Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać7
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
Etyka solidarności oraz Homo sovieticus

- filozofia, etyka
- 2018-03-26
- 2005-01-01
"Etyka solidarności" to w polskiej literaturze filozoficznej tekst absolutnie wyjątkowy. Towarzyszyła wydarzeniom politycznym lat 1980 – 1981 - przede wszystkim formowaniu się ruchu „Solidarności" - i stanowiła próbę etycznej interpretacji tego, co się działo. To na jej stronach ksiądz Tischner sformułował słynną definicję solidarności jako „braterstwa dla porażonych" opartego na zasadzie: „jeden drugiego ciężary noście".
Pierwsze wydanie Etyki solidarności było tłumaczone na włoski, niemiecki, flamandzki, francuski, hiszpański, szwedzki, angielski, czeski i słowacki. W 1992 roku ksiądz Tischner przygotował dla Wydawnictwa Znak rozszerzone wydanie zatytułowane Etyka solidarności oraz Homo sovieticus. W kolejnej edycji dodano część trzecią – Etyka solidarności po latach – w której znalazły się eseje bezpośrednio odwołujące się do Etyki..., a niepublikowane wcześniej w formie książkowej.
Kup Etyka solidarności oraz Homo sovieticus w ulubionej księgarnii
Oceny książki Etyka solidarności oraz Homo sovieticus
216 użytkowników ma tytuł Etyka solidarności oraz Homo sovieticus na półkach głównych- Chcę przeczytać 120
- Filozofia 3
- Filozofia 2
- Filozofia Religia 1
- Filozofia i Polityka 1
- Przeczytane w 2018 1
- 52/2017 1
Tagi i tematy do książki Etyka solidarności oraz Homo sovieticus

