ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać34
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska168
Gambit

- 2019-04-03
- 2019-04-03
„Kiedyś pojmiesz sens tego manewru. Nazywa się gambit”.
Rok 1966. Jerzy Ostrowski, konstruktor samochodów i mistrz szachowy, zostaje uprowadzony przez tajniaków. Jest przekonany, że czeka go egzekucja z zemsty za brata, ułana AK, który naraził się nowym władcom Polski.
Rok 1943. Ludwik Kalkstein, gwiazda podziemnego wywiadu zmienia front i doprowadza do aresztowania dowódcy AK. Wanda Kuryło, jeszcze niedawno współpracownica Kalksteina, rozpoczyna misję, która może odmienić powojenne losy Polski i Europy. W tym czasie w Oświęcimiu umiera jedyny człowiek, który może jej pomóc.
Co łączy losy mistrza szachowego, zdrajcy i dziewczyny o niezwykłej urodzie, która po wojnie stanie się agentką MI6 a potem amerykańskiego kontrwywiadu? Gdzie ukryty jest bezcenny skarb, do którego chcą dotrzeć za wszelką cenę szpiedzy Hitlera, Stalina, Churchilla i Roosevelta? Czy Wandzie uda się poznać tajemnicę człowieka, którego kochała? Czy powiedzie się jej zemsta?
– To najbardziej niesamowita historia, na jaką natknąłem się w czasie ponad dwudziestu lat mojej pracy reporterskiej – mówi Maciej Siembieda, który czerpiąc z prawdziwej historii i opisując prawdziwych bohaterów, stworzył mistrzowski thriller trzymający w napięciu od pierwszej do ostatniej sceny.
Kup Gambit w ulubionej księgarnii
Oceny książki Gambit
3969 użytkowników ma tytuł Gambit na półkach głównych- Przeczytane 2 798
- Chcę przeczytać 1 114
- 2019 83
- 2024 32
- Audiobooki 30
- 2023 29
Tagi i tematy do książki Gambit

Inne materiały dotyczące książki Gambit

Gambit, czyli ryzykowny manewr. Co poświęcisz, żeby wygrać?

Przeczytaj fragment książki „Nemezis“ Macieja Siembiedy!

