Wiedźma morska

2019-02-27
2019-02-27
2018-07-31
Dominika Maculewicz

Kup Wiedźma morska w ulubionej księgarnii

Wiedźma morska

Oceny książki Wiedźma morska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedźma morska

Spodziewałam się więcej, ale czytało się szybko
Książka na jeden raz tak sądzę.

Spodziewałam się więcej, ale czytało się szybko
Książka na jeden raz tak sądzę.

Przez całą lekturę miałam wrażenie, że książka jest strasznie chaotyczna, a męscy bohaterowie irytujący. Niektóre sceny miały niepotrzebne opisy i przeplatały się też płytkie dialogi.
Sam pomysł na fabułę fajny, ale wydaje mi się, że im dalej w historię tym bardziej się to rozjechało.

"Wiedźma morska" to w ostatnich dniach, moja jedyna "książkowa odskocznia" od kryminałów. Przepiękna okładka zachwyciła mnie od razu, ale ta pozycja, dosyć długo czekała na półce, na swoją kolej. Przyznam szczerze, że nigdy jakoś specjalnie nie interesowała mnie postać "Urszuli" z Małej Syrenki, była sobie to była, wiadomo że w każdej bajce musi być jakiś czarny charakter, a "Wiedźma morska" przynajmniej według mnie, pozwala nam wierzyć, że jedna z głównych bohaterek jest inspirowana właśnie "Ulą". Jakie było moje zaskoczenie, gdy fabuła dosyć szybko mnie wciągnęła. Czytało się wręcz w "mgnieniu oka". Nadmorskie klimaty, przyjaźń, której nie pokonały bariery pochodzenia, postać Evie oraz księcia Nicka - to niewątpliwie najlepsze punkty tej książki. Nie obyło się niestety bez wpadek. To co irytowało mnie najbardziej to sposób ukazania magii "na zasadzie: nikt nie może się dowiedzieć, że potrafię czarować, ale i tak jakimś cudem wszyscy się domyślają". Nie przypadły mi do gustu także postaci: Anne Mette oraz Iker, a zakończenie po prostu mnie rozczarowało, spodziewałam się czegoś więcej.
Opinię o "Wiedźmie Morskiej" zostawiam Wam drodzy czytelnicy, ja nie żałuję, że ją przeczytałam.

1301 użytkowników ma tytuł Wiedźma morska na półkach głównych
234 użytkowników ma tytuł Wiedźma morska na półkach dodatkowych

Sarah Henning
Sarah Henning
Sarah Henning is an author with HarperCollins' Katherine Tegen imprint. In addition, she has worked for The Palm Beach Post, The Kansas City Star and The Associated Press, among others. When she’s not hunkered down over her computer, she’s probably running ultramarathons, chasing her two adorable rugrats or pestering her husband to give beets a chance. Follow her on Twitter and Instagram at @shhenning and/or contact Rachel Ekstrom of the Irene Goodman Literary Agency to know all about her writing.

