Atelier spiczastych kapeluszy #2

- komiksy
- Atelier spiczastych kapeluszy (tom 2)
- Tongari Boushi no Atelier
- 2019-06-17
- 2019-06-17
- Tomasz Molski
Do niedawna Koko żyła w przekonaniu, że czarodziejami mogą zostać jedynie ci, którzy posiadają ku temu wrodzone predyspozycje. Ale wszystko zmieniło się w dniu, gdy trafiła pod skrzydła sympatycznego czarodzieja Qifreya i zaczęła zgłębiać arkana magii. Pewnego dnia wraz z nim i pozostałymi uczennicami odwiedza miasto czarodziejów Karn, by wybrać odpowiednią dla siebie różdżkę. Jednak w wyniku machinacji tajemniczego czarodzieja w masce dziewczęta trafiają do nieznanego sobie miejsca, którego strzeże przerażający smok...
Czy czarodziejami mogą zostać jedynie wybrani? A może również ci, którzy dążą do tego ciężką pracą?
Kup Atelier spiczastych kapeluszy #2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Atelier spiczastych kapeluszy #2
234 użytkowników ma tytuł Atelier spiczastych kapeluszy #2 na półkach głównych- Przeczytane 210
- Manga 38
- Mangi 17
- Kotori 5
- Komiksy 5
- 2023 5
- 2019 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atelier spiczastych kapeluszy #2
Drugi tom sprawił, że jeszcze bardziej czuję się zaintrygowana całością, grupą czarodziei wyjętych spod prawa, używających zakazanej magii i nazywanych kapeluszami z rondami, a także co ma z nimi wspólnego główna bohaterka, Koko. Podziwiam jej miłość do magii, podejście do nauki, to, że się nie poddaje, obserwuje pozostałe uczennice.
Zakończenie sprawiło, ze od razu chciałam kupić i czytać kolejny tom, zwłaszcza, że poznajemy kolejnych bohaterów, a na jaw wychodzą coraz to nowe sekrety, zagrożenia.
Załączam ulubione cytaty:
"Załóż swoją opończę, Koko. I ściągnij ją dopiero wtedy...gdy wszystkie bezpiecznie wrócimy do domu, a potem staniemy się czarodziejkami."
"Jeśli jesteś niecierpliwa i chcesz się czegoś szybko nauczyć, spróbuj wybrać to, co przyda ci się w codziennym życiu."
"Wszak życie jest najlepszym nauczycielem."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie sprawiło, ze od razu...
Przyjemna manga, ale jednak nie czuję się jakoś mocno zaangażowana w historię. Myślę, że skończę swoją przygodę na tym tomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemnie się czyta, ale momentami za bardzo narzuca się naiwność głównej bohaterki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część może nie była tak niesamowita, jak poprzednia, ale nadal jest wspaniała. Podoba mi się to, że autorka wprowadza nas krok po kroku do świata magii, który jest naprawdę fascynujący. Cieszę się, że oprócz przyjemnej fabuły mogę ten niesamowity klimat poczuć poprzez rysunki. Przez tą książkę się po prostu płynie.
Jeżeli szukacie czegoś przyjemnego, przytulnego, co ogrzeje Wasze serduszka - ta seria, to zdecydowanie coś, po co warto sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli szukacie czegoś przyjemnego, przytulnego, co...
Atelier spiczastych kapeluszy 2 ✧
Koko, Agata, Tetia oraz Riche wpadły w sidła niebezpiecznego smoka.
Wszystkie niezwłocznie postanawiają połączyć ze sobą siły, aby wydostać się z magicznej pułapki.
Pozostaje tylko pytanie, czy młodym czarodziejkom się to uda.
„Atelier spiczastych kapeluszy” to seria, która zapowiada się bez wątpienia obiecująco.
Od pierwszych stron pokochałam historie oraz fantastycznie napisane postacie przez Kamome Shirahame.
Wizualnie nadal jestem zachwycona.
Bardzo szczegółowa kreska, wygląd bohaterów i ich niesamowite przygody nadają tej mandze czegoś, co zachęca czytelnika do dalszego sięgnięcia po serie.
Autorka wprowadziła do swojego świata nową postać.
Mowa tutaj o Orugio, który głównie pilnuje porządku jako Czujne Oko w Atelier.
Pozornie mężczyzna wygląda na niezbyt przyjaźnie nastawionego do życia czarownika i raczej woli się nie pokazywać z lepszej strony.
Wymaga, by każda uczennica Qifreya stosowała się do ustalonych przez czarodziei zasad, chociaż on sam przymyka oko na wyjątkowy przypadek, który został sprowadzony do domu przez jego przyjaciela.
Odnośnie samego profesora Qifreya, to im dalej czytam tę opowieść, tym więcej chce dowiedzieć się o jego przeszłości i zamiarach.
