Wyjdź za mnie, kochanie

Okładka książki Wyjdź za mnie, kochanie autora Krystyna Mirek, 9788381774802
Okładka książki Wyjdź za mnie, kochanie
Krystyna Mirek Wydawnictwo: Edipresse Książki literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2020-09-16
2020-09-16

Kup Wyjdź za mnie, kochanie w ulubionej księgarnii

Wyjdź za mnie, kochanie

Oceny książki Wyjdź za mnie, kochanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyjdź za mnie, kochanie

Miła być komedia, średnio śmieszna

Miła być komedia, średnio śmieszna

Miła przyjemna książka. Zaczyna się od planów wielkiego skoku, a kończy na wielkiej miłości. Prawdziwa komedia romantyczna. Tylko szkoda, że więcej w niej było o starszych bohaterach niż o Janku i Marice.

Historia z serii uciekającej pany młodej. Marika wbrew woli babci Apolonii. Porzuca idealnego narzeczonego, którego sama wybrała i zakochuje się w pewnym nieznajomym. Janek okazuje się tym jedynym. Są porywy, nieoczekiwane zwroty akcji.
Lekka historia romantyczna. Idealna na letnie poranki.

Pierwsza książka autorki, którą przeczytałem. Jak najbardziej na plus.

Lekka historia romantyczna. Idealna na letnie poranki.

Pierwsza książka autorki, którą przeczytałem. Jak najbardziej na plus.

744 użytkowników ma tytuł Wyjdź za mnie, kochanie na półkach głównych
153 użytkowników ma tytuł Wyjdź za mnie, kochanie na półkach dodatkowych

Krystyna Mirek
Pisarka, autorka książek obyczajowych, mama czwórki dzieci (trzech dorastających córek i jednego małego synka). Na swoim koncie ma ponad dwadzieścia powieści. Jest absolwentką polonistyki UJ w Krakowie. Przez wiele lat pracowała w szkole, obecnie pisarstwo stało się dominującym zajęciem w jej życiu zawodowym. Pisze książki obyczajowe mocno osadzone w realiach życia. Fabuła nie stroni od problemów, ale niesie pozytywne przesłanie. Autorka zachęca kobiety, by się nie poddawały wobec trudności losu, ale walczyły o miłość, rodzinę, marzenia.

