Zakochany Święty Mikołaj

Okładka książki Zakochany Święty Mikołaj autora Agnieszka Jeż, Tomasz Kieres, Katarzyna Misiołek, Anna H. Niemczynow, Agnieszka Olejnik, Karolina Wilczyńska, Magdalena Witkiewicz, 9788381952903
Okładka książki Zakochany Święty Mikołaj
Magdalena WitkiewiczKarolina Wilczyńska Wydawnictwo: Filia literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2020-10-28
2020-10-28
9788381952903

Kup Zakochany Święty Mikołaj w ulubionej księgarnii

Zakochany Święty Mikołaj

Oceny książki Zakochany Święty Mikołaj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakochany Święty Mikołaj

Ostatnia w tym sezonie. Świątecznym. Taki zbiór dobrych historii, dobrych myśli, zdarzeń. Niezbędny, gdy po kilku dobrych, ciepłych zimach, wróciła ta sroga, mroźna i kapryśna.
Wybrałam więc zbiór opowiadań ciepłych, pozytywnych, z bohaterem, do którego chyba każdy z nas ma sentyment.
Autorzy wyśmienici, historie czasem zabawne, czasem poważne i nieprzewidywalne, ale wszystkie łączy dobroć płynącą z tego wyjątkowego, magicznego czasu i nieodłącznego towarzysza dziecięcych marzeń od prezentów.

Niektóre opowiadania fajne inne nie.

Niektóre opowiadania fajne inne nie.

„Zakochany Święty Mikołaj” to zbiór siedmiu zimowo - świątecznych opowiadań, każde autorstwa innego pisarza. Łączy je postać Mikołaja, w którego wcielają się różne osoby. Każdy z nich ma inne powody, by ubrać czerwony strój, kierują nimi odmienne motywacje i są w różnym wieku, na innym etapie życia. Każda z historii jest inna, jedne wzruszają, inne bawią, a część skłania do refleksji.

Nie wszystkie opowiadania trafiły w mój gust, w niektórych jakby czegoś zabrakło. Najbardziej podobało mi się pierwsze opowiadanie „Czerwony samolot” Agnieszki Jeż. To piękna i wzruszająca opowieść o starszym panu, który w dzieciństwie, na skutek traumatycznego wydarzenia, stracił wiarę w Mikołaja. Spotykając pewnego chłopca, w którym dostrzega siebie sprzed lat, postanawia przywrócić małemu Stasiowi wiarę.

Jeśli lubicie takie krótkie formy, będzie to dla Was przyjemna lektura na zimowo świąteczny okres.

1021 użytkowników ma tytuł Zakochany Święty Mikołaj na półkach głównych

Okładka książki Winda do miłości Alek Rogoziński, Magdalena Witkiewicz
Winda do miłości Alek Rogoziński, Magdalena Witkiewicz
Magdalena Witkiewicz
Magdalena Witkiewicz
Polska pisarka, autorka kilkunastu powieści mniej i bardziej poważnych dla dzieci i dorosłych. „I „tylko dla dorosłych” również” – dodaje na swojej stronie internetowej, a jej „Szkoła żon” jest na to dowodem. Urodziła się w 1976 r. Jest absolwentką Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańskiego Studium Bankowości oraz Gdańskiej Fundacji Kształcenia Menadżerów. Miała własną firmę marketingową, przez pewien czas jednocześnie prowadziła ją i pisała powieści. Dziś jej życie zawodowe to książki i spotkania autorskie, a właściwie całe trasy promocyjne. Lubi spotykać się z czytelnikami i robi to bardzo często, a od wiosny 2016 r. uczestniczy także w spotkaniach autorskich online na swoim profilu na Facebooku. Mieszka w Gdańsku z mężem, dwójką dzieci i kotem Puszysławem. Matka Polka Pisarka, jak samą siebie określiła, zaczęła pisać pierwszą powieść podczas urlopu macierzyńskiego. Zachęcona pozytywnymi opiniami na forum internetowym, wysłała tekst do wydawnictwa Moniki Szwai i po dwóch godzinach otrzymała odpowiedź, że popularna pisarka z powodu ataków śmiechu odpowie konstruktywnie dopiero po zakończeniu lektury. Tak rozpoczęła się kariera „Milaczka”, a także samej autorki, którą pokochały tysiące czytelniczek. Jej książki ukazały się w Wietnamie, na Litwie oraz w Stanach Zjednoczonych. Książka Magdaleny Witkiewicz "Pierwsza na liście" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura obyczajowa i romans. W kolejnym roku taką nominację uzyskała powieść "Cześć, co słychać"

Jesteś wszystkim, czego pragnę Katarzyna Misiołek
Jesteś wszystkim, czego pragnę
Katarzyna Misiołek
Autor: Katarzyna Misiołek Tytuł: „Jesteś wszystkim, czego pragnę” Ta książka odrobinę mnie rozczarowała. Historia jest przewidywalna, miejscami zbyt cukierkowa i niestety niczym szczególnie nie zaskakuje. Carla ucieka w środku nocy od przemocowego męża. Bez planu, kierowana impulsem, wsiada do pociągu i trafia do Warszawy. Michał, chirurg po powrocie z misji humanitarnej, przygotowuje się na przyjście na świat swojego dziecka. Jednak prawda, której się dowiaduje, burzy cały jego świat — dziecko nie jest jego, a żona od dawna go zdradza. Oboje stoją w punkcie zwrotnym swojego życia. Spotykają się przypadkiem — dwoje zranionych ludzi, którzy boją się zaufać. Czy pozwolą sobie na nową miłość? Książka ma krótkie rozdziały i prosty język, co sprawia, że czyta się ją szybko i lekko. Niestety, dialogi miejscami wypadają zbyt słodko i nienaturalnie. W fabule pojawiają się trudniejsze tematy, takie jak przemoc domowa czy zdrada, jednak potraktowane są dość powierzchownie. Tłem wydarzeń jest pandemia — maseczki, dystans społeczny, zamknięte miejsca — ale pozostaje to jedynie elementem scenerii, który nie wnosi dodatkowych emocji ani napięcia. Podsumowując: „Jesteś wszystkim, czego pragnę” to niezobowiązująca, „bezpieczna” historia miłosna. Lekka, prosta, przewidywalna, bez wyraźnego akcentu, który wyróżniałby ją spośród innych romansów.
czytam_bo_lubie1207 - awatar czytam_bo_lubie1207

Cytaty z książki Zakochany Święty Mikołaj