Czemu wziął Koko pod swoją opiekę, skoro jest dziewczynką bez mocy?
Z pewnością ma ku temu jakieś ważne powody, chociaż pozostaje to, póki co tajemnicą.
W drugim tomie poznajemy bliżej Agatę, która chce bardzo zaimponować swojemu mentorowi.
Postawiła przed sobą trudny do wykonania w tak młodym wieku cel, ale zamierza go spełnić, nawet jeśli będzie musiała ryzykować własnym życiem.
Spodobało mi się rozwiązanie sprawy z przerażającym smokiem, które wymyśliły dziewczynki.
Zamiast używać przemocy, to bohaterki kierowały się rozsądkiem nawet w najgorszej sytuacji i nikomu nie stała się krzywda.
Końcowe strony wbijają czytelnika w fotel i pozostawiają po sobie spory niedosyt, dlatego musiałam natychmiast zabrać się za kolejny tom.
Atelier spiczastych kapeluszy 2 ✧
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemnicze miejsce, z którego czwórka uzdolnionych dziewcząt nie ma prawa uciec oraz pewne zagrożenie czyhające tuż za rogiem...
Koko, Agata, Tetia oraz Riche wpadły w sidła niebezpiecznego smoka.
Pozostaje tylko pytanie, czy młodym...
Tom drugi mangi równie ciekawy co pierwszy, choć w mojej opinii może odrobinkę słabszy. Nasze bohaterki stają przed nie lada wyzwaniem, muszą uwolnić się z magicznej pułapki. Poznajemy także nową postać Orugio, który strzeże praw magii w atelier.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie jest dość dramatyczne, więc na pewno sięgnę po kolejny tom tej magicznej opowieści.
Atelier spiczastych kapeluszy #2 to manga, po którą powinien sięgnąć każdy pragnący chwili „magicznego” komiksowego relaksu. Tytuł już w pierwszym tomie pokazał swój potencjał do stania się naprawdę ciekawym i wartym przeczytania dziełem. Część druga potwierdza tylko te aspiracje, serwując odbiorcy kolejną porcję mangowej wariacji Harry’ego Pottera.
Początkujące adeptki magii muszą sobie jakoś poradzić z niebezpieczną sytuacją, w jakiej znalazły się pod koniec części pierwszej. Młode czarodziejki, będą musiały wykorzystać całą zdobytą przez siebie wiedzę, aby uniknąć bliższego kontaktu ze smokiem. Koko, doskonale zdaje sobie sprawę, że kłopoty w jakich się znalazły, są jej winą. Na dodatek jej braki „magiczne” powodują, że nie jest ona tak bardzo przydatna, jakby chciała. Na pewno jednak nie ma ona zamiaru się załamywać i zrobi ona wszystko, aby mieć okazję zrealizować swoje marzenia. W tym czasie ich nauczyciel Qifrey stara się je odnaleźć. Wie on, że za tym zniknięciem stoją zbuntowani i zepchnięci na margines czarodzieje, którzy korzystają z zakazanej magii. Wyraźnie Koko jest dla nich istotna i powiązana jakoś z ich niebezpiecznym planem.
Już przy pierwszym kontakcie z serią czytelnik widzi jej wielki potencjał rozrywkowy. Nie powinno to być wielkie zaskoczenie, biorąc pod uwagę, że mamy tutaj do czynienia z prostą i przyjemną w odbiorze opowieścią o czarodziejach...
Cała recenzja na:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkujące adeptki...
Młode czarodziejki za sprawą rondel zostają uwięzione w pułapce strzeżonej przez smoka. Gdy wrasta przerażenie wybuchają nagromadzone w dziewczynach emocje.
Konflikt zostaje rozwiązany w bardzo ciekawy sposób. Bohaterki pomimo niebezpieczeństwa szukają rozwiązania nie zawierającego przemocy uważając, że przeznaczeniem magii jest przynosić radość. Co sprawia, że seria jest idealna na prezent też dla młodszych czytelników (a w sumie nie wiele na naszym rynku jest takich tytułów)
Podobnie jak w tomie pierwszym manga zamiera momenty pełne napięcia i akcji oraz ciepłe okruchy życia podczas nauki magii. Te dwa elementy dopasowano w idealnych proporcjach. Autor przedstawił też dwa podejścia do nauki magii - Koko, która ćwiczy nowe umiejętności przez zabawę i poważnej Agaty niepozwalającej sobie na chwile rozproszenia. Dziewczyna ma prawdziwą obsesję na puncie bycia najlepszą i udowodnienia tego innym. Przyczyny tego stanu rzeczy na razie zasugerowano, jestem ciekawa historii związanej z jej rodziną.