Postscriptum Anna Karpińska
Postscriptum
Anna Karpińska
Jest to druga część cyklu „Pamiętaj o mnie” Anny Karpińskiej. Świat Małgorzaty rozpada się, gdy postanawia zacząć wszystko od nowa i odejść od swego męża Rafała. Dzieci są dorosłe, jednak najmłodsza Zosia odsuwa się od niej i woli pozostać z ojcem, natomiast najstarsza córka Zuza gdy dowiaduje się człowiek, którego przez tyle lat uważała za ojca w rzeczywistości nim nie jest nie może wybaczyć matce, że przez tyle lat była oszukiwana. Po rozstaniu z Rafałem Małgorzata zamieszkuje w mieszkaniu babci i na nowo próbuje posklejać swoje życie i przetrwać sprawę rozwodową. Nie układa się również jej siostrze Michalinie, która jest w bliźniaczej ciąży z synem swojego męża. Jak wszystko dalej się potoczy? Czy Małgorzata spotka się w końcu ze swoim korespondencyjnym znajomym Jonaszem Gradem? Książkę przeczytałam z przyjemnością. Małgorzata, która przez lata była służącą swego męża w końcu postanawia zawalczyć o swoją przyszłość. Nie jest jej bynajmniej łatwo, gdyż ma przeciwko sobie rodziców, którzy stoją murem za Rafałem. Boli ją również odrzucenie przez dzieci, a zwłaszcza przez najmłodszą latorośl – nastoletnią Zosię, która wybrała ojca z czysto samolubnych pobudek (najzwyczajniej mógł jej oferować więcej niż mama, a przy tym dawał jej więcej swobody). Książka jest skierowana do kobiet i czyta się ją dość szybko. Tematy poruszone w książce na pewno nie są łatwe, lecz przez to zmuszają czytelnika do zatrzymania się na moment oraz zastanowienia się. Każdy z nas chce być szczęśliwy więc bardzo kibicowałam głównej bohaterce. Książkę oceniam na 7 pkt.
Kama - awatar Kama
oceniła na73 lata temu
Inni mają lepiej Krystyna Mirek
Inni mają lepiej
Krystyna Mirek
Życie nie zawsze układa się tak, jak byśmy chcieli. Bywa skomplikowane, zwłaszcza gdy wyobraźnia zaczyna pracować na naszą niekorzyść. Historia Zuzy, Natalii i Jagody to opowieść o tym, jak bardzo możemy się mylić w ocenie życia innych ludzi i swoich problemów. A także o miłości, ukrytych pragnieniach, drugich szansach i kobiecej przyjaźni, która daje siłę, by uwierzyć, że szczęście może być wyborem, nie przypadkiem. "Inni mają lepiej" to idealna lektura dla tych, którym wydaje się, że życie sąsiadów, znajomych, wszystkich bliskich i dalekich „innych” jest bardziej kolorowe i dla tych, którzy potrzebują zachęty, by ruszyć z miejsca. Warto przyjrzeć się historiom bohaterek, by na co dzień nie ulegać iluzjom, a walczyć o to, co jest dla nas naprawdę ważne. Zuza samotnie wychowuje córkę. Pomaga jej schorowany ojciec i przyjaciólki, które poznała w przedszkolu i tak zostało. Po latach pojawia sie niespodziewanie Tomasz i oświadcz, że chce poznac córkę... Natalia z Jakubem tworza wspaniała kochajaca rodzine, niestety cały czas przewija sie była zona Jakuba i Wiktor... Jagoda tez ma wspaniała rodzine, i nawet przejsciowe kłopoty z hejterem udało sie pokonac. No i pani Małecka, nauczycielka, która tez zmienia swoje życie... I tak cała paczka, lubianych i nielubianych jada w góry do pensjonatu. I tu wyjasniaja sie wszelkie niedomówienia i nieporozumienia a kobiety łaczy jeszcze wieksza przyjazn. Czyta sie szybko i mio, bardzo polecam.
Bea - awatar Bea
oceniła na105 miesięcy temu
Gdzie jest happy end? Krystyna Mirek
Gdzie jest happy end?
Krystyna Mirek
