Okładka książki Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II autora Marcin Żukowski, 9788328342248
Marcin Żukowski Wydawnictwo: Onepress biznes, finanse
biznes, finanse
2018-04-06
2016-02-08

Kup Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II w ulubionej księgarnii

Oceny książki Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II

Nie urzekła mnie ta książka. Owszem, zawiera pewne przydatne informacje o marketingu w social media, ale trzeba je wyławiać spośród niezupełnie zrozumiałych dla mnie wtrąceń i "opowieści". Z niektórymi poglądami zwyczajnie się nie zgadzam (i nie do końca rozumiem czemu znalazły się w książce). Książka jest mocno zorientowana na Facebooka.

Książka nieco żmudna ale prezentuje ważne zagadnienia związane z promowaniem firmy w sieci. Autor pokazuje jak istotne jest szybkie reagowanie na opinie klientów oraz na ich potrzeby.

Marki powinny wychodzić do ludzi. Prowadzić kampanie nakierowane na człowieka samego w sobie a nie na masę. Bo masa jest dobra ale rzeźba jeszcze lepsza, a właśnie kierowanie kampanii do człowieka a nie do ludzi to ten element rzeźby.

Warto skupić się na myśleniu o naszych klientach/fanach jak o naszych znajomych, ludzi którzy w jakiś sposób nam zaufali - więc trzeba to zaufanie podtrzymać. A o nowych potencjalnych klientach - w jaki sposób ich zaufanie zdobyć.

Książka jest też przydatna z innego powodu. Autor prezentuje narzędzia do monitorowania opinii o firmie w sieci, a także opisuje studia przypadków.

Nie wiem jak Wy, ja w pewnych sprawach jestem trochę konserwatystą. Choć zgodzę się, że papierowe listy odeszły do lamusa, to zdecydowanie nie chciałbym przebywać w jednym pomieszczeniu z osobą, która twierdzi, że sztuka pisania listów to bezużyteczny stek bzdur i w ogóle strata czasu. Tak, zgadliście - właśnie przytoczyłem fragment książki, której dotyczy niniejsza recenzja. Jej autor, zapewne zapatrzony od rana do wieczora w swój srajfonek wyśmiewa epistolografię, a jednocześnie wynosi pod niebiosa cyberświat, jako przestrzeń, w której powinno rozkwitać nasze życie społeczne. Autor odrzuca to, co dawne, neguje wartość dzisiejszego systemu edukacji. Ze smutkiem jednak zapytam, co autor może o nim wiedzieć, skoro sądząc z tekstu, nie miał ze szkołą wiele do czynienia? Książka napisana jest niechlujnie, jest pełna potocznych sformułowań, jakimi posługuje się dzisiejsza młodzież na ulicy. Żukrowski serwuje nam głównie "okrągłe" ogólniki, po prostackim i przemądrzałym sposobie formułowania myśli wnoszę, że jest osobą bardzo zarozumiałą, odpychającą i wyjątkowo niekulturalną. Tego wszystkiego dowiedziałem się o nim po przeczytaniu kilkunastu stron tekstu. Miarka się przebrała, gdy zaproponował mi na początku kolejnego rozdziału, żebym razem z nim "cofnął się o sto lat wstecz". "Pikować w dół" z autorem nie mam ochoty, więc uznałem, że czas zakończyć karierę Żukrowskiego w mojej biblioteczce. Byłbym naprawdę niepocieszony, gdybym na te żałosne wypociny wydał pieniądze. Ponieważ tak się nie stało, mogę je spokojnie odłożyć do śmietnika, tam gdzie ich miejsce.

162 użytkowników ma tytuł Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II

Marcin Żukowski
Marcin Żukowski
cyfrowy tubylec, account manager w agencji interaktywnej Mint Media, gdzie opiekuje się kluczowymi klientami. Aktywny działacz IAB Polska, autor artykułów branżowych. Występuje na konferencjach i szkoleniach. Wykłada na Uczelni Łazarskiego. Założył fundację Cyfrowi Tubylcy. Przez pięć lat prowadził Stowarzyszenie MłodaRP, aktywizujące młodych ludzi na polu polityki, gospodarki i kultury. Pisze, komentuje i doradza w zakresie e-marketingu mediom, firmom i instytucjom.

Fast text. Jak pisać krótkie teksty, które błyskawicznie przyciągną uwagę Joanna Wrycza-Bekier
Fast text. Jak pisać krótkie teksty, które błyskawicznie przyciągną uwagę
Joanna Wrycza-Bekier
Chyba zostałam zaprogramowana na pisanie dłuższych treści. Taka rzecz się dzieje, gdy dotykam palcami klawiatury czy długopisu. Lubię się zagłębić, analizować, spojrzeć z różnych stron i ująć to słowami. 📝 Dlatego dla odmiany, sięgnęłam po #fasttext, aby poznać tajniki krótszego i bardziej zwięzłego pisania. I już samą książkę charakteryzuje taki styl. Z jednej strony to dobrze, bo odpowiednio do tematu. Z drugiej zaś, miałam odczucie, że czytam momentami słownik, aniżeli typowy poradnik. Ale rozumiem, że miał być konkret. I faktycznie był, z wieloma różnorodnymi wskazówkami. 📝 Znajdziemy przykłady z codzienności - fragmenty piosenek i książek, slogany reklamowe, ogłoszenia, notatki prasowe, które autorka modyfikuje tak, aby zyskały one w oczach odbiorcy. Przytacza zagadnienia językowe sprawiające, aby tekst był bardziej spójny lub przykuwający uwagę. Kładzie nacisk na upraszczanie języka i skracanie nadmiernie rozbudowanych treści. Wprowadza znajome terminy jak dodawanie metafor, dokonywanie personifikacji, czy treści odwołujących się do zmysłów. Ale pokazuje też czytelnikowi nowe obszary jak dynamiczne czasowniki, znaczenie litoty, siłę kontrastu czy istotę różnicowania tempa wypowiedzi. 📝 Czytanie tej pozycji przywołało we mnie nutkę nostalgii za ulubionymi lekcjami z języka polskiego. W zasadzie więc ta pozycja powinna mnie usatysfakcjonować, jednak zabrakło mi, paradoksalnie, nieco bardziej rozbudowanych wątków, które nie brzmiałyby tak hasłowo. 📝 Natomiast dla osób, które poszukują lektury na dwa razy ze streszczeniem różnych praktyk piśmienniczych, będzie w sam raz. A więc co kto lubi, czego potrzebuje i jakim czasem dysponuje.
NieskończonaOpowieść - awatar NieskończonaOpowieść

Cytaty z książki Twoja firma w social mediach. Podręcznik marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wydanie II