Lato Pauli

literatura młodzieżowa
2020-12-17
2020-12-17
9788382190908
Nie ma tego złego, czyli... jak znaleźć wiernego psa i miłość.

Koniec gimnazjum to dla szesnastoletniej Pauli początek nowego rozdziału w życiu. Żegnając się ze starą szkołą, musi niespodziewanie pożegnać stare przyjaźnie. Jednak samotność jej nie grozi – ma obok siebie rodzinę, sąsiada hodującego nietoperze i… uratowanego z bagna kundelka Błotka.
Wkrótce okaże się, że te wakacje będą dla dorastającej dziewczyny wyjątkowe. Paula po raz pierwszy dokona poważnych wyborów i po raz pierwszy się zakocha. Z kim będzie dzielić swoje smutki i radości? Kto okaże się jej bratnią duszą? Jedno jest pewne: w tak słoneczne lato wszystko się może zdarzyć!

Kup Lato Pauli w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Lato Pauli

Opinie i dyskusje o książce Lato Pauli

Nie na tego złego, czyli jak znaleźć wiernego psa i miłość

Paula właśnie skończyła gimnazjum. Musi pożegnać mury stara szkoły, jak i dawnych znajomych. Zaczyna się jej nowa przygoda.

Na szczęście może narzekać na samotność bo ma sąsiada górującego nietoperze i uratowanego z bagna kundelka.

Szesnaście lat i lato, go okres gdy wiele może się wydarzyć. Paula nie tylko znajduje wiernego psiego towarzyska, ale też podejmuje ważne decyzje, odkrywa wzloty i upadki zakochania. Czy to uczucie przetrwa? Jak wiele zmian może wprowadzić jedno lato?

Idealna książka na wakacyjny wypoczynek, w sam raz dla nastoletnich czytelników, ale nie tylko. Lekka i ciekawa.

Nie na tego złego, czyli jak znaleźć wiernego psa i miłość

Szesnaście lat i lato, go okres gdy wiele może się wydarzyć. Paula nie tylko...

8/10

8/10

Nastoletnie życie pełne jest wielu nieprzewidzianych zdarzeń, różnych sytuacji losowych. Wiek ten wiąże się także ze zmianą swojego stylu bycia, młodzieńczym buntem, niedomówieniami i zmianą otoczenia. Książka pt. "Lato Pauli" to powieść, która idealnie przedstawia powyższy problem. Główna bohaterka, na sam koniec gimnazjum zostaje niesłusznie oskarżona przez przyjaciółki, na skutek czego traci znajomość. W jej życiu zachodzą zmiany, które zmieniają dużą część jej życia. Pojawia się pies, duże uczucie do pewnego chłopaka oraz długo skrywana tajemnica...

Anna M. Gorgolewska stworzyła historię pełną nieprzewidywalnych zdarzeń. Opowieść jest lekka, przyjemna, idealna na wieczór. Porusza tematy bliskie nastolatkom, tj. przyjaźń, strata bliskiej osoby czy też pierwsza miłość. Autorka w ciekawy sposób opowiada życie Pauli, wplątując wątki poboczne. Robi to jednak w delikatny sposób, przez co czytelnik swobodnie przyswaja informacje. Wywołuje wiele emocji, niejednokrotnie wzrusza. Jest idealną odskocznią od codzienności, pozwala na chwilę wytchnienia i przemyślenie niektórych sfer życiowych. Zdecydowanie polecam! Moja ocena: 8,5/10

45 użytkowników ma tytuł Lato Pauli na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Lato Pauli na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Lato Pauli

