Gambit

2019-04-03

Kup Gambit w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gambit

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gambit

Jak zwykle świetna książka. Autor trzyma poziom. Dużo faktów, można się wiele dowiedzieć o historii. Dość szybkie tempo, dzięki czemu nie można nudzić i nie można oderwać się od czytania/słuchania. Audiobook w wykonaniu Pana Bonaszewskiego jak zwykle super. Polecam.

"Gambit to w szachach rodzaj otwarcia, w którym gracz poświęca materiał (zazwyczaj piona, rzadziej figurę),aby uzyskać przewagę pozycyjną, szybszy rozwój lub przejąć inicjatywę. W znaczeniu potocznym to ryzykowna, przemyślana zagrywka lub podstęp, mający na celu osiągnięcie korzyści."
Maciej Siembieda prowadzi nas przez ll wojnę światową, czasy komunistyczne aż do zwycięstwa demokracji, pokazując prawdziwe dzieje życia dwóch braci i fikcyjną postać kobiety, których historia uwikłała w swoisty gambit. Szpiedzy na każdym kroku inwigilują życie tych ludzi manipulując nimi jak pionami na szachownicy. Nie wiadomo, kto wróg, a kto przyjaciel. Jak tu przetrwać i właściwie rozeznać sytuację? Decyzje odciskają piętno na dalszych losach. Trzeba wyciągnąć właściwe wnioski, bo pochopne ocenianie ludzi i patrzenie przez pryzmat, że coś nam się wydaje może być krzywdzące i nieprawdziwe a może zniszczyć życie.
Książka jest bardzo, bardzo ciekawa i na końcu wycisnęła łezkę wzruszenia.
Dla mnie osobiście to już ostatnia książka Macieja Siembiedy, której jeszcze nie czytałam. Teraz zostało mi czekać z tęsknotą na nową powieść autora.

Mąż powiedział "przeczytaj, bardzo Ci się spodoba!" i miał rację. Niesamowita historia, którą autor opiera na prawdziwych wydarzeniach i opowiada pięknym językiem. Lubię wyraziste postaci, a taką jest tutaj Wanda Kuryło. Na pewno wrócę do książek tego autora!

3969 użytkowników ma tytuł Gambit na półkach głównych
597 użytkowników ma tytuł Gambit na półkach dodatkowych

Maciej Siembieda
Maciej Siembieda
Maciej Siembieda (ur. 1961 w Starachowicach) – polski pisarz i dziennikarz. Jeden z najpopularniejszych autorów powieści sensacyjnych w Polsce. Absolwent polonistyki i doktor nauk społecznych. Był redaktorem naczelnym regionalnych gazet codziennych: „Nowej Trybuny Opolskiej”, „Trybuny Śląskiej”, „Dziennika Bałtyckiego”. Przez trzydzieści lat pracy w prasie prowadził śledztwa historyczne, a za poświęcone im reportaże trzykrotnie otrzymał Nagrodę Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, nazywaną „polskim Pulitzerem”. W ciągu dziewięciu lat wydał osiem powieści z Jakubem Kanią („444”, „Miejsce i imię”, „Wotum”, „Kukły”, „Kołysanka”, „Orient”, „Sobowtór” i „Upiór”),thriller szpiegowski „Gambit”, sagę sensacyjną „Katharsis”, „Nemezis”, „Kairos” oraz powieść „Gołoborze”. Trzykrotnie nominowany do Nagrody Wielkiego Kalibru, zdobył ją głosami czytelników za „Katharsis” (2022 r.). Sześciokrotny finalista plebiscytu Książka Roku portalu lubimyczytac.pl oraz dwukrotny zwycięzca tego plebiscytu: Tytuł „Książki Roku 2024” otrzymał „Kairos”, a „Książki Roku 2025”- „Gołoborze” (obydwie w kategorii powieść historyczna). „Gołoborze” jest również laureatem nagrody „O!Lśnienia”.