Krystyna Mirek, znana z tworzenia ciepłych sag obyczajowych, tym razem serwuje nam historię, która w założeniu ma być refleksją nad życiowymi zakrętami i poszukiwaniem szczęścia wbrew przeciwnościom. Główną bohaterką jest kobieta (często powielająca typ postaci znany z poprzednich książek autorki),która znajduje się w punkcie zwrotnym. Jej dotychczasowe życie – stabilne, ułożone, wręcz przewidywalne – nagle zaczyna trzeszczeć w szwach. Fabuła koncentruje się na serii niefortunnych zdarzeń, które zmuszają protagonistkę do przewartościowania swoich priorytetów. Mamy tu klasyczny splot wątków: kryzys w relacjach, zawodowe wypalenie oraz tajemnicę z przeszłości, która nagle wypływa na powierzchnię. Bohaterka wyrusza w podróż (zarówno dosłowną, jak i wewnętrzną),by odnaleźć odpowiedź na tytułowe pytanie. Po drodze spotyka galerię postaci pomocniczych, które pełnią funkcję drogowskazów, oferując „ludowe mądrości” i gotowe recepty na szczęście. Wszystko to prowadzi do nieuniknionego finału, w którym odpowiedzi okazują się prostsze, niż można by przypuszczać. Książka „Gdzie jest happy end?” to pozycja, którą można określić mianem „poprawnej”, ale w świecie literatury obyczajowej poprawność to czasem za mało, by przykuć uwagę na dłużej. Mirek porusza się po bezpiecznych, wielokrotnie wydeptanych ścieżkach, co sprawia, że lektura staje się nużąca już w połowie drodze. Największym problemem powieści jest jej wtórność. Autorka stosuje chwyty, które stały się już jej znakiem rozpoznawczym, ale tutaj wydają się one wyeksploatowane do granic możliwości. Bohaterowie są jednowymiarowi – albo skrajnie dobrzy i zagubieni, albo jednoznacznie negatywni. Brakuje tu psychologicznej głębi, która pozwoliłaby czytelnikowi naprawdę współodczuwać z protagonistką. Zamiast realnych emocji otrzymujemy papierowe dylematy, które rozwiązują się w sposób niemal magiczny. Styl autorki bywa momentami zbyt pouczający. Mirek ma tendencję do wkładania w usta swoich bohaterów sentencji rodem z internetowych memów motywacyjnych. Zamiast pokazywać przemianę bohaterki poprzez czyny, autorka „opowiada” nam o niej, serwując gotowe konkluzje. Sprawia to, że „Gdzie jest happy end?” przypomina bardziej poradnik przebrany w kostium powieści niż rasową literaturę obyczajową. Narracja jest płynna, ale pozbawiona iskry – to literackie rzemiosło w wersji bardzo zachowawczej. Jeśli jesteś wieloletnim fanem Krystyny Mirek i szukasz czegoś, co nie wymaga od Ciebie żadnego wysiłku intelektualnego ani emocjonalnego, ta książka spełni swoją rolę jako niezobowiązujący czasoumilacz do pociągu. Jeśli jednak oczekujesz od literatury obyczajowej czegoś więcej niż cukierkowej wizji rozwiązywania problemów i szukasz świeżości w ujęciu relacji międzyludzkich – możesz poczuć się rozczarowany. Happy end oczywiście się znajduje, ale satysfakcja z jego odkrycia jest znikoma.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na62 miesiące temu
Marzenia, które się spełniają Agnieszka Krawczyk
Marzenia, które się spełniają
Agnieszka Krawczyk
„Marzenia, które się spełniają” Agnieszki Krawczyk to trzeci i ostatni tom cyklu „Ulica Wierzbowa”, który zamyka losy mieszkańców urokliwego Uroczyna. Autorka ponownie przenosi czytelników do świata pełnego ciepła, sąsiedzkiej solidarności i codziennych wyzwań, ukazując, jak ważne są relacje międzyludzkie i wzajemne wsparcie. W tej części powracają znani z poprzednich tomów bohaterowie, tacy jak Hanna Jawińska, która walczy o swoje dzieci i zastanawia się, czy może jeszcze liczyć na miłość. Stary ogrodnik, Zygmunt Wyrwa, z trudem dochodzi do siebie po wielkiej tragedii, którą przeżył. Inga Oławska nieustannie spiera się z bratem, nie pochwalając jego wyborów. Każdy z bohaterów szuka swego miejsca w świecie i szczęścia, którego pragnie. Po burzach przychodzą jednak przejaśnienia, a słoneczna pogoda daje nadzieję na osiągnięcie bezpiecznego portu. Agnieszka Krawczyk posługuje się lekkim i malowniczym językiem, który sprawia, że czytanie jej książek to czysta przyjemność. Autorka porusza tematy bliskie każdemu z nas, takie jak samotność, potrzeba akceptacji, miłość i przyjaźń. W "Marzeniach, które się spełniają" szczególnie uwypuklona jest rola społeczności i wzajemnego wsparcia, co w dzisiejszych czasach nabiera szczególnego znaczenia. Książka ukazuje, że nawet w obliczu trudności, dzięki solidarności i empatii, można przezwyciężyć wiele przeszkód. „Marzenia, które się spełniają” to ciepła, pełna nadziei opowieść o codziennym życiu, relacjach międzyludzkich i sile wspólnoty. To idealna lektura na letnie dni, która pozwala oderwać się od codziennych trosk i zanurzyć w świecie, gdzie dobroć i wzajemne wsparcie mają realne znaczenie. Dla miłośników literatury obyczajowej i fanów Agnieszki Krawczyk, ta książka będzie satysfakcjonującym zakończeniem serii „Ulica Wierzbowa”.
Camilla - awatar Camilla
oceniła na108 miesięcy temu
Bo nadal cię kocham Magdalena Kordel
Bo nadal cię kocham
Magdalena Kordel
Przyznaję się bez bicia, że do tej pory sięgnęłam tylko po dwie lub trzy książki autorstwa Magdaleny Kordel. Jakoś tak po prostu wyszło. „Bo nadal cię kocham” przez kilka lat czekała na mojej półce, aż w końcu nadszedł jej czas. Wiedziałam już, że autorka potrafi pisać o emocjach w sposób prosty, ale autentyczny, z wyczuciem, odrobiną humoru, bez zbędnego dramatyzmu i z życiową mądrością. I tym razem również mnie nie zawiodła. To pierwszy tom z serii Malownicze, po który sięgnęłam, a jednocześnie ostatni wydany, mimo to bez problemu odnalazłam się w tej historii. Książka jest ciepłą, refleksyjną opowieścią, momentami zabawną, a chwilami wzruszającą. Fabuła koncentruje się na Leontynie, która przez lata nie pozwala sobie na rozpamiętywanie przeszłości. Nie chce otwierać drzwi do wspomnień i emocji, które mogłyby wywrócić jej uporządkowany świat. Tłumi tęsknotę, skupia się na codzienności i pozornym spokoju. Jednak los nie daje za wygraną. Bo nawet jeśli czas płynie nieubłaganie, nawet jeśli codzienność wypełnia się obowiązkami, rodziną i pozornym spokojem, pierwsza, prawdziwa miłość potrafi przetrwać w sercu przez całe życie. Właśnie o tym jest ta historia. O uczuciu, które rodzi się w młodości, zostaje brutalnie przerwane przez wojenną zawieruchę, ale nigdy nie gaśnie, bo prawdziwie kocha się tylko raz. O tym, że przeszłość potrafi wrócić w najmniej oczekiwanym momencie i zmusić nas do konfrontacji z tym, od czego uciekaliśmy. A kiedy już wróci, trzeba się z nią zmierzyć. Z własnymi wyborami, z żalem, tęsknotą, z pytaniami "co by było, gdyby…". Lektura tej książki skłania do refleksji nad tym, że często gonimy za rzeczami, które nie mają większego znaczenia, podczas gdy to, co najcenniejsze, mamy tuż obok siebie, tylko nie zawsze potrafimy to dostrzec. To również piękna opowieść o prawdziwej przyjaźni, takiej, która nie rdzewieje z upływem lat i nie rozpada się przez brak kontaktu. Urzekła mnie relacja Leontyny i Ewy pokazująca, że prawdziwa więź nie rdzewieje z upływem lat. Można wrócić do niej tak, jakby czas wcale nie minął. Obie seniorki udowadniają, że u schyłku życia wciąż można śmiać się do łez, podejmować spontaniczne decyzje, robić to, co „nie wypada”, i przede wszystkim nadal kochać. Chciałabym mieć taką przyjaciółkę, jak Ewa obok siebie na starość. Szczerą do bólu, stawiającą do pionu, dodającą odwagi do czerpania z życia. Po przeczytaniu książki, szczególnego znaczenia nabiera dedykacja od Pani Magdy: „By nigdy nie zabrakło ramion szeroko otwartych, gotowych do przytulenia, i serc kochających”, która doskonale oddaje sens całej historii, mówiącej nie tylko o miłości, ale także o bliskości, o potrzebie bycia ważnym dla kogoś i o odwadze, by spojrzeć wstecz. „Bo nadal Cię kocham” świetnie wpisała się w okołowalentynkowy nastrój, choć wydarzenia rozgrywają się w atmosferze świąt Bożego Narodzenia.
Patrycja - awatar Patrycja
oceniła na71 miesiąc temu
Spotkajmy się po wojnie Agnieszka Jeż
Spotkajmy się po wojnie
Agnieszka Jeż
A co jeśli twoja rodzina nie jest taka, jak ci wmawiano? A co jeśli każdy, dosłownie każdy jej członek ma swoją tragiczną tajemnicę? A co jeśli wszystkie sekrety wychodzą na jaw w tym samym niemal momencie? Druga część trylogii Agnieszki Jeż przenosi czytelnika ze wspomnień wojennych i powojennych w czasy współczesne. Autorka, znana z wrażliwości w portretowaniu ludzkich emocji, ukazuje dalsze losy dwóch rodzin, których przeszłość wciąż rzuca długi cień na teraźniejszość. „Spotkajmy się po wojnie” to opowieść o odkrywaniu rodzinnych tajemnic, o kłamstwach, które przez dziesięciolecia niszczyły relacje, i o próbie zrozumienia, kim naprawdę jesteśmy, gdy pękają mity o idealnej rodzinie. Każdy z bohaterów nosi w sobie ranę, każdy skrywa sekret, a moment, w którym wszystkie prawdy wychodzą na jaw, staje się punktem zwrotnym dla całej opowieści. Jedyny zgrzyt, jaki można zauważyć, dotyczy chronologii. Dziadkowie głównych bohaterów mieli po dwadzieścia kilka lat podczas II wojny światowej, co oznacza, że współcześnie musieliby mieć około stu lat. Tymczasem akcja książki wyraźnie rozgrywa się w świecie smartfonów i internetu. Ta nieścisłość może budzić pewien dysonans i utrudniać w pełni wiarygodny odbiór historii. Mimo tego drobnego potknięcia „Spotkajmy się po wojnie” pozostaje poruszającą, mądrą powieścią o międzypokoleniowych traumach, o potrzebie prawdy i o sile, jaką daje zrozumienie własnych korzeni. To książka, która skłania do refleksji nad tym, jak bardzo przeszłość wpływa na nasze dzisiejsze wybory – i czy można naprawdę żyć dalej, nie mierząc się z tym, co było.
Pati Sojka - awatar Pati Sojka
oceniła na75 miesięcy temu
Zawsze w porę Agnieszka Krawczyk
Zawsze w porę
Agnieszka Krawczyk
„Zawsze w porę” autorstwa Agnieszki Krawczyk to drugi tom serii „Ulica Wierzbowa”, który kontynuuje losy mieszkańców tej urokliwej uliczki. Autorka ponownie zabiera czytelników w świat pełen ciepła, przyjaźni i sąsiedzkiej solidarności. W tej części poznajemy dalsze losy znanych już postaci, takich jak Hania, Flora, Nela, Błażej czy Weronika, a także nowych mieszkańców, którzy wnoszą świeżość do społeczności Wierzbowej. Na przykład, wnuczka pana Zygmunta, Melissa, oraz Borys Zięba, syn państwa Ziębów, stają się integralną częścią lokalnej społeczności. Mieszkańcy wspólnie angażują się w inicjatywy, takie jak reaktywacja kina Bajka, co prowadzi do odkrycia lokalnych tajemnic i zacieśnienia więzi sąsiedzkich. Agnieszka Krawczyk znana jest z lekkiego i malowniczego stylu pisania, który sprawia, że czytelnik czuje się jak na kawie u dobrej koleżanki. Autorka porusza tematy bliskie każdemu z nas: samotność, potrzebę przynależności, siłę wspólnoty oraz znaczenie drobnych gestów życzliwości. Każdy z bohaterów ma swoją unikalną historię, co sprawia, że czytelnik łatwo może się z nimi utożsamić. „Zawsze w porę” to kontynuacja, która nie zawodzi. Pełna ciepła, humoru i życiowych mądrości, stanowi idealną lekturę dla tych, którzy cenią sobie opowieści o ludzkich relacjach i sile wspólnoty. Dzięki barwnym postaciom i realistycznym wątkom, książka ta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom literatury obyczajowej.
Camilla - awatar Camilla
oceniła na97 miesięcy temu

Cytaty z książki Wyjdź za mnie, kochanie

Krystyna Mirek Wyjdź za mnie, kochanie Zobacz więcej
Krystyna Mirek Wyjdź za mnie, kochanie Zobacz więcej