OOBE. Lęk Pierwotny

2019-10-04

Kup OOBE. Lęk Pierwotny w ulubionej księgarnii

Oceny książki OOBE. Lęk Pierwotny

OPINIE i DYSKUSJE o książce OOBE. Lęk Pierwotny

Książkę „Oobe Lęk pierwotny” wziąłem do ręki w poczekalni u lekarza — w jednym z tych momentów, kiedy stres dosłownie mnie paraliżował. Musiałem podjąć decyzję, która miała wywrócić moje rutynowe życie do góry nogami. Byłem na granicy przygnębienia, czułem, że dryfuję i nie potrafię zebrać myśli.

Książka „Oobe Lęk pierwotny” okazała się w tym czasie czymś więcej niż zwykłą lekturą — była praktycznym przewodnikiem. Po jej przeczytaniu wprowadziłem do codziennego życia opisaną w niej pierwszą metodę pozbywania się strachu. To konkretne narzędzie pomogło mi wydostać się z paraliżu i postawić duży krok naprzód. Dzięki temu znacznie łatwiej poradziłem sobie z podejmowaniem trudnych wyborów i odzyskałem poczucie kontroli nad życiem.

Polecam tę książkę osobom, które czują się przytłoczone stresem i potrzebują prostych, praktycznych sposobów na odzyskanie spokoju i odwagi. Dla mnie stała się impulsem do realnej zmiany — prostym, ale skutecznym wsparciem w codziennym życiu.

Najwyższy czas napisać tę recenzję książki, która dosyć długo czekała, abym ją przeczytał! A nie przeczytałem jej tylko dlatego, że pomyślałem, że ten problem mam ogarnięty! No, nie do końca tak jest naprawdę. Więc po jej przeczytaniu muszę stwierdzić, że w pewnych aspektach się myliłem i że wniosła one nowe, świeże – inne spojrzenie na temat strachu i lęku. Bardzo się myliłem, że mnie to nie dotyczy! Więc, drogi czytelniku mojej recenzji nie zrób tego samego błędu co ja i przeczytaj ją z uwagą i skupieniem. Jestem szczerze przekonany, że pomoże ci ona zrozumieć opanować ten strach i lęk, który wszyscy mamy w sobie, często nie zdając sobie nawet z tego sprawy w większym lub mniejszym stopniu!
Palo Santo. Berni

**Recenzja książki „OOBE. Lęk pierwotny” autorstwa Roberta Noble**

Kiedy wzięłam do ręki „OOBE. Lęk pierwotny” Roberta Noble, nie spodziewałam się, że ta niepozorna, cienka książeczka tak bardzo zmieni moje spojrzenie na lęk – nie tylko ten związany z doświadczeniami poza ciałem, ale i ten, który czai się w codziennym życiu. Jako ktoś, kto zmaga się z atakami paniki, znalazłam w tej lekturze nie tylko odpowiedzi, ale i narzędzia, które pomogły mi lepiej zrozumieć siebie.

Robert Noble zabiera nas w podróż, która jest zarówno mistyczna, jak i głęboko ludzka. Pisze o lęku, który towarzyszy OOBE, ale robi to w sposób, który trafia prosto w serce. Pokazuje, że strach, który czujemy, to nie tylko reakcja na nieznane w świecie astralnym, ale też odzwierciedlenie tego, co nosimy w sobie na co dzień. Dla mnie, osoby, która czasem walczy z panicznym uczuciem, że „wszystko się zawali”, to było jak objawienie. Autor tłumaczy, że lęk może przybierać różne maski – złość, gniew, obawy – i że praca nad nim w „realu” jest kluczem do harmonijnych doświadczeń, nie tylko w OOBE, ale i w życiu.

Co mnie urzekło? Praktyczność. Książka jest napakowana konkretnymi sposobami radzenia sobie z lękiem – zarówno przed, jak i w trakcie podróży astralnych. Ale to, co dla mnie najważniejsze, to fakt, że te metody działają też poza kontekstem OOBE. Dzięki nim nauczyłam się lepiej rozpoznawać, kiedy moja panika próbuje przejąć kontrolę, i jak ją oswoić. Rozmowa o pracę? Egzamin? Kiedyś to były dla mnie góry nie do przejścia. Teraz, po lekturze, czuję, że jeśli mogę zmierzyć się z lękiem przed opuszczeniem ciała, to codzienne wyzwania to już pestka.