Wprowadzono nową postać, Czujne Oko Atelier - Orugio. Wydaje się surowy, jednak tak samo jak Qifrey bardzo uważa na uczennice.
Autor stopniowo nakreśla czytelnikom struktury świata czarodziejów a na koniec tomu dramatycznie na scenę wkracza Zakon Ładu Magicznego. Będzie się działo!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKonflikt zostaje rozwiązany w bardzo ciekawy sposób. Bohaterki pomimo niebezpieczeństwa szukają rozwiązania nie zawierającego przemocy uważając, że przeznaczeniem magii jest przynosić radość. Co sprawia, że seria jest...
Równie dobry, jak tom 1 pierwszy. fabuła i akcja bardzo fajne, polecam
Równie dobry, jak tom 1 pierwszy. fabuła i akcja bardzo fajne, polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZostań czarodziejem.
FABUŁA
Koko od zawsze wierzyła, że ma w sobie magię. Dziewczyna każdego dnia sprowadzana do parteru przez własną mamę, pewnego dnia po otrzymaniu magicznej książki na rynku w końcu zrozumiała, jak nauczyć się korzystać z magii. A kiedy jej krąg zadziałał okazało się, że matka dziewczynki stała się skałą. Na szczęście wszystkie poczynania Koko widział Qifrey, czarodziej który przybył po tkaniny na nowsze szaty. To właśnie on postanawia zabrać dziewczynkę do siebie i zacząć oswajać z używaniem magii, ale nie robi tego bezinteresownie, bowiem dziewczynka pamięta od kogo dostała magiczną księgę, a Qifrey chce znaleźć osobnika, który mu ją dał.
W przestronnym domu nowego nauczyciela Koko szybko otrząsa się z tragedii, jaka przydarzyła się jej rodzicielce. Dziewczyna poznaje trzy, zupełnie różne od siebie koleżanki, a czego Agata, z którą jest w pokoju okazuje się być najbardziej chłodna. Koko na całego zaczyna naukę magii, obiecując sobie, że jak tylko będzie mogła to uratuje swoją mamę. Jednak przed dziewczynką wiele wyzwań. Jeden z nich będą trudniejsze, inne łatwiejsze, ale wszystkie prowadzą do wrogów dobrych czarodziejów - kapeluszy z rondami.
OPRAWA GRAFICZNA
Na samym początku pisałam, że manga zwróciła moją uwagę kolorowymi okładkami. A skoro o nich mowa to muszę tutaj dodać, że wydawnictwo Kotori wie, jak przyciągnąć do siebie czytelnika. Delikatne złote, czy srebrne nuty na okładkach choć nie są widoczne podczas patrzenia na wprost na tomiki, to pod kątem prezentują się całkiem inaczej.
W środku mangi nic nie wychodzi z kadrów, wszystko jest uporządkowane. Dymki także nie powodują oczopląsu podczas czytania. Doczytałam w internetach, że wydawnictwo za niewielką dopłatą sprzedawało także w twardej oprawie ten tytuł z dodatkami. Mangi pomału stają się bardziej cenione nie tylko wśród fanów japońskiej kultury i to właśnie taka promocja daje większe szanse na zainteresowanie. Tak trzymać.
OPINIA OGÓLNA
„Atelier szpiczastych kapeluszy” zapowiada się naprawdę dobrze. Ciekawa jestem dalszego magicznego rozwoju Koko, szczególnie że w trzecim tomiku zaczęliśmy na serio poznawać świat, w który autorka rzuciła swoich bohaterów. Profesor Qifrey także wydaje się być interesującą postacią i z chęcią dowiem się o nim więcej. No i nie mogę nie wspomnieć o trzech koleżankach Koko, które także mi się spodobały. Mam nadzieję, że mangaczka nie zniszczy tego, co na razie pokazała, a kolejne tomiki tej historii będą pokazywać magiczny świat Koko jeszcze bardziej fantastycznie. Przede wszystkim zaś mam nadzieję, że dowiemy się coś więcej o kapeluszach z rondami, którzy póki co są chyba najbardziej tajemniczymi postaciami w całej fabule.
Czekam na kolejne tomy i chce zobaczyć, czy Koko podoła presji jaka na nią naciska, a także czy umiejętności tej dziewczynki są tak wysokie, jak zostało to pokazane w pierwszych trzech tomach.
Zostań czarodziejem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny przyznam się bez bicia, że „Atelier szpiczastych kapeluszy” przykuł moją uwagę barwną okładką i ciekawą kreską. W związku z tym nie mogło być inaczej i po pierwsze trzy tomiki sięgnęłam jeszcze w poprzednim roku. Czy fabuła tej mangi jest tak samo dobra, jak okładka?
FABUŁA
Koko od zawsze wierzyła, że ma w sobie magię. Dziewczyna...