Falafel na ostro

- Falafel sauce piquante
- MOCAK, Muzeum Sztuki Wspolczesnej w Krakowie MOCAK
- 2019-10-16
- 2019-10-16
„Falafel na ostro” to drugi już wydany przez MOCAK komiks Michela Kichki, znanego żydowskiego rysownika pochodzącego z Belgii. Autor opowiada tym razem o swojej alii, czyli osiedleniu się w Izraelu, kraju swoich przodków.
„O moim kraju ludzie wiedzą niewiele lub go nie doceniają, często ma złą prasę i na plazmowych
ekranach pojawia się tylko wtedy, gdy mowa o wojnie lub okupacji. Żyję w Izraelu – znam go od
środka i na co dzień –zależało mi więc na zarysowaniu mniej sztucznego, a bardziej sprawiedliwego
obrazu tego państwa pełnego sprzeczności, w którym wiele pytań oczekuje na odpowiedzi.
Obrazu bardziej złożonego i emocjonalnego, bardziej zróżnicowanego i ludzkiego. Patrzę krytycznie,
ale i z miłością na ziemię, na której po raz pierwszy postawiłem nogę w lipcu 1969 roku, kiedy
Neil Armstrong stawiał stopę na Księżycu. Każdy ma swoją gwiazdę. Moja gwiazda jest żydowska,
laicka, syjonistyczna, pacyfistyczna i otwarta na świat”.
(Michel Kichka, wstęp do polskiego wydania)
Bardzo ciekawe i podobało mi się bardziej niż Drugie Pokolenie. Liczyłem jednak na nieco więcej humoru i spojrzenie na codziennie życie w Izraelu.
I choć podziw budzi podejście do pokoju, prostesty i tworzenie mostow między krajami i kulturami, to trochę zabrakło perspektywy "drugiej strony" (polecam Kroniki Jerozolimskie).
No i bardzo ludzki lęk o dzieci, życie z obecnym terroryzmem... Coś niewyobrażalnego.
Warto przeczytać.
więcej Pokaż mimo toTrochę tego jest, społecznych obserwacji i specyfiki życia z historią i wojną obecną praktycznie na codzień.
Na początku nużąca, bo co mnie obchodzi historia rodzinna jakiegoś gościa, w drugiej połowie jednak mocno zyskuje. Na pewno sięgnę po drugą część
Pokaż mimo tohttp://naregale.com.pl/mosty-za-pomoca-olowkow-czyli-falafel-na-ostro-michela-kichki/