Mimo że książka jest krótka, ma w sobie ogromną moc. Parafrazując autora, ma mniej stron niż inne, ale jej siła jest porównywalna z najgrubszymi tomami. Otworzyła przede mną drzwi, o których istnieniu nawet nie wiedziałam, i zaoszczędziła mi mnóstwo czasu, który mogłabym stracić na walkę ze swoimi demonami. To pozycja, którą gorąco polecam – nie tylko tym, którzy interesują się OOBE, ale każdemu, kto chce lepiej zrozumieć swój lęk i nauczyć się z nim żyć. Dla mnie to nie tylko książka, ale prawdziwy przewodnik, który pomógł mi odzyskać kontrolę nad sobą.

**Recenzja książki „OOBE. Lęk pierwotny” autorstwa Roberta Noble**

105 użytkowników ma tytuł OOBE. Lęk Pierwotny na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł OOBE. Lęk Pierwotny na półkach dodatkowych

Robert Noble
Robert Noble
Robert Noble (ur. w Poznaniu) – najbardziej znany polski podróżnik astralny, autor książek, badacz świadomości i ekspert w dziedzinie eksterioryzacji (OOBE),świadomego śnienia (LD) oraz szamanizmu. Od lat dzieli się swoją wiedzą poprzez książki, kursy online i materiały audio dotyczące medytacji, relaksu i pracy z energią. Jego duchowa ścieżka rozpoczęła się już w dzieciństwie, gdy – jak sam opisuje – doświadczył spotkania z potężnym czarownikiem, Nagualem Julianem. To wydarzenie na trwałe odmieniło jego postrzeganie rzeczywistości i stało się inspiracją dla całej jego twórczości. W 2013 roku założył Instytut Roberta Noble, którego misją jest wspieranie osób poszukujących głębszego zrozumienia siebie, rozwoju świadomości i eksploracji rzeczywistości niefizycznych. Jest autorem serii książek, w których łączy osobiste doświadczenia z duchową wiedzą i naukami Czarowników: „OOBE. Drugie życie poza ciałem” – praktyczny poradnik, który stał się dla wielu czytelników punktem wyjścia do własnych doświadczeń eksterioryzacji, „OOBE. Ścieżka Serca” – książka ukazująca OOBE jako narzędzie wewnętrznej transformacji, pracy z emocjami i rozwoju świadomości serca, „OOBE. Lęk pierwotny” – publikacja konfrontująca czytelnika z jego najgłębszymi lękami towarzyszącymi opuszczaniu ciała i kontaktowi z nieznanym, pomagająca oswoić i zrozumieć ten proces, „Nagual Julian” – opowieść o inicjacji w świat Czarowników i o duchowej przemianie, „Sentencje Mocy” – zbiór duchowych sentencji otrzymanych od Naguala Juliana, będących esencją nauk Czarownika, „OOBE. Tajemnica punktu scalającego” – rozwinięcie i pogłębienie wiedzy o energetycznej strukturze percepcji i praktykach śnienia, oraz najnowsza książka: „OOBE. Życie realnym mitem” (2025) – duchowa opowieść o przebudzeniu, świadomym życiu i wyjściu poza iluzję codzienności. Robert Noble to nie tylko autor – to także Czarownik, szaman, uzdrowiciel i dźwiękoterapeuta. Promuje życie w zgodzie z wewnętrzną prawdą i zachęca do odkrywania osobistej Mocy poprzez autentyczne doświadczenie.

Trening świadomego śnienia. Techniki mindfulness, joga snu i buddyjskie medytacje na uważne życie Charlie Morley
Charlie Morley
Trening świadomego śnienia to nic innego jak połączenie nauki i duchowości jakkolwiek byście ją nie nazywali czy odczuwali. Tak naprawdę człowiek docenia sen i dobroczynne jego skutki jak zaczynamy cierpieć na bezsenność. Skutki ponosi nie tylko nasze ciało ale i umysł. Ja lata pracowałam na produkcji na 3 zmiany i bywały takie dni że człowiek spał 2/3h bo niestety zająć się domem dziećmi bez pomocy dziadków jest ciężkie by iść do pracy na 12/14h i na spokojnie ogarniać wszystko dookoła. Teraz jestem na rencie chorobowej i wiecie co? Problemy ze snem dalej dają mi popalić do tego stopnia że nawet leki na spanie nie pomagają. Właśnie dlatego szukam przeróżnych technik i sposobów by móc zasypiać na spokojnie i przespać normalnie chociaż 6h. Najważniejsze jest nasze wyciszenie po każdym dniu, kiedy jesteśmy przytłoczeni codziennością. Na czym polega technika świadomego snu? Według moich odczuć to jest praca nie tylko nad ciałem i umysłem ale w pełni wizualna projekcja tego co chcemy śnić i co taki sen nam da na przyszłość. To jak z afirmacjami, przyciągamy to co widzimy wewnątrz swojego umysłu jak by się już wydarzyło. Praca nad sobą jest najważniejsza, nad swoim otoczeniem i to co chcemy w życiu uzyskać, otrzymać. Świadomy sen ma być relaksacja i niczym spacer po lesie dać wyciszenie i odpoczynek. O technikach Wam nie pisze bo za dużo tego i ciężko było by to w skrócie zakreślić. Każdy z Was ma możliwość rozwinąć swoje sposoby by rozwinąć pracę nad sobą nie tylko w formie pozytywnego snu ale również ogólnej poprawy swojego podejścia do życia, pracy czy domu.
Blue Ines - awatar Blue Ines
Metoda dwupunktowa dla każdego Mircea Ighisan George
Metoda dwupunktowa dla każdego
Mircea Ighisan George
O metodzie dwupunktowej zrobiło się głośno dosyć niedawno, ale wszelkie informacje były nad wyraz zachęcające. Pojawiło się sporo książek na ten temat, otrzymywałam informacje o kursach i o zaskakujących i niepowtarzalnych efektach owej metody. Ponieważ fizyka kwantowa i tworzenie intencji są mi naprawdę bliskie i już od jakiegoś czasu obracam się w tej tematyce, z czystej ciekawości chciałam sprawdzić, na czym też polega owa magiczna metoda. Niestety, w ogóle do mnie nie przemawia. „Metoda dwupunktowa dla każdego” to książka napisana przez dwóch autorów, którzy pragną obudzić w ludziach poczucie wielkości i chcą sprawić, aby każdy wziął swój los w swoje ręce i zrozumiał potęgę świadomości. Nie ukrywam, że byłam mile zaskoczona formą i konstrukcją tej publikacji, bowiem pod tym względem jest rzeczywiście oryginalna. Dla osoby zielonej w tym temacie będzie wręcz idealna, bowiem podstawy fizyki kwantowej są tutaj tłumaczone w sposób łopatologiczny. Właściwie są to podstawy podstaw i nie jestem pewna czy słowa „fizyka kwantowa” są tutaj odpowiednie, chociaż oczywiście jest to jej zaczątek. W jaki sposób zapoznajemy się z informacjami z tej dziedziny i z metodą dwupunktową? Poprzez rozmowę dwóch znajomych. Wstęp książki to kolorowy komiks, gdzie Photoni, ekspert od metody dwupunktowej, spotyka swojego kolegę, Antona. Anton jest człowiekiem negatywnie nastawionym do życia, przekonanym, że nic mu nie wychodzi tak, jakby tego pragnął. I w tym momencie Photoni przychodzi mu z pomocą – stopniowo wprowadza go w zupełnie nowy świat, który ma zmienić jego postrzeganie rzeczywistości. Nie przyczepię się więc do formy książki, bo jest naprawdę czymś niespotykanym i sprawia, że wiedza przyswaja się wybitnie łatwo. Jednak jeżeli chodzi o samą metodą dwupunktową… Osobiście uważam, że fenomen owej metody to zdecydowanie przesada. Nie jestem pewna, skąd dokładnie ona pochodzi i kto jest jej twórcą, ale jest to po prostu zastosowanie zwykłych afirmacji i przesyłania energii, co jest obecne w każdej podobnej metodzie. Jednym słowem otrzymujemy coś, co jest znane od lat, co było już wszędzie i z czym każdy, kto choć trochę siedzi w takiej tematyce się już spotkał. Jednym słowem powtórka z rozrywki, tylko