Kolekcjonerka zbrodni
Zbrodnie okrutne, z nagłego porywu lub przypadkowe, sąsiedzkie. Młotkiem, pilnikiem, drutem. Na polskiej wsi, pod lasem, w opłotkach. Takie właśnie przypadki „kolekcjonuje” młoda blogerka, sama będąca mieszkanką małej miejscowości. Dociera do policyjnych akt i prasowych doniesień, zamieszcza na blogu suche dane, opisy zdarzeń, fotografie miejsc, ofiar i oprawców. I wyobraża sobie, że te zbrodnie mogłyby się zdarzyć na jej ulicy.
Książka „Kolekcjonerka zbrodni” jest o niej – blogerce, o jej szczególnej kolekcjonerskiej pasji, o kryminalnych historiach Polski B i ich podłożu – alkoholizmie, przemocy domowej, sąsiedzkiej zawiści.
Kup Kolekcjonerka zbrodni w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kolekcjonerka zbrodni
Kurczę, ciężko mi oceniać tą książkę... Wstawki o Kolekcjonerce, oprócz początku, dalej już nie były dla mnie znaczące. Same zbrodnie tak okrutne i jednocześnie prawdziwe - przerażające. Część będziecie kojarzyć z doniesień medialnych. Jednak nie zgodziłabym się na uszeregowanie wskazanych zbrodnii jako "z prowincji", wydaje mi się że autorka myli tutaj źródło problemu: miejsca zamieszkania z sytuacją społeczną, dlatego finalnie dość niska ocena. Wstawki komentarzy internautów z bloga autorki - nie do końca mnie to przekonuje. Z jednej strony widać jak ludzie potrafią patrzeć na sytuację czarno-biało, z drugiej brakuje takiego uczucia dynamiki jaką daje czytanie komentarzy w internecie - tutaj mamy wybór, więc już z założenia ktoś wybrał konkretne komentarze... Ogółem raczej nie polecam niestety.
Oceny książki Kolekcjonerka zbrodni
540 użytkowników ma tytuł Kolekcjonerka zbrodni na półkach głównych- Chcę przeczytać 367
- 2020 12
- 2020 7
- Literatura faktu 5
- Literatura polska 4
- 2022 4
- 2021 4
- 2023 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kolekcjonerka zbrodni
Trudna i ciężka lektura. Nie dla każdego. Historie, prawdziwe, rodem z piekła, od który włos jeży się na głowie...czytając to, zaczynasz się zastanawiać, skąd tacy ludzie się biorą, skąd tyle zła (oczywiście-mamy tutaj komentarz psychologów i innych specjalistów, mamy również wnikliwy i celny komentarz samej autorki przy każdej historii),ale jest to wszystko tak nierealne i drastyczne, że trudno to pojąć... Istne stadium degeneracji i patologii ...Chyba bardziej sie nie da...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mocne historie, mało merytoryczne, ale mocne. Widziałam narzekania na styl pisania, ale wydaje mi się, że dobrze robi kontrast z makabrycznymi zbrodniami, jakie z jego pomocą opisuje autorka. Sporo w książce subiektywnych opinii, bardzo subiektywnych docinek i opinii, ale skoro w książce jest "bohaterka" to wydaje się na miejscu, że komentuje je po swojemu.
Chciałam ocenić wyżej, bo historie robią wrażenie, ale jeśli ocenić książkę na chłodno, to mało w niej konkretów, zero podejścia psychologicznego do ofiar czy sprawców, kilka literówek, pomylone imię jednej z opisywanych ofiar i dziwny błąd przez, który inna ofiara nie była potrącona przez samochód, ale dwie linijki dalej jednak była potrącona.
Polecić można osobom o mocnych nerwach. Czyta się bardzo szybko, trochę jakby rozmawiało się przy kawie z koleżanką, która opisuje co stało się niedawno u niej w bloku za ścianą. Swojsko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałam...
Sam pomysł na fabułę był naprawdę ciekawy, ale wykonanie trochę mnie zawiodło. Książka wciąga, ale nie trzyma w napięciu tak, jak bym chciała. Dobra jako lekki thriller do poduszki, ale nie zostaje na dłużej niż kilka minut.
⭐ Ocena: 6/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Ocena: 6/10
Ciekawa biorąc pod uwagę, że bazuje na prawdziwych wydarzeniach, o których w kraju nie miało się pojęcia. Do tego napisana lekkim językiem dzięki czemu szybko sie czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo ponad połowie już nie dałam rady. Trudno mi ją ocenić.... trudno mi też uwierzyć, że to wszystko wydarzyło się naprawdę. Nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która mogła być wstrząsająca, wciągająca i naprawdę dobra została mocno zdeptana przez autorkę.
Sam fakt poruszania zbrodni, które wydarzyły się naprawdę jest już swego rodzaju dobrą reklamą i całkiem niezłą zachętą do sięgnięcia po tę pozycję. Ale... niestety nawet najbardziej przerażająca historia przedstawiona w chaotyczny, subiektywny do bólu sposób przestaje być dla czytelnika interesująca.
Chaos- każdy rozdział wymieszany jest przemyśleniami, wspomnieniami i ocenami autorki. Naprawdę nie jest to potrzebne, zwłaszcza że nie zawsze jest tez powiązane z fabułą omawianej zbrodni.
Autorka pisze o sobie w trzeciej osobie co w przypadku tego typu książki trąci niesmakiem.
I niestety u mnie czarę goryczy przelał moment, w którym autorka stwierdza, że "morderczyni" była gruba i brzydka i ze względu na to powinna dostać wyższy wymiar kary. Aż boję sie pomyśleć, jaki byłby świat gdybyśmy właśnie takimi wytycznymi kierowali się podczas skazywania przestępców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam fakt poruszania zbrodni, które wydarzyły się naprawdę jest już swego rodzaju dobrą reklamą i całkiem niezłą zachętą do sięgnięcia po tę pozycję. Ale... niestety nawet najbardziej przerażająca historia przedstawiona w chaotyczny, subiektywny do bólu sposób przestaje...
W porządku, ciekawe historie, o większości nie słyszałam, doczytałam sobie jeszcze w internecie szczegóły. Bardzo dużo błędów i pisarka często gubiła się w tym co pisze; w jednej historii imię głównej bohaterki przez większość czasu było zmienione, nagle pojawiło się jej prawdziwe imię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pewnością nie jest to pozycja dla ludzi o słabych nerwach i żołądkach. Przedstawione sprawy są tak brutalne że aż nierealne. Co do samej konstrukcji książki nie jestem przekonana. Opisy spraw, wpisy komentujących...w zasadzie to jeszcze się trzymało kupy. Natomiast nawiązanie do osobistych historii Kolekcjonerki było napisane jakby po omacku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak mam ocenić książke wiedząc że te historie sie wydarzyły? Moralnie, jako człowiek mam ocenić jak bardzo mnie to dotknęło? Nie, nie zgadzam się. Jest naprawdę strasznie. Zastanów się dobrze, czy masz na tyle mocną psychikę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaż, który mną wstrząsnął. Czytając miałam cały czas świadomość, że takie zbrodnie się wydarzyły. Dla osób o mocnych nerwach.