Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- Superman/Shazam: First Thunder
- 2019-04-03
- 2019-04-03
- Marek Starosta
Jedno magiczne słowo zmienia osieroconego chłopca, Billy'ego Batsona, w bohatera o boskich mocach. Ale nawet dysponując Mądrością Salomona można się wiele nauczyć od Supermana.
Gdy Superman usiłuje powstrzymać wyznawców tajemniczego kultu przed kradzieżą starożytnych artefaktów z Muzeum Historii Naturalnej w Metropolis, Billy walczy z ogromnymi robotami zagrażającymi Fawcett City. Te dwa odrębne wydarzenia sprawią, że ścieżki bohaterów skrzyżują się, co zaowocuje wielką przyjaźnią między najpotężniejszymi obrońcami Ziemi, którzy zjednoczą siły, by powstrzymać Lexa Luthora, Doktora Sivanę, Eclipso i potwornego Sabbaca.
Kup Superman/Shazam: Pierwszy grom w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Superman/Shazam: Pierwszy grom
56 użytkowników ma tytuł Superman/Shazam: Pierwszy grom na półkach głównych- Przeczytane 38
- Komiksy 6
- Wielka Kolekcja Komiksów DC 3
- Komiks 3
- 2019 3
- Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics 2
- Komiksy 2
- W domowej bibliotece 1
Tagi i tematy do książki Superman/Shazam: Pierwszy grom
Batman: Tajemnica Czerwonego Kaptura Eric Battle, Shane Davis, Jim Lee, Paul Lee, Jeph Loeb, Dough Mahnke, Dustin Nguyen, Judd Winick
Nieskończony Kryzys: Projekt OMAC Ed Benes, Phil Jimenez, Geoff Johns, Rags Morales, Ivan Reis, Greg Rucka, Jesus Saiz, Judd Winick
Batman Noir - Batman Black & White. Nigdy po trupie Neal Adams, Rafael Albuquerque, Doug Alexander, Lee Allred, Michael Allred, Brent Anderson, John Arcudi, Mark Askwith, Brian Azzarello, Hilary Barta, Lee Bermejo, John Bolton, Philip Bond, Ivan Brandon, Ed Brubaker, Dave Bullock, Riccardo Burchielli, Blair Butler, Mike Carey, Tommy Castillo, Eric Cherry, Cliff Chiang, Michael Cho, Becky Cloonan, Darwyn Cooke, Denys Cowan, Dan Didio, Paul Dini, Danielle Dwyer, Nathan Edmondson, John Floyd, Nathan Fox, Sean Galloway, Alex Garland, Keith Giffen, Dick Giordano, Rafael Grampa, Rob Haynes, Adam Hughes, Rian Hughes, Victor Ibáñez, Geoff Johns, Dave Johnson, J.G. Jones, Michael William Kaluta, Chip Kidd, Paul Kupperberg, Derek Laufman, Jeff Lemire, David Macho, Howard Mackie, Jim Mahfood, Steve Mannion, Dwayne McDuffie, Don McGregor, Mike Mignola, Scott Morse, Olly Moss, Dean Motter, Sean Murphy, Dustin Nguyen, Alex Nińo, Troy Nixey, Ann Nocenti, John Ostrander, Jimmy Palmiotti, Ruben Pellejero, Scott Peterson, Will Pfeifer, Sean Phillips, Whilce Portacio, Jon Proctor, Javier Pulido, Joe Quinones, Rodney Ramos, Sal Regla, Joe Rivera, Paolo Rivera, Andrew C. Robinson, Kenneth Rocafort, Robert Rodi, Stephane Roux, Chris Samnee, Damion Scott, Ryan Sook, Dave Stewart, Dave Taylor, Kimo Temperance, Jill Thompson, Michael Uslan, John Watkiss, Len Wein, Chris Weston, Maris Wicks, Judd Winick, Marv Wolfman, William Wray, Danijel Žeželj
Star Wars: Imperium #3 Paul Alden, Brad Anderson, Michael Atiyeh, Paul Chadwick, Brian Ching, Davidé Fabbri, Welles Hartley, Ron Marz, Adriana Melo, Ken Steacy, Raul Trevino, Christian Dalla Vecchia, Judd Winick
TEEN TITANS BY GEOFF JOHNS OMNIBUS Adam Beechen, Geoff Johns, Benjamin Raab, Judd Winick, Marv Wolfman

Opinie i dyskusje o książce Superman/Shazam: Pierwszy grom
Może nie pierwsze moje zetknięcie z Kapitanem Marvelem, ale pierwsze w takiej formie. Mamy tu nie tylko genezę, głównego antagonistę Shazama, ale i znacznie więcej bo początek relacji Kapitana z Supermanem. Dzieje się dużo, komiks czyta się dobrze i szybko. O ile rysunki Middletona były dla mnie na początku.. dość przerysowane to szybko się do nich przyzwyczaiłem, a w dalszym etapie historii nie zwracałem już na to uwagi. Polecam, na start z tą postacią pozycja nadaje się jak najbardziej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemny komiks. Jest dużo akcji i ma świetne zakończenie, które jest kwintesencją Supermana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest wiele komiksów o pierwszym spotkaniu Batmana z Supermanem. Okazuje się jednak, że swego czasu wiele emocji wzbudziło pierwsze spotkanie Supermanem z Kapitanem Marvelem z 1974 r. Jednakże dopiero na przełomie 2005 i 2006 postanowiono uwspółcześnić wspólne spotkanie obu herosów.