Onyx & Ivory Mindee Arnett
Onyx & Ivory
Mindee Arnett
Moje wakacyjne pozytywne zaskoczenie! Niewiele spodziewałam się po tej historii. Ot kolejna młodzieżówka/lekkie romantasy, gdzie bohaterka wraz ze swoim wybrankiem (z którym się nienawidzą) ratują ostatecznie świat - no tak i nie. Opis na tyłach sugeruje niewiele - z jednej strony bardzo dobrze, bo dzięki temu nie mając oczekiwań zbyt wysokich naprawdę mocno się zaskoczyłam tym, jak dobrze się bawiłam, jak bardzo polubiłam bohaterów i jak dobrze odnalazłam się w świecie zbudowanym przez autorkę. Z drugiej strony ten opis jest na duży minus, bo przez to mniej osób może być zachęconych do poznania tej historii. Świat wykreowany w powieści nie jest skomplikowany. Jak na pierwszy tom dość dobrze mamy wytłumaczone zasady panujące w tym świecie, jednocześnie chciałabym dowiedzieć się więcej o Królu-Bogu z Sevy, o mieszkańcach wysp i historii magii i początkach Gadźców. Liczę na to, że drugi tom pogłębi tylko te kwestie. Bohaterowie nie są wyjątkowi, ale miałam wrażenie, że jak na typowy romans fantasy, są bardzo ludzcy. Ciekawym wątkiem jest to, że nasza główna para nie zaczyna od bycia wrogami, aby stać się kochankami. Oni byli kochankami (informacja w opisie więc nie zaznaczam spoileru),jednak ze względu na zdradę ojca Kate zostali wrogami. Ich ukradkowe spojrzenia i wzajemne przyciąganie ma bardzo dużo sensu ze względu na stare uczucia i niewyjaśnioną przeszłość, jednocześnie ich rezerwa wobec siebie również w tej sytuacji jest wskazana. Ich relacje wraz z upływem czasu na nowo zacieśniają się, bardzo przyjemnie obserwowało mi się dynamikę między nimi. To, co mi się podobało najbardziej - komunikacja! Pewne wydarzenia tworzyły idealne podłoże do zazdrości, niewyjaśnionych podejrzeń i sytuacji, po których bohaterowie powinni mieć wojnę stulecia. Jednak dojrzałość bohaterów, aby wprost zapytać i udzielić szczerej odpowiedzi sprawiła, że dało się uniknąć afery koperkowej tak nagminnie wykorzystywanej w wielu obecnych książkach. Więcej o samych bohaterach - Kate jest niezależna, silna i uzdolniona, jednak tego wymagało od niej życie. Nie oznacza to jednak, że nie odczuwa strachu - wręcz przeciwnie! Jest bardzo świadoma swojej sytuacji i bardzo ostrożna, boi się śmierci swojej i bliskich. Corvin podobnie - jest odważny i może wydawać się egocentryczny, jednak całe jego zachowanie bazuje na traumach, doświadczeniach z pola bitwy i bardzo małej wiary w siebie. (Do tego widać, że książka pisana kilka lat temu - główny bohater ma ciemne blond włosy, nie jak większość głównych love interest obecnie.). Chętnie dowiem się więcej również o pobocznych postaciach, szczególnie o Signe z wysp oraz o Raithcie - tajemnicznym magiście. Plot twisty pojawiające się w historii również były ciekawe, może nie aż tak zaskakujące, lecz dobrze poprowadzone. Bardzo żałuję, że Jaguar postanowił nie wypuszczać drugiego tomu w Polsce, na pewno będę szukała angielskiego ebooka aby skończyć tą dylogię <3
Daria97 - awatar Daria97
Klan Adrienne Young
Klan
Adrienne Young
