ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- historia
- Seria Historyczna [Krytyka Polityczna]
- 2020-09-11
- 2020-09-11
W powszechnej świadomości współczesnych Polaków komunizm został utożsamiony wyłącznie ze zbrodniami. Zanikła podstawowa wiedza o ideologii, jaką niósł, a w przestrzeni publicznej stał się synonimem wszelkiego zła, z którym dowolnie można utożsamiać zjawiska uznane za negatywne, np. świeckość albo gender. Szeroko rozpowszechniana w ostatnich latach ideologia nacjonalistyczno-klerykalna, a zarazem narodowo-ludowa, zastępuje wykład historii serią schematów i obrazków sławiących bohaterstwo patriotycznych Polaków. Eliminuje się przy tym opis podziałów społecznych, sporów ideowych, realiów, w których toczył się proces historyczny. Już nawet nie czytanka dla maluczkich, ale prostackie klisze i fałszywe mity mają zastąpić historię Polski. […]
Kup Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920
185 użytkowników ma tytuł Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920 na półkach głównych- Chcę przeczytać 147
- Historia 10
- 02. Epub? 1
- Do Zdobycia 1
- Studia kulturoznawcze 1
- Nie mam i chcę przeczytać [Historia] 1
Tagi i tematy do książki Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920
Czytelnicy Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920 przeczytali również
Cytaty z książki Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920
Bolszewicki system prawny kształtował się między listopadem 1917 roku a lipcem 1918 roku, czyli do czasu przyjęcia konstytucji Rosji sowieckiej. Mimo użycia tych pojęć nie można mówić ani o systemie prawa, ani o konstytucji w powszechnie uznawanym znaczeniu. Po przejęciu władzy bolszewicy zlikwidowali wszelkie reguły systemu prawnego: połączyli władzę wykonawczą i ustawodawczą w jedno, znieśli możliwość kontroli organów władzy, zlikwidowali dotychczasowy system sądowy, także adwokaturę i prokuraturę, unieważnili kodeksy, odrzucili pojęcie praw jednostki. System aktów normatywnych, dekretów, ustanawiających nowe realia w wielu dziedzinach, wychodził spod pióra Lenina i był przyjmowany przez Radę Komisarzy Ludowych, jedyny organ realnej władzy. Lenin i główny teoretyk prawny bolszewików Piotr Stuczka absolutyzowali klasową funkcję prawa, odrzucając w konsekwencji normy i instytucje prawa burżuazyjnego, łącznie z jego źródłami w prawie rzymskim. Odrzucali też normy kodeksowe, procedury, hierarchię aktów prawnych, nie próbowali ściśle definiować pojęć prawnych. Za sprawy najważniejsze uznali interes rewolucji i potrzebę eliminacji jej wrogów, szczególnie eksterminację klas wyzyskiwaczy i kontrrewolucjonistów; odrzucali niezbędność prawników (uznano ich en bloc za wychowanych w burżuazyjnej świadomości prawnej i niezdolnych do rozumienia praw rewolucji). Zasady i przepisy prawa stanowionego miały zostać zastąpione przez „rewolucyjną moralność” i „rewolucyjne sumienie”, a wyrażały je nowe quasi-sądy, powoływane przez rady delegatów danego szczebla i przed nimi odpowiedzialne. W rezultacie quasi-sądy stały się obok Czeka narzędziem terroru, zemsty klasowej, porachunków czy wręcz eksterminacji całych grup politycznych i społecznych. W relacji aparat władzy–jednostka nie istniały żadne gwarancje obrony jednostki, gdyż „prawo” ich nie przewidywało.
Rozwiń ZwińDziałania ludzi bogatych zmierzające do poprawy warunków życia biedoty, zwłaszcza robotników, wynikały z pobudek etycznych, często religijnych, ale także pragmatyki postępu ekonomicznego. W wielkich fabrykach istniała potrzeba zatrzymania w pracy dobrych robotników, kompetentnych w swoim fachu, a tacy bywali obiektem zainteresowania konkurencji. Z tych samych względów inicjowano pewne formy douczania, przełamywania analfabetyzmu czy tworzenia jakichś form opieki medycznej. W latach 90. duże firmy zaczęły budować szpitale, urządzać izby przyjęć, zatrudniać lekarzy i felczerów, a także zakładać apteki, budować łaźnie i przedszkola. W 1890 roku około jednej trzeciej fabryk zatrudniało pomoc lekarską, z czasem ten odsetek rósł. Robotnicy mieli więc łatwiejszy dostęp do pomocy medycznej niż inni obywatele, jeśli uwzględnić, że w 1910 roku jeden lekarz przypadał na 1,5 tysiąca mieszkańców miast albo 30 tysięcy mieszkańców wsi. Kapitalizm w swoich najnowocześniejszych formach przynosił zatem prócz wyzysku postęp w warunkach życia, choć relatywny i ograniczony.
Działania ludzi bogatych zmierzające do poprawy warunków życia biedoty, zwłaszcza robotników, wynikały z pobudek etycznych, często religijny...
