Okładka książki Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców autora Marcus Sheridan, 9788382310559
Marcus Sheridan Wydawnictwo: MT Biznes biznes, finanse
biznes, finanse
They Ask, You Answer: A Revolutionary Approach to Inbound Sales, Content Marketing, and Today's Digital Consumer, 2nd Edition, Revised and Updated
2021-04-16
2021-04-16
Monika Malcherek

Kup Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców

Marketing małej firmy w pigułce

Marketing małej firmy w pigułce

Ocena tej książki jest ciężka. Wpływa na nią przede wszystkim światopogląd i miejsce, w którym znajduje się czytelnik. Dla niektórych większość treści zawartych w książce może być tak oczywiste, że zmarnuje swój cenny czas. Dla innych może to był całkowite objawienie. Całość skraca się do tezy: „Buduj marketing w oparciu o potrzeby klienta, a nie to czym Wasza firma się zajmuje”. Im bardziej masz świadomość prawidłowości tej tezy, tym lektura będzie mniej przydatna.

Autor książki na starcie stawia tezę, że marketing TAYA - Oni pytają, ty odpowiadasz, jest super skutecznym sposobem, lepszym od klasycznego marketingu (płatne reklamy).

Przez całą lekturę teza ta jest na świeczniku i potwierdzana przy pomocy różnych przykładów, firm, osób, które wdrażały ta technikę w życie i są bardzo zadowoleni z efektów. Czytamy wiele, ale nigdzie w lekturze nie ma porównania co do klasycznej formy marketingu. Ciężko ją porównać - jak można porównać czas do pieniędzy?

Autor jednak ma sporo argumentów, które stoją za jego teorią - sukcesy firm, w których politykę wrażał, wyniki finansowe itp. Oczywiście teoria ta jest też spójna z zachowaniem użytkowników w sieci i od tego stara się wyjść autor w swoim dowodzie.

Mi jednak kilka rzeczy przeszkadza:
- brak realnego porównania ROI
- w nowej strategii inwestujemy czas w budowanie treści, co ciężko jest przełożyć na pieniądze.
- Brak żywych przykładów i wniosków na temat tego, które treści się dobrze sprzedają. Autor mówi o 5 elementach, ale brakuje mi „mięsa”, patrz - przykładów
- książka fragmentami przynudza i ciągle odgrzewa kotlety
- mam wrażenie, że dość płasko mówi się o problemach, a forma ich negacji przez autora jest mocno subiektywna i niezbyt wnikliwa

Mimo wszystko coś co warto podkreślić budowanie marketingu w oparciu o edukację jest sprawdzonym i działającym sposobem, więc realizując go na pewno nie będziemy dążyć ku bankrutowaniu. Ja jednak sugerowałbym połączyć obie formy klasyczne reklamy z edukacją - szkoła Buffetta, Alex Hamrozi etc. Jak widać w praktyce dopiero połączenie i opracowanie do perfekcji obu metod prowadzi do największych sukcesów.

Co chce wiedzieć Twój klient – zanim kupi?
🔍 Nie wystarczy tworzyć treści. Trzeba odpowiadać na pytania.

W świecie, gdzie klienci samodzielnie szukają informacji zanim skontaktują się ze sprzedawcą, kluczowe staje się jedno pytanie:

👉 Co chce wiedzieć Twój klient, zanim kliknie „Kup teraz”?

Nie:
❌ „Co ja chcę mu powiedzieć?”
Ale:
✅ „Jakie pytania naprawdę zadaje?”

🔑 Klient szuka:
✔️ Ile to kosztuje?
✔️ Czym się różni od konkurencji?
✔️ Jakie są wady tego rozwiązania?
✔️ Co mówią inni?
✔️ Która opcja będzie najlepsza dla mnie?

💡 Co robić?
🎯 Twórz treści w duchu „They Ask, You Answer”:
➡ Zamiast reklam – odpowiedzi.
➡ Zamiast obietnic – porównania i konkret.
➡ Zamiast ukrywania ceny – uczciwa kalkulacja.

🎬 Forma treści?
Artykuły z pytaniem w tytule

Porównania typu „X vs Y”

FAQ z prawdziwymi pytaniami klientów

Case studies i opinie

Wideo typu „Wady i zalety”

🧭 Dobrze zaplanowana treść przyspiesza decyzję zakupową i buduje zaufanie — a to największa waluta marketingu.