Przestroga wobec władzy i wojny. „Katharsis” Macieja Siembiedy

„Gambit królowej”, czyli szachy jako motyw literacki

Patronaty tygodnia
Cytaty z książki Gambit
Prawdziwie kochasz wtedy, gdy nie wiesz dlaczego".
Prawdziwie kochasz wtedy, gdy nie wiesz dlaczego".
Żeby wygrać, trzeba kogoś poświęcić. Kiedyś pojmiesz sens tego manewru. Nazywa się gambit.
Życie pisze scenariusze, na jakie nie wpadliby najlepsi twórcy fikcji.
Życie pisze scenariusze, na jakie nie wpadliby najlepsi twórcy fikcji.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gambit
Jak zwykle świetna książka. Autor trzyma poziom. Dużo faktów, można się wiele dowiedzieć o historii. Dość szybkie tempo, dzięki czemu nie można nudzić i nie można oderwać się od czytania/słuchania. Audiobook w wykonaniu Pana Bonaszewskiego jak zwykle super. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gambit to w szachach rodzaj otwarcia, w którym gracz poświęca materiał (zazwyczaj piona, rzadziej figurę),aby uzyskać przewagę pozycyjną, szybszy rozwój lub przejąć inicjatywę. W znaczeniu potocznym to ryzykowna, przemyślana zagrywka lub podstęp, mający na celu osiągnięcie korzyści."
Maciej Siembieda prowadzi nas przez ll wojnę światową, czasy komunistyczne aż do zwycięstwa demokracji, pokazując prawdziwe dzieje życia dwóch braci i fikcyjną postać kobiety, których historia uwikłała w swoisty gambit. Szpiedzy na każdym kroku inwigilują życie tych ludzi manipulując nimi jak pionami na szachownicy. Nie wiadomo, kto wróg, a kto przyjaciel. Jak tu przetrwać i właściwie rozeznać sytuację? Decyzje odciskają piętno na dalszych losach. Trzeba wyciągnąć właściwe wnioski, bo pochopne ocenianie ludzi i patrzenie przez pryzmat, że coś nam się wydaje może być krzywdzące i nieprawdziwe a może zniszczyć życie.
Książka jest bardzo, bardzo ciekawa i na końcu wycisnęła łezkę wzruszenia.
Dla mnie osobiście to już ostatnia książka Macieja Siembiedy, której jeszcze nie czytałam. Teraz zostało mi czekać z tęsknotą na nową powieść autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaciej Siembieda prowadzi nas przez ll wojnę światową, czasy komunistyczne aż do...
Mąż powiedział "przeczytaj, bardzo Ci się spodoba!" i miał rację. Niesamowita historia, którą autor opiera na prawdziwych wydarzeniach i opowiada pięknym językiem. Lubię wyraziste postaci, a taką jest tutaj Wanda Kuryło. Na pewno wrócę do książek tego autora!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📕Chcę zacząć od gratulacji dla Macieja Siembiedy – laureata 10. edycji plebiscytu O!Lśnienia, Nagród Kulturalnych Onetu i miasta stołecznego Warszawy za powieść „Gołoborze”♥️♥️♥️To wyróżnienie potwierdza jego status jednego z najważniejszych współczesnych autorów polskiej literatury sensacyjno-historycznej. Z tej okazji wróciłam do jednej z jego wcześniejszych książek – „Gambitu”,
✨Maciej Siembieda łączy w „Gambicie” reporterską precyzję z narracyjną wrażliwością, splatając fakty historyczne z fikcją w sposób naturalny i przekonujący. Każdy wątek i postać mają znaczenie, a kolejne zdarzenia odsłaniają zarówno dramatyczne konsekwencje ludzkich decyzji, jak i szerszy obraz historycznych wydarzeń. Autor prowadzi czytelnika z precyzją stratega, wprowadzając napięcie i refleksję bez nadmiernego dydaktyzmu.
✨Największym atutem powieści jest jej język elegancki, sugestywny, a zarazem dostępny, co w literaturze popularnej rzadko spotyka się na tak wysokim poziomie. „Gambit” nie tylko angażuje emocjonalnie, lecz także daje satysfakcję obcowania z dopracowaną, dojrzałą prozą.
„Gambit” Macieja Siembiedy to książka znakomita, literacka lekcja tego, jak można połączyć emocje, refleksję i wciągającą fabułę w jednej spójnej i niezapomnianej opowieści.
📕Chcę zacząć od gratulacji dla Macieja Siembiedy – laureata 10. edycji plebiscytu O!Lśnienia, Nagród Kulturalnych Onetu i miasta stołecznego Warszawy za powieść „Gołoborze”♥️♥️♥️To wyróżnienie potwierdza jego status jednego z najważniejszych współczesnych autorów polskiej literatury sensacyjno-historycznej. Z tej okazji wróciłam do jednej z jego wcześniejszych książek –...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka fajna dobrze sie czyta wciąga.tylko trzeba sie nastawić ze to bardziej ksiazka historyczna jesli ktos lubi takie pozycje napewno pochłonie go bez reszty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze autor nie zawodzi i przygotował super gratkę dla fanów. Powieść czytało się jak zawsze bardzo dobrze. Teraz wracam do prokuratora Kani.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojak zwykle świetna historia łacząca wiele osób zdarzenia z różnych epok.polecam
jak zwykle świetna historia łacząca wiele osób zdarzenia z różnych epok.polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna historia Siembiedy, która znowu robi bardzo dobre wrażenie. Tym razem akcja rozciąga się od dwudziestolecia międzywojennego aż po lata dziewięćdziesiąte, co nadaje całości ciekawy kontekst i szeroką perspektywę.
To połączenie wątków obyczajowych i szpiegowskich wypada naprawdę dobrze. Historia jest różnorodna, ale spójna, a wszystko rozwija się w taki sposób, że trudno stracić zainteresowanie.
Czyta się to bardzo przyjemnie, a sama opowieść potrafi wciągnąć i utrzymać uwagę do końca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo połączenie wątków obyczajowych i szpiegowskich wypada naprawdę dobrze. Historia jest różnorodna, ale spójna, a wszystko rozwija się w taki sposób, że...
Bardzo dobra powieść w stylu wczesnego Łysiaka. Polecam
Bardzo dobra powieść w stylu wczesnego Łysiaka. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Oprócz niebanalnej fabuły, jak zwykle u autora podpartej faktami z przeszłości, książka przybliża mniej znane wątki społeczno-gospodarcze Podkarpacia. Polecam posłuchać książki czytanej przez Pana Bonaszewskiego. Nie chce się wysiadać z samochodu.