Czytelnicy Lato Pauli przeczytali również

#Portal randkowy Marcin Michał Wysocki
#Portal randkowy
Marcin Michał Wysocki
Dobry wieczór wszystkim 😁 Miałam przyjemność przeczytać książkę pt. " Portal randkowy " Pana @mmwysockiautor . Dziękuję bardzo za ebook 😊 Przypominam że premiera książki odbyła się 9 listopada. Książka składa się z kilku opowiadań z połowy europy i każde z nich jest zatytułowane państwem oraz miastem z którego dany bohater pochodził. Nie powiem w niektórych uśmiałam się nieziemsko ale zakończenia potrafiły być bardzo smutne i pouczające. Niestety ale w wirtualnym świecie jak i tym realnym nigdy nie możemy do końca ufać ludziom. Kto wie czy po drugiej stronie ekranu siedzi ta sama osoba co np na zdjęciu któro zostało nam wysłane. Można powiedzieć że autor tworząc tą książkę miał na celu pokazać nam jak to jest na prawdę w świecie portali randkowych. Nie mówię że wszystkie historie akurat kończą się tragicznie, bo zdażają się przypadki w których ludzie odnajdują drugą połowę właśnie na takich stronach. Dlatego bardzo polecam tą książkę z całego serduszka a Autorowi jeszcze raz dziękuję za możliwość przeczytania jej. #portalrandkowy #bookstagram #bookstagrammer #bookstagrampl #piątek #dobrywieczór #ksiazkoholizm #ksiazkoholik #ksiazkoholiczka #ksiazkowelove #kochamksiążki #czytam #czytamksiążki #czytambolubie #czytamwszedzie #czytamwdomu #czytaniejestsexy #czytaniejestfajne #bookstagrampl #bookstagramtopasja #booklover #bookcouple #bookpic #instabook #książki #booknerd #bookmylife #ksiazkimojezycie #ksiazkimojamilosc #bookholic #bookphoto
Mariola Krzak - awatar Mariola Krzak
W kolorze morza Adelina Zuzanna Julia
W kolorze morza
Adelina Zuzanna Julia
Zaintrygowała mnie błękitno - zielona okładka oraz autorka..., i postanowiłam przeczytać książkę "W kolorze morza". Nie żałuję, gdyż to zupełnie inna lektura niż do tej pory czytałam. Melancholijna, nieco smutna, spokojna, powolna fabuła, poruszająca dużo różnych problemów życiowych. Czyta się bardzo lekko, płynnie i można się z nią uporać w jeden wieczór. "Na tle morza tkwił jak widmo opuszczony dom. Biel wiszących nad nim chmur, okiennic na piętrze oraz kwiatów porastających ziemię dookoła potęgowały nastrój żałoby i smutku. Był jak od lat nieczynna latarnia morska." Od pierwszych stron mnie zaintrygowała swoją fabułą, nie wiedziałam w sumie czego mam się spodziewać po tej lekturze. John jest młodym pisarzem książek o tematyce fantastycznej, kuzynka zorganizowała mu pobyt na wyspie Berry Ledgrss u Davida, byłego muzyka rockowego którego muzyką fascynował się dawniej John. Pisarz ma zamiar w spokoju dokończyć swoją książkę w nowych warunkach, gdyż zabrakło mu natchnienia. John nie potrafi się odnaleźć po przeżytej traumie i dręczących go snach. Ma nadzieję, że spokój, wyciszenie, atmosfera nadmorska pozwoli mu na odnalezienie równowagi i wróci do niego wena twórcza. David również ma niezbyt wesołe wspomnienia, sam wychowuje kilkuletnie bliźnięta, żona muzyka zginęła w wypadku, którego okoliczności do tej pory nie zostały właściwie wyjaśnione. Zaczęłam nawet podejrzewać, że John będzie próbował rozwiązać tę zagadkę, lecz to nie wątek kryminalny jest w tej książce najważniejszy..., aby się dowiedzieć o co w książce chodzi, nie ma innego wyjścia jak tylko ją przeczytać do końca. Jak pobyt na wyspie wpłynie na Johna? A jak pobyt ten wpłynie na Davida? "Ucieczka od teraźniejszości w przeszłość nie sprawi, że