ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
W złej wierze

- 2021-05-05
- 2021-05-05
To miał być najszczęśliwszy dzień w ich życiu…
Ernest Doroszewski ma świetną pracę i piękny dom w malowniczej Pszczynie. Przed nim najważniejszy dzień w życiu – narodziny dziecka. Gdy w drodze do szpitala dochodzi do usterki, pomoc w nagłej sytuacji oferuje nieznajomy mężczyzna. Marta, żona Ernesta wsiada do samochodu, aby jak najszybciej dotrzeć do szpitala. To ostatni moment, kiedy Ernest widzi swoją żonę…
W sprawę zaginięcia Marty Doroszewskiej włącza się emerytowany profiler. Prowadząc śledztwo, dostrzega coraz więcej sprzecznych informacji w zeznaniach osób mających styczność ze sprawą. To jednak nie chęć powrotu do służby oraz tajemnicze zaginięcie kobiety motywują go do pracy. Okazuje się, że Marta jest niezwykle podobna do jego ukochanej żony, która zaginęła przed laty…
Czy Ernest dowie się, co się stało z jego żoną?
Kto skrywa tajemnice i dlaczego? Komu można zaufać?
Skomplikowane śledztwo doprowadzi do przerażającego odkrycia…
Kup W złej wierze w ulubionej księgarnii
W złej wierze
Marta i Ernest Doroszewscy. To ich historia i bardzo dobra książka. Czyta się z zainteresowaniem. Przykuwa uwagę. Dużo się dzieje. Bohaterowie mają tajemnice, których nie wyjawili bliskim. Mają też swoje plany niekoniecznie kompatybilne z planami rodziny. Jak autor pozamyka wątki? Jest dużo szczegółów i nie ma przegadanych dłużyzn. Zakończenie choć nieprawdopodobne to przemyślane i zamykające dokładnie książkę „W złej wierze”. Polecam.
Oceny książki W złej wierze
451 użytkowników ma tytuł W złej wierze na półkach głównych- Przeczytane 293
- 2021 12
- 2022 8
- 2023 7
- Legimi 7
- Ebook 6
Tagi i tematy do książki W złej wierze

