Ścieżkami jogi

- A search in secret India
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- Wanda Dynowska
Człowiek nie zna swoich prawdziwych możliwości, natura ludzka została błędnie sklasyfikowana i rozpoznana. Poglądy te ju się niemal upowszechniły i należą do repertuaru współczesności. Pojawia się wiele publikacji, które szokując lewitacją, uzdrawianiem, wyczynami joginów i jasnowidzów, tajemnicami piramid czy katedr - powiększają tylko ilość chaotycznych bzdur.
W ścieżkami jogi pokazane są także zdarzenia szokujące, zdarzenia, które nie powinny się zdarzyć, współpraca z duchami, ożywienie martwego ptaka, ćwiczenia wiodące do nieśmiertelności fizycznej ciała - ale przede wszystkim pokazana jest droga, którą musi przejść człowiek, żeby w tych nowych (i zawsze istniejących) rzeczywistościach uczestniczyć.
"Miałem dużo lekceważenia dla tych, co lubią budować teologiczne raje, a uważając się za przedstawicieli boskich włości, innych pragną nauczać i informować... Nie poddałem się żadnej wschodniej wierze - zdobyłem natomiast nowe pojęcie Boga."
Kup Ścieżkami jogi w ulubionej księgarni
Oceny książki Ścieżkami jogi
17 użytkowników ma tytuł Ścieżkami jogi na półkach głównych- Chcę przeczytać 8
- Nie posiadam 1
- Historia/Kultura - różne 1
- Pożyczone 1
- 2022 1
- Rozwój osobisty 1
- Pierwszy kontakt 1
Tagi i tematy do książki Ścieżkami jogi
Cytaty z książki Ścieżkami jogi
Największym błędem, jaki człowiek może popełnić jest myślenie, że jest z natury słaby lub zły. Każdy człowiek jest boski w swojej istotnej naturze, a więc i silny. Przyzwyczajenia jego, nałogi, chęci i myśli mogą być złe i pełne słabości, ale nigdy on sam.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ścieżkami jogi
Mam mieszane uczucia na temat tej książki. Z jednej strony jestem nią zachwycona, z drugiej trochę zniesmaczona. To pierwsza książka tego autora, którą czytałam i mam zamiar przeczytać kolejne. Od wielu lat praktykuję samodzielnie jogę, dodatkowo od kilku próbuję medytować z aplikacją i książkami. Nigdy nie ciągnęło mnie do guru i nie poświęcałam im dużo uwagi, więc ta pozycja przedstawiła mi ten temat z innej perspektywy. Autor pojechał do Indii właśnie po to, by spotkać się osobiście z tamtejszymi przewodnikami duchowym. Przygody zostały opisane zdaniami ułożonym w nienaturalny dla mię szyk, przez co trudno mi się je czytało, ale chyba z czasem przywykłam i z zaciekawieniem śledziłam kolejne wyrażenia. Przez to, że to stara książka pojawiły się elementy, które obecnie by nie przeszły np. wielokrotne używanie słów uznawanych za rasistowskie. Niesmak też wzbudzało ocenianie inteligencji ludzi po wyglądzie i komentarze na temat biustu kobiet w różnym wieku.
W tej książce nie tyle interesowały mnie osoby, których niesamowite umiejętności autor nie był w stanie wytłumaczyć, ile postać milczącego guru. Jako osobie wychowanej w kulturze europejskiej, bycie czyimś nauczycielem kojarzy mi się z mówieniem, pokazywaniem i korygowaniem, natomiast w Indiach zdarzają się guru, od którego można sobie "ściągnąć" oświecenie po prostu "podpinając" się do niego swoim strumieniem świadomości. Wizja czerpania od kogoś mądrości przez samo przebywanie przy nim w milczeniu jest dla mnie bardzo intrygująca.
Mimo wszystko uważam, że ta książka jest warta przeczytania, jeżeli interesuje się jogą lub medytacją.