✅ Jeśli Twoje treści odpowiadają na pytania klientów lepiej niż konkurencja – nie musisz ich przekonywać. Oni już Ci ufają.

Co chce wiedzieć Twój klient – zanim kupi?
🔍 Nie wystarczy tworzyć treści. Trzeba odpowiadać na pytania.

👉 Co chce wiedzieć Twój klient, zanim kliknie „Kup teraz”?

Nie:
❌ „Co ja chcę mu powiedzieć?”
Ale:
✅ „Jakie pytania naprawdę zadaje?”

🔑...

331 użytkowników ma tytuł Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców

To jest marketing! Seth Godin
To jest marketing!
Seth Godin
Karkołomnym zajęciem jest pisanie książek o marketingu w dobie tak dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości rządzonej przez treści wygenerowane przez AI, filmy na tik toku czy mnożącej się ilości influencerów. Jeszcze większym marnotrawieniem czasu jest czytanie książek o marketingu, zwłaszcza tych wydanych ponad pięć lat temu. A jednak w przypadku książki Setha Godina „To jest marketing!” takie stwierdzenia nie znajdują zastosowania. Seth Godin idzie w poprzek tym tezom i przedstawia swoją wizję nowoczesnego marketingu pakując ją w niespełna trzystu stronach książki. Sam tytuł „To jest marketing!” jest odważny i wprost wskazuje o przeświadczeniu autora, że daje czytelnikowi coś wyjątkowego. Zarówno odbiór jak i wyniki sprzedaży książki Godina w mijającym roku (niektórzy na pewno znajdą książkę pod choinką) zdają się to potwierdzać. Czy zatem na naszych oczach powstał kamień milowy niczym „Marketing” Philipa Kotlera? Na takie dywagacje jest jeszcze raczej za wcześnie. Nie ma jednak wątpliwości, że Seth Godin skutecznie sprzedaje swoją alternatywną wizję nowoczesnego marketingu otwierając boczne drzwi utorowanych wcześniej schematów. Jest w tym bardzo przekonywujący. Seth Godin w „To jest marketing! Nie zostaniesz zauważony, dopóki nie nauczysz się widzieć” konkretnie i precyzyjnie zajmuje się: ->rozróżnieniem marketingu i sprzedaży ->identyfikowaniem marketingu jako zmiany ->marketingiem w kontekście zaufania (które jest walutą przyszłości, a kto tak pisze wskażę w recenzji w przyszłym roku 😉) ->pięcioma krokami marketingu z naciskiem na ten ostatni, który często jest pomijany ->zmianą ludzi przez marketing, a konkretnie przez ich relacje i doświadczenia ->zidentyfikowaniem najmniejszego opłacalnego rynku -> tym co „nie jest dla Ciebie” ->postrzeganiem marketingu jako remedium za zbyt duży wybór ->10 przykazaniami dobrej narracji ->nowymi rozwiązaniami, które działają na stare emocje ->krytyką jaką papierkiem lakmusowym działań ->rolami statusowymi i tym czy teoria o nich jest nadal aktualna ->docieraniem do właściwych Klientów ->wszystkim co można mierzyć (Czy nie przypomina się tuja Nate Silver? 😉 ) ->lejkiem jak każdy marketingowiec, tylko w tym przypadku z trochę innej strony ->tym jak skierować marketing do najważniejszej osoby https://www.instagram.com/biznes_na_stronach/
biznes_na_stronach - awatar biznes_na_stronach
Efekt viralowy. Jak tworzyć chwytliwe treści, które same się rozprzestrzeniają Jonah Berger
Efekt viralowy. Jak tworzyć chwytliwe treści, które same się rozprzestrzeniają
Jonah Berger
