Dom nad jeziorem

2019-03-27
2019-03-27
2016-08-25
Karolina Bochenek
Czy da się zapomnieć o pierwszej miłości?

Ujmująca opowieść w scenerii rodem z Przeminęło z wiatrem!

Rok 1994. W Savannah jest upalne lato, które niesie ciepłą bryzę i zapach różaneczników. Kiedy młody student Jim spędza tam ostatnie przed wyjazdem na studia wakacje, nawet nie przypuszcza, że tak bardzo odmienią jego życie. Poznaje uroczą Jennifer Wayatt, córkę właściciela sąsiedniej posiadłości. Zakochują się w sobie bez pamięci, ale wspólne marzenia i plany rozpadają się jak domek z kart przez tragedię, która na zawsze zmieni życie spokojnego miasteczka.

Rok 2008. Jim odnosi spektakularne sukcesy w branży hotelarskiej i pnie się po szczeblach kariery. Nigdy nie wracał do miejsca, w którym spędził najważniejsze lato życia, choć jego myśli czasem krążą wokół tych wspomnień. Jego uczucia zostaną wystawione na próbę, kiedy jego szef zleca mu wykupienie dom nad jeziorem, w którym kiedyś mieszkała rodzina Jennifer. Kiedy ponownie ją spotyka, zaczyna rozumieć, że nigdy nie przestał jej kochać.

Czy powrót do przeszłości pomoże wyleczyć złamane serce i naprawić błędy młodości?

Kup Dom nad jeziorem w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Dom nad jeziorem

Oceny książki Dom nad jeziorem

Opinie i dyskusje o książce Dom nad jeziorem

Jeśli ktoś lubi lekka lekturę , to polecam właśnie ta książkę.
Bardzo przyjemna opowieść romantyczna opowiada o tajemnicach, złamanym sercu i utraconej miłości. Polecam.

Jeśli ktoś lubi lekka lekturę , to polecam właśnie ta książkę.

Książka jest lekka, a zarazem wciągająca, w spokojny sposób trzyma czytelnika w tajemnicy jej zakończenia.

Nie wiem czy poleciła bym te książkę.... Spodziewałam się lekkiej, uroczej opowieści w scenerii lata nad jeziorem. Tymczasem przez większość książki nie pamiętałam o czym czytam. Historia mnie nie porwała a opisy i problemy hoteli były nużące

314 użytkowników ma tytuł Dom nad jeziorem na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Dom nad jeziorem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dom nad jeziorem

