Epsilon trzecich to motyl
Epsilon w matematyce to bardzo niewiele. Wręcz nieskończenie mało. I między innymi o takiej bliskości - bliskości o epsilon, o epsilon trzecich - opowiada ten tomik. Miłość jest najpiękniejszym uczuciem na świecie. Nadaje sens, motywuje. To cud - wielki dar i szczęście, a zarazem sztuka uczenia się siebie nawzajem. Rozwiązywania problemów. Dialogu. Miłość jest pracą twórczą. Doskonaleniem się i wzbogacaniem. Uskrzydla, obezwładnia i niech trwa w swej dwoistości i nigdy się nie zmienia.
Kup Epsilon trzecich to motyl w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Epsilon trzecich to motyl
W najnowszym tomiku wierszy Katarzyny Bułat znajduje się z pewnością poezja liryczna - skupiona na emocjach, uczuciach i wyobraźni , z wieloma motywami przyrodniczymi oraz podróżniczymi, które stanowią tło dla tych utworów.
Jak w poprzednim tomiku autorki , tu również pojawiają się wątki matematyczne.
Autorka stosuje w utworach zarówno klasyczne zwroty i metafory np. „czerwień ust” czy „rozkwitnie jak ogród” , jak również te bardziej nowatorskie np.” niezależność wstrzyknięta przez dziedziczenie” albo : „moje serce wykładniczo maleje”.
Tomik jest jednolity tematycznie i całkiem interesujący. Znalazłam tam wiersze dla siebie(np. "Gałązka" czy "Jeden podzbiór dwójki"),więc myślę, że innym czytelnikom też to się uda.
Całość mojej opinii o tomiku znajduje się pod tym linkiem: https://puma222.blogspot.com/2018/12/recenzja-epsilon-trzecich-to-motyl.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak w poprzednim tomiku autorki , tu również pojawiają się wątki matematyczne.
Autorka stosuje w utworach zarówno klasyczne zwroty i metafory np....
Miłość to motyw powszechnie znany. I wydawałoby się, że wszystko o miłości zostało już napisane. Jednak przyglądając się tomikowi "Epsilon trzecich to motyl", przekonujemy się, że o uczuciach można mówić na nieskończoną ilość sposobów. Bo "tylko miłość się liczy". I taką właśnie namiastkę nieskończoności oferuje nam Katarzyna Bułat. Pisząc o miłości, która kształci, doskonali, ale także budzi niepokój, ponieważ "trwa w swej dwoistości". W tomiku "Epsilon trzecich to motyl" spotykamy się zarówno z impresjami, wierszami inspirowanymi podróżami czy literaturą, a także tymi wyrażonymi w matematyczny sposób. Książkę Katarzyna dedykuje Kamilowi. Czy można ofiarować komuś piękniejszy prezent niż spektrum wszystkich swoich uczuć?