Wyklęta Królowa

Okładka książki Wyklęta Królowa autorstwa Emily R. King
Okładka książki Wyklęta Królowa autorstwa Emily R. King
Emily R. King Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece Cykl: Setna królowa (tom 3) Seria: Young fantasy, science fiction
Setna królowa (tom 3)
Young
The Rogue Queen
2020-04-15
2020-04-15
2018-02-13
9788366520264
Ryszard Oślizło
Trzeci tom magicznej serii, w którym władczyni ognia musi zmierzyć się z demonem lodu

Waleczna Kalinda zniosła wiele przeciwności losu. Małżeństwo z okrutnym tyranem, krwawe bitwy na śmierć i życie, spotkanie z niebezpiecznym demonem lodu. Tym samym, który teraz powraca pod postacią jej zmarłego męża, radży Tarka.
Demon przejmuje władzę i naznacza Kalindę oraz jej towarzyszy piętnem zdrajców imperium. Uciekają za morze, szukając schronienia na Południowych Wyspach. W Lestarii moce Kalindy nie są potępiane jak w jej ojczyźnie. Dzięki nim może chronić najbliższych, lecz demon sprawił, że trudno jej opanować żywioł ognia. Czy to właśnie brak kontroli pomoże jej zwyciężyć?
Ryzykując utratę najlepszych przyjaciół, Kalinda sprzymierza się z tymi, którym nie ufa. To jedyny sposób, aby pokonać demona, odzyskać imperium i przywrócić pokój w rozdartym narodzie.

Kup Wyklęta Królowa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wyklęta Królowa

2177 1333

Oceny książki Wyklęta Królowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyklęta Królowa

Na półkach: , , , , , , , ,

Wyklęta królowa wniosła do historii bardzo dużo negatywnych elementów. Wątek Devena i ogólnie sam wątek miłosny głównej pary - beznadziejny. Nie rozumiem, czemu nikt nie zwrócił uwagi na fakt, że Ashwin i Kalinda są rodziną, a istnieje między nimi swego rodzaju romantyzm. Jest to dosyć niedopowiedziane. Nie podobał mi się też ciągle powtarzający się charakter księżniczek - każda kolejna zachowująca się dokładnie tak samo; czytaj: źle, fatalnie, złośliwie, żądna władzy.
Do tej pory najgorsza część, a zakończenie według mnie domknęło już praktycznie wszystko, więc nie wiem, po co i czego się spodziewać w ostatnim tomie.

Wow, muszę pogratulować tej książce. Naprawdę. Już dawno nie zdarzyło się abym poczuła się wkurzona na KAŻDEGO bohatera tej powieści. ABSOLUTNIE każdego.
Zacznijmy może od tego, kto wkurzył mnie najbardziej… Kalinda. Naprawdę, jakim cudem nie wkurzyła nikogo oprócz mnie. Dziewczyna jedno mówi, drugie robi. Kompletnie nie myśli nad konsekwencjami czy jak wpłynie to na jej bliskich. Biegnie, robi, a potem rozpacza. No przykro. A najbardziej to wkurzyło mnie jej niezdecydowanie względem facetów – taaaak, wiem, ma to swoje teoretyczne uzasadnienie, ale gdyby Kali usiadła, spokojnie pomyślała i przede wszystkim POROZMAWIAŁA z innymi MOŻE nie byłoby całej tej dramy.
Potem wkurzył mnie Ashwin. Jakby… Naprawdę? To jest nasz radża? Dzieciaczek, który chce ładnej dziewczyny, a jak ta daje mu kosza to się obraża i idzie do kąta? No książe dzieciak mnie okropnie stresuje. To wpieranie czytelnikowi, że niby Ashwin kocha imperium to bzdura. Nigdy tego nie widzimy, jedyne co to lata za Kali i robi smutne oczka i usprawiedliwia każdą głupią decyzję zarówno swoją jak i Kali.
Na koniec Deven… Wkurzył mnie najmniej. Wiem, że wszyscy w recenzjach twierdzą, że to właśnie Deven ich wkurzał, a Ashwin był wspaniały, ale nie. Kompletnie się nie zgadzam. Deven zachował się głupio, to prawda, nie potrafił odłożyć na bok swoich niechęci wobec Ashwina – tak. Jednak JAKO KURCZĘ JEDYNY coś robi. Próbuje odnaleźć brata, stara się wszystkim uzmysłowić, ze postępują głupio, po czym nikt go nie słucha i kiedy wychodzi, że miał rację robią zdziwionego Pikachu.
Trochę cieszę się, że przede mną jeszcze tylko jeden tom. Naprawdę czuję spadek tej serii, a poziom mojej irytacji sięga zenitu.
~Idris

Na półkach: , , , ,

Kolejna część losów Kalindy, Pokrewnej i Ognistej, która wraz z ukochanym Devenem, przyjaciółmi i księciem Ashwinem podejmuje walkę z Otchłańcem, aby ocalić świat przed ciemnością. Tak jak w poprzednich częściach akcja toczy się szybko, a zakończenie zachęca, aby sięgnąć po kolejny tom.

