O biednym, bogatym i Panu Jezusie

Okładka książki O biednym, bogatym i Panu Jezusie autora Zofia Kucharczyk, Joanna Papuzińska, 9788328854352
Okładka książki O biednym, bogatym i Panu Jezusie
Joanna PapuzińskaZofia Kucharczyk Wydawnictwo: Wolne Lektury Seria: Wolne Lektury baśnie, legendy, podania
4 str. 4 min.
4 min.

Kup O biednym, bogatym i Panu Jezusie w ulubionej księgarnii

Oceny książki O biednym, bogatym i Panu Jezusie

OPINIE i DYSKUSJE o książce O biednym, bogatym i Panu Jezusie

Piękna opowieść o dobroci i wierze.

Piękna opowieść o dobroci i wierze.

Na "Wolnych Lekturach" umieszczono kilka bajek, a że im dużo zawdzięczam, to notkę sporządzam, mimo, że cały tekst liczy 4 strony (e-book 13 stron)

Podtytuł: Opracowano na podstawie bajki ludowej 'O biednym, bogatym i Panu Jezusie' opowiedzianej przez Zofię Kucharczyk

Bajka ludowa, stereotypowa, dająca nadzieję, że za dobry uczynek zostanie się nagrodzonym.
Żona biednego chłopa poczęstowała starca miską zupy a Pan Jezus im to wynagrodził, bo jak głosi Ew. wg św. Mateusza 25, 40:
"Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili"

Wprawdzie bezmyślny chłop narobił już sześcioro dzieci, wbrew pięknemu tytułowi dzieła Karola Wojtyły tj „Miłość i odpowiedzialność”, ale nie ma co się przejmować, tylko dalej prokreować, a jak głód dorwie. to wystarczy pójść do kapliczki i pomodlić się.

Dla rozumnego człowieka takie liczenie na niebiosa jest nieetyczne i dlatego PAŁA

17 użytkowników ma tytuł O biednym, bogatym i Panu Jezusie na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł O biednym, bogatym i Panu Jezusie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki O biednym, bogatym i Panu Jezusie

Okładka książki Od Asiuni do Joanny. Życie pod Bajdułem Joanna Papuzińska, Anna Sobowiec
Od Asiuni do Joanny. Życie pod Bajdułem Joanna Papuzińska, Anna Sobowiec
Okładka książki Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński
Okładka książki Zabawianki Agnieszka Frączek, Danuta Gellnerowa, Maria Konopnicka, Joanna Papuzińska, Marcin Przewoźniak, Małgorzata Strzałkowska, Julian Tuwim
Joanna Papuzińska
Joanna Papuzińska
Prozaik, poetka, autorka bajek i wierszy dla dzieci. Ukończyła Wydział Dziennikarski na UW. Debiutowała w 1964 na łamach prasy literackiej. Jest znaną autorką książek i wierszy dla dzieci, z których niektóre cieszą się kultową wręcz popularnością, takich jak "Nasza mama czarodziejka", "Rokiś" czy "Czarna jama". Wykłada jako profesor na Uniwersytecie Warszawskim, ma w swoim dorobku wiele rozpraw i artykułów z dziedziny krytyki literackiej, czytelnictwa, bibliotekoznawstwa i literatury dziecięcej oraz słuchowisk radiowych. Była inicjatorem powstania i redaktorem naczelnym miesięcznika „Guliwer” (do 2002 r.). Współpracuje z wieloma czasopismami dla dzieci.

Okładka książki Baśnie Hans Christian Andersen, Jan Marcin Szancer (ilustrator)
Baśnie Hans Christian Andersen, Jan Marcin Szancer (ilustrator)
Okładka książki Łódź w baśni i legendzie , Jolanta Fiszbak, Jacek Jordan, Zdzisław Konicki, Elżbieta Ostrych, Stanisław Rachalewski, Paweł Zawilski

Cytaty z książki O biednym, bogatym i Panu Jezusie

Dodaj cytat z książki O biednym, bogatym i Panu Jezusie