Księgi krwi I-III

Okładka książki Księgi krwi I-III autora Clive Barker, 9788366712072
Okładka książki Księgi krwi I-III
Clive Barker Wydawnictwo: Mag Cykl: Księgi Krwi (tom 1-3) Seria: Seria horrorów bez nazwy [Mag] horror
horror
Księgi Krwi (tom 1-3)
Seria horrorów bez nazwy [Mag]
Books of Blood, Volumes 1-3
2021-06-25
2021-06-25
9788366712072
Michał Jakuszewski, Paulina Braiter, Wojciech Szypuła, Robert Waliś, Anna Studniarek-Więch

Kup Księgi krwi I-III w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księgi krwi I-III

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księgi krwi I-III

Trzy tomy w wydaniu zbiorczym. Dawno temu czytałem dwa pierwsze, które niestety nie zachwyciły mnie w żaden sposób. Po latach byłem ciekawy czy odnajdę w prozie Bakera coś więcej, czy zobaczę coś czego nie dostrzegłem wcześniej.
Niestety jest najwyżej średnio. Czasem trochę dziwnie, rzadko naprawdę strasznie czy klimatycznie. Z pierwszej księgi na uwagę zasługuje jedynie „Blues świńskiej krwi”, reszta nie boli w czytaniu, ale nic ciekawego nie wnosi. Drugi tom jest przede wszystkim dziwny, a w tej dziwności średnio staszny. Trzeci jest trochę bardziej klasyczny, ale też żadne z zawartych w nim opowiadań jakoś specjalnie się nie wyróżnia. Wszystkie teksty z tego zbioru miały potencjał, ale tak naprawdę żaden nie spełnił moich oczekiwań - większość z nich ma tę samą wadę - nawet jeśli są osadzone na dobrym pomyśle, nawet jeśli mają fajny klimat, to ich zakończenia są z reguły niesamowicie banalne (może nie „Old boy” banalne, ale jednak) a tym samym potwornie rozczarowujące. Szkoda.
Tak czy owak przeczytam pozostałe księgi, bo nie lubię zostawiać niedokończonych spraw. Nawet jeśli w tym przypadku moje oczekiwania są bardzo niewielkie.

przyjemnie się czyta

przyjemnie się czyta

DNF 33% po I tomie, nie czuję potrzeby czytania dalej

DNF 33% po I tomie, nie czuję potrzeby czytania dalej

976 użytkowników ma tytuł Księgi krwi I-III na półkach głównych
254 użytkowników ma tytuł Księgi krwi I-III na półkach dodatkowych

Okładka książki Lśnienie w ciemności. Dla uczczenia dwudziestolecia Lilja’s Library Clive Barker, P. D. Cacek, Ramsey Campbell, Richard Chizmar, Brian Keene, Jack Ketchum, Stephen King, Stewart O'Nan, Edgar Allan Poe, Kevin Quigley, Bev Vincent
Okładka książki El gran libro de Satán: Los mejores relatos, ensayos y poemas de la literatura maligna universal Joan Aiken, Dante Alighieri, Azahara Alonso, Clive Barker, Jazmina Barrera, Charles Baudelaire, Max Beerbohm, Noah Benalal, Rosa Berbel, Emily Berry, Holly Black, María Bonete Escoto, Ray Bradbury, Michaił Bułhakow, Michael Chabon, Liliana Colanzi, Meryem El Mehdati, Laura Fernández, Ana Flecha Marco, Neil Gaiman, Beatriz García Guirado, Rebeca González Izquierdo, Belén Gopegui, Camilla Grudova, Constanza Gutiérrez, Nathaniel Hawthorne, Shirley Jackson, Kelly Link, Sara Mesa, John Milton, Grace Morales, Sharon Olds, Verónica Pazos, Sofía Rhei, Camino Román, Tamara Romero, Karen Russell, Samanta Schweblin, Irene Solà, Laura Tejada, Fernanda Trías, Mark Twain, Elisa Victoria
Okładka książki Clive Barkers Nightbreed Marc Andreyko, Clive Barker, Piotr Kowalski (rysownik)
Clive Barkers Nightbreed Marc Andreyko, Clive Barker, Piotr Kowalski (rysownik)
Clive Barker
Clive Barker
Clive Barker, urodzony 5 października 1952 w Liverpoolu, to angielski malarz, ilustrator, scenarzysta i pisarz horrorów. Uczęszczał do tej samej szkoły co John Lennon, czym w późniejszym życiu często się szczycił. Studiował język angielski i filozofię na Uniwersytecie w Liverpoolu. Oprócz pisarstwa zajmował się także reżyserią i produkcją filmów (m.in. pierwszy film z serii Hellraiser),sztukami wizualnymi i komiksem, napisał także scenariusze do dwóch gier komputerowych. Na początku lat 90. przyznał, że jest osobą homoseksualną. Obecnie mieszka w Los Angeles w Kalifornii wraz ze swoim partnerem, fotografem Davidem Armstrongiem, wspólnie z nim wychowując córkę Armstronga z jego poprzedniego związku.

Cytaty z książki Księgi krwi I-III