Czytelnicy Dom nad jeziorem przeczytali również

Sekret Tatiany Gill Paul
Sekret Tatiany
Gill Paul
Oficer kawalerii Dymitr trafia do szpitala. Trafia on pod opiekę Tatiany. Niebawem dowiaduje się, że dziewczyna jest córką cara Mikołaja II. Zaczyna ich łączyć ogromna miłość. Niestety rewolucje przetaczające się przez Rosję oraz panujący w kraju bolszewicki terror sprawiają, że drogi kochanków rozchodzą się. Prawie sto lat później przeżywająca w swoim małżeństwie kryzys Kitty przylatuje z Londynu do Stanów Zjednoczonych. Zatrzymuje się w domu należącym do swojego pradziadka. Odkrywa tam wysadzany klejnotami naszyjnik. Znalezisko to staje się dla Kitty okazją do poznania przeszłości o swojej rodzinie. "Sekret Tatiany" to kolejna przeczytana przeze mnie powieść, w której historia miesza się z teraźniejszością. To historia osób, które pragną miłości i chcą odnaleźć spokój. Muszą mierzyć się przy tym ze skomplikowanymi stosunkami międzyludzkimi oraz burzliwą sytuacją społeczno-polityczną. Odkrywane przez nich tajemnice mocno wstrząsają ich życiem. Jednocześnie nie tracą nadziei na lepszą przyszłość i starają się być wierni swoim przekonaniom. Choć ich koleje losu nie układają się zbyt pomyślnie wierzą, że mogą jeszcze naprawić swoje relacje z bliźnimi i zyskać szansę na prawdziwą miłość. Reasumując. Jest to pełna emocji i uniesień powieść, która urzeka swoją narracją oraz klimatem. Wgłębiając się w jej treść, coraz mocniej utożsamiałem się z postaciami i z wypiekami na twarzy czytałem ich dalsze losy. Cieszę się, że mogłem sięgnąć po tę książkę.
Maras - awatar Maras
Sekretne dziecko Kerry Fisher
Sekretne dziecko
Kerry Fisher
Będąc w połowie tej książki myślałam, ze ocenię ją na maksymalnie 3 gwiazdki Książka zaczyna się z perspektywy Suzie, która oddaje do adopcji syna, owoc zdrady, choć w drugiej części książki dowiadujemy się, że był to gwałt. Oddaje go ponieważ jest już mężatką i matką. I naprawdę, naprawdę im bardziej próbowałam odnaleźć w sobie empatie dla bohaterki, tym bardziej mi nie szło Suzie to najbardziej męcząca buła jaką dane było mi poznać w książkach. Wszystko jej źle- mąż źle, dziecko źle, nie ma dziecka źle, ma drugie dziecko źle, odnalazł ja syn źle, nie odzywa się, bo go odrzuciła źle, wiecznie zła, wiecznie skrzywiona, typ osoby której choćbyś d**ę miodem smarował zawsze będzie źle Umęczona byłam tak okrutnie, że wydawało mi się, że nie dobrnę do końca I dostajemy część drugą- opisaną z perspektywy drugiej córki- Grace I dostałam tak ciepłą, wzruszającą część, opisaną tak pięknym, plastycznym językiem, pełna tylu mądrości, empatii i wzruszeń , że nie mogłam uwierzyć, że to taki sama książka I finalnie podobało mi sie naprawdę bardzo. Do samego końca nie polubiłam, ani nie znalazłam w sobie zrozumienia dla postępowania Suzie. Nie ma we mnie zgody na zaakceptowanie jak bardzo zniszczyła swoich bliskich. Nie zasługiwała na żadną z osób która ją otaczała. Niemniej ujęło mnie dobro i ciepło pozostałych bohaterow Daje mocną siódemkę
Jagoda30 - awatar Jagoda30
Francuskie lato Catherine Isaac
Francuskie lato
Catherine Isaac
W samym środku polskiej zimy przeczytałam „Francuskie lato” i dobrze mi to zrobiło. To taka urlopowa powieść, przy której można odpocząć, wzruszyć się, ale także zastanowić nad życiowymi problemami. Catherine Isaac posyła swoją bohaterkę do uroczego hotelu mieszczącego się z odrestaurowanym przez jej byłego chłopaka pałacu. Ich syn ma już 10 lat, a Adam do tej pory nie poczuwał się do ojcostwa. Zawiódł Jess nie tylko podczas porodu, ale wiele razy, dlatego podjęła decyzję o samotnym wychowaniu dziecka. Dlaczego więc teraz decyduje się odnowić kontakt z ojcem swojego syna i przyjęła zaproszenie do jego ośrodka wypoczynkowego? Niezbyt skomplikowana fabuła daje autorce okazję do przedstawienia złożonych relacji międzyludzkich, na które duży wpływ mają wszelkie niedomówienia i tajemnice. Nie da się zbudować zdrowego związku, tkwiąc w spirali nieujawnionych prawd, a nawet kłamstw. Tym, co uniemożliwia nawiązanie zdrowej relacji jest także schematyczne postrzeganie drugiego człowieka i uparte umieszczanie go w konkretnej szufladce. Dla Jess Adam to nieodpowiedzialny bawidamek, który przestraszył się dorosłości, co oznacza, że nigdy nie będzie można mu zaufać i oczekiwać od niego poważnego podejścia do życia. Dopiero przyznanie się do niesprawiedliwego osądzenia i wysłuchanie wyjaśnień stanie się dla nich drogą do ułożenia sobie poprawnych relacji i wybaczenia dawnych krzywd. Ważną rolę pełnią tu także postaci drugoplanowe, bo dają autorce możliwość do opisania kwestii wpływu trudów rodzicielstwa na związek małżeński. Przyjaciele Jess, którzy dołączają do niej na urlopie borykają