Dinozaury w komiksie. Tom 1

Okładka książki Dinozaury w komiksie. Tom 1 autora Bloz, Maëla Cosson, Arnaud Plumeri, 9788365454911
Okładka książki Dinozaury w komiksie. Tom 1
Arnaud PlumeriBloz Wydawnictwo: Scream Comics Cykl: Dinozaury w komiksie (tom 1) komiksy
48 str. 48 min.
komiksy
Dinozaury w komiksie (tom 1)
Les Dinosaures 1

Oceny książki Dinozaury w komiksie. Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dinozaury w komiksie. Tom 1

Rewelacyjny komiks podsuwający sporą dawkę wiedzy o dinozaurach

Rewelacyjny komiks podsuwający sporą dawkę wiedzy o dinozaurach

Choć wyginęły miliony lat temu, dinozaury wciąż mają się świetnie. W zasadzie co kilka lat przeżywają renesans za sprawą nowych generacji maluchów, które w żaden sposób nie potrafią oprzeć się urokowi olbrzymich i groźnych gadów. Wśród ogromu publikacji o tych prehistorycznych stworach wyróżnia się tym razem komiks, o wymownym tytule, “Dinozaury w komiksie”.
Cała recenzja: https://tinyurl.com/52kj8nn2

Cała recenzja:...

Za czasów mojej młodości wiele dzieciaków miało bzika na punkcie dinozaurów. W dużej mierze przyczyniła się do tego popkultura przez takie filmy jak „Park Jurajski” czy seriale animowane pokroju „Niebezpiecznych dinozaurów”. Nie wiem czy wśród dzisiejszych dzieci dalej jest to popularny temat, ale z myślą o najmłodszych wydawnictwo Scream Comics wydało pierwszy tom „Dinozaurów w komiksie”.

Tom skład się z krótkich humorystycznych historyjek edukacyjnych poświęconych dinozaurom i zjawiskom z nimi powiązanymi. Ostatni kadr niektórych opowieści stanowi zacieniona sylwetka danego dinozaura z umieszczonymi poniżej danymi szczegółowi np. ciężar, dieta czy okres życia.

Przedstawione w historii dinozaury są pod względem zachowań bardzo uczłowieczone. Rozmawiają zarówno ze sobą, jak i zwracają się bezpośrednio do czytelnika. Przy tym często zdają sobie sprawę jak potoczy się ich dalszy rozwój. Nie jest to jednak żadna przesłodzona bajeczka, bo pokazane jest, że drapieżniki bez skrupułów zabijają słabsze dinozaury.

Jednakże nie tylko dinozaury są bohaterami opowiastek. Przewija się tu warstwa współczesna z paleontologiem Indino Jonesem. Przedstawia on wiele ciekawostek dotyczących jaszczurów, a także sam jest źródłem paru dowcipów.

Pod względem edukacyjnym tom ten sprawdza się świetnie. Nie ma tu wyłącznie najpopularniejszych dinozaurów, ale opisane są również te mniej znane. Wyjaśnione jest, że nie wszystkie dinozaury żyły w tym samym okresie historii świata. Również nie zapomina się o powiązaniu dinozaurów z ptakami i część dinozaurów jest pokryta piórami. Wszystko jest przy tym podane w na tyle lekkiej formie, że docelowy młody czytelnik nie powinien czuć się przytłoczony nadmiarem informacji.

Nie do końca przemawiał do mnie sam humor. Dowcipy wydawały mi się strasznie oklepane i oczywiste. Jednakże wydaje mi się, że nie jestem docelowym odbiorcą i dzieci powinny lepiej się bawić.

Pomimo tego, że rysunki są karykaturalne, to same dinozaury są dobrze oddane. Twórcy dobrze pokazują ich rozmiary czy cechy charakterystyczne. Nie obawiają się przy tym ukazać brutalnych scen zabijania dinozaurów czy czynności fizjologicznych. Uprzedzam więc bardziej wrażliwych czytelników.

Podsumowując, jest to moim zdaniem dobra pozycja do podarowania młodemu czytelnikowi, który fascynuje się dinozaurami. Starsi laicy w temacie też mogą się tutaj sporo dowiedzieć, ale humor może niekoniecznie do nich przemówić.

29 użytkowników ma tytuł Dinozaury w komiksie. Tom 1 na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Dinozaury w komiksie. Tom 1 na półkach dodatkowych