Strach stary i nowy

Okładka książki Strach stary i nowy autorstwa Thomas Arnold
Okładka książki Strach stary i nowy autorstwa Thomas Arnold
Thomas Arnold Wydawnictwo: Wydawnictwo Vectra Cykl: Legendy Archeonu (tom 1) fantasy, science fiction
Legendy Archeonu (tom 1)
2018-11-30
2018-11-30
Po ucieczce pierwszych ludzi z Terenów Centralnych i opanowaniu tych ziem przez olbrzymów, gigantów i niszczycieli, Archeon pozostawał przesiąknięty strachem, śmiercią oraz pierwotnym złem powołanym do życia przez Stwórców. Ku swej uciesze sprowadzali oni na świat kolejne monstra pustoszące lądy i oceany, a ich jedynym celem była chęć niszczenia tego, co już istniało. Pożoga i zagłada trwały setki lat, ale również i ta era, jak każda, miała swój początek oraz koniec, zapisując się w legendach.
Krew wsiąkła głęboko w ziemię, która na powrót przyjęła brunatną barwę, a rozkładające się ciała dały początek nowemu życiu. Strach uleciał i rozproszył się w powietrzu niczym dym z przygaszonej pochodni. W tym wszystkim jedynie Śmierć pozostała niezmienna. Cierpliwie czekała na odważnych, którzy postanowili wrócić i ponownie określić się mianem Archeonów – pierwotnej nacji zamieszkującej niegdyś Tereny Centralne.

Kup Strach stary i nowy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Strach stary i nowy

Oceny książki Strach stary i nowy

Opinie i dyskusje o książce Strach stary i nowy

„Strach stary i nowy” to początek przygody w Archeonie – i od razu widać, że autor nie bawi się w małe formy. Świat jest ogromny, pełen tajemnic i bohaterów, którzy wpakowują się w kłopoty szybciej, niż zdążysz zapamiętać ich imiona 😉
Akcja rozgrywa się w różnych częściach tego samego imperium, chociaż mamy oczywiście głównego bohatera i jego towarzysza, to widzimy co dzieje się w podobnym czasie na wschodzie, zachodzie i tak dalej.
Elementem trochę irytującym są dialogi antagonistów - ciężko wyjaśnić, ale jak co chwilę czytam/ słucham, co kto komu urwie, na co wbije i tak dalej to raczej wzbudza to uśmiech politowania 🙂
Podsumowując: dobry start serii, jest trochę akcji, powoli dowiadujemy się kto za wszystkim stoi, człowiek jest ciekawy co będzie dalej.

Jak można to można książka jest fantasty brawo brawo i mocno brawo
początek nudny bez polotu a potem brawa jest moc
rasy walki magia

zdania pisane po prawnie szczegóły interpunkcji
od razu wiem co czytam
bytność postaci dobrze obsadzona jak trzeba to humor jak trzeba to bytność mroku transcendelny
to mroczne fantasty z humorem by nas bawić brawo

Jak można to można książka jest fantasty brawo brawo i mocno brawo
początek nudny bez polotu a potem brawa jest moc
rasy walki magia

zdania pisane po prawnie szczegóły interpunkcji
od razu wiem co czytam
to mroczne fantasty z humorem by nas bawić brawo

Czuć wpływ Martina :D Książka ciekawa, idzie do przodu, bez przestojów i zbędnego gadania. Spodobał mi się pomysł imerytu i Kasarak- miasta więzienia. Zaczęło się z przytupem, ciekawie, ale w pewnym momencie tego "przytupu" zrobiło się za dużo, za to finał przyszedł trochę za łatwo. Hagan i Brion, jak dla mnie, najciekawsze postacie i czuję niedosyt co do Briona. Mimo wszystko, z chęcią sięgam po kolejny tom.

945 użytkowników ma tytuł Strach stary i nowy na półkach głównych
211 użytkowników ma tytuł Strach stary i nowy na półkach dodatkowych