Niewiele wiem na temat marketingu. I w ogóle jest to temat, który niespecjalnie wzbudza moje zainteresowanie, choć przecież na co dzień dotyczy każdego z nas. Jednak książkę Jonaha Bergera zatytułowaną "Efekt viralowy. Jak tworzyć chwytliwe treści, które same się rozprzestrzeniają" przeczytałam z dużym zainteresowaniem. Już jak sam podtytuł wskazuje, książka ta próbuję odpowiedzieć na szereg pytań, nad którymi przeciętny człowiek niespecjalnie łamie sobie głowę, ale są to pytania kluczowe w każdym biznesie. Dlaczego jedne reklamy przekonują, a inne nie? Dlaczego pewne treści rozchodzą się lawinowo, a inne trafiają do niewielkiej liczby odbiorców? Dlaczego tak wiele biznesów upada, podczas gdy kwitną te, które niekoniecznie dobrze rokowały? Czy rzeczywiście zawsze chodzi tu o jakość usług i towarów? A może o duże pieniądze, włożone w reklamę? Okazuje się, że niekoniecznie. Autor książki, opierając się na szeregu badań i ankiet, a także ilustrując swoje wnioski mnóstwem niezwykle ciekawych przykładów, próbuje pokazać czytelnikowi, co w marketingu jest najważniejsze. To książka nie tylko dla specjalistów od reklamy czy sprzedaży, ale i dla przeciętnego klienta. Bo przecież warto być świadomym tego, co i jak na nas wpływa, i jak my, zupełnie podświadomie, ulegamy pewnym iluzjom, oddziaływaniu społecznemu i marketingowym trikom. Książkę czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem. Autor posługuje się w niej prostym i obrazowym językiem. A przykłady w niej przedstawione, myślę, że pozostaną ze mną na dłużej. Do tego podoba mi się okladka. Godna polecenia lektura 🙂
Magda Juraszewska - awatar Magda Juraszewska
oceniła na74 dni temu
Jak Google, Bono i Gates trzęsą światem dzięki metodzie OKR John E. Doerr
Jak Google, Bono i Gates trzęsą światem dzięki metodzie OKR
John E. Doerr
Plusy: - każda cecha OKR poparta historią konkretnej firmy widzianą od środka - dużo praktycznych przykładów OKR - rozsądnie podzielona struktura książki zgłębiająca konkretne części jedna po drugiej - trafne porównanie z systemem pracy z celami rocznymi - dużo praktycznych problemów (opór ludzi, złe podejście, brak zaangażowania, różnice w rozumieniu, itp.) Minusy: - część przykładów OKR wymieniana w historiach firm nie do końca zbieżna z kryteriami typowymi dla kluczowych rezultatów (mierzalność, osadzenie w czasie) - w czasach świadomości work-life balance zdania "czy nie możecie tego zrobić szybciej" lub "pracownicy HR pracowali w nadgodzinach żeby porozmawiać z każdym managerem" dają odczuć że książka skupia się ewidentnie na rozwoju firm bez uwzględnienia innych obszarów życia (fakt - takich historii było przytoczonych mało) - daje się odczuć "American Dream" co włącza tryb "uwaga, dzielimy przez 3" - mało pokazane praktyczne podejście do zachowania różnicy w "OKRy są elastyczne, można je zawsze edytować, dodawać, usuwać" oraz "na koniec cyklu oceń i zastanów się dlaczego np. ten się nie udał lub wszystkie się udały". W praktyce jest przestrzeń do nadmiernych dostosowań w trakcie cyklu i ciężko wychwycić tę granicę - mało pokazanego w praktyce podejścia do "dłuższych inicjatyw, np. rocznych". Jak w praktyce ma się taki podział odbyć dla konkretnego kwartału - część historii dałoby się skrócić, bez uszczerbku dla treści Podejście do OKR w wydaniu różnych firm. Dużo opowieści i opinii. W celu praktycznego wdrożenia systemu OKR trzeba zasięgnąć po dodatkowe materiały Sumarycznie polecam, po przeczytaniu książki trochę się rozjaśniło, w zamian przyszły kolejne pytania :) Co też jest na plus, bo lepiej że się pojawiły już teraz.
Tomiks - awatar Tomiks
Kreatywność S.A. Droga do prawdziwej inspiracji Amy Wallace
Kreatywność S.A. Droga do prawdziwej inspiracji
Amy Wallace Ed Catmull
