Duke of Manhattan

Okładka książki Duke of Manhattan autora Louise Bay, 1910747467
Okładka książki Duke of Manhattan
Louise Bay Wydawnictwo: Louise Bay Cykl: The Royals Collection (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
The Royals Collection (tom 3)
Duke of Manhattan
2017-05-07
2017-05-07
angielski
1910747467

Kup Duke of Manhattan w ulubionej księgarnii

Oceny książki Duke of Manhattan

OPINIE i DYSKUSJE o książce Duke of Manhattan

Prawie zawsze ten sam schemat: on - bogaty i niezwykle przystojny, kobieciarz, zaliczający kilka panienek tygodniowo, do czasu aż trafia na nią - piękną i seksowną. Potem bajka się rozwija też w sposób przewidywalny i kończy triumfalnym, w gruncie rzeczy bardzo tradycyjnym happy endem. Wyróżnikiem tych niskobudżetowych współczesnych romansów jest bezpruderyjny seks, uprawiany gdzie się da i jak się da. Zaczyna się od erotycznych, mocnych doznań, satysfakcjonujących obydwoje partnerów, by w końcu, na ogół kiedy pojawiają się różne przeszkody, oboje uświadomili sobie, że jest to love story na całe życie. Autorki, na przykład Louise Bay, często obsługują całe rodziny i klany swoich bohaterek i bohaterów, łącząc ich w pary i dopisując zaledwie lekko zmienioną scenerię. Choć trzeba przyznać, że czasami w tle przebijają się echa autentycznych życiowych problemów, które jemu, jej lub obydwojgu nieco utrudniają nawiązywanie głębszych relacji. Olbrzymia popularność tych książek, pochlebne na ich temat opinie wśród czytelniczek, np. na Goodreads, świadczą pewnie o zniknięciu zahamowań we współczesnej intymnej obyczajowości, ale także o wiecznie żywej tęsknocie za księciem z bajki.

Książę Manhattanu jest kolejnym wzorcowym przykładem tego typu literatury. Rozwiedzionej Scarlet King, siostrze Maxa, Króla Wall Street, niezapomnianych wrażeń seksualnych dostarcza niejaki Ryder Westbury, jak się okazuje brytyjski arystokrata, przyszły Duke of Fairfax. W Nowym Jorku odnosi on sukcesy jako biznesman, inwestuje na potęgę, planuje, na przykład, przejęcie zadłużonej firmy Scarlet. Dla niej i jej wspólniczki byłaby to prawdziwa zawodowa klęska. Ale Ryder też ma problemy. Nie będzie mógł po dziadku dziedziczyć tytułu, rodowego majątku, straci nawet swą nowojorską firmę, jeśli się nie ożeni. I wszystko jasne. Czego trzeba, aby małżeńsko-biznesowy deal przekształcił się w trwały kontrakt?

Niewiele więcej o tej książce można powiedzieć. Nawet w tle nie kryją się żadne ciekawe niespodzianki. Lektura na parę godzin.

12 użytkowników ma tytuł Duke of Manhattan na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Duke of Manhattan na półkach dodatkowych