Doktor Sivana, odwieczny wróg Kapitana Marvela postanawia nawiązać współpracę z Lexem Luthorem, aby pokonać swojego wroga. Niedługo później dochodzi do serii kradzieży mistycznych przedmiotów w Metropolis i Fawcett City. Sprawą postanawiają zainteresować się zarówno Superman, jak i Kapitan Marvel.
Mam mieszane uczucia co do tego jak przedstawiono współpracę bohaterów. Docenia, że udało się tu uniknąć typowego zawiązania akcji czyli bójki w wyniku nieporozumienia, a potem połączenia sił przeciwko wspólnemu problemowi. Jednakże niewiele jest ofiarowane w zamian. Współpraca przechodzi aż zbyt sprawnie i rzadko dochodzi do jakiejś rozwijającej wymiany zdań między bohaterami. Interesująco robi się dopiero pod koniec historii. Tam Superman może nareszcie szczerze wypowiedzieć się na temat pewnych zdarzeń, a także podjąć bardzo odważną decyzję. Niestety akurat w tym momencie miniseria kończy się zamiast pociągnąć fabułę w interesującą stronę. Również Kapitan Marvel okazuje tu trochę inne oblicze niż zazwyczaj.
Czarne charaktery też wypadają tu średnio. Początkowo współpraca nieprzepadających za sobą Sivany i Luthora zapowiada się wyśmienicie – obaj pomimo pewnych podobieństw mają różne charaktery i można to było to rozwinąć. Zamiast tego jednak fabuła skupia się na dwójce superłotrów powstałych w wyniku intrygi Luthora i Sivany. Ci superzłończycy też zapowiadali się interesująco, ale szybko okazują się bardzo banalni i niespecjalnie wymagający.
Rysunki Joshuy Middletona zupełnie do mnie nie trafiły. Są niedokładne i brakuje im dynamiki. Postacie mają dosyć ograniczoną ekspresję, a grube kontury sprawiają, że wszystko wygląda nienaturalnie.
Dodatkiem jest tu „Superman” v1 #276 opowiadający o pierwszym spotkaniu Supermana z… Kapitanem Gromem. Czytając ten komiks byłem zdziwiony jak usiłowano tutaj oderwać się od korzeni Kapitana Marvela zmieniając mu pseudonim, genezę, a nawet przeciwników. Odnosiłem wrażenie, że wówczas twórcy bali się napisać historię o samym bohaterze z Fawcett City, więc szybko wprowadzili zamiennik. Sama historia przywodzi na myśl te z czasów Srebrnej Ery ze względu na pewną sztampowość i naiwności. Udało się jednak uniknąć niezamierzonej śmieszności.
Niestety ten tom okazał się co najwyżej średni. Był tutaj spory potencjał, ale zupełnie nie udało się go wykorzystać. Szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoktor Sivana, odwieczny wróg Kapitana Marvela postanawia nawiązać współpracę z Lexem...
Shazam, czy jak kto woli Kapitan Marvel to kolejna z postaci uniwersum DC, która była nieco mniej eksploatowana. Dopiero ekranizacja kinowa sprawiła, że Shazam stał się pełnoprawnym bohaterem. A szkoda, bo jest to heros wyjątkowo interesujący z mocami dorównującymi Człowiekowi ze stali.
Co do samego komiksu, nie przekonała mnie 'kwadratowa' kreska, bo herosi z komiksów kojarzą mi się z perfekcją, a tutaj nie mamy przystojnych typów. Historia fajna, trochę genezy Shazama w pigułce i kilka wspólnych akcji z Supermanem. We wstępie do zeszytu zostało napisane, że to historia o tym jak Superman zostaje opiekunem i mentorem młodego bohatera. Sam komiks jednak kończy się nagle, wątek opieki nad Billym zostaje tylko napoczęty i to tyle. Czuję lekki niedosyt, ale przeczytać warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo do samego komiksu, nie przekonała mnie 'kwadratowa' kreska, bo herosi z komiksów...