Jest to książka, która kilka razy „wpadała na mnie” z różnych poleceń. Sięgnęłam po nią już jakiś czas temu, ale audiobook po angielsku był nagrany w taki sposób, że nie dało się go słuchać. Finalnie trafiłam na nią w bibliotece i już po pierwszych 50 stronach zaznaczyłam sobie jeden fragment. Zazwyczaj robię zdjęcia takich cytatów, żeby zostały ze mną po oddaniu książki, więc liczyłam na to, że tym razem też zaznaczę tylko kilka. Jednak po przeczytaniu około jednej trzeciej zdecydowałam, że muszę ją kupić, bo zbyt wiele fragmentów było dla mnie ciekawych i wartościowych. Nie tylko pojedyncze zdania, lecz całe strony i opisy, które chciałam mieć przy sobie na dłużej. Ta książka sprawiła mi ogromną radość. Odkryłam w niej wiele podobieństw do mojego sposobu patrzenia na świat, pracy i tego, czego oczekuję od ludzi, których spotykam na swojej zawodowej drodze. Mam wersję rozszerzoną, tę najnowszą, z dodatkowymi aktualizacjami i kilkoma nowymi treściami. I muszę przyznać, że to właśnie te dodatki bardzo podniosły moją ocenę całości. Z perspektywy czasu, a czytałam ją w październiku i widzę, że jest w niej trochę drobnostek, które powtarzają się w podobnych książkach, więc momentami nie wydaje się szczególnie odkrywcza. Mimo to jestem nią zachwycona, bo pokazuje, jak na przestrzeni lat zmienił się sam autor, a jego aktualne doświadczenia i rozwój tylko uzupełniły wcześniejsze założenia. W efekcie powstała książka, która nie tylko podpowiada, jak być bliżej siebie, ale też jak tworzyć środowisko pracy, w którym ludzie mogą się rozwijać. Dopiero miesiąc po lekturze widzę w niej pewną pułapkę to opowieść o idealnej wizji firmy, która w pewien sposób „uzależnia” ludzi od koncepcji autora. Rozumiem jednak, że wynika to z jego spojrzenia na pracę: ona ma być prawdziwym działaniem, a nie siedzeniem za biurkiem i czekaniem na cud. Nie wiemy, co dzieje się z osobami, które tracą motywację, ciekawość czy chęć uczenia się i tutaj mogą pojawiać się pewne niejasności. Mimo to, dla mojej kreatywnej duszy, dla potrzeby rozwoju i szukania sensu w momentach zawodowego kryzysu, ta książka okazała się wsparciem i bardzo dobrą towarzyszką.
Matimajczyta - awatar Matimajczyta
oceniła na92 miesiące temu
Odpuść! Dlaczego czasem warto rezygnować i nie robić wszystkiego za wszelką cenę Annie Duke
Annie Duke
Rewelacyjna książka. Na rynku mnóstwo jest gniotów o odpuszczaniu i byciu wystarczającym, ale to nie tego typu książka. Annie Duke jest zabójczo inteligentną autorką, bardziej w nurcie pisania o błędach w myśleniu jak zdobywca nagrody Nobla Kahneman. Nie jest to stricte poradnik psychologiczny, bardziej książka biznesowa. Duke przygląda się temu, jak systematycznie zbaczamy w stronę wytrwałości za wszelką cenę, nie tylko dlatego, że ktoś ma taką osobowość, ale też na skutek błędów poznawczych oraz skrzywienia kulturowego. Wytrwałość i optymizm są cenione w naszej kulturze - rezygnacja, poddanie się, zmiana kierunku - nie. I w ten sposób wpadamy w pułapkę utopionych kosztów, pragnienia utrzymania wewnętrznej spójności oraz eskalacji zaangażowania. "Istnieje wiele negatywnych konsekwencji wyznaczania celów. Niektóre z nich utrudniają zachowanie racjonalności w sprawach rezygnacji, szczególnie zerojedynkowa natura celów, brak elastyczności oraz to, że dążenie do nich wiąże się z lekceważeniem innych dostępnych możliwości. Cele wprawdzie motywują nas do większej wytrwałości, ale wytrwałość nie zawsze jest cnotą. Wytrwałość pomaga wprawdzie trzymać się czegoś, co jest trudne, ale warte zachodu, jednak sprawia również, że trzymamy się rzeczy, które już na to nie zasługują."
Monika - awatar Monika
oceniła na101 miesiąc temu

Cytaty z książki Co chce wiedzieć klient? Jak tworzyć treści w inbound marketingu i sprzedaży odpowiadające na pytania odbiorców