LubimyCzytać7
Panna z mokrą głową

- literatura młodzieżowa
- 2018-01-01
- 1969-10-01
Tytułowa panna z mokrą głową nie przypomina słodkiej i delikatnej panienki z dworku. Ta szalona dziewczyna jeździ konno, ma nogi w sińcach tworzących misterne wzory, wspina się na drzewa i płata figle, jakich nie powstydziłby się największy urwis. Ale gdy na rodzinę spadają nieszczęścia: śmierć ojca i utrata dachu nad głową, właśnie Irenka potrafi znaleźć ludzi dobrej woli, którzy przyjdą jej i jej bliskim z pomocą. Powieść ta wręcz zaraża optymizmem, radością życia i zwyczajną dobrocią.
Kup Panna z mokrą głową w ulubionej księgarnii
Panna z mokrą głową
Książka o wyjątkowej dziewczynce, która swoim szalonym charakterem potrafi stopić każde serce z lodu. Irenka jest odważna, buntownicza i zawsze wpada w jakieś kłopoty. Nazywana ,,Panną z Mokrą Głową", wszyscy ją kochają, a jej przygody wywołują uśmiech na twarzy. Napisana z humorem i nie da się od niej oderwać. Polecam dużym i małym czytelnikom.
Oceny książki Panna z mokrą głową
3450 użytkowników ma tytuł Panna z mokrą głową na półkach głównych- Przeczytane 3 046
- Dzieciństwo 49
- Lektury 26
- Literatura polska 26
- Z dzieciństwa 25
- Dla dzieci 18

