Your Town. Twoje miasto

Maria Schneider

Kup Your Town. Twoje miasto w ulubionej księgarnii

Oceny książki Your Town. Twoje miasto

OPINIE i DYSKUSJE o książce Your Town. Twoje miasto

Lubicie paragrafowe gry przygodowo-strategiczno-ekonomiczne?

Takie połączenie w grach paragrafowych to dla mnie zaskoczenie i jednocześnie kosmos. Twórcy gry Your Town (współpraca reklamowa @foxgames.pl) musieli nieźle się nakombinować aby dopracować mechanikę gry i nie pozbawić jej tej magii solowej rozgrywki.

Fabuła gry:

Dotarłeś do małego, amerykańskiego miasteczka, zagubionego gdzieś na bezkresnym zachodzie. Zostajesz jego burmistrzem i postanawiasz je rozbudować aż zakwitnie. Masz na to rok.

Dlaczego przygodowa?

Eksploruj mapę, poznawaj mieszkańców, walcz lub uciekaj. Jak w każdej grze paragrafowej przebieg przygody zależy od ciebie i twoich decyzji. Ta pozycja wymaga podejmowania wielu decyzji kluczowych dla mechaniki i przebiegu rozgrywki.

Na wyróżnienie zasługuje system walki, który opiera się celności i pewności ręki.

W “Your Town” rozpoczynasz przygodę nie tylko jako burmistrz, ale też wybierasz jedną z trzech profesji, od których misji chcesz rozpocząć. Poszukiwacz przygód, grabarz lub szeryf oferują pracę, która pchnie przygodę do przodu.

Dlaczego strategiczna?

Zaplanuj budowę miasta biorąc pod uwagę dostępność ziemi i warunki, jakie musi spełniać budynek, kupuj wyposażenie kluczowe dla przeżycia oraz pilnuj relacji z mieszańcami twojego miasta i okolicznych terenów. To od ciebie zależy jak rozwinie się miasto.

Dlaczego ekonomiczna?

Zakup budynków i wyposażenia wymagają ogromnych nakładów finansowych. Często będziesz musiał/a zastanowić się czy lepiej zbudować budynek i otrzymać dochód czy może jedna strzelba jest lepszym wyborem. Większość działań w rozgrywce na szczęście przynosi dochód, więc przy dobrym rozplanowaniu na brak gotówki nie będziecie narzekać.

“Your Town” to niesamowity komiks-gra paragrafowa z wyjątkową mechaniką, która wciągnie Was na wiele godzin.

Dla wytrwałych graczy po wygranej jest też dodatkowy tryb gry “Bandyta”, który zapewni Wam dodatkową rozrywkę.

Lubicie paragrafowe gry przygodowo-strategiczno-ekonomiczne?

Fabuła gry:

Dotarłeś do małego, amerykańskiego miasteczka,...

Jeśli lubicie decydować o losach bohatera książki lub chcecie spróbować swoich sił w podejmowaniu ważnych decyzji, koniecznie sięgnijcie po tą pozycję. Zanim podejmiesz decyzję, zastanów się dobrze. Od twojego ruchu będą zależały kolejne wydarzenia.

Przenieś się na Dziki Zachód i zarządzaj miastem tak, by sie rozrastało i rozkwitło. Twoje decyzje będą kluczowe. Przyszłość miasteczka zależy od twoich kroków.

Zanim ruszysz w drogę, by poznać niezbadane tereny, przyjrzyj się kartom dostępnym na końcu książki. Możesz je także wydrukować. Znajdziesz kartę bohatera, karę budynków i mapę, która będzie niezwykle pomocna. Wybierz cel i podejmuj decyzje.

"Your town. Twoje miasto" utrzymany w całości w stylu Dzikiego Zachodu. Ilustracje dodają klimatu i wciągają do komiksowego świata. Zachwyci zarówno fanów komiksów, jak i miłośników gier. Podejmując kolejne decyzje i wykonując zadania przyczyniamy się do rozwoju małego miasteczka. Nowe budynki, finanse, pomaganie innym i podbijanie nowych terenów to nasze główne misje do wykonania.

"Your Town. Twoje Miasto" to nietuzinkowy komiks paragrafowy, w którym docieramy do maleńkiego miasteczka, zagubionego gdzieś na Dzikim Zachodzie. Krótkie oględziny i decyzją podjęta: trzeba to miasteczko rozbudować i sprawić, by rozkwitło!

Pomysł na książkę jest bardzo oryginalny I wyjątkowo urzeka swoją "gamingowością". Naszym celem jest tak zarządzać miastem w roli burmistrza, aby po roku czasu, który nam dano, miasto rozwinęło się w jak najwyższym stopniu. Należy decydować o tym, jakie budynki i gdzie będą stawiane, operować finansami, pomagać mieszkańcom Your Town oraz ruszać na wyprawy, aby podbijać kolejne terytoria. To szczególnie rozbudowana w możliwości paragrafówka, która pozwala rozwinąć skrzydła w strategicznym i ekonomicznym myśleniu. Dodatkowo zarowno przy przejściu z małym jak i dużym sukcesem, otrzymuje sporo możliwości ponownego wejścia w tej świat i pokierowania fabuły dalej bądź zupełnie inaczej.

Całość oprawiona jest fenomenalnym westernowym klimatem. Już same ilustracje nawet w kolorycie oddają ducha Dzikiego Zachodu, a kolejne paragrafy obfitują w smaczki, którymi nie pogardzi żaden fan filmów z Clintem Eastwoodem. Prażące słońce pustyni, strzelaniny z immersyjnie rozwiązaną mechaniką, czy nawet partyjka pokera i posiadówa w saloonie - to wszystko tu znajdziecie! 😁

Bawiłam się rewelacyjnie i zdecydowanie polecam, zwłaszcza jeśli w sercu western Wam gra 😁

60 użytkowników ma tytuł Your Town. Twoje miasto na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Your Town. Twoje miasto na półkach dodatkowych

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Cytaty z książki Your Town. Twoje miasto

Dodaj cytat z książki Your Town. Twoje miasto