ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Bóg marnotrawny. Writer's cut

- fantasy, science fiction
- Kłamca (tom 2)
- Imaginatio [SQN]
- 2018-10-31
- 2006-10-01
Zapomnianym bogom pozostaje tylko wiara w anielskie błędy.
Barcelona, Arktyka, Nowy Jork, Góry Skaliste w Kolorado – marnotrawny bóg wikingów, pan kłamstwa Loki wyrusza na sześć kolejnych wypraw, a wyzwaniem dla jego sprytu stają się kolejne mityczne stwory zrodzone z ludzkiej wiary, wyobraźni i strachu.
Kłamca jak zawsze gra nie fair, ale na jaw wychodzi, że nie tylko on jeden. Intencje Archaniołów, dla których pracuje, również nie są i nigdy nie były czyste.
Nadszedł czas, by Loki wybrał stronę, po której chce stanąć.
Pełna nazwa cyklu: Kłamca. Cyngiel niebios
Kup Bóg marnotrawny. Writer's cut w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Bóg marnotrawny. Writer's cut
Przeczytawszy tom pierwszy, byłam lekko zawiedziona... A tak na serio, lektura tamtej części była najgorszym ze wszystkich dotychczasowych spotkań z Autorem, było nudnawo, średnio interesująco, sam bohater nijaki, i chociaż wierzyłam, że dalej będzie lepiej, nie było mi prędko do kolejnego z nim spotkania. Kiedy ów czas nadszedł, i tym razem okazało się, że optymizm popłaca - druga część jest świetna! Tym razem opowiadania stanowią spójną całość, Loki staje się bardziej charakterny, pozostałe postaci interesujące, całość ciekawi i bawi, chociaż podejrzewam, że poczucie humoru jak i cały pomysł na cykl nie wszystkim przypadnie do gustu... Bóg kłamstwa pomaga Archaniołom, którym daleko do bycia świętymi... Na okładce powinien widnieć napis brzmiący i grzmiący, że: "przed spożyciem poleca się wyjąć kij z tylnej części ciała, chociaż jeżeli jesteś fanatykiem swojej wiary, to i tak w niczym ci nie pomoże." Mnie coraz bardziej się podoba.
Oceny książki Bóg marnotrawny. Writer's cut
10718 użytkowników ma tytuł Bóg marnotrawny. Writer's cut na półkach głównych- Przeczytane 8 929
- Chcę przeczytać 1 720
- 2012 47
Tagi i tematy do książki Bóg marnotrawny. Writer's cut

Czytelnicy Bóg marnotrawny. Writer's cut przeczytali również
Cytaty z książki Bóg marnotrawny. Writer's cut
[...] nie zawsze trzeba wygrywać, żeby zostać zwycięzcą. Czasem wystarczy, że inni przegrają.
- Bocor&Wanga! - wrzasnął na całe gardło przerażony demon. - Pracuję dla Bocor&Wan...
Wystrzał z obu luf sprawił, że urwał w pół zdania. Loki popatrzył zdumiony najpierw na pistolety, potem na Jeffersona.
- Skurcz w palcach - powiedział z niewinnym uśmiechem. - Daję słowo, te cholerne paluchy same się zgięły.
Wystrzał z obu luf sprawił, że urwał w pół zdani...
Świat nigdy nie patrzy, gdy dzieją się rzeczy wielkie.
Świat nigdy nie patrzy, gdy dzieją się rzeczy wielkie.

Opinie i dyskusje o książce Bóg marnotrawny. Writer's cut
Po mimo tego, że hostorie są ciekawe, bohater wydaje się rozwijać, to w odbiorze przeszkadza mi forma. Mam wrażenie, że czytam zbiór opowiadań, które mniej lub bardziej łączą się w całość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukasz książki, przy której można się pośmiać, ale też bez wyrzutów wyłączyć rzeczywistość i zanurzyć w świat fantastyki — ta pozycja to strzał w dziesiątkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma poziom pierwszego tomu. Dobrze uszyte opowiadania, czyta się z przyjemnością. To Ćwiek, jakiego polubiłem czytając serię "Chłopcy". Nie zawodzi. Pomimo rozmaitych pozycji w kolejce, nie mogłem nie sięgnąć po kolejny tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część Kłamcy to tak samo dobra zabawa jak pierwsza. Nadal świetnie mixuje mitologie, religie i humor z ciekawą akcją i po prostu mega wciąga!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook solidnie przygotowany. Sięgaj, jeśli nie masz czasu i przestrzeni na czytanie wersji papierowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLoki jest bohaterem którego absolutnie nie trawie i życzę mu wszystkiego co najgorsze. Jeżeli taki był zamysł to gratuluje wykonania.
Za to kocham sam pomysł na fabułę, bardzo wciąga
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa to kocham sam pomysł na fabułę, bardzo wciąga
W drugiej części przygód Lokiego autor rozbudowuje świat, wprowadzając nowe mitologie i postacie, które dodają głębi fabule. Główny bohater staje przed coraz trudniejszymi wyborami, a jego działania zaczynają mieć bardziej dalekosiężne konsekwencje. Książka wciąż utrzymuje humorystyczny ton, ale pojawia się więcej refleksji nad istotą władzy i manipulacji, co czyni ją dojrzalszą od pierwszej części. Akcja jest jeszcze szybsza, a liczne zwroty fabularne nie pozwalają na chwilę wytchnienia. To bardzo solidna kontynuacja, która podtrzymuje wysoki poziom serii i jeszcze bardziej angażuje czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest w tej serii coś wyjątkowego, co sprawia, że chce się poznawać dalsze losy Lokiego. Jednocześnie jednak gigantyczny chaos i absolutnie zbędne wątki poboczne sprawiają, że trudno zrozumieć o co właściwie chodzi autorowi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza od jedynki, ale to jeszcze nie znaczy, że zachwyca. Mniej tu inspirowanych popkulturą fanfików, autor bardziej skupił się na rozszerzaniu historii o inne mitologie. Dałbym 5,5, ale niech będzie naciągane 6.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja lepsza od pierwszego tomu. Ciekawa historia, rozwijający się bohaterowie. Dobrze się czyta.