przedstawienie innych starć również jest interesujące. Przede wszystkim jest to też wartościowa pozycja, aby zapoznać się z nowoczesnym polem walki. Autor pokazuje w jaki sposób obie strony działaniami propagandowymi zakłamują sytuację na froncie czy jak wyglądały umocnienia oraz uzbrojenie walczących stron. Sytuacja jest o tyle trudna, że ze względu na "problemy" ze źródłami ciężko odpowiedzieć na niektóre pytania, mimo to, autor podejmuje trud przedstawienia liczebności walczących wojsk oraz ich strat. Na uwagę zasługuje również bardzo ładne wydanie, pełne kolorowych zdjęć przedstawiających żołnierzy czy wyposażenie obu stron.