💕Ohhh! Jestem zachwycona!😍 „Klan” to z pewnością moje wielkie zaskoczenie tego roku! Aż nie mogę uwierzyć, że tak długo zalegała na półce. @adrienneyoungbooks pisze tak lekko, a przy tym tak uzależniająco. Nie mogłam się oderwać – przeczytałam w jeden dzień! Opowieść w klimacie nordyckim? ✔️ Barbarzyńscy wikingowie? ✔️ Dwa zwaśnione klany? ✔️ Waleczne kobiety? ✔️ Honorowi mężczyźni? ✔️ Wspólny wróg? ✔️ Walka o przetrwanie? ✔️ Zdrada? ✔️ Więź z wrogiem? ✔️ Obrzędy celtyckie? ✔️ Żarliwy romans? ✔️ ‼️Czego można chcieć więcej❓ Schwytana przez wroga – Eelyn, musi przewartościować wpajane jej przez lata doktryny. Okazuje się bowiem, że Askowie wcale nie różnią się tak bardzo od znienawidzonych Rikich. Fiske natomiast musi zaufać wziętej w niewolę dziewczynie – od niej zależy czy zwaśnione klany wspólnie pokonają większego wroga. Szykuje się wojna! 💕To piękna historia o lojalności, honorze i zasadach. Pełna jest brutalności i śmierci, ale to tylko czyni ją jeszcze ciekawszą. Nie spodziewałam się, że aż tak pokocham tą książkę. Zakochałam się w bohaterach, ich świecie, obrzędach i w całej tej opowieści. Serdecznie Wam polecam! Jeśli, jeszcze jesteście w stanie zdobyć jakoś tę książkę – śmiało! Gwarantuje Wam, że historia Eelyn i Fiskiego was zachwyci! Ocena: 💙💙💙💙💙 🎵: Sarah Hester Ross - Savage Daughter 💋💋Do usłyszenia!💋💋
Psychopółkaa - awatar Psychopółkaa
oceniła na102 lata temu
Serce z cierni Bree Barton
Serce z cierni
Bree Barton
„Przez całą historię ludzkości słabi mężczyźni bali się silnych kobiet” • „Serce z cierni” to pierwsza część trylogii fantasy opowiadającej o Gwyrach - kobietach obdarzonych władzą nad ludzkim ciałem. Mogą je uzdrawiać, ale też mu szkodzić, a nawet zabijać. Gdy polująca na nie Mia odkrywa w sobie magiczne moce, jest załamana. • To, za co uwielbiam tę książkę, to spora reprezentacja LGBT+ oraz masa silnych bohaterek. Wiecie, że mam słabość do zdecydowanych kobiet potrafiących postawić na swoim, więc dla mnie jest to strzał w dziesiątkę! Do tego świat stworzony przez autorkę jest po prostu świetny, podoba mi się to połączenie magii z nauką i anatomią oraz to, jak autorka rozbudowała tę wizję, stworzyła różne kultury i języki. W pierwszej części poznajemy dobrze jedynie Rzeczne Królestwo, ale domyślam się, że w kolejnych tomach poznamy resztę tego świata i już się nie mogę doczekać! Całkiem polubiłam też relację Mii i Quina. Chociaż na początku miałam różne wątpliwości i nie byłam do końca przekonana do Quina, to wraz z upływem akcji polubiłam go i wątek rozwinął się w naturalny sposób. Ostatnie 100 stron to był naprawdę rollercoaster i muszę przeczytać kolejny tom najszybciej jak się da! Ta seria zasługuje na zdecydowanie większy rozgłos, plot twisty mnie dosłownie wbijały w krzesło. Jeżeli szukacie dobrej fantastyki to zdecydowanie polecam!
Emilia Krajewska - awatar Emilia Krajewska
oceniła na74 lata temu
Dzieci krwi i kości Tomi Adeyemi
Dzieci krwi i kości
Tomi Adeyemi
[współpraca recenzencka z wydawnictwo time4ya] Zacznę od tego, że sama fabuła nie jest skomplikowana, w przeciwieństwie do przeżyć wewnętrznych bohaterów. Ich losy wielokrotnie przyjmą nieoczekiwany obrót, a to, że dodatkowo muszą się uporać z własnymi uczuciami i słabościami, wcale w tym nie pomaga. Historię poznajemy z trzech perspektyw: Zélie, Amari i Inana. Zélie jest ibawitką, po matce zostaje Żniwiarką, magiem życia i śmierci. Amari i Inan to książęta, rodzeństwo tak bardzo poróżnione przez wpływ ich ojca. Inan był chyba moją ulubioną postacią, a jego wewnętrzna walka pomiędzy tym, co słuszne, a tym, co wpoił mu ojciec, była świetnie napisana. Jego wiara w to, czego go nauczono, zostaje zachwiana, gdy na własne oczy widzi okrucieństwo, z jakim traktowani są ibawici i nie tylko oni. Kwestionuje nauki i rozkazy, stara się zrozumieć, czy to co robi faktycznie służy dobru jego państwa i ludzi. Oczywiście nie jest jedyną postacią odbywającą wewnętrzną walkę – Zélie i Amari też w miarę rozwoju książki doskonalą siebie i tutaj ich odczucia również były wspaniale opisane. Na koniec chcę jeszcze wrócić do Zélie, a dokładniej do jej włosów, bo jeden szczegół bardzo mi się spodobał. Chodzi mi mianowicie o zwrócenie uwagi na ich skręt. Wraz z tym, jak odzyskuje magię i im bardziej nad nią zaczyna panować, jej włosy z prostych przechodzą przez lekkie fale, aż do loków. Uwielbiam, gdy w książkach można znaleźć takie szczegóły.
