Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku

- historia
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Bielizna, będąc sekretną częścią garderoby, skrywana była przez wieki pod odzieżą wierzchnią tak starannie, że wydawała się wręcz nieobecna. Z czasem jednak coraz bardziej zyskiwała na znaczeniu, kształtując formę okryć wierzchnich. Wyłaniające się spod nich detale i ozdoby współtworzyły bowiem kreacje, coraz wyraźniej podkreślając ważną rolę bielizny, która w ciągu stuleci ulegała pewnym zmianom. Jej podstawową funkcją jednak była ochrona ciała przed zimnem, ale jednocześnie zabezpieczenie odzieży przed brudnym ciałem − przez długie lata bowiem zmiana koszuli była podstawowym sposobem na utrzymanie „czystości”. Jako że bielizna bezpośrednio dotykała intymnych części ciała, spowijała ją aura tajemniczości i długo była kulturowym tabu, budząc tym samym specyficzny rodzaj zainteresowania. Nawet niewielkie jej fragmenty, wyłaniające się niby przypadkiem spod ubiorów wierzchnich, potęgowały ciekawość. Wszystko to sprawiło jednak, że o bieliźnie nie wypadało mówić i pisać, co spowodowało, że obecnie istnieje niewielki zasób źródeł w tym zakresie. To z kolei mogło zadecydować o stosunkowo małym zainteresowaniu badaczy tą dziedziną, przeważnie usytuowaną na marginesie badań kostiumologicznych. Szersze studia poświęcone temu zagadnieniu podejmowano tylko na zachodzie Europy. Trochę więc sprowokowana tą sytuacją i faktem, że w Polsce dotąd nie powstała żadna monografia na ten temat, postanowiłam podjąć to naukowe wyzwanie.
Kup Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku
40 użytkowników ma tytuł Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 32
- Kostiumologia 1
- ✶Historia✶ 1
- Zorro i okolice 1
- Do kupienia 1
- Literatura polska 1
- Historia/biografie/wspomnienia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia bielizny od XIV do końca XIX wieku
Bardzo obszerna naukowa monografia. Zdecydowanie dla tych, którym zależy na poznaniu historii bielizny, gdyż może odstraszyć suchy styl tekstu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo informacji, jednak czasem pojawiają się nieścisłości, czy luki. Mało ilustracji i wyjaśnień niektórych terminów.
Temat jakże bliski memu rekonstruktorskiemu sercu i ciału, czytałam więc ze sporą satysfakcją. Jednak żeby jakąkolwiek satysfakcję odczuć, trzeba to lubić. To nie jest literatura z polotem, to po prostu suche informacje o historycznych majtkach, koszulach, gorsetach i o ich ewolucji.
Mam wrażenie, że autorka podeszła do tematu dość ostrożnie. Trudno się dziwić, w dziedzinie kostiumologii, a zwłaszcza w temacie bielizny wiele rzeczy nie jest oczywistych. Na przykład do dzisiaj uczeni się spierają, czy osiemnastowieczne kobiety nosiły majtki. Jednak ta ostrożność każe mi podejrzewać, że autorka jednak nie czuje w temacie zbyt pewnie i swobodnie. Jeśli chodzi o mój rekonstruowany okres nie dowiedziałam się niczego, czego nie wiedziałabym już wcześniej.
Największym zarzutem jaki jednak mam jest brak dostatecznej ilości obrazków ilustrujących dość złożone opisy konstrukcyjne. Wiem, że to znacząco podniosłoby koszty druku, więc i ostateczną cenę, ale w tego typu literaturze nie da się inaczej.
Niemniej jednak- warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że autorka podeszła do tematu dość ostrożnie. Trudno się dziwić, w...