Życie po śmierci. Naukowe dowody

- Life after Death. Evidence
- 2018-01-01
- 2018-01-01
- Maciej Piątek
Opierając się na ustaleniach nauk przyrodniczych, takich jak fizyka, biologia i medycyna, a także na badaniach psychologów i pismach filozofów, Dinesh D Souza, znany amerykański analityk i publicysta, pokazuje, dlaczego zdobywająca coraz więcej zwolenników ateistyczna krytyka nieśmiertelności jest irracjonalna. Wielu czytelnikom, przyzwyczajonym do myślenia o sprawach ostatecznych jedynie w kategoriach mistycznych, sugestia, że wiarę w to, iż jest coś po śmierci, można oprzeć na dowodach naukowych, może wydać się absurdalna. Dinesh D Souza udowadnia na kartach tej książki, że takie racjonalne podejście jest jak najbardziej uzasadnione. Swój poparty licznymi dowodami naukowymi wywód prowadzi jednak nie dla zabawy intelektualnej, lecz po to, by przekonać jak najwięcej ludzi do przyjęcia w swoim życiu założenia, że śmierć nie jest końcem, lecz nowym początkiem. Takie podejście nie tylko pozwoli im oswoić lęk przed tym momentem. Pomoże im także łatwiej przejść przez żałobę po odejściu bliskich oraz lepiej, owocniej i radośniej przeżyć czas życia na ziemi.
Jestem zdumiony tym, w jak jasny i przystępny sposób D'Souza potrafi pisać o tak głębokich i subtelnych problemach. Wykazując się szeroką wiedzą na temat najnowszych odkryć z tak różnorodnych dziedzin jak socjologia i neuronauka, autor przedstawia mocną argumentację na istnienie życia po śmierci. (Stephen Barr, prof. fizyki teoretycznej cząstek elementarnych)
Niezastąpiona, elektryzująca książka. D'Souza przedstawia w sposób jasny, zdecydowany i uczciwy swoje argumenty. Nie znam lepszego sposobu na zrozumienie idei życia po śmierci niż sięgnięcie po tę książkę i podążanie za argumentacją autora. (Dallas Willard, prof. filozofii)
Nigdy nie należy się obawiać, próbując niemożliwego. Dinesh D'Souza ponownie pokazuje swoje zdolności argumentacji, które czynią go bardzo groźnym przeciwnikiem. (Christopher Hitchens, dziennikarz, jeden ze współtwórców tzw. nowego ateizmu, który wziął udział także w publicznej debacie z D'Souzą na argumenty za i przeciw teizmowi)
____________
Dinesh D'Souza - jeden z doradców Białego Domu za czasów prezydentury R. Reagana, znany analityk, ceniony publicysta konserwatywny i chrześcijański. Autor licznych książek, w tym głośnej odpowiedzi na argumenty nowego ateizmu "To wspaniałe chrześcijaństwo" i były prezes prestiżowej The King's College w Nowym Jorku.
Kup Życie po śmierci. Naukowe dowody w ulubionej księgarni
Oceny książki Życie po śmierci. Naukowe dowody
32 użytkowników ma tytuł Życie po śmierci. Naukowe dowody na półkach głównych- Chcę przeczytać 18
- Religia 2
- Przyrodnicze | popularnonaukowe 1
- Jezus 1
Tagi i tematy do książki Życie po śmierci. Naukowe dowody
Cytaty z książki Życie po śmierci. Naukowe dowody
Paul Churchalnd twierdzi, że nie jesteśmy niczym więcej jak odpowiednio zorganizowaną materią, a Carl Sagan dodaje, że jesteśmy szczególnie złożonym układem atomów, a nie jakimś tchnieniem boskości. (...) Popularna postawa w tym obszarze została wyrażona przez dziewiętnastowiecznego psychologa, który wypowiedział słynne słowa: "Mózg wydziela myśli tak, jak nerki wydzielają mocz...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie po śmierci. Naukowe dowody
Wreszcie natrafiłam na rzecz, która nie opiera się tylko na relacjach ludzi mających doświadczenia z pogranicza śmierci. Do książki podchodziłam z dużą nieufnością z racji zalewu literatury z tym tematem związanej. Ostatecznie lektura ta była dla mnie satysfakcjonująca, gdyż autor zgłębił temat w analityczny sposób, mierząc się z takimi dziedzinami jak biologia, fizyka, medycyna oczywiście, religia, filozofia i in.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o wymiar apologetyczny twórczości i działalności autora (bo zajmuje się on też profesjonalnie polityką),to dał się on poznać jako jeden z najlepszych polemistów w debatach publicznych z przedstawicielami światopoglądu ateistycznego. Jest też chyba najbardziej szanowanym przez nich rozmówcą i przeciwnikiem jeśli chodzi o argumentację w sporze o istnienie Boga i racje przemawiające na korzyść religii, w kontekście jej wpływu na życie społeczeństw i poszczególnych ludzi. Jego książka "To wspaniałe chrześcijaństwo", będąca odpowiedzią na zarzuty czołowej czwórki (tzw. czterech jeźdźców) nowego ateizmu (od dawnego odróżnia go agresja i jawnie okazywana pogarda w stosunku do wszystkiego, co ma jakikolwiek związek z religią),została przez nich samych oceniona jako najlepsza odpowiedź ze strony chrześcijańskiej na przedstawioną przez nich argumentację.
