Książka przedstawia losy Piotra, cara Bułgarii (927-969) i Marii Lekapeny (927-?963),jego małżonki, bizantyńskiej cesarzówny, córki Krzysztofa Lekapena, na tle dziejów rządzonego przez nich państwa. Ich wspólne panowanie trwało ok. 35 lat, a po śmierci żony Piotr sprawował władzę jeszcze ok. 7 lat. Mimo tak długich rządów ich postacie, a szczególnie Marii, nie są dobrze oświetlone w źródłach. Jest też znamienne, że zarówno Piotr, jak i Maria najczęściej nie są dobrze oceniani przez współczesnych uczonych. Piotr jest uznawany za władcę słabego, koncentrującego uwagę na sprawach Kościoła, pozbawionego większych ambicji. Czyni się go odpowiedzialnym za kryzys i upadek państwa bułgarskiego, który nastąpił raptem w dwa lata po jego śmierci (971 r.). Z kolei w Marii uczeni, szczególnie bułgarscy, widzą reprezentantkę bizantyńskich interesów i propagatorkę bizantyńskiej kultury, a niektórzy wręcz określali ją mianem bizantyńskiego agenta na bułgarskim tronie. Autorzy książki – pierwszej w światowej literaturze monografii poświęconej Piotrowi i Marii – dzięki gruntownej analizie źródeł, znakomitej znajomości literatury przedmiotu, budują wyważony, pozbawiony negatywnych emocji obraz roli swoich bohaterów w dziejach państwa bułgarskiego w X w.
Kup Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963) w ulubionej księgarni
Oceny książki Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963)
15 użytkowników ma tytuł Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963) na półkach głównych- Chcę przeczytać 9
- Historia 2
- Średniowiecze 2
- Biografia/Autobiografia 1
- Biografie 1
- historia 1
Tagi i tematy do książki Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963)
Cytaty z książki Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963)
Dodaj cytat z książki Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963)
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piotr I Święty car bułgarski (ok. 912-969) Maria Lekapena caryca bułgarska (ok. 912–?963)
Zapraszam do mojej recenzji:
Zapraszam do mojej recenzji:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://portal.strategie.net.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2924:piotr-i-wity-car-bugarski-ok-912-969-maria-lakapena-caryca-bugarska-ok-912-963&catid=19:recenzje-ksiazek&Itemid=112