którakolwiek z nich stanie się łatwiejsza do zniesienia." Pomysł na książkę bardzo ciekawy, fabuła wciągająca, prosty język, nastrój spokojny, melancholijny, dość tajemniczy, lecz moim zdaniem pozostał trochę niedosyt. Potencjał nie do końca został wykorzystany, myślę, że można by go trochę lepiej wykorzystać. Jest to zupełnie odmienna historia miłosna, zawierająca jednocześnie wiele nietypowych problemów, które wymagają przemyślenia i refleksji. I chociaż może nie jest to książka dla każdego, to jednak ją polecam.
Myszka - awatar Myszka
oceniła na64 lata temu
W pułapce cieni Sara Damaziak
W pułapce cieni
Sara Damaziak
„W pułapce cieni” to powieść, która przyciąga uwagę czytelników od samego początku. Sandra Damaziak tworzy narrację pełną napięcia, sekretów i ciągłego wrażenia, że za każdym zakrętem kryje się coś nieoczekiwanego. Akcja rozwija się powoli, lecz w sposób niezwykle fascynujący, stopniowo odkrywając kolejne elementy układanki i budując kolejne watpliwości. Laura, była policjantka, a aktualnie prywatna detektyw, jest główną postacią tej opowieści. Kobieta stara się poukładać swoje życie z nowym partnerem, jednak przeszłość wciąż krąży wokół niej. Wciąż obecny jest jej były narzeczony, Maks Jastrzębski, funkcjonariusz, z którym współpracowała. Maks wciąż darzy Laurę silnym uczuciem, a pomimo złożoności ich relacji, wciąż otacza ją opieką. Gdy na horyzoncie pojawia się nowa sprawa, ich drogi ponownie się przecinają, a współpraca budzi dawne emocje. Równocześnie Laura zaczyna prywatnie poszukiwać swojej osiemnastoletniej siostrzenicy, która zniknęła w niejasnych okolicznościach. Z każdym dniem szanse na jej odnalezienie maleją, a sprawa zmierza ku coraz mroczniejszym zakątkom przestępczego podziemia. Niepokojący jest także nowy partner Laury- Dawid - intrygujący barman, którego zachowanie wydaje się sugerować, że ma wiele do ukrycia. Dziwne spotkania oraz niejasności związane jego tajemniczym Pawłem rodzą coraz więcej wątpliwości. Kim naprawdę jest ten mężczyzna i jakie ma zamiary wobec Laury? W tle opowieści wyłania się brutalny świat przestępczy, którym rządzi nieuchwytny Santos. Przestępstwa takie jak handel ludźmi czy posiadanie broni tworzą niebezpieczną sieć jego imperium. Mimo że Santos wydaje się być poza zasięgiem organów ścigania, nowe tropy zaczynają wskazywać na jego osobę. Laura działa według własnych zasad – z odwagą, oryginalnością i często w ryzykowny sposób. Nie ma oporów, by rozmawiać z osobami z półświatka, a w celu zdobycia informacji wykorzystuje nietypowe metody. Jedno z takich spotkań prowadzi ją do groźnego przestępcy, Iwana Romanowa, który rzuca jej kilka sugestii, jednocześnie przyciągając uwagę niebezpiecznego świata, którego nie warto prowokować. Autorka znakomicie kieruje uwagą czytelnika. Odsłania jedynie fragmenty zagadki i podrzuca wskazówki, aby chwilę później podważyć nasze przypuszczenia i skierować nas w zupełnie innym kierunku. Kiedy zdaje się, że mamy już odpowiedzi, fabuła nagle podąża w nieoczekiwaną stronę. Również doskonale zaprojektowana galeria postaci zasługuje na uznanie. Bohaterowie są wielowarstwowi, wiarygodni i wyraziści, a ich życie osobiste ściśle splata się z zawodowymi obowiązkami. Napięcie dopracowane w każdej scenie w asyście dobrze wybrzmiałych dialogów. „W pułapce cieni” to szybko toczący się, starannie skonstruowany kryminał z przemyślaną zagadką i kolorowymi postaciami. Opowieść angażuje, nie pozwala się oderwać i wciąga czytelnika w sieć tajemnic, podejrzeń oraz mrocznych sekretów. Książka ta jest lekturą, którą czyta się płynnie i z coraz większym zainteresowaniem. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć, szczególnie jeśli lubicie historie, w których prawda kryje się niemalże w cieniu kłamstw.