Intruz Marek Stelar
Intruz
Marek Stelar
Czy czytałaś/eś taką książkę, która bardzo Ci się podobała, choć opinie o niej były niezbyt pochlebne? W moim przypadku tak się złożyło, że recenzje "Intruza" przeczytałam dopiero po lekturze i muszę przyznać, że byłam w niezłym szoku. Pan Marek, jeden z najbardziej poczytnych polskich "kryminalistów", nie zaskarbił sobie tym tytułem przychylności czytelników. Cóż, ja się w tym przypadku z większością zdecydowanie nie zgodzę. Może nie będę piać peanów, ale narzekać także nie zamierzam, bo spędziłam z tą książką naprawdę dobry czas. Adrian i Kamil Wicha jako dzieciaki byli połączeni wyjątkową więzią. Jak by nie było, w razie potrzeby jeden drugiego nie zostawiłby bez wsparcia. Z czasem jednak wszystko zaczęło się sypać. Śmierć ojca stała się przysłowiowym gwoździem do trumny ich braterstwa. Pozostawiła za to po sobie tajemnicę, której cień padnie na dorosłe życie mężczyzn. Kamil znika bez śladu. Adrian zostaje wciągnięty w zawiłe tematy polityczne przez agentów ABW, którzy niespodziewanie złożyli mu wizytę. Propozycja, jaką mu składają, okazuje się nie do odrzucenia. Kamil wyrusza w podróż, z której może nie wrócić w stanie nienaruszonym. Jednak myśl o tym, że być może będzie mógł odnaleź i uratować Kamila staje się wystarczającym motywatorem do działania. Czytając "Intruza" stajemy się świadkami rozgrywek pomiędzy polskimi służbami specjalnymi a wywiadem Chińskiej Republiki Ludowej. Kto szybciej dopadnie człowieka, który posiada materiały dotyczące polskiego grafenu? W którym świecie technologia zyska szansę na potężną rewolucję? W imię państwowego dobra nikt nie przebiera w środkach. Ofiary są wliczone w koszta, a cel uświęca środki... Marek Stelar wprowadził nas w tej historii w świat literatury sensacyjnej. Być może jestem zbyt dużym laikiem w tej dziedzinie, ale zdecydowanie kupiła mnie ta książka. Wartka akcja, porządnie zarysowani, spójni, wiarygodni bohaterowie i ciekawy główny wątek - wszystko to skleiło się w całość, której kontynuację, zgodnie z obietnicą, chętnie bym poznała.
PaniBookietowa - awatar PaniBookietowa
oceniła na716 dni temu
Mayday Grzegorz Brudnik
Mayday
Grzegorz Brudnik
Powiem Wam jedno – ta debiutancka, trochę inna twarz Brudnika to czysta, bezwstydnie rasowa rozrywka. Owszem, miałam małe potknięcie z finałem… ale już mi przeszło. Autor zresztą doskonale wie, w którym miejscu uniosłam brew – i niech to zostanie między nami. Ale do rzeczy… To debiut Grześka – i to debiut z przytupem. Kilkaset stron przygody, która zaczyna się tak nagle i tak mocno, że pierwszy rozdział wprost wbija w fotel. Ten rollercoaster przygodowy zabiera nas przez pół świata. Czy to Stany czy Japonia - w każdym z miejsc czujemy, że autor bawi się przestrzenią jak rasowy scenarzysta kina akcji. I teraz uwaga: jest też niezwykły bohater. Błyskotliwy, zdeterminowany, niepokorny. Aleksander Gall to postać, jaką częściej spotykamy w amerykańskich thrillerach niż w polskiej literaturze. I właśnie dlatego to działa – bo Brudnik nie próbuje go „udomowić”. Daje mu przestrzeń, daje mu rozmach. Ale Gall nie działa sam. I dobrze, bo nawet jego brawura, analityczny umysł i specjalistyczna wiedza nie wystarczyłyby do rozplątania tak złożonej, międzynarodowej układanki. Brudnik złożył drużynę, którą naprawdę chce się oglądać w akcji. Baldur, Nate, Honoré – to nie są statyści do podbijania tła. Każdy z nich ma własną specjalizację, własny błysk i moment, w którym przejmuje stery. Jeden czyta dane jak nuty, drugi działa szybciej niż systemy zabezpieczeń, trzeci myśli kilka ruchów naprzód. Ogromnym plusem są dialogi. Ten charakterystyczny dla Brudnika żart, lekkość wymiany zdań, drobne ironiczne iskry – to wszystko nadaje historii oddechu. Przy takiej dawce napięcia to naprawdę potrzebne. A czy są jakieś potknięcia? Są. Momentami autor przesadził z ilością i długością opisów katastrof lotniczych – bywało, że tempo siadało pod ciężarem technicznych szczegółów. Niektóre epizody wprowadzające nowe postaci mogłyby być także krótsze. No i ta końcówka… z udziałem pewnego znanego Azjaty… Ech. Tu miałam zgrzyt. Ale wiecie co? To debiut. A jak na debiut – to naprawdę mocny start. Siłą tej powieści jest energia i konstrukcja intrygi. Czuć skalę wydarzeń, czuć zagrożenie, czuć globalny ciężar sprawy. I to działa. „Mayday” to książka dynamiczna, widowiskowa, z bohaterem większym niż życie i intrygą rozpisaną na pół globu. Ma swoje nierówności, ale ma też coś ważniejszego – energię, ambicję i odwagę.
OczamiMatkiWiedźmy - awatar OczamiMatkiWiedźmy
ocenił na81 miesiąc temu