Drapieżcy

Okładka książki Drapieżcy autora Daria Orlicz, 9788327642875
Okładka książki Drapieżcy
Daria Orlicz Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Stracone dusze (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Stracone dusze (tom 3)
2019-03-20
2019-03-20

Kup Drapieżcy w ulubionej księgarnii

Drapieżcy

Oceny książki Drapieżcy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drapieżcy

Zdecydowanie warto poznać tę powieść, ponieważ to najlepsza część serii. Pełna napięcia, mroku i poczucia niebezpieczeństwa, tworzy niepowtarzalną atmosferę, która sprawia, że nie można się od niej oderwać!

Trzecia część to już zwyczajny kryminał . Trzeba czytać po kolei wszystkie części . Ta część według mnie jest słabsza od poprzednich . Niby jest wszystko co potrzeba w kryminale ale nie ma zaskoczenia a i zakończenie sztampowe . Chyba trochę odpocznę od tego cyklu .

731 użytkowników ma tytuł Drapieżcy na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Drapieżcy na półkach dodatkowych

Daria Orlicz
Daria Orlicz
Polska pisarka, autorka powieści społeczno-obyczajowych i kryminałów z cechami thrillera psychologicznego. Absolwentka Wyższej Szkoły Pedagogicznej, przez kilka lat mieszkała w Rzymie, który do dziś jest bliski jej sercu. Bywała tłumaczką, radiową pogodynką i hostessą, obecnie współpracuje z kilkoma dużymi wydawnictwami prasowymi i książkowymi. Uwielbia literaturę i kino grozy, klimaty postapo, biografie i mroczne thrillery. Jej najnowsza powieść zatytułowana jest „Kryształowe motyle” (2019).

Lista obecności Agata Kołakowska
Lista obecności
Agata Kołakowska
Rzeźbiarka Iga Stelmach, to 40 letnia kobieta, która przeżyła ogromną stratę w życiu. Wszyscy jej najbliżsi umarli w krótkim czasie, ojciec, matka, mąż, a potem córeczka. Tak się złożyło, że umarli wszyscy ci, których utrwaliła w swoich rzeźbach, w cyklu "Oblicza". Przeszła potworne załamanie nerwowe, zakończone próbą samobójczą i leczeniem w szpitalu psychiatrycznym. Na jednym ze spotkań autorskich w maleńskiej wiosce Kunice, otrzymała zaproszenie od sołtysa Krzysztofa Biskupa, aby zamieszkała w ich miejscowości. Argumentował, że bardzo lubią mieć u siebie wszelakich artystów i żyją wszyscy razem w zgodzie, kładą nacisk na więzi międzyludzkie. Iga postanowiła skorzystać, przeprowadziła się z Zielonej Góry z nadzieją, że zazna spokoju i znowu zacznie tworzyć. Kupiła dom w Kunicach, zrobiła sobie pracownię z prawdziwego zdarzenia i wyjechała, ku rozpaczy swojej przyjaciółki Agaty. Jak się okazało, sołtys nie rzucał słów na wiatr, cotygodniowe obowiązkowe zebrania podpisywania listy obecności, trzeba było usprawiedliwiać swoją nieobecność, po przedyskutowaniu spraw wioski rozpoczynali imprezy mocno zakrapiane, wszyscy przynosili jedzenie i picie i choć wszyscy bardzo miło się bawili, to z czasem zaczęło to wyglądać jak sekta. Iga zawiązała nowe znajomości, a nawet przyjaźnie. Zaczęła tworzyć. Ale też nie było tak różowo. Iga otrzymała anonimy o krótkiej treści "nie rób tego ", a nawet zmarła w dziwnych okolicznościach jej nowa przyjaciółka Mira, którą Iga wyrzeźbiła. I wszystko wraca do Igi ze zdwojoną siłą. Książka ciekawa, zaskakująca z wątkiem kryminalnym. Podobała mi się i polecam.
Małgorzata S - awatar Małgorzata S
Wśród nocnych cisz Małgorzata Hayles
Wśród nocnych cisz
Małgorzata Hayles
"Wśród nocnych cisz" autorstwa Małgorzaty Hayles to mroczny thriller, który wciąga od pierwszych stron. Książka oparta jest na przemyślanej fabule i głębokiej psychologicznej analizie postaci, co sprawia, że jest to lektura trzymająca w napięciu do samego końca. Główna bohaterka, Dagmara, otrzymuje szokującą wiadomość o śmierci swojego męża, co prowadzi ją do małej miejscowości Cisz. Tam odkrywa, że nie znała swojego męża tak dobrze, jak sądziła, gdyż ten ukrywał wiele tajemnic z przeszłości. Wraz z rozwojem fabuły, zagłębiamy się coraz bardziej w mroczne zakamarki ludzkiej psychiki i prawdziwe oblicze bohaterów. Autorka umiejętnie buduje atmosferę grozy i niepewności, stopniując napięcie w sposób precyzyjny. Zagadki i tajemnice, które pojawiają się na stronicach książki, skutecznie trzymają w niepewności. Dodatkowo Hayles kreuje interesujące postacie poboczne, takie jak opóźniony umysłowo Romek czy zagadkowa dziewczynka, co sprawia, że historia nabiera głębi i wielowymiarowości. Warto podkreślić, że "Wśród nocnych cisz" to nie tylko historia zawiłej intrygi kryminalnej, ale również opowieść o ludzkich emocjach, relacjach i tajemnicach, które mogą dręczyć nasze umysły. Autorka wnikliwie bada psychologiczne motywacje postaci, co nadaje powieści głębi i autentyczności. Jednym z największych atutów książki jest sposób, w jaki Małgorzata Hayles buduje napięcie. Każdy rozdział przynosi nowe zagadki i zwroty akcji, nie pozwalając na chwilę wytchnienia. Sposób, w jaki autorka posługuje się narracją, jest płynny i przekonujący. Dodatkowo atmosfera małego miasteczka, w którym toczy się akcja, została doskonale oddana przez autorkę. Cisza, spokój i pozornie idylliczne życie mieszkańców stanowią kontrast dla ciemnych tajemnic, które skrywają się pod powierzchnią. Jedynym może niewielkim minusem książki jest czasami nieco powolne tempo narracji, które może niektórych czytelników trochę męczyć. Jednakże, dla osób ceniących skrupulatne budowanie napięcia i rozwijanie postaci, jest to jedynie drobna niedogodność. Ogólnie rzecz biorąc, "Wśród nocnych cisz" to doskonały wybór dla miłośników kryminałów i thrillerów, którzy szukają nie tylko wciągającej fabuły, ale także głębszych refleksji na temat ludzkiej natury i tajemniczych zakamarków ludzkiej psychiki. Małgorzata Hayles udowadnia swoje mistrzostwo w kreowaniu mrocznych, intrygujących historii, które zostają w pamięci na długo po zakończeniu lektury. Podsumowując, "Wśród nocnych cisz" to świetnie napisany thriller, który zaskakuje, wciąga i trzyma w napięciu do ostatniej strony. Dla miłośników gatunku jest to lektura, którą warto poznać.
Malwi - awatar Malwi

Cytaty z książki Drapieżcy