dylogy_of_the_dark - awatar dylogy_of_the_dark
Zdradzieckie serce Mary E. Pearson
Zdradzieckie serce
Mary E. Pearson
Ogólnie powieść ta jest mniejsza niż standardowy format. Liczy sobie ponad pięćset stron, więc to niezły grubasek. W dotyku jest satynowa z lakierem UV w niektórych miejscach. Widzimy kobietę w samym centrum, a za nią ogromny zamek/posiadłość. Szatą graficzną bardzo pasuje do pierwszego tomu. Nie ma niestety skrzydełek, które stanowiłyby dodatkową ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Strony są kremowe czcionka wystarczająca dla oka. Marginesy i odstępy między wersami zostały zachowane. Pióro autorki nie jest mi obce. Znam jej już dwie powieści i... Każdą z nich lubię, a w szczególności „Przebudzenie Jenny Fox”. Tą pozycję darzę ogromnym sentymentem. Nie za często czytam fantastykę, ale mam kilka ulubionych autorów, po których sięgam w ciemno. Do tego grona dołączyła także Mary E.Pearson, bo w trylogii Kroniki Ocalałych po prostu przepadłam. Czytało się szybko, lekko i przyjemnie. Byłam bardzo zainteresowana tym, jak ta część się skończy. Z każdą kolejną stroną było jeszcze lepiej... Muszę przyznać, że autorka ma dar do tworzenia scen i historii, a swoim piórem potrafi oczarować czytelnika, by nie mógł się od lektury oderwać. Miałam ogromne trudności i tak skończyłam ją czytać o... Drugiej w nocy. To zabójstwo przy małym dziecku, ale jednak. Już teraz polecam! Było tu sporo bohaterów, ale najważniejszymi byli: Liaz Kaden, Rafe. Z tej trójki, najbardziej przypadł mi do gustu Kaden. Dlaczego? Nie wiem, chyba przez jego charakter. Z kolei Lia wydawała mi się po prostu fałszywa, nie potrafiłam zmienić o niej zdania przez całą książkę. Rafe był tu dla mnie oszustem i nie potrafiłam uwierzyć w jego dobre zamiary. Nawet po przeczytaniu ostatnich stron, nie zmieniłam zdania. Są to postacie w pełni dopracowane, każdy z nich jest inny, ma swój charakter, co czyni go żywym, a nie płaskim i nudnym. Barwne opisy, dopracowana fabuła - nie można zarzucić pisarce bylejakości. Akcja miała odpowiednie tempo, ciągle coś się działo, ale były momenty, kiedy wszystko zwalniało. To też jest ogromnym plusem dla autorki. Żałowałam, że mam tak mało czasu na czytanie i nie mam kiedy jej dokończyć. Bo miałam ochotę przeczytać ją od razu całą. Osadzenie powieści w innych światach, walka między krainami - to jest coś, o czym naprawdę dobrze mi się czytało. Myślę, że wiele osób, które lubi fantastykę i romantasy - odnajdzie się w tej historii. Reasumując uważam, że jest to dobra kontynuacja. Wartka akcja, brak zbędnych zapychaczy sprawia, że książka mimo ponad pięciuset stron ucieka nam szybko. Wraz z bohaterami trzeba walczyć z przeciwnościami losu i akceptować to, co nieuniknione. Zdecydowanie polecam i czekam na ostatni tom serii. Nie czułam zbyt wielu emocji, ale czytając byłam bardzo zainteresowana i ciekawa dalszego ciągu. Przyznam się Wam nawet, że... Chyba polubię fantastykę i romantasy. Co polecicie z tego gatunku? Wampiry są mile widziane!
Tylkomagiaslowa - awatar Tylkomagiaslowa
oceniła na81 miesiąc temu