Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek

Okładka książki Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek autora Logan Ury, 9788324061822
Okładka książki Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek
Logan Ury Wydawnictwo: Znak poradniki
poradniki
2021-04-05
2021-04-05
Aleksandra Gietka-Ostrowska

Kup Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek

Bardzo interesująca pozycja dla osób, które po wielu nieudanych próbach budowania trwałych relacji, nadal zmagają się z globalnym zjawiskiem nowoczesnych czasów - samotnością.

Książka zawiera merytoryczne treści, poparte badaniami naukowymi, jak również szereg ćwiczeń oraz pytań, które umożliwiają wyłuskać ukryte zadry, bolączki, czy też uświadomić nam, jak często powielamy te same błędy tylko dlatego, iż żyjemy iluzją, ignorując przy okazji szereg licznych znaków i sygnałów ostrzegawczych.

Po okładce raczej nie spodziewałam się czegoś bardziej wartościowego, ale miło się zaskoczyłam. Poza poradami jak randkować, gdzie iść na randkę i jak stworzyć dobry profil na aplikacjach randkowych, jest w niej też sporo ćwiczeń i porad jak zbudować związek, kiedy zerwać z partnerem i jak przetrwać rozstanie. Z niektórymi rzeczami osobiście się nie zgadzam, ale poradnik daje do myślenia. Bardzo podoba mi się również to, że po każdym rozdziale mamy ich podsumowania w kilku punkach.
Ciekawa książka, szybko się ją czyta, mimo że okładka naprawdę nie zachęca (przynajmniej mnie).

Z początku byłam zła na tę książkę i na autorkę. Na pierwszych stronach pisała coś w stylu "zapomnij o braterstwie dusz", "pieprzyć iskrę", wybij sobie z głowy sen o idealnej miłości od pierwszego wejrzenia.
ALE... gdy już emocje mi opadły:)) i po przeczytaniu całości, rozumiem o co autorce chodziło i są to bardzo mądre rady.
Ogólnie - ludzie przeceniają wygląd, zarobki, powierzchowną atrakcyjność partnera, wielką chemią, magię pierwszej fascynacji i zakochania a nie doceniają tych relacji w których czasem miłość i zakochanie może zrodzić się trochę wolniej.
Autorce nie chodzi o to, że mamy spotykać się z kimś kto nas nudzi lub nam się w ogóle nie podoba byle tylko z kimś być - chodzi o to, żeby lżej patrzeć na swoje własne "zakochanie" w kimś.
Ile razy byliśmy w kimś zakochani na amen a nic z tego nie wyszło? Albo zaślepieni uczuciami wielkiej fascynacji nie dostrzegaliśmy, że ktoś do nas kompletnie nie pasuje?
Książka jest skierowana dla singli którzy mają jakiś problem ze stworzeniem stałego związku.
Wymienia tu typ "spławiaczy" - ludzi którzy zmywają się gdy odkryją pierwsze wady bo chcą lukrowanych relacji.
Typ nadmiernych romantyków - którzy mają nierealne oczekiwanie co do związków, chcą by było tylko przyjemnie, a gdy kończy się okres fascynacji erotycznej nie potrafią kochać głębiej bo są uzależnieni od tej fazy ciągłej namiętności. Itd. itd.
Są tu też rady dotyczące randkowania. Korzystania z aplikacji. Ale też te jak utrzymać związek.
Ogólnie bardzo fajna książka, polecam.

Ogólnie - ludzie przeceniają wygląd, zarobki,...

319 użytkowników ma tytuł Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Plan na miłość, czyli jak stworzyć fajny związek