581 użytkowników ma tytuł Wyklęta Królowa na półkach głównych
157 użytkowników ma tytuł Wyklęta Królowa na półkach dodatkowych

Emily R. King
Emily R. King
Kanadyjska pisarka, autorka powieści fantasy. Jest członkiem Stowarzyszenia Autorów Książek dla Dzieci i Ilustratorów oraz aktywnym uczestnikiem lokalnej społeczności pisarzy. Napisała dotąd serię „The Hundredth Queen”, „The Fire Queen”, „The Rogue Queen”, „The Warrior Queen”. W Polsce ukazała się pierwsza z tych powieści, zatytułowana „Setna królowa” (2019).

Mroźne łzy Bree Barton
Mroźne łzy
Bree Barton
,,Mroźne łzy" to drugi tom trylogii Bree Barton o losach Mii Rose. Pierwszy tom bardzo mi się podobał, ale przeszkadzała mi nieco warstwa ,,ideowa" powieści. Krótko mówiąc: podczas czytania miałam wrażenie, że autorka nienawidzi mężczyzn. Drugi tom na szczęście jest pod tym względem bardziej wyważony, ale nie znaczy to, że wszystko się w nim udało. Poprzedni tom zakończył się w momencie, gdy Mia zginęła, ale powróciła do życia. Dziewczyna udaje się do królestwa Luumii, aby odnaleźć swoją matkę i powstrzymać siostrę przed władzą absolutną. Po powrocie z zaświatów Mię dręczy jednak apatia i poczucie pustki, z którymi próbuje radzić sobie na różne sposoby. Tymczasem Pilar, jedna z czarownic-Gwyrach, wyrusza na poszukiwanie swojego ojca. Podczas wędrówki spotyka księcia Quinna. Jak wspominałam, na szczęście autorka pokazała nam inną perspektywę niż w pierwszym tomie. Gwyrach przestały być nieskalane, a bohaterki musiały zrozumieć, że nie tylko ich grupa jest dyskryminowana, że każdy człowiek ma swoje problemy i cierpi, niezależnie od wieku, pochodzenia i płci. Żałuję tylko, że nastąpiło to tak późno i ten przekaz nie był widoczny od początku. Bree Barton dużo miejsca poświęciła tym razem na udowodnienie, że wszystkie podziały na ,,my" i ,,oni" tak naprawdę prowadzą do nieszczęść i tylko nasilają nienawiść. Widać to nie tylko na przykładzie czarownic, ale także ludu Addi, którego historia wyraźnie nawiązuje do dziejów ludów pierwotnych podbijanych przez Europejczyków. Nie jest to jedyny bardziej ,,realny" wątek, jaki porusza Barton. Autorka w tej książce dużo miejsca poświęciła rozmaitym problemom psychologicznym, co widać szczególnie na przykładzie Mii, która po powrocie z zaświatów cierpi na coś w rodzaju apatii czy depresji, a także Pilar i Quinna - każde z nich musiało pogodzić się z tym, że było wykorzystywane i manipulowane przez rodziców i że muszą stać się sobą, a nie jedynie przedłużeniem swoich rodzin. Oprócz tego mamy tu wątek molestowania i obciążania winą ofiary, która dopiero po latach zaczyna rozumieć, że to ją skrzywdzono oraz wątek obsesji władzy i niejakiego kompleksu Boga, który dręczy Angelyne. Dziewczyna wierzy, że to ona jest w stanie zaprowadzić spokój w królestwie i dąży do tego po celu. Jest okrutna i szalona, ale szczerze wierzy w swoje cele, a jej uczucia do Mii i Pilar są bardzo niejednoznaczne. Mimo tych wartościowych rzeczy ten tom podobał mi się mniej niż ,,Serce z cierni", a powodem były wątki miłosne. Pierwsza część pod tym względem była genialna - bardzo romantyczna, pełna ciekawych cytatów na temat uczuć, a także świetnej chemii między Mią a Quinnem oraz bardzo nieoczywistej drogi, która ich czekała. Tutaj od razu zostajemy wrzuceni w nowe wątki miłosne - Mia i Quinn są rozdzieleni, więc on zaczyna zbliżać się do Pilar, a ona do chłopaka o imieniu Zai. I rozumiem, że to książka dla nastolatków, którzy często są rozchwiani uczuciowo i że może warto im pokazywać, że pierwsza miłość nie musi być ostatnią, żeby być piękna. Problem jest taki, że ja nie byłam w stanie wczuć się w sytuację, bo oba te wątki były dla mnie pozbawione pokazania uczuć. O ile w przypadku Mii rozumiem, że ten chłód miał wzmacniać świadomość jej apatii, ale przy Pilar i Quinnie powinno kipić od emocji. Natomiast ja nie czułam nic, mam wrażenie, że autorka wprowadziła ten wielokąt tylko po to, żeby bardziej zaskoczyć czytelników i żeby nie byli pewni, kto z kim ostatecznie będzie. I dotyczy to nie tylko głównych bohaterów, ale i postaci drugoplanowych, ze starszego pokolenia. Ciągle okazuje się, że ktoś ma albo miał jakiś romans czy że czyjś związek się rozpadł. A ponieważ autorka wprowadza wiele wątków LGBT i