Tylko dla Ciebie. Kreatywny poradnik self-care

- This Is For You. A Creative Toolkit for Better Self-Care
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- Dorota Lachowicz
Czy czasem masz wrażenie, że świat pędzi, a ty nie możesz za nim nadążyć? Przytłacza cię nadmiar obowiązków? Coraz gorzej z twoją kondycją fizyczną i psychiczną? Żyjemy w świecie pełnym ciągłej presji, bodźców, nieustannego pośpiechu i dążenia do perfekcjonizmu. Zawsze znajdzie się coś do zrobienia, coś do ulepszenia, ktoś, kto o coś cię prosi i jakiś e-mail, na który należałoby odpisać. Jak się w tym wszystkim odnaleźć i nie zapomnieć o sobie - bez wyrzutów sumienia?
Czas zadbać o siebie! Self-care to odpowiedzialność za swoje potrzeby, zarówno te emocjonalne, psychiczne jak i fizjologiczne. Jeśli zatroszczysz się o nie, uzyskasz równowagę, która jest kluczem do poprawy samopoczucia i lepszej jakości życia. Jeśli tego właśnie potrzebujesz - TA KSIĄŻKA JEST TYLKO DLA CIEBIE!
Poprzez 101 kreatywnych zadań nauczysz się słuchać swojego ciała i uspokoić umysł. Znacząco poprawisz swoje funkcjonowanie w najważniejszych sferach życia, jak: ciało, umysł, emocje, związki, czas, praca, dom i otoczenie, kreatywność, zmiany. To poradnik i dziennik, który pozwoli ci lepiej zrozumieć siebie i zaspokoić swoje potrzeby w każdym ważnym dla Ciebie obszarze. Narzędzia do pracy nad sobą w formie przyjaznych graficznych ćwiczeń, łagodnie przeprowadzą cię przez proces dokonania wielkich zmian w twoim życiu!
Ta książka to 101 pomysłów na zadbanie o siebie. Self-care to nie przymus, kolejny zdrowotny trend za którym musisz podążać, a sposób na ładowanie energii. To nie samolubność, a zdrowy egoizm. Self-care to sposób na życie, który da ci poczucie spełnienia i szczęścia. Postaw na self-care i pokochaj siebie!
Autorka książki, Ellen M. Bard, jest pisarką i psychologiem. Jej misja to szerzenie praktycznych, pożytecznych, ale i przyjemnych sposobów na rozwój i ulepszenie życia dla tych, którzy mają dużo potrzeb, ale mało czasu. Współpracuje z Brytyjskim Towarzystwem Psychologicznym i jest zarejestrowanym członkiem Rady do spraw Zdrowia Publicznego w Wielkiej Brytanii. Publikowała swoje badania i prowadziła wykłady na takie tematy jak: hierarchie wartości w miejscu pracy, przygotowanie kandydatów do rekrutacji, narzędzia psychometryczne, generacja Y oraz budowanie marki pracodawców. Jej artykuły publikowane były w The Huffington Post, The Guardian, BBC Radio 4 oraz Financial Times, gdzie doceniono ją jako cenioną ekspertkę w dziedzinie produktywności i wyzwań związanych z zachowaniem równowagi pomiędzy pracą a życiem.
Kup Tylko dla Ciebie. Kreatywny poradnik self-care w ulubionej księgarni
Oceny książki Tylko dla Ciebie. Kreatywny poradnik self-care
32 użytkowników ma tytuł Tylko dla Ciebie. Kreatywny poradnik self-care na półkach głównych- Chcę przeczytać 23
- Bez serii 1
- Najpierw 1
- Sprzedane 1
- Poradnik 1
- Samodzielne 1
- Wyzwanie 52 2022 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylko dla Ciebie. Kreatywny poradnik self-care
Tylko dla Ciebie kreatywny poradnik self-care treści pracy nad sobą, swoim życiem. Wiele pytań, zadań, które czytelnik ma wykonać. Może je wykonać w książce, w notatniku, na komputerze itp. Książka nie dla mnie. Z czystego lenistwa zaczęłam robić zadania ale nie dokończyłam ich. Później odpuściłam. Trudno mi do końca ocenić jaką ona ma dokładnie wartość, czy jest poradnikiem, czy potrafi wpłynąć na człowieka. Aby zmienić go na lepsze. Dla mnie słaba.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy jest najlepszy moment na self-care? Właśnie teraz, w tej chwili. Nie ma co odkładać na później.
Gdy zobaczyłem "Tylko dla Ciebie" od razu wiedziałem, że zajrzę do tego poradnika, lecz za sprawą @zniszcztendziennik przyszło mi zmierzyć się szybciej niż przypuszczałem. Ot stanąłem przed zadaniem "czy książka ta nadaje się dla faceta?" i w skrócie mogę powiedzieć, że tak. Zacznę od tego, że 101 zadań nie można wykonać w krótkim czasie, więc w momencie kiedy piszę te słowa jeszcze wiele przede mną. Jednak już przeczytałem całość i nie mogę się doczekać kiedy będę "po". Sporo zadań już wykonywałem i mimo, że target jest na panie to nie przeszkadzała mi forma żeńska, a zadania bezproblemowo mogłem dostosować pod siebie. Niby nie trzeba ich robić w kolejności, ale ja polecam zachować chronologię (część zadań wynika z poprzednich doświadczeń). Czy pomoże? Nie wiem, wiem natomiast, że będę uważniej słuchał swojego ciała. Wiem też, że sporo spraw już stosowałem, a nie miałem pojęcia, że to self-care. 😅 Ot takie "wstydliwe przyjemności", rewelacja! Zabrakło mi może odrobinę więcej kreatywności, jakiejś pustej strony na własne przemyślenia (na końcu książki jest kilka stron na notatki - mi brakuje tego w trakcie działań). Ale to chyba drobiazgi, bo zacząłem wklejać sobie ów brakujące puste strony. 😂 Ważna sprawa to zastosowanie poradnika w praktyce, no bo co z tego, że przeczytam jak nic mi w głowie nie zostanie. Zróbcie lepiej jak ja, zastosujcie to, co przemawia do was. Reszta? Zawsze można zabazgrać i coś nakleić. 😉.
Zdecydowanie jest to pozycja dla zapracowanych osób, które swoją osobę stawiają gdzieś na końcu. Sięgnijcie i odkryjecie, że "samolubne" dbanie o siebie wpłynie pozytywnie nie tylko na was samych, ale też na innych - w pozytywnym znaczeniu oczywiście. Działajcie i dbajcie o siebie!
Ocena z przydomowego ogródka: 🐏, 🐏, 🐖, 🐄, 🐇 i 🐍. 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy zobaczyłem "Tylko dla Ciebie" od razu wiedziałem, że zajrzę do tego poradnika, lecz za sprawą @zniszcztendziennik przyszło mi zmierzyć się szybciej niż przypuszczałem. Ot stanąłem przed zadaniem "czy książka ta nadaje się dla faceta?" i w skrócie mogę powiedzieć, że...