zaczytaj_chwile - awatar zaczytaj_chwile
ocenił na101 miesiąc temu
Dorzuć mnie do prezentu Agnieszka Błażyńska
Dorzuć mnie do prezentu
Agnieszka Błażyńska
Dzień dobry w #instapiąte jak wami mija dzisiejszy dzień? Mi dość dobrze 😊 Książka pt." Dorzuć mnie do prezentu " Pani @blazynskaagnieszka jest świetna. Na początku myślałam że będzie to opowieść o jednej grupie bohaterów, okazało się jednak że tak nie jest. Przyznam się bez bicia że nie czytałam opisu z tyłu okładki, po propstu stwierdziłam że pójdę na żywioł. Książka opowiada o teraźniejszości czyli o tym co dzieje się aktualnie, chodzi mi tutaj o wirusa który panuje na całym świecie. Mamy pokazany tutaj okres przedświateczny jak i pierwsze dni świąt Bożego Narodzenia. Każda z histori jest inna i opisywana przez inne osoby ale zawsze zaczyna się praktycznie na począrku grudnia a kończy w święta. Fajne jest to że autorka w każdym rozdziale wplątywała osoby z poprzednich i z każdą kartką wiedziałam coraz więcej. Bardzo ale to bardzo dobrze mi się ją czytało, szkoda tylko że tak szybko się skończyła. Chciała bym bardzo podziękować wydanictwu @wielkalitera za egemplarz do recenzji. Ps. Świeczuszka z @sklepikzpokatnej ❤ #piatek #dziendobry #goodmorning #sklepikzpokątnej #wielkalitera #agnieszkabłażyńska #świece #świątecznaksiążka #święta #śnieg #bookstagram #bookstagrammer #bookstagrampl #bookcouple #bookpic #instabook #książki #czytambolubie #czytaniejestsexy #kochamksiążki #ksiazkoholizm #ksiazkoholik #ksiazkoholiczka #ksiazkowelove #mariolaczyta #mariolaiksiazki #recenzja #recenzjaksiazki #czytaniemymnałogiem
Mariola Krzak - awatar Mariola Krzak
Leć, Motylku! Dominika Smoleń
Leć, Motylku!
Dominika Smoleń
Dominika Smoleń w swojej książce: "Leć,Motylku" powoli, nieśpiesznie wprowadza nas w ten trudny temat. Viktoria, główna bohaterka powieści postanawia rozpocząć studia na lokalnej uczelni i zamieszkać w akademiku.Wszyscy, bliżej z nią związani są przekonani, że choroba zniknęła...Nikt nie wie, że w głowie Viki cały czas głosy podpowiadają jej,że jest zbyt gruba,zbyt dużo je i wszystko to, co przyjmuje ma zbyt dużo kalorii. Życie w akademiku ma dać Viktorii możliwość, by sama decydowała o tym co je i ile je.Nikt nie wie,że Viki ma zamiar dalej zrzucać "zbędne" kilogramy...Kiedy Viktoria trafia do swojego pokoju w akademiku okazuje się,że pomyłkowo przydzielono jej jako współlokatora...chłopaka...przystojnego, zabawnego, otwartego...Od początku znajomości Alex jest bardzo przyjaźnie nastawiony do swojej współlokatorki, chce ją poznać bardziej i od pierwszych dni słodko nazywa swoją koleżankę:"Cukiereczku" co bardzo nie podoba się Viki. Delikatna, młoda dziewczyna codziennie walczy o każdy dzień swojego życia, walczy ze sobą, walczy ze swoim wewnętrznym głosem... Jest jednak ktoś, kto za wszelką cenę będzie chciał pomóc Viki, jestem poruszona postawą osób, które chciały pomóc Viki, jestem poruszona ty, co dzieje się z młodą, wręcz chudą osobą, która uważa,że jest gruba i zastanawia się,czy może sobie pozwolić na zjedzenie liścia sałaty...
annazaczytana - awatar annazaczytana
oceniła na64 lata temu