Ich bin nicht süß, ich hab bloß Zucker

- satyra
- Renate Bergmann (tom 1)
- 2014-07-01
- 2014-07-01
- niemiecki
Eine Online-Omi sagt, wie's ist
Mit so viel Biss hat noch niemand über Zahnlosigkeit geschrieben.
"Deutschlands bekannteste Twitter-Omi" (Bild) hat Zucker und "Ossiporose", schläft unter einer Heizdecke und hat den Krieg nicht überlebt, um Kunstfleisch aus Soja zu essen.: Renate Bergmann 82, aus Berlin-Spandau. Ihre Männer liegen in Berlin auf vier Friedhöfe verteilt, das Gießen dauert immer einen halben Tag. Und à propos tot, Renate und ihre beste Freundin Gertrud haben ein schönes Hobby: Die beiden suchen sich in der Zeitung eine nette Beerdigung aus, ziehen was Schwarzes an, und dann geht es los. Zwei alte Damen mehr oder weniger am Buffet – da schaut keiner so genau hin.
Denn schließlich: "Die meisten denken, ich bin eine süße alte Omi. Aber ich kann auch anders."
In 34 Episoden schreibt Renate über ihre Abenteuer: Ein großartiges Spiel Altennachmittag und Cyberspace.
Kup Ich bin nicht süß, ich hab bloß Zucker w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ich bin nicht süß, ich hab bloß Zucker
"Najbardziej znana niemiecka babcia z Twittera ma cukier i„ osiporozę”, śpi pod kocem elektrycznym i nie przeżyła wojny, by jeść sztuczne mięso sojowe: Renate Bergmann, 82 lata, z Berlina-Spandau. Jej mężowie są pochowani w Berlinie na czterech różnych cmentarzach, a podlewanie kwiatów na grobach trwa zawsze pół dnia. A skoro mowa o zmarłych, Renate i jej najlepsza przyjaciółka Gertrud mają niezwykłe hobby: szukają w gazecie jakiegoś pogrzebu, zakładają coś czarnego i jazda... Dwie starsze panie mniej czy więcej przy bufecie na stypie - nikt przecież nie patrzy tak dokładnie.
Bo przecież: „Większość ludzi myśli, że jestem słodką starą babcią. Ale potrafię też robić inne rzeczy”.
Renate pisze o swoich przygodach w 34 odcinkach: Świetna zabawa pomiędzy popołudniem seniorów a cyberprzestrzenią."
Świetnie napisana, pełna humoru książka. Dobra wiadomość jest taka, że to dopiero pierwsza część. Ciąg dalszy nastąpi. Polecam gorąco wszystkim niemieckojęzycznym, odskocznia od codzienności i ubaw po pachy!