praktycznie każda postać jest bi czy też panseksualna, to płeć nie jest żadną barierą i ostatecznie każdy może romansować z każdym. Jest to dla mnie telenowelowe i łamie przesłanie pierwszej części, która mówiła o sile miłości i podążaniu za głosem serca. Natomiast tutaj okazuje się, że wystarczy przez jakiś czas nie widzieć ukochanej osoby, żeby cała miłość przeszła i można było szukać kogoś innego. Szczególnie boli to, że ofiarą całego zamieszania została moja ulubiona postać, czyli książę Quinn. Trudno mi ocenić ,,Mroźne łzy". Z jednej strony sam świat jest ciekawy, a przesłanie wartościowe. Z drugiej - podczas czytania odczuwałam prawie same negatywne emocje. A może tak miało być? Może chodziło o to, aby pokazać problemy psychiczne bohaterów, o których autorka wyraźnie mówi? Na tę chwilę nie wiem, czy sięgnę po kolejny tom, jeśli ukaże się w Polsce, chociaż naprawdę jestem ciekawa, jak ta historia się skończy i zarazem się tego boję. ,,(…) przetrwanie nie chodzi w jedwabnym czepku. Przetrwanie oznacza, że człowiek ma brud i krew za paznokciami. Oznacza, że trzeba kogoś zabić, zanim ten ktoś zabije ciebie."
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Królowa ruin Tracy E. Banghart
Królowa ruin
Tracy E. Banghart
Byłam zachwycona pierwszą częścią i "Królowa Ruin" również nie zawiodła moich oczekiwań. Książka skupia się głównie na walce kobiet z Góry Zniszczenia. Walce zarówno o ich przeżycie, jak i o obalenie okrutnego i dyskryminującego płeć żeńską systemu. Przedstawiona jest tu swego rodzaju wojna, więc jest dużo brutalnych scen, w których leje się krew. Jednak sposób w jaki zostały opisane jest raczej znośny nawet dla wrażliwego czytelnika. Osobiście nie przepadam za opisami tego typu, ale w przypadku tej książki nie znudziłam się. Cudowne główne bohaterki Serina i Nomi - obie przeszły przemianę, obie ogromnie odważne i zdeterminowane w działaniu. Obok nich Val i Malachi - charakterni mężczyźni o dobrych sercach. W tej historii dużo się dzieje, nie ma czasu na znużenie. Walka o równe prawa oraz o szczęście własne i przyszłych pokoleń Viridii. Do tego zwroty akcji, interesujące rozwiązania, piękne, nienachalne wątki miłosne i elementy feministyczne sprawiają, że aż chce się czytać. "Królowa ruin" to przepiękna opowieść o kobiecej sile i determinacji. W tej historii nie ma się do czego przyczepić, jest przemyślana, zaskakująca i świetnie napisana. P.S. Moim jedynym zastrzeżeniem byłoby tłumaczenie niektórych imion na język polski. Wolałabym, by zostały w oryginalnej wersji, a znaczenie imienia zostało opatrzone tłumaczeniem w przypisie. Motywy: Feminizm, walka o równe prawa, królestwo, walki, siostry, rodzeństwo, miłość, LGBT
PurpleRibbon - awatar PurpleRibbon
Królestwo dusz Rena Barron
Królestwo dusz
Rena Barron
Podobał mi się styl i język którym książka została napisana. Wreszcie nie czułam się jakbym czytała wypociny 13 latki. Wszystkie wątki są przemyślane i rozbudowane właściwe, wyczerpującą i ze szczegółami. Nie ma "lecenia po łebkach" i liczenia na kiepską pamięć czytelnika w celu ukrycia dziur fabularnych. Momentami szczegółów, imion, zawiłości i powiązań było tak dużo, że gubiłam wątek i musiałam wracać do niektórych elementów aby przypomnieć sobie kto jest kim, co i dlaczego. Ale to zaliczam jako plus dla całości. Książka powinna zachęcić do ruszenia mózgownicą, zapamiętywania zdarzeń i postaci. Nie przepadam za prostymi do bólu historiami w których wszystko podane jest na tacy. Główna bohaterka nie zdaje się być głupiutką i naiwną nastolatką jak to bywa często w tego typu historiach. Oczywiście nie popieram i nie rozumiem niektórych z jej decyzji, ale doceniam starania autorki nad stworzeniem głównej postaci kobiecej, która nie jest irytująco infantylna. Wątek romantyczny ocaniam na okej. Na pewno nie jest to wielki romans i mam zastrzeżenia co do sytuacji w lesie między Rudjekiem a siostrą Arrah. Wydaje się naciągana w celu stworzenia napięcia między zakochanymi. Najbardziej jednak przeszkadzały mi szybkie przeskoki między kolejnymi scenami, podróżami, upływem czesu etc. Kilkukrotnie miałam wrażenie, jakby skleiły mi się kartki albo że pominełam stronę czy dwie bo brakowało mi informacji o tym czy o tamtym.
Olga - awatar Olga
oceniła na61 rok temu