The Disaster Tourist

- The Disaster Tourist
- 2020-07-02
- 2020-07-02
- angielski
Yona has been stuck behind a desk for years working as a programming coordinator for Jungle, a travel company specialising in package holidays to destinations ravaged by disaster. When a senior colleague touches her inappropriately she tries to complain, and in an attempt to bury her allegations, the company make her an attractive proposition: a free ticket for one of their most sought-after trips, to the desert island of Mui.
She accepts the offer and travels to the remote island, where the major attraction is a supposedly-dramatic sinkhole. When the customers who've paid a premium for the trip begin to get frustrated, Yona realises that the company has dangerous plans to fabricate an environmental catastrophe to make the trip more interesting, but when she tries to raise the alarm, she discovers she has put her own life in danger.
Kup The Disaster Tourist w ulubionej księgarni
Oceny książki The Disaster Tourist
289 użytkowników ma tytuł The Disaster Tourist na półkach głównych- Chcę przeczytać 146
- Literatura koreańska 6
- Korea 5
- 2023 5
- 2022 4
- 2024 4
- Legimi 4
- Azja 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Disaster Tourist
Koreański eko-thriller, który nie działa ani jako thriller, ani jako literatura zaangażowana. Fabuła jest rozwleczona i przewidywalna, napięcia brak, a ekologiczny przekaz podany w sposób nachalny i publicystyczny. Bohaterowie papierowi, emocjonalnie obojętni.
Szkoda czasu — szczególnie jeśli liczyło się na coś więcej od koreańskiej prozy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda czasu — szczególnie jeśli liczyło się na coś więcej od koreańskiej prozy
Ciekawa opisującą molestowanie w pracy, sposób załatwiania tego typu spraw czyli zgłoś a zobaczysz co się stanie oraz pojawia się tu opis turystyki pod publikę i zrobienia wszystkiego żeby byli turyści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta trochę czasu mi zajeła ale chęcią przeczytam coś jeszcze tej autorki.
Czy katastrofy można spieniężyć? Z punktu widzenia etyki nie, ale to nie ona będzie rządzić życiem głównej bohaterki, która to będzie zajmowaniem się sprzedażą ekstremalnych wycieczek związanych właśnie z katastrofami. Sama w jednej z nich weźmie udział i odmieni jej życie. Książka w dość bezpośredni sposób opisuje sytuację, w której handluje się ludzkimi nieszczęściami i ze wszystkiego można zrobić "atrakcje". Smutno pokazuje świat, w którym to pieniądz ma znaczenie i to bogaci dyktują zasadny. Jest to świat, w którym równość ludzi wprowadza dopiero tragedia, która nie wybiera i nie dyskryminuje, bo dotyka wszystkich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółczesne korporacyjne doświadczenia głównej bohaterki w południowej Korei, wyrafinowane projekty turystyczne na pacyficznej wyspie i zderzenie "cywilizowanego" świata z ubóstwem peryferii. Mocna, surrealistyczna opowieść, przez którą przewijają się największe problemy współczesności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie wyjazdy, zwiedzanie, poznawanie nowych miejsc? 🧳
A co mogłaby powiedzieć "Turystka"? W toku wydarzeń, w których uczestniczy, myślę, że niekoniecznie potwierdziłaby mój entuzjazm.
Już tłumaczę.
Yona pracuje w firmie turystycznej oferującej klientom podróże z dreszczykiem, czyli w miejsca dotknięte różnymi katastrofami. Pewnego razu to ona musi udać się na taką wycieczkę, aby sprawdzić jakość usługi i stopień zagrożenia, które jednocześnie powinno być interesujące dla klientów. I tutaj wszystko zaczyna się komplikować...Yona stara się wycisnąć z programu wycieczki jak najwięcej. Jak to zrobić? Oto jest pytanie. Pojawia się kilka scenariuszy, a słowo scenariusz to słowo klucz. I tutaj was pozostawię, abyście dalej sami odkryli tę książkę z jej niespodziewanymi pomysłami, potęgą natury oraz planami, a rzeczywistością.