Thomas Arnold
Thomas Arnold
Urodzony w 1985 r., z wykształcenia farmaceuta. Autorską przygodę rozpoczął w 2012 roku, a za czas przełomowy w swoim życiu uważa lata 2017 - 2018, kiedy to postanowił poświęcić się pisaniu. Pierwszą książką, jak wyszła spod pióra autora, był thriller medyczny o zabarwieniu sensacyjnym – „Anestezja”, a w 2015 roku powieść „33 dni prawdy" rozpoczęła cykl historii z detektywami Adamsem i Rossem. Od tego momentu ukazały się także: „Tetragon”, „Horyzont umysłu” oraz „Efektor”. Na rynku pojawił się również zbiór opowiadań kryminalno-farmaceutycznych "Substancja czynna", a także dwie kolejne powieści, którymi autor ponownie przeniósł nas w realia Stanów Zjednoczonych - "Mauzoleum" i "Trzecia córka". Ostatnia z książek rozpoczęła nową serię z panią detektyw Reflin. Od 2016 roku autor rozwija również własne uniwersum fantasy - świat Archeonu, który mogliśmy już poznać w dwóch powieściach. Pierwsza z nich - "Świat stary i nowy" ukazała się 2019 roku. Została bardzo dobrze przyjęta przez fantastów i rozpoczęła, jak sam autor podkreśla, jego dwutorową podróż przez świat fikcji literackiej.

Czytelnicy Strach stary i nowy przeczytali również

Pożerca E. Raj
Pożerca
E. Raj
Czy miewacie tak, że unicestwiacie w głowie ludzi, których nie lubicie? Maya, elfia księżniczka, też tak ma i też myśli, że to tylko w jej głowie. Od urodzenia towarzyszy jej Pożerca, który manifestuje się tylko przed jej oczami i przedstawia wizje niszczenia jej wrogów i świata. Aż zaczyna niszczyć naprawdę. Powieść @lusia_raj „Pożerca” to romantasy o miłości elfiej księżniczki do orka. Jest dość objętościowa, ma bardzo dużo motywów, dlatego skupię się tylko na romansie. Mayę poznajemy jako rozkapryszoną księżniczkę, którą bez wyjaśnienia porzuca ukochany, a ona za to wywołuje towarzyski skandal. Zostaje wygnana do odległego królestwa, gdzie ma objąć panowanie. Na miejscu, w lochu, spotyka torturowanego orka, który ma oczy jak jej ex. Powieść reklamowana jest motywami pokonywania uprzedzeń i stereotypów. W moim odczuciu trochę tego za mało. Maya szybko zakochuje się w orku i zaczyna się do niego zalecać. On początkowo wydaje się niezainteresowany, ale nie koniecznie przez różnice rasowe. Postacie dużo mówią o uprzedzeniach, ale zachowują się wobec siebie z dużą naturalnością a nawet poufałością. Podobało mi się, że Maya przejmuje inicjatywę i aktywnie zdobywa ukochanego, a on jest dżentelmenem i dopytuje, czy dobrze wszystko zrozumiał. Żadna ze stron nie ma nad sobą przewagi i ta relacja rozwija się w bardzo partnerski sposób. Niestety, sporym minusem powieści jest właśnie tak rozbudowany świat, że motywy są podejmowane i porzucane, żeby zaraz pojawiły się kolejne, jeszcze bardziej zwariowane aż do dość absurdalnego końca, gdzie zawieszenie niewiary przeżywa najwyższą próbę. I każdy z tych motywów w osobnej książce byłby super, ale razem po prostu giną w tłumie. instagram.com/romanse_bez_r
EHP - awatar EHP
W objęciach wroga Adelina Tulińska
W objęciach wroga
Adelina Tulińska
Książkę kupiłam z myślą że to kolejny tom znanej serii. Okazało się jednak, że to zupełnie nowa opowieść osadzona w świecie plemion, dawnych krzywd i nieufności. Autorka przedstawia historię romantycznego fantasy, w której ważną rolę odgrywają zdrada, zemsta oraz trudne wybory między uczuciem a lojalnością. Lilu córka wodza Semmyra z plemienia Vattów, dorasta w Osadzie Mórz i Jezior. Jako dziecko wymyka się nocą do wrogiej osady, tam poznaje chłopca którego uznaje za przyjaciela. Wkrótce potem osada płonie a jej mieszkańcy uznani są za martwych. Lilu nie traci jednak nadziei że chłopiec przeżył Po latach już jako dorosła kobieta, zostaje zmuszona do aranżowanego małżeństwa które ma przypieczętować sojusz między królestwami. Na dworze przyszłego męża odkrywa biedę, okrucieństwo i arogancję króla. Gdy próbuje on ją upokorzyć przed swoimi wojownikami, Lilu udowadnia że nie jest potulną księżniczką W drodze powrotnej wpada w zasadzkę i jako jedyna uchodzi z życiem uratowana przez tajemniczego wojownika. Dziewczyna rozpoznaje w nim chłopca z przeszłości, lecz on stanowczo temu zaprzecza. Deron syn wodza niemal unicestwionego plemienia, knuje plan zemsty i sprzymierza się z upokorzonym królem. Między nim a Lilu rodzi się uczucie lecz brak zaufania i manipulacje z zewnątrz prowadzą do zdrady, której ona nie potrafi wybaczyć Czy uczucie okaże się silniejsze niż lojalność wobec własnego ludu? Czy Lilu i Deron będą w stanie odkryć kto jest ich prawdziwym wrogiem?
Małgorzata - awatar Małgorzata
oceniła na92 dni temu
Wikingowie. Najeźdźcy z Północy Radosław Lewandowski
Wikingowie. Najeźdźcy z Północy
Radosław Lewandowski
Czy pomiędzy dwoma całkiem odrębnymi ludami może nawiązać się nic porozumienia? Oddie trafia do miejsca, gdzie wszystko jest całkowicie inne niż w domu. Ziemia, zwierzęta i powietrze wydają się przesiąkać jakimś nieuchwytnym duchem. Przemierzając lasy Labradoru młody mężczyzna jeszcze nie wie, jak wiele odnajdzie pod jego zielonym baldachimem. Bycie dobrym człowiekiem, może mu zaszkodzić. W trakcie wędrówki natyka się na odgłosy, które nie wróżą zbyt dobrze. Schowany za pniami drzew dostrzega, jak kilku mężczyzn z tutejszego plemienia próbuje wziąć siłą czerwonoskórą kobietę. Gdy z jej ust wyrywa się głośny krzyk rozpaczy wie, że musi zacząć działać. Wychodzi z ukrycia i zabija gwałcących ją mężczyzn. Sam odnosi przy tym na tyle rozległe rany, że wkrótce traci przytomność. Gdy się budzi nie ma pojęcia gdzie jest. Rozpoznaje jedynie wpatrzone w niego wielkie oczy. Tuż przy jego legowisku siedzi kobieta, której pomógł. Nie znając nawzajem swojego języka za pomocą gestów i mimiki twarzy starają się porozumieć. Na szczęście w obozie odnajduje się osoba, która włada językiem Długich Ludzi. Tłumaczy Oddiemu jego sytuację i odpowiada na liczne pytania. Nić zażyłości, która pojawiła się między nim, a Shaa-naan-dithit wciąż się umacnia i wkrótce tych dwoje nie widzi poza sobą świata. Żeby móc być z tą kobietą wiking będzie musiał stoczyć wielki bój. Jego pobratymcy, którym również udało dostać się do tej krainy, z każdym kolejnym dniem mocniej terroryzują Beothuków. By udowodnić swoją lojalność, a także z podszeptów serca, Oddie postanawia pomóc nowym przyjaciołom. Jeśli jego plan się powiedzie mają szansę ostatecznie pozbyć się najeźdźców ze swojej krainy. Mężczyzna musi jednak uważać, na szali leży o wiele więcej niż jego własne życie. "Wikingowie. Najeźdźcy z Północy" Radosława Lewandowskiego to tom, w którym kultura wikingów zderza się z kulturą Indian Beothuk. I to w jakim stylu! Oddie już na początku boleśnie przekonuje się do czego stać tubylców, na szczęście jego kolejne zderzenia z obcym światem są o wiele przyjemniejsze. Podoba mi się jak Autor przedstawił czerwonoskórych ludzi- oddał ich charakter i inny sposób bycia w przekonujący sposób. Wyraźnie widać, jak Asgotson dorasta na przestrzeni pierwszego i drugiego tomu i jest to zmiana zdecydowanie na plus! Bardziej lubię młodego mężczyznę, jakim się teraz stał, niż chłopca, którym był wcześniej. Autor zaciekawia historią dlatego już teraz jestem ciekawa kolejnych tomów!
szeptała - awatar szeptała
oceniła na72 lata temu

Cytaty z książki Strach stary i nowy

Droga do prawdy bywa kręta,ale gdyby zakręty wyprostować,wcale nie byłaby krótsza".

Thomas Arnold Strach stary i nowy Zobacz więcej

Od kiedy to puste chaty cię przerażają? Nie wierzymy w ich duchy, a nasze jeszcze nie zdążyły się tu osiedlić.

Thomas Arnold Strach stary i nowy Zobacz więcej

Czy Śmierć jest w stanie przeżyć, gdy wszystko inne umrze?

Czy Śmierć jest w stanie przeżyć, gdy wszystko inne umrze?