Rozwiń Zwiń Marksizm przesuwał akcent z wyobrażenia dziejów jako zmagań państw i narodów na dzieje zmagań ekonomicznych. Historię pisaną z sentymentem do państw, dynastii, wodzów przenosił w wymiar zimnej analizy zjawisk obiektywnych, dziejących się ponad wolą jednostek. Historycznie istniejące państwa ujmował jako formy i narzędzia działania klas posiadających narzędzia produkcji i tworzących taki porządek polityczno-prawny, który stabilizował ich pozycję społeczno-materialną.
Powyższe spojrzenie na dzieje państw nie pozwalało na sentymentalizm w traktowaniu polskiej przeszłości i było zanegowaniem tradycyjnego patriotyzmu.
Marksizm przesuwał akcent z wyobrażenia dziejów jako zmagań państw i narodów na dzieje zmagań ekonomicznych. Historię pisaną z sentymentem d...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892–1920
Bardzo dobra robota. Oczywiście jest parę momentów, w których autor spłaca należny wydawnictwu Krytyki Politycznej trybut (fragment wstępu umieszczony na tyle okładki brzmi wręcz jak jakiś peerelowski cosplay). Nie jest to jednak wysoka cena za stosunkowo wyważoną i przede wszystkim niezwykle bogatą faktograficznie, odnoszącą się do licznych źródeł syntezę. Sprawna narracja potwierdza natomiast, że starsze pokolenie historyków nie tylko uczyło się pracy z papierami, ale także klarownego, jasnego pisania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek historycznych na temat "lewej" strony politycznego konfliktu. Mnogość postaci, wydarzeń oraz szerokość opisu może być przytłaczająca, jednak właśnie tego czytelnik zainteresowany tematem oczekuje od historyka tego kalibru. Polecam gorąco każdemu zainteresowanemu historią ruchów lewicowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra praca, pisana rzetelni i z licznymi odniesieniami do źródeł. Miejscami nierówna - szerzej opisane początki ruchu podczas gdy wiele zagadnień z okresu po roku 1918 niestety potraktowanych pobieżnie. Aż prosi się w przyszłości o wydanie poszerzone dwutomowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wyważona narracja.
Bardzo wyważona narracja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęcam do przeczytania recenzji:
Zachęcam do przeczytania recenzji:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://sztukater.pl/ksiazki/item/33517-panstwo-czy-rewolucja.html
Bardzo dobra praca, monografia historyczna warta polecenia zainteresowanym dziejami lewicy, choć siłą rzeczy jest to również opowieść o mozolnym odradzaniu się państwa polskiego i jego struktur po latach niewoli. Już na samym wstępie autor słusznie konstatuje, że popularna ostatnimi laty narracja historyczna (ta płynąca z kręgów władzy i ze środowisk z nimi związanych)znacząco zniekształciła prawidłowe rozumienie historii i zachodzących w niej procesów. Dzięki tej właśnie narracji (popularnie określanej nieszczęśliwym mianem "polityki historycznej") i przy coraz bardziej rozpowszechnionej bierności intelektualnej naszych czasów Piłsudski uchodzić może za państwowego i konfesyjnego konserwatystę (sam słyszałem kilka wypowiedzi na temat jego rzekomo głębokiej religijności),a dzieje się tak dlatego, że lewicowość jego starannie ukryto za obrazem pogromcy bolszewików, który dla celów propagandowych, co tu kryć, nadaje się zdecydowanie lepiej. Pamiętając o tym,że - jak mawiał nie(świętej) pamięci prokurator generalny Związku Sowieckiego Andriej Wyszynski - "historia jest polityką projektowaną wstecz", warto o pewnych sprawach myśleć wbrew wyuczonym i wpajanym nam schematom i nie opowiadać się po stronie uproszczeń tam, gdzie widoczne są złożoność i skomplikowanie.
Nie jest to jednak książka o Piłsudskim, choć tu i ówdzie postać Marszałka wybija się na pierwszy plan. Zgodnie z tym, co zostało już napisane, jest to historia ruchu lewicowego w różnych jego odłamach. Czytelnik otrzymuje w miarę pełny obraz tworzenia się polskiej lewicy w jej odmianie niepodległościowej i reformistycznej (PPS - Frakcja Rewolucyjna) oraz komunistycznej i rewolucyjnej (SDKPiL, PPS - Lewica). Z konieczności trochę tu powtórzeń, zwłaszcza z Leszka Kołakowskiego. Nie sposób jednak napisać na nowo historię lewicy nie posiłkując się "Głównymi nurtami marksizmu" tego ostatniego, które dla pragnących zrozumieć świat polityki powinny być lekturą obowiązkową. Stronnictwo Narodowo-Demokratyczne na kartach tej książki gości raczej rzadko i to głównie w kontekście jego stosunku do Żydów i Rosji. Rzecz jest dobrze napisana, także pomimo dość trudnego i wymagającego tematu czyta się ją stosunkowo łatwo. Polecam spragnionym prawdziwej wiedzy historycznej. Zagorzali sympatycy twórczości niejakiego Piotra Zychowicza będą zawiedzeni, choć oni po taką książkę i tak pewnie nie sięgną.