Inne materiały dotyczące książki Panna z mokrą głową

Mistrzowie polskiej ilustracji
Cytaty z książki Panna z mokrą głową
Stracony jest każdy dzień bez uśmiechu.
Stracony jest każdy dzień bez uśmiechu.
Bóg cieszy się radością człowieka.
Bóg cieszy się radością człowieka.
I ślepemu zdarzy się, że coś znajdzie, kiedy długo szuka.
I ślepemu zdarzy się, że coś znajdzie, kiedy długo szuka.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Panna z mokrą głową
Trąca tu i ówdzie myszką, a dawka słodyczy zwłaszcza w końcowych partiach może przyprawiać o mały zawrót głowy, ale nie o niestrawność jednak, bo cóż, mimo wszystko - wyborna to książka! Ach ci bohaterowie, niby jak z karykatury, ale przecież najprawdziwsi, a język niby tylko przesadny, bo przecież wcale nie; taki jest plastyczny, tak bogaty, barwny i giętki, że kapelusze z głów! Śmiałam się w głos nad tą książką i wzruszałam najszczerzej; czegóż więcej?! (I nie wiem tylko skąd to nagromadzenie wykrzykników, bo po lekturze Makuszyńskiego kropki zbyt są miałkie? Albo mi się udzieliła maniera doktora dziwaka. Coś jest w tej prozie takiego, że zaraża na najprzeróżniejsze sposoby).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna ksiazka z innej epoki. Dalbym 6,5 ale nie ma wiec zaokraglilem.
Fajna ksiazka z innej epoki. Dalbym 6,5 ale nie ma wiec zaokraglilem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostać panny z mokrą głową rzeczywiście szalona, a przygód (tarapatów, perypetii, wpadek) co nie miara. Wniosek: Oj, można nieźle popsocić, mając pozytywne intencje, a jednak ... wszystko (jak to w przyzwoitej młodzieżowej literaturze bywa) kończy się dobrze. Język K. Makuszyńskiego już bardzo trudny w odbiorze. Dla zaprawionych czytelników ze względu na specyficzne poczucie humoru (wspaniały dobór słów) - zabawne i satysfakcjonujące;) ... postać głównej bohaterki godna naszej pamięci!
Postać panny z mokrą głową rzeczywiście szalona, a przygód (tarapatów, perypetii, wpadek) co nie miara. Wniosek: Oj, można nieźle popsocić, mając pozytywne intencje, a jednak ... wszystko (jak to w przyzwoitej młodzieżowej literaturze bywa) kończy się dobrze. Język K. Makuszyńskiego już bardzo trudny w odbiorze. Dla zaprawionych czytelników ze względu na specyficzne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Panna z mokrą głową” Kornela Makuszyńskiego to ciepła i pogodna opowieść o rezolutnej Irenie, która dzięki swojemu temperamentowi i szczerości często pakuje się w kłopoty. Autor z humorem ukazuje życie codzienne i relacje rodzinne, a lekka narracja sprawia, że książkę czyta się przyjemnie. Choć historia ma swój urok i niesie pozytywne przesłanie, momentami brakuje w niej większych emocji i mocniejszych zwrotów akcji. To klasyka młodzieżowa, którą warto znać, choć nie każdemu musi szczególnie zapadać w pamięć.
„Panna z mokrą głową” Kornela Makuszyńskiego to ciepła i pogodna opowieść o rezolutnej Irenie, która dzięki swojemu temperamentowi i szczerości często pakuje się w kłopoty. Autor z humorem ukazuje życie codzienne i relacje rodzinne, a lekka narracja sprawia, że książkę czyta się przyjemnie. Choć historia ma swój urok i niesie pozytywne przesłanie, momentami brakuje w niej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z ulubionych książek mojego dzieciństwa, jedna z tych, które sprawiły, że polubiłam czytanie....
Pękałam przy niej ze śmiechu i wiele razy do niej wracałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPękałam przy niej ze śmiechu i wiele razy do niej wracałam.
61/2025 (A)
61/2025 (A)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Panna z mokrą głową" to piękna powieść, wypełniona po brzegi wartościami które mogą pozytywnie wpłynąć na życie czytelnika. Pomimo tego, że pierwotnie w swoim zamyśle książka była skierowana do młodzieży to nawet osoby dorosłe mogą znaleźć w niej coś dla siebie. Humor, wartości i piękny język składają się na moją ocenę powieści. Pozostaje jednak niedosyt, jak dalej potoczy się życie bohaterów powieści.
"Panna z mokrą głową" to piękna powieść, wypełniona po brzegi wartościami które mogą pozytywnie wpłynąć na życie czytelnika. Pomimo tego, że pierwotnie w swoim zamyśle książka była skierowana do młodzieży to nawet osoby dorosłe mogą znaleźć w niej coś dla siebie. Humor, wartości i piękny język składają się na moją ocenę powieści. Pozostaje jednak niedosyt, jak dalej potoczy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Panna z mokrą głową" to jedna z wielu powieści Kornela Makuszyńskiego, który największe uznanie i miejsce w historii literatury zdobył dzięki swym książkom skierowanym do dzieci i młodzieży.
Osobiście mam wielki sentyment do autora i jego powieści.
Irenka, bo tak ma na imię nasza "mokrogłowa" bohaterka jest istotą niezwykłą. Ludzie nazwali ją diabełkiem, bo cały czas wymyśla nowe psoty. Była wolna, brykała i szalała, łaziła po drzewach i dachach, ale miała dobre serce, więc łobuzerstwo uchodziło jej często na sucho. Książka jest pełna jej beztroskich figli i przygód, które skończyły się wraz ze śmiercią ojca. Dziewczynka musiała zająć się gospodarstwem i chorą na serce matką.
Na szczególną uwagę zasługuje piękny język powieści. Opisy konstruowane przez pisarza są niezwykle plastyczne i bardzo przemawiają do wyobraźni. Czyta się sama, bo aż tchnie optymizmem. To świetna, ponadczasowa opowieść o tym, że świat należy do niegrzecznych dziewczynek, które wiedzą czego chcą i potrafią postawić na swoim.
"Panna z mokrą głową" jest bardzo pozytywną książką, manifestującą radość, wolność i dobre intencje. Ja przeczytałam ją z przyjemnością. Tych, którzy nie wiedzą do czego zdolna jest rezolutna Irenka zapewniam, że jej zadziwiającym przygodom zawdzięczać będą niejeden uśmiech i niejeden moment wzruszenia. Taką książkę naprawdę warto przeczytać i warto do niej wracać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsobiście mam wielki sentyment do autora i jego powieści.
Bałam się, że po latach książka nie wzbudzi takich samych emocji, a jednak! Wzruszyłam się przeokrutnie. Właściwie przetoczyła się przeze mnie fala różnych uczuć. Niesamowita książka do której z pewnością jeszcze nie raz powrócę.