Inne materiały dotyczące książki W złej wierze

Sprzeciw wobec ustawy o ochronie rynku książki. List otwarty
Cytaty z książki W złej wierze
Ewa miała nietypowy stosunek do fotografii. Uważała, że powinni cieszyć się każdą chwilą, żyć tu i teraz, nie pozwalać na utrwalanie przeszłości na zdjęciach, by później uniknąć nostalgicznych powrotów do minionych czasów.
Rozwiń ZwińJakie to banalne, że dostrzegamy, jak ważna jest dla nas druga osoba, dopiero wtedy, gdy ją utracimy na zawsze.
Możesz oglądać tysiące filmów, miliony horrorów, w których oprawca rozczłonkowuje ofiarę, ale gdy widzisz na żywo zamordowanego człowieka, oblewa cię zimny strach, a coś z wnętrza, jakaś ognista kula próbuje wydostać się z twojego ciała, podrażniając przełyk.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce W złej wierze
Książka „W złej wierze” Jacek Piekiełko czyta się całkiem przyjemnie, choć trudno powiedzieć, żeby robiła jakieś wielkie wrażenie. Styl autora jest przystępny i sprawia, że lektura płynie płynnie – nie trzeba się specjalnie wysilać, żeby zrozumieć, o co chodzi, co jest zdecydowanie plusem, jeśli szuka się czegoś łatwego do przeczytania. Momentami zdarzają się fragmenty ciekawsze, które przyciągają uwagę, ale równie często trafiają się momenty, które zwyczajnie mijają bez większego efektu – nie drażnią, ale też nie zostają w głowie.
Całość sprawia wrażenie poprawnej i solidnej, ale brakuje jej czegoś, co wyróżniałoby ją spośród innych książek – takiego „czegoś”, co sprawiłoby, że nie da się jej odłożyć, bo człowiek musi czytać dalej. To raczej lektura do wzięcia w wolnym czasie, kiedy nie oczekuje się od książki ani wybuchowych emocji, ani głębokich refleksji. Z jednej strony można się przy niej zrelaksować, z drugiej – po skończeniu ma się wrażenie „było okej, nic szczególnego”.
Ogólnie to taki neutralny, solidny wybór – nie zachwyca, ale też nie rozczarowuje. Dobrze nada się dla osób, które chcą coś przeczytać, nie angażując się przesadnie emocjonalnie ani intelektualnie, a przy tym po prostu spędzić czas z przyjemną, choć niewybitną lekturą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"W złej wierze” to moje pierwsze spotkanie z autorem, skusiło mnie do przeczytania to, że akcja książki rozgrywa się w moim okolicach.
Zadowoleni będą zarówno miłośnicy szybkich zwrotów akcji, jak i Ci zainteresowani psychologicznymi aspektami ludzkiego zachowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor nie wykłada wszystkiego na tacy, zostawia pewne niedopowiedzenia, które dodatkowo potęgują odbiór historii.
Ernest Doroszewski jedzie z żoną na porodówkę, po drodze do szpitala niestety samochód odmawia posłuszeńtwa. Pomoc w nagłej sytuacji oferuje nieznajomy mężczyzna. Marta, żona Ernesta wsiada do samochodu, aby jak najszybciej dotrzeć do szpitala. To ostatni moment, kiedy Ernest widzi swoją żonę…
No niestety nie podobała mi się ta książka. Cały czas miałam wrażenie, że autor co rozdział zmieniał koncepcję i zamiast wykreślać tekst, który nie pasował do najnowszego zamysłu, to co rozdział dodawał nowe fakty, które nie miały podstaw we wcześniejszych wydarzeniach. Wyszło jedno wielkie zagmatwanie z pomieszaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo niestety nie podobała mi się ta książka. Cały czas miałam wrażenie, że autor...
Ciekawa ksiazka . Napisana z perspektywy kilku bohaterów. Postać profilera najbardziej mnie męczyła. Całość znośna, duży plus za zakończenie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria, która wciąga od samego początku. Gdy Ernest wiezie żonę na porodówkę, po drodze wysiada mu auto. Jakiś nieznajomy zatrzymuje się, by udzielić im pomocy. Marta chętnie się zgadza, ale każe mężowi ogarnąć auto. Następnie znika bez śladu, rozpływa się w powietrzu. Nie ma jej w żadnym szpitalu, nie daje też znaku życia.
Zdesperowany Doroszewski za wszelką cenę próbuje ją odnaleźć. Do poszukiwań przyłącza się również, mimo początkowej niechęci, emerytowany profiler Filip Mastalerz, który w kobiecie dostrzega podobieństwo do swojej zaginionej przed laty żony.
Historia jest nieco zagmatwana. Ernest próbuje samodzielnie rozwikłać zagadkę i odszukać winnego porwania, a także ukarać go. Profiler ma swoje sposoby na dotarcie do prawdy, która okazuje się szokująca i zaskakująca, a jednocześnie… dziwna? Tak. Tak mogłabym określić rolę ojca Mastalerza, chorującego na Alzheimera i przebywającego w zakładzie zamkniętym. Zabrakło motywu i wyjaśnienia zbrodni sprzed lat, a przypadek, który sprawił, że i teraz doszło do tragedii jest niewyobrażalny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdesperowany Doroszewski za wszelką cenę...
Zmarnowany dobry pomysł. Zaczęło się ciekawie i historia mnie wciągnęła. Potem zaczęły się powtórzenia, dłużyzny i "wypracowania". Od pewnego momentu zaczęłam już tylko kartkować, a ostanie 100 stron darowałam już sobie całkowicie. Tak, że nawet nie wiem "kto zabił".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, polecam.
Ciekawa, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat całkiem niezły, tak jak piszą moi poprzednicy, ale czegoś mi brakowało. Nie czułam napięcia, nie czekałam z niecierpliwością na rozwikłanie zagadki, za pewnik przyjęłam najprostsze rozwiązanie. Zakończenie niekoniecznie mnie zaskoczyło, ale nie było efektu "łał". Trochę pogmatwane, ale to może na plus ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama nie wiem co myśleć... Fabuła ma duży potencjał, lecz zakończenie choć zaskakujące to pozostawia niejasności, nie lubię tego. Ot tak na lekki wieczór ze średniej klasy kryminałem, jeśli chcecie czytać tylko naprawdę dobre książki to lepiej weźcie co innego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka ma tyle samo zalet co minusów:
- pierwsze i ostatnie 70 stron jest wciągające, ale środkowe 150 nudne
- wielopiętrowa intryga, która jednak w 90% została ukryte do dosłownie ostatnich 20-30 stron
- niestandardowe postacie i rażące niespójności
- staranne dochodzenie prawdy i motywy typu deus ex machina
Ostatecznie więc 5/10 i raczej odradzam czytanie.
Ta książka ma tyle samo zalet co minusów:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- pierwsze i ostatnie 70 stron jest wciągające, ale środkowe 150 nudne
- niestandardowe postacie i rażące niespójności
- staranne dochodzenie prawdy i motywy typu deus ex machina
Ostatecznie więc 5/10 i raczej odradzam czytanie.