Wciągnęła mnie ta koreańska powieść! 190 stron konkretu i czegoś, z czym się jeszcze nie spotkałam. To była dobra lektura i czytana na wakacjach, podczas gdy sama byłam turystką. Zdradzę wam, że to było trafne połączenie 😎
Lubicie wyjazdy, zwiedzanie, poznawanie nowych miejsc? 🧳
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa bardzo! Ale nie zawsze mogłam to o sobie powiedzieć, ponieważ była we mnie znaczna część domatora. Wciąż jest, ale częściej szala przechyla się w stronę podróżnika. Możliwość wyruszenia w nieznane ma dla mnie duże znaczenie 🤗
Niby zwyczajna, ale jednak nie.
Jedna z niewielu powieści, która nieźle zaskakuje zakończeniem.
Niezbyt pochlebna, jeśli chodzi o ludzi jako takich.
Narracja jak zwykle oszczędna, niemal oschła.
Powoli zaczynam dostrzegać zasadniczą różnicę między narracjami współczesnych powieści azjatyckich (choć wnioski mogą być pochopne ze względu na to, jakie powieści są tłumaczone) a euroamerykańskimi.
Niby zwyczajna, ale jednak nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z niewielu powieści, która nieźle zaskakuje zakończeniem.
Niezbyt pochlebna, jeśli chodzi o ludzi jako takich.
Narracja jak zwykle oszczędna, niemal oschła.
Ciekawa, biorąc pod uwagę podejście niektórych biur podróży. Wszystkie chwyty dozwolone aby tylko więcej zarobić na naiwnych turystach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka była ciekawym komentarzem na temat turystyki, podejścia turystów do lokalnej społeczności i vice versa. Również takiej turystycznej sztuczności. Ogólnie zamysł historii był bardzo interesujący, ale jak dla mnie autorka nie podołała. Przynajmniej dla mnie to nie zagrało.
Główna bohaterka była taka irytująca. Sama przez 10 lat zajmowała się organizacją wycieczek, a na wycieczce wykazała się zupełnym brakiem przygotowania. Wypadki się zdarzają, no ale chyba trzeba być trochę uważnym, jak się jest w innym kraju. Zwłaszcza że pewnie sama dobrze wie jakie problemy mogą wystąpić. Zresztą jej zachowanie w wielu sytuacjach było mega dziwne.
Plus za ironiczne zakończenie, ale też nie do końca.
"Tragedią Mui nie była przeszłość ani przyszłość. Tragedią była teraźniejszość."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka była taka irytująca. Sama przez 10 lat zajmowała się organizacją wycieczek, a...
TO bardzo mocna i dziwna książka. Stanowi ostrą krytykę kapitalizmu, ale autorka idzie w taką stronę, że aż wydawało mi się to nieprawdopodobne. Wiem, że ludzie zrobią bardzo, bardzo dużo dla pięniędzy, jednak to co opisane jest w książce po prostu nie mieści mi się w głowie. Chociaż biorąc pod uwagę to co dzieje się i działo na świecie, to fabuła nie jest już aż tak nieprawdopodobna.
To za co doceniam autorkę i jej dzieło, to, sposób w jaki bardzo akuratnie i trafnie opisuje jak organizuje się zło. Nikt nie może za dużo wiedzieć, trzeba trwać w komfortowej ignorancji, dlatego trzeba dużo płacić za drobne fragmenty pracy. Ludzie natomiast nie chcą pytać, po co. Lepiej dostać pieniądze i nie wiedzieć. W ten sposób utrzymuje się błogą niewiedzę, komfort, ale także rozkłada się odpowiedzialność. Kolejnym trikiem jest zasłanianie się zasadami i regułami, tak jakby to nie człowiek je stworzył tylko jakby to było prawa przyrody. Ostatecznie pokazana jest ludzka głupota w postaci sprzymierzenia się ze złem i oczekiwania, że my zostaniemy inaczej, wyjątkowo, czyli dobrze potraktowani. Dziwna, mocna, ale także rewelacyjna lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByć może jest to pewien banał i łopatologiczne uproszczenie, z drugiej strony to wciągający thriller katastoficzno-kryminalny, osnuty wokół niebywale aktualnego tematu. Warto przeczytać, zwłaszcza biorąc pod uwagę niewielką objętość te lektury.