Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku

Okładka książki Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku autora Anna Drążkowska, 9788323138662
Okładka książki Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku
Anna Drążkowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika historia
historia
2017-01-01
2017-01-01

Kup Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku

Bardzo obszerna naukowa monografia. Zdecydowanie dla tych, którym zależy na poznaniu historii bielizny, gdyż może odstraszyć suchy styl tekstu.
Dużo informacji, jednak czasem pojawiają się nieścisłości, czy luki. Mało ilustracji i wyjaśnień niektórych terminów.

Temat jakże bliski memu rekonstruktorskiemu sercu i ciału, czytałam więc ze sporą satysfakcją. Jednak żeby jakąkolwiek satysfakcję odczuć, trzeba to lubić. To nie jest literatura z polotem, to po prostu suche informacje o historycznych majtkach, koszulach, gorsetach i o ich ewolucji.

Mam wrażenie, że autorka podeszła do tematu dość ostrożnie. Trudno się dziwić, w dziedzinie kostiumologii, a zwłaszcza w temacie bielizny wiele rzeczy nie jest oczywistych. Na przykład do dzisiaj uczeni się spierają, czy osiemnastowieczne kobiety nosiły majtki. Jednak ta ostrożność każe mi podejrzewać, że autorka jednak nie czuje w temacie zbyt pewnie i swobodnie. Jeśli chodzi o mój rekonstruowany okres nie dowiedziałam się niczego, czego nie wiedziałabym już wcześniej.

Największym zarzutem jaki jednak mam jest brak dostatecznej ilości obrazków ilustrujących dość złożone opisy konstrukcyjne. Wiem, że to znacząco podniosłoby koszty druku, więc i ostateczną cenę, ale w tego typu literaturze nie da się inaczej.

Niemniej jednak- warto.

40 użytkowników ma tytuł Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku na półkach dodatkowych

Okładka książki Królowie i biskupi, rycerze i chłopi — identyfikacja zmarłych. Funeralia Lednickie — spotkanie 16 Piotr Boroń, Alicja Budnik, Adriana Ciesielska, Anna Drążkowska, Alicja Drozd-Lipińska, Jarosław Dudek, Wojciech Dzieduszycki, Marek Florek, Krzysztof Gorczyca, Kamil Kajkowski, Andrzej P. Kowalski, Barbara Kwiatkowska, Olgierd Ławrynowicz, Maciej Lubik, Michal Lutovsky, Justyna Marchewka, Magdalena Domicela Matczak, Maciej Przybył, Halina Przychodzeń, Stanisław Rosik, Jerzy Sikora, Paweł Szczepanik, Jacek Szczurowski, Wojciech Wasiak, Joanna Wawrzeniuk, Jacek Wrzesiński
Okładka książki Środowisko pośmiertne człowieka. Funeralia Lednickie — spotkanie 9 Aldona Andrzejewska, Artur Błażejewski, Beata Borowska-Strugińska, Krzysztof Borysławski, Ewa Bugaj, Adriana Ciesielska, Jadwiga Czerwińska, Anna Drążkowska, Alicja Drozd, Jarosław Dudek, Wojciech Dzieduszycki, Michał Dzik, Magdalena Felis, Laszek Gardeła, Arnold Gawron, Judyta J. Gładykowska-Rzeczycka, Adam Górski, Jacek Górski, Andrzej Jankowski, Paweł Jarosz, Krystyna Jędrychowska-Dańska, Magdalena Kołodziejczak, Piotr N. Kotwicz, Jacek Kowalewski, Andrzej P. Kowalski, Jerzy Kozak, Michał Kupczyk, Tomasz Kurasiński, Hanna Kurowska, Jarosław Lewczuk, Aleksander Limisiewicz, Zofia Łubocka, Renata Madyda-Legutko, Łukasz Miechowicz, Dariusz Nowakowski, Ryszard Paczuski, Maciej Pawlikowski, Aleksandra Pudło, Krzysztof Ratajczak, Judyta Rodzińska-Nowak, Dariusz Andrzej Sikorski, Łukasz Skoczylas, Katarzyna Ślusarska, Łukasz Maurycy Stanaszek, Petra Stránská, Katarzyna Szperkowska, Filip Velímský, Joanna Wawrzeniuk, Wiesław Więckowski, Małgorzata Winiarska-Kabacińska, Henryk W. Witas, Magdalena Wojcieszak, Jacek Woźny, Anna Wrzesińska, Jacek Wrzesiński, Zuzanna Wygnańska, Elżbieta Żądzińska, Joanna Zagórska-Telega, Anna Zalewska, Przemysław Zawicki
Anna Drążkowska
Anna Drążkowska
Archeolog i konserwator zabytków archeologicznych. Jej zainteresowania badawcze obejmują historię kultury materialnej, zwłaszcza historię ubiorów i tkanin. Prowadzi również badania nad kulturą funeralną, bada cmentarzyska i krypty grobowe. Specjalizuje się w konserwacji zabytków archeologicznych wykonanych z drewna, skóry i tkanin. Poddawała konserwacji i rekonstrukcji odzież pozyskaną z krypt kościołów w Toruniu, Gdańsku, Kostrzynie, Lublinie, Brzozie, Końskowoli, Kraśniku, Warszawie, Wschowie, Gniewie i w Dubnie na Ukrainie. Pracuje nad konserwacją biskupiej odzieży liturgicznej wydobytej z krypt Archikatedry Przemyskiej. Pracowała nad konserwacją zabytków, których dostarcza archeologia czasów najnowszych. Zabezpieczała obiekty wydobyte ze zbiorowych mogił polskich oficerów pomordowanych w Katyniu, Charkowie, Miednoje i Bykowni oraz przedmioty z obozów zagłady w Bełżcu i Sobiborze. Za konserwację i rekonstrukcję odzieży grobowej z Lublina otrzymała nagrodę Unii Europejskiej Europa Nostra 2002. Za działalność na rzecz ochrony dziedzictwa kulturowego oraz za działalność naukowo-dydaktyczną przyznano jej Nagrodę Specjalną Ministra Kultury 2004. W roku 2010 została uhonorowana medalem Pro Memoria, a w 2011 Brązowym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” przyznanym przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP za działalność na rzecz ochrony zabytków.

Cytaty z książki Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku

Dodaj cytat z książki Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku