Żyd w powieści polskiej

- publicystyka literacka, eseje
- 2017-01-01
- 2017-01-01
tudium poświęcone różnego rodzaju opisom Żydów w polskiej literaturze na przestrzeni około stu lat - od J. U. Niemcewicza do Artura Gruszeckiego.
Kup Żyd w powieści polskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Żyd w powieści polskiej
11 użytkowników ma tytuł Żyd w powieści polskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żyd w powieści polskiej
Teodor Jeske - Choiński...
Do tego w latach kiedy tworzył ( XIX/XX w. ) był bardzo popularny, tłumaczony na wiele języków, napisał około 30 - tu powieści, dramaty i nowele o tematyce historycznej i współczesnej, kilka tysięcy krytycznych szkiców i artykułów prasowych.
Przyjaciel H. Sienkiewicza, konserwatysta, który ewoluował ku nacjonalizmowi, głęboko wierzący katolik, zwalczał przejawy dekadencji w życiu społecznym i obyczajowym, stanowczo występował przeciwko rozwijającemu się ruchowi socjalistycznemu.
Był jednym z pierwszych polskich intelektualistów, który zwrócił uwagę na problematykę żydowską w Polsce. Na potrzebie obrony cywilizacji chrześcijańskiej przed rozkładową działalnością Żydów.
W 1951 r. wszystkie jego utwory zostały wycofane z polskich bibliotek i objęte cenzurą.
Do teraz pozostaje pisarzem zapomnianym.
Zmień to, bo zasługuje, żeby o nim pamiętać !!!
W rekomendowanej książce ( ok. 1904/1914 r. ) autor wnikliwie, ale w formie popularnonaukowej, analizuje obraz Żydów w polskiej literaturze.
Od J.U. Niemcewicza do A. Gruszeckiego, początek XX w.
Przedstawia ewolucję tego wizerunku odzwierciedlającego zmieniające się relacje polsko - żydowskie.
Naturalnie zdarzały się opisy przedstawiające Żydów w pozytywnym świetle np. Jankiel z " Pana Tadeusza " czy Mendel Gdański M. Konopnickiej, no cóż, to tylko literatura.
Czy są podstawy do uznania książki za antysemicką ???
Przeczytaj i sam oceń !!!
POLECAM !!!
Teodor Jeske - Choiński...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozawsze strasznie się cieszę, jak odkryję nowego, do tej pory nieznanego mi autora.
Przyjaciel H....
Ciekawe szkice literackie, szczególnie pożyteczne dla filologów. Czytelników nieobeznanych z klasyką i terminami specjalistycznymi odsyłam do innych pozycji Choińskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze, że wydawnictwo Antyk wznawia zapomniane i niezwykle cenne pozycje tego autora. "Żyd w powieści polskiej" Jeske-Choińskiego to znakomite opisy literackie dzieł wybitnych polskich pisarzy. Polecam