- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Rosja. Wczoraj, dziś i jutro (tom 26)
- 2019-01-01
- 2019-01-01
Jan Brodowski łączy kilka perspektyw: rzetelność i pasję badacza z zacięciem publicysty (to nie zarzut, a komplement – nikt nie powiedział, że naukowa rozprawa musi być nudna i nieprzystępnie napisana); pozycje teoretyka i praktyka (jako ten ostatni jeździł do Gruzji m.in. w charakterze członka wyborczych misji obserwacyjnych OBWE); spojrzenia z zewnątrz i od środka (przez kilka lat mieszkał na Kaukazie). Jego praca to kolejny dowód, że o Gruzji da się pisać bezstronnie, ale nie da – beznamiętnie.
Wojciech Górecki
analityk i reporter, autor książek o Kaukazie i Azji Centralnej
Praca Jana Brodowskiego to pozycja godna polecenia dla osób zainteresowanych pogłębioną analizą przemian zachodzących w Gruzji. Autor uchwycił wieloaspektowość gruzińskiej transformacji, niejednoznaczność ocen jej elementów oraz mające na nią wpływ czynniki wewnętrzne i międzynarodowe. Praca właściwie wskazuje na kluczowe momenty najnowszej historii Gruzji, w której jako punkt zwrotny jawi się pokojowa „rewolucja róż”, a wydarzeniami niezwykle ważnymi: traumatyczne doświadczenia wojny 2008 roku oraz demokratyczny transfer władzy w 2012 roku. Atutem książki jest wielowątkowe potraktowanie miejsca Gruzji na arenie międzynarodowej, gdzie należną uwagę zwrócono m.in. na nieprzerwane dążenia do struktur zachodnich oraz destrukcyjną rolę północnego sąsiada dla realizacji gruzińskich ambicji.
Andrzej Cieszkowski
ambasador RP w Gruzji w latach 2013-2016
Książka Jana Brodowskiego o Gruzji potwierdza jego renomę znawcy Kaukazu Południowego. Polecam.
Andrzej Brzeziecki
redaktor naczelny „Nowej Europy Wschodniej”
Kup Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018 w ulubionej księgarni
Oceny książki Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018
15 użytkowników ma tytuł Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018 na półkach głównych- Chcę przeczytać 11
- Historia 1
- Polityka 1
- Białe kruki 1
- 2022 1
Tagi i tematy do książki Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018
Cytaty z książki Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018
Dodaj cytat z książki Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gruzja po Rewolucji Róż. Obraz przemian polityczno-społecznych w latach 2003-2018
Jest to jedna z nielicznych, jeżeli nie jedyna pozycja, mówiąca o przemianach w XXI wieku w Gruzji. Monografia opisuje stosunki kraju z sąsiadami, jego flirtu z NATO, a przede wszystkim skupia się na wewnętrznych przemianach począwszy od prezydentury Szewardenadze po koniec prezydentury Margwelaszfilego ( w praktyce rządził miliarder Bidzina Iwaniszwili). Książkę oceniam jako ciekawą, aczkolwiek dla czytelnika, który niezbyt lubuje się w naukowych opracowaniach, może być lekko nużąca.