W tej książce autor wypracowaną już metodą, spokojnie i rzeczowo, bez żadnych personalnych odniesień i uprzedzeń w stosunku do swoich ateistycznych polemistów, stara się odpowiedzieć na większość wysuwanych przez nich przy różnych okazjach argumentów, mających przemawiać za tym, że śmierć kończy wszystko, a obumierająca w jej momencie kora mózgowa jest ostatecznym pożegnaniem ze świadomością. Sięga przy tym do wielu dziedzin nauki i filozofii, nie gardząc powszechnym doświadczeniem ludzkości i wieloma elementami głównych religii świata, które wykazują podobieństwo w kilku podstawowych kwestiach. I trzeba przyznać, że udaje mu się całkiem sprawnie, a przy tym uczciwie, w oparciu o racjonalną argumentację, wykazać słabości i braki argumentów strony przeciwnej.
D'Souza sięga w swej pracy do danych z obszaru kosmologii i fizyki współczesnej, neuronauk, socjologii, etyki czy filozofii, jak też do wyników najnowszych, licznych i niezależnie od siebie przeprowadzanych badań dotyczących tzw. doświadczeń bliskich śmierci, które pomagają mu wykazać, że jeśli kryterium dla słuszności racji którejś ze stron ma być spójność i stopień prawdopodobieństwa prawdziwości danej tezy czy przekonania, to strona ateistyczna/materialistyczna ma się niestety gorzej. Dzieje się tak praktycznie w każdym rozdziale odpowiadającym argumentom z poszczególnej dziedziny nauki lub filozofii, na które autor podzielił książkę.
Żeby nie przedłużać: książka jest wyważoną, chłodną relacją ze stanu badań nad omawianym zagadnieniem, z wykorzystaniem danych z kilku gałęzi nauk i dziedzin filozofii (np. etyka i teoria poznania). Nie czuć tutaj ducha ostrej polemiki, bo autor jest nastawiony życzliwie, a książkę skonstruował w taki sposób, że zaczyna od argumentów na „nie” przedstawianych przez drugą stronę i potraktowanych poważnie (doceniając także to, co w tej argumentacji zasadne i rzeczywiście problemowe),a po ich rozważeniu przedstawia racje przemawiające za poglądem przeciwnym i kończy wnioskami.
Książka rzetelna, uczciwa, przejrzysta, choć trudniejsza niż typowe relacje z doświadczeń bliskich śmierci, przemawiające za istnieniem duchowego wymiaru istnienia, takie jak „Dowód” A. Ebena czy „Życie po śmierci” Moddy’ego i traktująca temat szerzej, od wielu stron: ludzkiego poznania i problemów z nim związanych, etycznej, doświadczenia trwania świadomości po stwierdzonej śmierci klinicznej i kilku innych. Autorowi udaje się wykazać spójność „interdyscyplinarnej” argumentacji za istnieniem trwania świadomości po śmierci ciała i życia po śmierci, oraz braki i mniejszą siłę przekonywania racji przemawiających za tezą przeciwną. Oczywiście, jak to w sporach dotyczących podobnych kwestii bywa, nie ma tu wniosków jednoznacznie wykazujących prawdziwość racji którejś ze stron i zmuszających do ich przyjęcia, ale nie o to też chodzi w tych sporach czy w omawianej książce. Wierzącym w życie po śmierci wystarczy, że autor wykazał spójność argumentów przemawiających za istnieniem takiego życia oraz, że racje przemawiające za odrzuceniem wiary w to życie, jak też przemawiających za nieistnieniem duszy są dużo słabsze, i że ich przyjęcie wymaga większego „skoku wiary”, zawierzenia, oraz jest większym intelektualnym ryzykiem niż stanowisko pierwsze, niż przeświadczenie, że śmierć nie kończy wszystkiego, a świadomość nie jest generowana przez mózg. Udało mu się to zrobić w sposób racjonalny i bez dziur w logice wywodu. Już choćby przez to książka jest jak najbardziej godna polecenia, a dodatkowo może służyć jako pomoc w prywatnych rozmowach ze znajomymi o odmiennym spojrzeniu na podstawowe kwestie życiowe, do których istnienie duszy czy życie po śmierci bez wątpienia się zaliczają.
Jeśli chodzi o wymiar apologetyczny twórczości i działalności autora (bo zajmuje się on też profesjonalnie polityką),to dał się on poznać jako jeden z najlepszych polemistów w debatach publicznych z przedstawicielami światopoglądu ateistycznego. Jest też chyba najbardziej szanowanym przez nich rozmówcą i przeciwnikiem jeśli chodzi o argumentację w sporze o istnienie Boga i...