się z kryzysem spowodowanym zmęczeniem wychowywaniem trójki nieznośnych dzieciaków. Również Jess zmaga się z wyzwaniami bycia samotną matką, która z każdym wyzwaniem musi poradzić sobie sama. Na okładce zaznaczono, że ta powieść powinna spodobać się miłośnikom „Zanim się pojawiłeś” Jojo Moyes, do których ja również się zaliczam. Rzeczywiście, jest w niej podobny nastrój, ale to, co pozwala zestawić ze sobą te dwie powieści to motyw nieuleczalnej choroby, z którą skonfrontowani zostają bohaterowie. U Jojo bohaterka zakochała się w sparaliżowanym po wypadku mężczyźnie, a u Catherine Isaak Jess boryka się z chorobą Huntingtona swojej ukochanej mamy. I właśnie ta choroba ma ogromny wpływ na wszystko, co wydarzy się podczas francuskiego lata. „Francuskie lato” nie pretenduje do miana wielkiej literatury, ale w swoim gatunku trzyma przyzwoity poziom i sprawia przyjemność czytającemu. Autorka umieszcza akcję w malowniczym miejscu i ładnie je opisuje, tworzy też galerię ciekawych postaci, które poznajemy coraz lepiej i które nas zaskakują. Dlatego polecam tę powieść jako przyjemną rozrywkę wakacyjno- urlopowo- weekendową.
Anna-Maria - awatar Anna-Maria
oceniła na71 rok temu
Najlepsze chęci Susan Anne Mason
Najlepsze chęci
Susan Anne Mason
Emma po śmierci dziadków dowiaduje się, że nie jest sierotą. Jej ojciec Randall Moore mieszka w Kanadzie. Bez wahania wyrusza za ocean, aby poznać ojca. W tej trudnej wyprawie towarzyszy jej przyjaciel Jonathan. Zaś ich podróż to nie tylko fizyczna wyprawa. To przede wszystkim droga do dorosłości i zrozumienia. Droga do akceptacji i przynależności. 𝚆𝚒𝚎𝚕𝚔𝚒𝚎 𝚗𝚊𝚍𝚣𝚒𝚎𝚓𝚎 to drugi tom cyklu serii „Kanadyjskie wyprawy”, jednak śmiało można go czytać bez znajomości pierwszego. Styl autorki jak w tomie pierwszym jest spokojny, bez zbędnego dramatyzmu. Tło historyczne - Kanada tuż po I wojnie światowej. Autorka nie pomija tematów takich jak status kobiet, presja społeczna, czy różnice klasowe. Robi to jednak w sposób subtelny, dzięki czemu historia zyskała głębię i stała się bardziej rzeczywista. Narracja prowadzona w trzeciej osobie z perspektywy zarówno Emmy jak i Jonathana, pozwala zajrzeć w myśli obu głównych bohaterów, oraz zrozumieć ich motywację, czy targające nimi uczucia. Fabuła raczej spokojna, bez spektakularnych zwrotów akcji i niestety bardzo przewidywalna. Lecz nie o akcję tu chodzi, a o emocje. A tych nie brakuje. 𝚆𝚒𝚎𝚕𝚔𝚒𝚎 𝚗𝚊𝚍𝚣𝚒𝚎𝚓𝚎 to wzruszająca opowieść o poszukiwaniu tożsamości, rodzinnych więziach, przynależności. O zdradzie, wybaczaniu i budowaniu relacji na nowo. O wewnętrznej przemianie i zrozumieniu. Relacja Emmaline i Jonathana to serce tej książki, najbardziej poruszający jej wątek. Nie jest to klasyczny romans, ale uczucie budowane na solidnych fundamentach przyjaźni, lojalności i wspólnych doświadczeniach. 𝚆𝚒𝚎𝚕𝚔𝚒𝚎 𝚗𝚊𝚍𝚣𝚒𝚎𝚓𝚎 to spokojna, nastrojowa lektura, która nie zaskakuje, ale wciąga ciepłym klimatem i sprawia, że chce się w niej zostać na dłużej. Idealna na wieczór - nie odłożysz jej z obojętnością.
Kamila_czyta_24 - awatar Kamila_czyta_24
Sekrety letniego ogrodu Hannah Richell
Sekrety letniego ogrodu
Hannah Richell
Zanurzyłam się w świecie wykreowanym przez Hannah Richell i muszę przyznać, że "Sekrety letniego ogrodu" to książka, która wciągnęła mnie bez reszty. Opisana jako opowieść o zakazanej miłości i rodzinnych tajemnicach, absolutnie spełnia te obietnice. Od pierwszych stron poczułam, że czeka mnie coś więcej niż zwykła lektura. Podoba mi się, jak autorka przeplata dwie linie czasowe – historię Lillian z przeszłości i Maggie z teraźniejszości. Chociaż dzieli je sześćdziesiąt lat, ich losy są ze sobą nierozerwalnie połączone, a ta nić intrygi, która je wiąże, sprawiła, że nie mogłam odłożyć książki. Cały czas zastanawiałam się, jakie tajemnice skrywa posiadłość Cloudesley i jak wpłyną one na życie bohaterek. Postać Lillian, młodej kobiety czującej się jedynie ozdobą w kolekcji męża, od razu wzbudziła we mnie empatię. Jej świat wywrócony do góry nogami przez pojawienie się charyzmatycznego artysty, to klasyczny, ale wciąż porywający motyw. Z kolei Maggie, która ucieka przed własnym życiem i nagle staje w obliczu ratowania rodzinnego majątku, to bohaterka, z którą łatwo się utożsamić. Jej odkrycia w Cloudesley sprawiły, że czytałam z zapartym tchem, czekając na każdy kolejny kawałek układanki. "Sekrety letniego ogrodu" to dla mnie książka pełna emocji, napięcia i zaskakujących zwrotów akcji. Jeśli szukacie powieści, która wciągnie Was w świat skomplikowanych relacji, zapomnianych sekretów i niezapomnianych bohaterów, to z czystym sumieniem ją polecam.
Feliznami - awatar Feliznami

Cytaty z książki Dom nad jeziorem

Dodaj cytat z książki Dom nad jeziorem