ktoś nazwał to sobie inaczej… Metoda jest nad wyraz banalna, nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku, jest nieskomplikowana i właściwie wytłumaczenie jej zasad zajęło autorom ledwie parę stron. Po takim promowaniu efektów wynikających z jej zastosowania, spodziewałam się naprawdę czegoś więcej, a otrzymałam coś, co znam od lat, tylko w nieco odmiennej formie. Coś, co nie raz stosowałam. Liczyłam na przełom i się zawiodłam. Nie wątpię, że jest to skuteczne, bo jest, podobnie jak każda afirmacja i odblokowanie się, ale autorzy po prostu poruszają tak banalne podstawy, że nie wyniosłam z tej lektury kompletnie nic. Jest to publikacja przeznaczona dla typowego laika, bowiem osoba, która zna tematykę i szuka czegoś rozwojowego, powinna poszukać gdzie indziej.
Shetani - awatar Shetani
Mózg Buddy. Podręcznik do osiągania szczęścia, miłości i mądrości Rick Hanson
Mózg Buddy. Podręcznik do osiągania szczęścia, miłości i mądrości
Rick Hanson Richard Mendius
„Kiedy dokonujesz zmian w mózgu, dokonujesz zmian w życiu” Czy wiecie, że przeciętnie człowiek umie wykorzystać jedynie od 5% do 6% możliwości swojego mózgu? Pojedyncze jednostki potrafią korzystać z niego w porywach do 12%. Mózg to organ, który nawet w tych czasach zawiera w sobie wiele zagadek i tajemnic. Znane są przypadki ludzi, którzy wykorzystując pracę tego organu potrafią czytać w myślach bądź doświadczają innych zjawisk paranormalnych. Biorąc to wszystko pod uwagę ciekawa byłam co autorzy „Mózgu Buddy” chcą nam przekazać w swojej książce. Dr Rick Hanson to neuropsycholog oraz nauczyciel medytacji. Jest współzałożycielem Instytutu Neuronauki i Mądrości Kontemplacyjnej oraz redaktorem Biuletynu Mądry Mózg. Dr Hanson jest głównym autorem omawianej przeze mnie książki. Dr Richard Mendius natomiast to neurolog i wykładowca na Uniwersytecie Kalifornijskim i Uniwersytecie Stanforda. Obaj autorzy współpracują ze sobą od wielu lat, czego rezultatem jest właśnie książka „Mózg Buddy”. Wyobraźcie sobie skrzyżowanie nauk psychologicznych z neurologią i kontemplacją. Taka mieszanka właśnie pozwoli odpowiedzieć nam na pytanie jak wykorzystać mózg w celu osiągania większego szczęścia, miłości i mądrości. Poradnik „Mózg Buddy” wprowadza nas w ewolucję i przyczyny cierpienia. Następnie autorzy wskazują nam jak pracować swoim mózgiem aby wchłaniać dobro, pracować asertywnością i współczuciem czy rozluźniać ego. W książce znajdziecie mnóstwo informacji poświęconych budowie mózgu oraz procesów w nim zachodzących. Przyznam się szczerze, że dla mnie tych informacji było za dużo. Specyficzne nazewnictwo i opisy zmian jakie zachodzą w poszczególnych częściach mózgu w niektórych momentach mnie nużyły. Rozumiem, że autorzy chcieli przybliżyć czytelnikom funkcjonowanie tego organu, ale nadmiar informacji czasami przynosi odwrotny efekt niż zamierzony. Myślę, że gdyby było ich mniej, książka nie straciłaby niczego na swej wartości. Widocznie taki był zamysł i koncepcja autorów. Podoba mi się połączenie współczesnej nauki z medytacją i jogą czyli znanymi przecież technikami kontemplacyjnymi od tysięcy lat. Ciekawym dodatkiem jest Aneks dotyczący neurochemii w żywieniu, który zawiera bardzo praktyczne porady dotyczące prawidłowej diety utrzymującej nasz mózg w lepszej kondycji. Niektóre wskazówki przedstawione przez obu doktorów są naprawdę proste do wykonania. Polecam metodę filtrowania zakłóceń, rewelacyjna porada. Cały sedno tkwi w tym, żeby nad rozwojem naszego mózgu pracować systematycznie, bowiem tylko w ten sposób osiągniemy satysfakcjonujące nas rezultaty. „Mózg Buddy” jest wielowymiarowym poradnikiem, który wprowadza nas w nieznane dotychczas obszary nauki połączonej z wierzeniami Wschodu. Polecam go osobom, które pragną systematycznie pogłębiać i poszerzać granice umysłu i własnych słabości. “Mózg symuluje świat – każdy z nas żyje w wirtualnej rzeczywistości, która jest na tyle zbliżona do prawdziwego świata, że nie obijamy się o meble” http://subiektywnie-o-ksiazkach.blogspot.com/
Wioleta Sadowska - awatar Wioleta Sadowska
oceniła na613 lat temu