Inne materiały dotyczące książki Etyka solidarności oraz Homo sovieticus

Przenikać idee, zamiast roztrząsać problemy. Nagroda Bookera 2024 dla „Orbital” Samanthy Harvey
Cytaty z książki Etyka solidarności oraz Homo sovieticus
Człowieczeństwo to także indywidualna, spontaniczna twórczość człowieka. Poprzez wolność przejawia się bogactwo osoby ludzkiej, którego nie można ograniczyć żadną funkcją. Człowiek jest artystą swego życia i rzeźbi je według własnych wyobrażeń o swym szczęściu i honorze. Wolność jest zawsze związana z jakimś stopniem nieprzewidywalności.
Rozwiń ZwińCzłowiek pracując, musi pracować z sensem. Człowiek pracuje z sensem wtedy, gdy jego praca łączy go z drugim człowiekiem, a nie dzieli. Praca ma być formą wierności człowieka wobec człowieka.
Człowiek pracując, musi pracować z sensem. Człowiek pracuje z sensem wtedy, gdy jego praca łączy go z drugim człowiekiem, a nie dzieli. Prac...
Rozwiń ZwińElita nie może zdradzać ludu, dzięki któremu w ogóle jest elitą. Lud nie może wyrzekać się swojej elity, bo stanie się jak owce bez pasterza. Jedność między ludem a elitą jest jednością wspólnej etyki. Kto narusza tę jedność, tego odrzuci lud i tego wyrzeknie się elita.
Elita nie może zdradzać ludu, dzięki któremu w ogóle jest elitą. Lud nie może wyrzekać się swojej elity, bo stanie się jak owce bez pasterza...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Etyka solidarności oraz Homo sovieticus
Całkiem fajna powiastka filozoficzna. Sama postać księdza Tischnera jest ciekawa. Myślę, że gdyby żył, to byłaby owocna dyskusja z nim. Ja jestem osobą wierzącą i nie uważam, aby każdy duchowny był zły. Osobiście znam takich z powołania i są dzielnymi Samarytaninami.
Tę książkę nakazałbym przeczytać każdemu politykowi, aby wreszcie nauczyli się przyzwoitości. Aby wprowadzić jakiś etos życia społecznego. Aby służyli narodowi. Skoro myśmy wybrali elitę, to niech elita służy narodowi, a nie odwrotnie, jak do tej pory pokazują. Niezależnie, która partia, bo wszyscy są siebie warci.
,,Elita nie może zdradzać ludu, dzięki któremu w ogóle jest elitą. Lud nie może wyrzekać się swojej elity, bo stanie się jak owce bez pasterza. Jedność między ludem a elitą jest jednością..."
,,Trzeba powrócić do najprostszego doświadczenia — do poszanowania Człowieka. Jedynie na tej drodze będzie można ocalić dla przyszłości etos solidarności i uleczyć naród z jego chorób".
Spodobała mi się. Właściwie przeczytana jednego dnia. Nie wykluczone, że sięgnę po inne dzieła księdza Józefa. Książka na plus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTę książkę nakazałbym przeczytać każdemu politykowi, aby wreszcie nauczyli się przyzwoitości. Aby...
Etyka solidarności, homo sovieticus oraz etyka po dobie solidarności to 3w1, które w jednym zbiorze dostarcza nam uniwersalnych prawd doby reformy polskiej sceny politycznej, jej pracy, zależności i problemu pracy bez wyzysku.
Kluczem jest etyka, w której (dobrze rozumianej) każdy człowiek ma prawo do realizacji własnych potrzeb w kręgu bezinteresownych poczynań na rzecz prawdy, wstrzemięźliwości oraz roztropności działań.
Nie jest to jednak tzw. "pobożnym życzeniem", ale kluczem do dalszego rozwoju w czystości sumienia, a więc poprawności podejmowanych czynności mających na celu poprawę poszanowanowania godności ludzkiego życia i osoby samej w sobie. Nie pozostawionej jednak samej sobie, a tylko przysposobionej do życia we wspólnocie ludzi dążących do stabilnego, a więc dobrego, w pełnej okrasie tego słowa znaczeniu, przeżywania chwil teraźniejszych. Tu i teraz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKluczem jest etyka, w której (dobrze rozumianej) każdy człowiek ma prawo do realizacji własnych potrzeb w kręgu bezinteresownych poczynań na rzecz...
Warto preczytać, aby więcej rozumieć.
Warto preczytać, aby więcej rozumieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodszym czytelnikom warto chyba przypomnieć, że pod koniec lat 80-tych XX wieku ksiądz profesor Tischner stał się jednym z pierwszych księży-celebrytów. Obdarzony dowcipem i talentem oratorskim był dyżurnym duchownym polskich mediów. Dość powiedzieć, że jego rozmówcami byli i Adam Michnik i Jarosław Gowin. Wielostronicowe artykuły w największym dzienniku, programy w TVP.
Oczywiście tylko część tej popularności ksiądz Tischner zawdzięczał swojej erudycji. Dużo wynikało z tego, że jego poglądy pasowały szefom mediów w których się pojawiał. Zdecydowanie pro-rynkowy, przestrzegający przed nacjonalizmem i ciemnym, zsowietyzowanym motłochem, a jednocześnie w koloratce, która w tamtych czasach dodawała mu, w oczach znaczącej części społeczeństwa, wiarygodności i autorytetu.
Odgrzebując przez przypadek jego książeczkę, ucieszyłem się, że będę mógł na spokojnie skonfrontować jego diagnozy i rady, pisane ponad 30 lat temu, z obecną rzeczywistością. Co ciekawe najbardziej eksponowane obawy księdza okazały się zupełnie płonne. Strach przed homo sovieticus, jako największą przeszkodą w tworzeniu nowoczesnego społeczeństwa nie znajduje potwierdzenia w historii ostatnich 30 lat. Polacy chętnie przyswoili kapitalistyczną etykę pracy i nieskrępowaną wymianę poglądów. Jeszcze raz swoją rację udowodniła szkoła austriacka, która za największą wadę socjalizmu uznaje brak rynku, a tym samym brak niezakłóconego przepływu informacji pomiędzy jego uczestnikami, a nie sposób organizacji pracy. Duża część diagnoz dotyczących totalitaryzmu i przeszkód w budowaniu prawdziwie wolnego społeczeństwa pozostaje aktualnych. Choćby te o monologicznej koncepcji prawdy w systemach totalitarnych, a więc i kluczowej roli cenzury czy o władzy nad człowiekiem jaką osiąga tyran ograniczając prawo do posiadania. En masse jednak są to dość oczywiste i wtórne konstatacje.
Niestety te pozycje, uznawane za fundamentalne w czasach powstawania dzieła, okazują się w z dzisiejszej perspektywy dość jednorazową, interwencyjną pozycją quasi-filozoficzną, bardziej świadectwem czasu niż dziełem mającym i dziś znaczenie.
Młodszym czytelnikom warto chyba przypomnieć, że pod koniec lat 80-tych XX wieku ksiądz profesor Tischner stał się jednym z pierwszych księży-celebrytów. Obdarzony dowcipem i talentem oratorskim był dyżurnym duchownym polskich mediów. Dość powiedzieć, że jego rozmówcami byli i Adam Michnik i Jarosław Gowin. Wielostronicowe artykuły w największym dzienniku, programy w TVP....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem kilka razy i jeszcze nie raz przeczytam, dzisiaj niestety to już zapomniana lektura ale ciągle obowiązkowa...