Emma cz. 1

- 2016-01-01
- Ekranizacje:
- Emma (1996)
- Inne
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Emma cz. 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Emma cz. 1
NIESPODZIEWANY CIĄG ZDARZEŃ Czytając wcześniej dwie powieści Austen byłam zachwycona. Nie mogłam pozwolić zakryć "Emmę" kurzem, nie dając jej nawet szansy. Nie powiem, abym nie miała obaw, bo Emma wydaje się kaprysem zawartym samej w sobie. Bogata, młoda i kapryśna Emma Woodhouse każdą wolną chwilę poświęca swojemu ulubionemu zajęciu – swataniu znajomych. Niebawem spore poruszenie budzi przyjazd młodego i szanowanego Franka Churchilla. Wśród prawionych aluzji i komplementów, nie trudno o pomyłkę katastrofalną w skutkach. Przyznam, że z początku wymęczyłam się przy powieści Jane Austen. Emma była tak kapryśna, zarozumiała i małostkowa, że nie sposób było z nią wytrzymać bez przerwy. Wkrótce jednak poddałam się grze intryg i omyłek, które wkrótce miały nastąpić. Nie powiem, abym się nie uśmiała. W końcu nawet „idealna panna Woodhouse” sama przekonała się o swoich wadach. Pomimo, iż „Emma” nie dorównuje jej dwóm przeczytanym przeze mnie powieściom, to jako całość mogę ze szczerego serca polecić.
Oceny książki Emma cz. 1
- Literatura angielska 69

Czytelnicy Emma cz. 1 przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Emma cz. 1

Black Friday. Książki na prezent dla każdego

Fan fiction: droga do sławy

Po stronie kobiet. Europejska Noc Literatury 2021

Europejska Noc Literatury 2021

Oscary 2021: nominacje dla ekranizacji książkowych

Każdy może być właścicielem kopii rękopisu „Lady Susan“ Jane Austen
Cytaty z książki Emma cz. 1
Skrytość to postawa bezpieczna, ale nie pociągająca. Nie sposób pokochać osoby skrytej.
Ze wszystkich okropnych rzeczy w życiu najokropniejsze jest pożegnanie.
Ze wszystkich okropnych rzeczy w życiu najokropniejsze jest pożegnanie.
To takie szczęście, kiedy dobrzy ludzie na siebie trafiają, a zawsze na siebie trafią.

Opinie i dyskusje o książce Emma cz. 1
Na angielskiej prowincji w majątku państwa Woodhouse rządy niepodzielnie sprawuje Emma. Po ślubie starszej siostry przejęła tytuł pani domu i opiekę nad nieco hipochondrycznym ojcem. Jako piękna, inteligentna i majętna młoda dama, Emma nie ma wielu obowiązków, chętnie więc kojarzy zaprzyjaźnione pary. Sama nie zamierza wyjść za mąż, nadarza się jednak sposobność, by znaleźć męża swojej nowej przyjaciółce i protegowanej, Harriet Smith.
Emma bez reszty oddaje roli swatki. Problem w tym, że sprawy sercowe rzadko są tak oczywiście, jak mogłoby się zdawać...
W myśl kontynuowania mojej przygody z klasykami literatury, głównie tych spód pióra Jane Austen, oraz zmotywowana chęcią obejrzenia ekranizacji z Anyą Taylor-Joy, wzięłam się wreszcie za "Emmę". To romantyczna komedia pomyłek w eleganckim, klasycznym wydaniu. Bo jak tu nie mówić o elegancji i klasie, gdy w grę wchodzi Austen?
Choć Emma jako protagonistka początkowo nie zaskarbiła sobie mojej szczególnej sympatii, to podoba mi się sposób, w jaki autorka ją sportretowała – sarkastyczny, nieco protekcjonalny. Widać w tym celowość przedstawienia jej jako bohaterki nieidealnej, z licznymi wadami. Doceniam finalną przemianę, jaką przeszła w skutek przebytych doświadczeń, z próżnej i rozpieszczonej w pokorną i szerzej patrzącą na świat i taką właśnie ją lubię. W opozycji do Emmy mamy pana Knightleya, jej wieloletniego przyjaciela, który jak nikt inny potrafi ją utemperować. Jako jedyny poddaje jej decyzje krytyce i to głównie on przyczynia się do wspomnianej przeze mnie ciut wcześniej przemiany.
To kolejny raz, gdy recenzując książkę Jane Austen, zachwycam się jej błyskotliwością i spostrzegawczością. To, w jaki sposób poddała analizie społeczeństwo z czasów regencji, w jaki krytykowała pewne przywary i wskazywała konkretne problemy, można śmiało odnieść do naszych czasów. Mentalność postaci w jej utworach, choć tak wiekowych, niewiele różni się od tej współczesnej.
Skoro już odwołuję się do innych utworów Austen, to inaczej niż w tych już przeze mnie przeczytanych, to jest w "Dumie i uprzedzeniu" oraz "Rozważnej i romantycznej", w "Emmie" da się odczuć specyficzną atmosferę angielskich przyjęć – plotki i skandale, drobne arystokratyczne intrygi. Intryg, nie tylko tych wynikających z prób swatania przez Emmę, jest tutaj istotnie dość sporo, a to dodatkowo angażowało mnie jako czytelniczkę. Drodzy fani Bridgertonów, mam nadzieję, że przykułam tym Waszą uwagę.
"Emma" to świetna i ponadczasowa pozycja dla osób lubiących się w komediach romantycznych, którą z całego serca polecam również tym poszukującym czegoś lżejszego ze zbiorów kobiecej literatury klasycznej.
PS Audiobook w wykonaniu Anny Dereszowskiej, *chef's kiss*
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna realizacja przedstawienia charakteru panny, która ewidentnie wybija się ponad normy, dodatkowo próbuje wkręcić swoją znajoma w wyższe sfery. Delikatna ale też zabawna intryga, która zaskakująco (chyba tylko dla głównej bohaterki) kończy się niespodziewanie ale szczęśliwie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna jest Austen z tą bezlitosną satyrą, ironiczną narracją i dialogami, które służą jako główne narzędzie charakterystyki hipochondryka - pana Woodhouse'a albo potwornej pretensjonalnej pani Elton. Przewrotna jest też konstrukcja całej powieści, w której trzymamy się punktu widzenia Emmy, by na koniec się przekonać, że myliła się wszędzie, gdzie tylko było to możliwe, i za przedstawioną nam fabułą kryły się zupełnie inne, niż się jej wydawało, historie Harriet Smith, Franka Churchilla czy Jane Fairfax. W pewnym sensie jest to powieść z punktu widzenia postaci drugoplanowej, może nawet antagonistki.
Świetna jest Austen z tą bezlitosną satyrą, ironiczną narracją i dialogami, które służą jako główne narzędzie charakterystyki hipochondryka - pana Woodhouse'a albo potwornej pretensjonalnej pani Elton. Przewrotna jest też konstrukcja całej powieści, w której trzymamy się punktu widzenia Emmy, by na koniec się przekonać, że myliła się wszędzie, gdzie tylko było to możliwe, i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie świat Jane Austen to w dzisiejszej nowomowie mój „safe place”.
Zdecydowanie świat Jane Austen to w dzisiejszej nowomowie mój „safe place”.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż zdecydowanie nie jest to moja ulubiona powieść Jane Austen, muszę przyznać, że przemiana głównej bohaterki jest imponująca, a przewijające się na jej kartach postaci stanowią nad wyraz zróżnicowaną gromadkę.
Tytułowa „Emma”, w przeciwieństwie do większości bohaterek pisarki, nie musi martwić się o utrzymanie. Majętny ojciec oraz dobrze usytuowana siostra otwierają przed nią perspektywę dostatniego staropanieństwa. Niestety, w związku z tym sama Emma, skupiając się zbytnio na konwenansach i pozycji społecznej, staje się arogancka. Uważana w towarzystwie za niesamowicie obeznaną z etykietą, z czasem wyrabia w sobie przekonanie o własnej nieomylności. W związku z tym swoimi słowami i czynami rani otaczających ją ludzi i doprowadza do punktu, w którym uświadamia sobie, że jej machinacje mogły zaprzepaścić życie osób będących w zgoła innej sytuacji majątkowej.
Tym, co wybija się na prowadzenie w „Emmie”, jest niesamowita żywotność, z jaką pisarka potrafi nadać ton wypowiedzi różnym postaciom. Długie monologi panny Bates, która zdaje się nie musieć przestawać mówić, aby zaczerpnąć powietrza, lakoniczne i konkretne odpowiedzi Jane Fairfax czy momentami uszczypliwe, ale stonowane wypowiedzi pana Knightleya stanowią główny tego dowód.
Polecam „Emmę” fanom Austen i osobom lubującym się w powieściach romantycznych tej epoki, chociaż przyznam, że dla mnie numerem jeden pozostaje „Duma i uprzedzenie”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowa „Emma”, w przeciwieństwie do większości bohaterek pisarki, nie musi martwić się o utrzymanie. Majętny ojciec oraz dobrze usytuowana siostra otwierają...
Moja druga ulubiona powieść Jane Austen (plasuje się tuż za Dumą i Uprzedzeniem)
Polecam ♡♡
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam ♡♡
Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUtwierdziłam się w przekonaniu, że twórczość Austen nie jest dla mnie.
Utwierdziłam się w przekonaniu, że twórczość Austen nie jest dla mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęczyłem się z nią trochę. Głównej bohaterki i jej ojca nie polubiłem od początku, a zdania o nich nie miałem lepszego nawet po skończeniu powieści. Emma tytułowa postać to osoba narcystyczna, manipulująca, zarozumiała, przeświadczona o własnej nieomylności, która sprawiła, że śledzenie jej losów było dla mnie mało przyjemne. Tak szczerze to nie polecam i nigdy do niej nie wrócę.
Męczyłem się z nią trochę. Głównej bohaterki i jej ojca nie polubiłem od początku, a zdania o nich nie miałem lepszego nawet po skończeniu powieści. Emma tytułowa postać to osoba narcystyczna, manipulująca, zarozumiała, przeświadczona o własnej nieomylności, która sprawiła, że śledzenie jej losów było dla mnie mało przyjemne. Tak szczerze to nie polecam i nigdy do niej nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPan Woodhouse był niezwykle irytujący, ale tak poza tym to jak zwykle wspaniała historia Jane Austen